Σχόορλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχόορλ

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σχόορλ
52°42′5″N 4°41′40″E
ΧώραΟλλανδία
Διοικητική υπαγωγήΜπέρχεν[1]
Πληθυσμός6.586 (2000)[2]
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σχόορλ (ολλανδικά: Schoorl) είναι χωριό στην επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας. Αποτελεί τμήμα του δήμου του Μπέρχεν και βρίσκεται περίπου 8 χλμ από το Άλκμααρ. Ως το 2001 το Σχόορλ ήταν αυτόνομος δήμος.

Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή του πόλντερ της Βόρειας Ολλανδίας και των θινών Κέννεμερ (Kennemer). Συνολικά εκτείνεται σε μήκος περίπου 5 χλμ ενώ το πλάτος του δεν ξεπερνά τα 2 χλμ. Προστατεύεται από τις υψηλότερες και πλατύτερες θίνες της Ολλανδίας, που φθάνουν σε ύψος μέχρι 54 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο σημείο ακριβώς πίσω από το κέντρο του Σχόολ, ενώ το πλάτος τους είναι περίπου 3 χλμ.

Αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τουριστικούς θερινούς προορισμούς στην Ολλανδία και απαριθμεί περισσότερους από 25 χώρους κάμπινγκ, οι περισσότεροι στην Ολλανδία.

Το Δημαρχείο του Σχόορλ

Παλαιότερα, το χωριό ονομαζόταν "Σκόρελ" (Scorel) και φαίνεται ότι είχε μακρά ιστορία, όπως μαρτυρούν τα δύο Δημαρχεία που διαθέτει, χρονολογούμενα από το 1600. Το χωριό είναι η γενέτειρα του Ολλανδού ζωγράφου Γιαν φαν Σκόρελ.

Meidenmarkt (τα κορίτσια της αγοράς) ονομάζεται η πιο γνωστή γιορτή που πραγματοποιείται εκεί μια φορά τον χρόνο, τη δεύτερη ημέρα της Πεντηκοστής. Είναι μια παράδοση περισσότερων από 100 χρόνων, όπου οι νέοι μπορούν να συναντήσουν νέους του αντίθετου φύλου. Η γιορτή πραγματοποιείται στον αμμόλοφο (klimduin) που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ο αμμόλοφος αυτός αποτελεί αιωνόβιο πόλο έλξης και πολλοί Ολλανδοί τον έχουν επισκεφθεί στα πλαίσια σχολικών εκδρομών.

Το 2001 το χωριό απαριθμούσε 2855 κατοίκους. Η οικιστική περιοχή του καταλάμβανε έκταση 0,84 χλμ2 με 1208 κατοικίες.[3] Η στατιστικά ευρύτερη περιοχή "Σχόορλ - Μπρέχντορπ" (Schoorl - Bregtdorp) έχει πληθυσμό περίπου 3.240 κατοίκων.[4]

Ο πρώην δήμος του Σχόορλ περιλάμβανε επίσης τα χωριά Άαχντορπ (Aagtdorp, Κατράιπ (Catrijp), Χρουτ (Groet) και Καμπερντάουν (Camperduin), με περίπου 6.500 κατοίκους.

Πριν 200 χρόνια ονομαζόταν "Schorel", όπως καταγράφεται και σε παλαιούς ολλανδικούς χάρτες. Ήταν τμήμα της ευρύτερης περιοχής "Schoreldam" και το οικόσημο ήταν ο φονέας του Δράκου Άγιος Μιχαήλ, που βρέθηκε σε τύμβο ηλικίας 1.000 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Woonplaatsen in Nederland 2021». Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2022.
  2. easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:76773/tab/2.
  3. Statistics Netherlands (CBS), Bevolkingskernen in Nederland 2001 [1] Αρχειοθετήθηκε 2007-01-24 στο Wayback Machine.. Statistics are for the continuous built-up area.
  4. Statistics Netherlands (CBS), Gemeente Op Maat 2004: Bergen (NH.) [2][νεκρός σύνδεσμος].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]