Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°12′32.000″N 21°0′32.000″E / 52.20888889°N 21.00888889°E / 52.20888889; 21.00888889

Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας
Χάρτης
Είδοςσχολή διοίκησης επιχειρήσεων[1] και δημόσιο πανεπιστήμιο
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°12′32″N 21°0′32″E
Διοικητική υπαγωγήΒαρσοβία[1]
ΧώραΠολωνία[1]
Έναρξη κατασκευής1906[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Κεντρικό κτίριο της σχολής

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας, ΣΟΕ (πολωνικά: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie‎‎, SGH[2]) είναι η παλαιότερη και πιο διάσημη σχολή επιχειρήσεων στην Πολωνία.[3]

Κτήριο Γ στη Λεωφόρο Ανεξαρτησίας (Aleja Niepodległości)

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας ιδρύθηκε το 1906 ως ιδιωτική σχολή με το όνομα Ιδιωτικά εμπορικά μαθήματα για άνδρες «Αούγκουστ Ζιελίνσκι». Στις 30 Ιουλίου 1919, έγινε ξεχωριστή νομική οντότητα και έλαβε το καθεστώς του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η σχολή μετονομάστηκε σε Szkoła Główna Handlowa (Σχολή Οικονομικών Επιστημών) το 1933. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σχολή κρατικοποιήθηκε και το όνομά της άλλαξε σε Szkoła Główna Planowania i Statystyki (Κύρια Σχολή Σχεδιασμού και Στατιστικής), με συντομογραφία SGPiS. Η σχολή ανέκτησε το προπολεμικό της όνομα μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1991.

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας προσφέρει μαθήματα που οδηγούν σε πτυχίο ή μεταπτυχιακό, σε πλήρης φοιτητές και σε εξωτερικούς φοιτητές. Προσφέρει επίσης προγράμματα για διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους. Το πρόγραμμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής του κατατάχθηκε μεταξύ των κορυφαίων 60 μεταπτυχιακών σπουδών στη διαχείριση, από τους Financial Times το 2018.[4]

Η σχολή συνεργάζεται με περίπου 200 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο στους τομείς ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού. Είναι επίσης μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας στην Εκπαίδευση Διοίκησης, του Προγράμματος Erasmus, του δικτύου Συνεργασία στη Διεθνή Διοίκηση (ΣΔΔ) και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της συνοικίας Μοκότουφ της Βαρσοβίας. Στάσεις λεωφορείων και τραμ, καθώς και ο σταθμός του μετρό Pole Mokotowskie βρίσκονται κοντά.

Οργανωτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας εγκατέλειψε την παραδοσιακή δομή του τμήματος που διαχωρίζει τους μαθητές με βάση την ειδικότητά τους.

Οι καθηγητές καθώς και τα ερευνητικά και διδακτικά προγράμματα ομαδοποιούνται σε πέντε Κολλέγια (Collegium), καθώς και σε μια σειρά από εξωσυλλογικές μονάδες, όπως το κέντρο διδασκαλίας ξένων γλωσσών.

Προσφερόμενα μαθήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολή είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς τμήματα. Στο πλαίσιο των σπουδών πλήρους και μερικής φοίτησης, διεξάγονται σε δύο επίπεδα. Οι σπουδές Bachelor, που διαρκούν 6 εξάμηνα, οδηγούν σε επαγγελματικό τίτλο Bachelor. Οι κάτοχοι ενός τέτοιου τίτλου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θέση και να ξεκινήσουν μεταπτυχιακές σπουδές που διαρκούν 4 εξάμηνα. Για την απόκτηση διπλώματος είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι ελάχιστοι βαθμοί. Τα επιμέρους μαθήματα χωρίζονται σε υποχρεωτικές ενότητες για συγκεκριμένα πεδία, προαιρετικά για αυτά τα μαθήματα, πρόσθετα στοιχεία που βοηθούν στην ανάπτυξη της γνώσης που δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα θέματα και σε αντικείμενα εκπαίδευσης κοινά για όλους τους οικονομολόγους. Διαφορετικά θέματα μπορεί να έχουν διαφορετικούς ελάχιστους βαθμούς για καθένα από αυτούς τους τύπους αντικειμένων.

Στους φοιτητές πλήρους φοίτησης της σχολής προσφέρονται τα ακόλουθα πεδία σπουδών στα πολωνικά:

  • Οικονομικά,
  • Ευρωπαϊκό Master στη Νομική και στα Οικονομικά,
  • Ευρωπαϊκές Σπουδές,
  • Χρηματοοικονομική και Λογιστική,
  • Ποσοτικές Μέθοδοι στα Οικονομικά και Πληροφοριακά Συστήματα,
  • Διοίκηση (Διοίκηση Επιχειρήσεων),
  • Οικονομία του Δημόσιου Τομέα (Δημόσια Διοίκηση),
  • Κοινωνική πολιτική,
  • Χωρική Οικονομική Πολιτική,
  • Διεθνής Οικονομία,
  • Μεγάλα Δεδομένα.

Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2006/2007 οι σπουδές της σχολής χωρίζονται σε:

  • Προπτυχιακές Σπουδές (προπτυχιακό) – 6 εξάμηνα
  • Μεταπτυχιακές Σπουδές (πτυχιακό) – 4 εξάμηνα
  • Διδακτορικές Σπουδές – 6 εξάμηνα
  • Σύστημα βασισμένο σε μονάδες ECTS

Όλοι οι φοιτητές της σχολής σπουδάζουν βασικά μακροοικονομικά και μικροοικονομικά, μαθηματικά, στατιστική, φιλοσοφία, κοινωνικές επιστήμες, νομικά, ιστορία, γεωγραφία και γλώσσες κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα. Αφού περάσουν τις απαιτούμενες εξετάσεις για τα 3 πρώτα εξάμηνα, πρέπει στη συνέχεια να εγγραφούν σε έναν από τους 6 προσφερόμενους τομείς σπουδών. Το πτυχίο BA χορηγείται μετά την ολοκλήρωση ενός απαιτούμενου αριθμού μονάδων (περίπου έξι εξάμηνα σπουδών) και το πτυχίο MA (MSc) μετά την ολοκλήρωση περίπου 8 έως 10 εξαμήνων (συμπεριλαμβανομένων έξι εξαμήνων για το BA) που είναι η μέγιστη περίοδος διδάκτρων δωρεάν φοίτησης στη σχολή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φοιτητές δεν χρειάζεται να λάβουν το πτυχίο πριν υποβάλουν αίτηση για μεταπτυχιακό δίπλωμα και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για το πτυχίο στις συγκεκριμένες ειδικότητες εξαρτάται κυρίως από τους ίδιους τους φοιτητές, λόγω της ελεύθερης επιλογής μαθημάτων (σε ορισμένα ισχύουν περιορισμοί), τους καθηγητές και το μέγιστος φόρτο εργασίας ανά εξάμηνο.[5]

Βιβλιοθήκη της Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας, οδός Ρακοβιέτσκα

Διεθνής συνεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με περισσότερα από 250 ξένα πανεπιστήμια, καθώς και με πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Κύριοι εταίροι είναι πανεπιστήμια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Κάθε χρόνο, μια διεθνής ανταλλαγή φοιτητών περιλαμβάνει περίπου 500 φοιτητές της Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας και το πανεπιστήμιο φιλοξενεί πάνω από 300 φοιτητές από ξένα πανεπιστήμια.

Μεταξύ των σημαντικών προγραμμάτων διεθνούς συνεργασίας είναι: LLP Erasmus, CEMS (The Global Alliance in Management Education), Πολωνο-Γερμανικό Ακαδημαϊκό Φόρουμ στη ΣΕΟ, Παγκόσμια Συμμαχία στην Εκπαίδευση Διοίκησης, προγράμματα διπλού διπλώματος (π.χ. με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου), διμερείς συμφωνίες και άλλα.[6]

Φοιτητικές οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φοιτητική Ένωση, εκλεκτικό όργανο που εκπροσωπεί όλους τους μαθητές της ΣΟΕ στη Σύγκλητο της Σχολής και συμμετέχει στη θέσπιση όλων των κανονισμών σπουδών, παρέχει στους φοιτητές στέγαση και οικονομική βοήθεια, καθώς και διοργανώνει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κολλέγια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κολέγιο Οικονομικής Ανάλυσης (Kolegium Analiz Ekonomicznych)
  • Κολέγιο Κοινωνικο-Οικονομικών Επιστημών (Kolegium Ekonomiczno-Społeczne)
  • Κολέγιο Παγκόσμιας Οικονομίας (Kolegium Gospodarki Światowej)
  • Κολέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie)
  • Κολέγιο Διοίκησης και Οικονομικών (Kolegium Zarządzania i Finansów)[7]

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη της Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας είναι η μεγαλύτερη οικονομική βιβλιοθήκη στην Πολωνία, με 786.334 τόμους μονογραφιών, 216 778 τόμους σειρών, 983 τίτλους εγγεγραμμένων περιοδικών (πολωνικών και ξένων), και περίπου 30 000 τίτλοι ξένων περιοδικών σε ηλεκτρονική μορφή. Τα αποθέματα της Βιβλιοθήκης είναι οργανωμένα σε διάφορες συλλογές. Κάθε συλλογή είναι διαθέσιμη σε διαφορετικά τμήματα, με επακριβώς καθορισμένους όρους: με ελεύθερη πρόσβαση, με δελτία παραγγελίας βιβλιοθήκης ή με δανεισμό. Οι φοιτητές επιτρέπεται να δανείζονται βιβλία αποκλειστικά από τη Φοιτητική Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Gospodarka Narodowa: The Polish Journal of Economics[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Gospodarka Narodowa. The Polish Journal of Economics είναι τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό που δημοσιεύει κορυφαία έρευνα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής. Το περιοδικό ιδρύθηκε το 1931 και από το 2000 εκδίδεται στο Κολέγιο Οικονομικής Ανάλυσης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Βαρσοβίας.

Αθλητικό κέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο γήπεδα, ένα γυμναστήριο, μια πισίνα και μια σάουνα διαθέσιμα για φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη της σχολής. Κάποιος μπορεί να εγγραφεί είτε σε μάθημα Φυσικής Αγωγής είτε σε δραστηριότητες ομάδας πανεπιστημίου, καμία από τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική. Τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής περιλαμβάνουν: ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, callanetics, αεροβική, κολύμβηση και χορό. Οι δραστηριότητες της ομάδας Varsity που προσφέρονται είναι: καράτε, σκι, αερόμπικ, αναρρίχηση, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, αθλήματα στίβου, ιστιοπλοΐα, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, πετοσφαίριση και καλαθοσφαίριση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 3983122.
  2. Statut Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
  3. «Najlepsze uczelnie ekonomiczne w Polsce. Ranking Perspektyw 2021». www.karierawfinansach.pl. 23 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2021. 
  4. «Masters in Management 2018». Financial Times. 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2021. 
  5. «Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – Tryb i program studiów» (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2012. 
  6. «SGH Administration». Warsaw School of Economics. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2021. 
  7. «Collegium of Management and Finance». Warsaw School of Economics. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2021. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]