Σχολή Αξιωματικών Τεθωρακισμένων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Σχολή Αξιωματικών Τεθωρακισμένων (ΣΑΤΘ), του Ελληνικού Στρατού υπάγεται στη διεύθυνση Ιππικού και Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ.

Δημιουργήθηκε το 1945 αρχικά σε εγκαταστάσεις της περιοχής σταθμού Λαρίσσης στην Αθήνα. Μετά από διάφορες μετακινήσεις συγκροτήθηκε τελικά στο Γουδή, στη σημερινή έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (πρώην Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών),[1] και παρέμεινε εκεί ως τον Ιούλιο του 1975, όπου και μεταφέρθηκε μαζί με το ΚΕΤΘ (Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων) στον Αυλώνα, σε μια έκταση 7.5 χιλιάδων στρεμμάτων.

Αν και στον ίδιο χώρο με το ΚΕΤΘ, η Σχολή Αξιωματικών είναι απόλυτα ανεξάρτητη με δική της Διοίκηση, εγκαταστάσεις και πρόγραμμα εκπαιδεύσεως. Στόχος η εκπαίδευση και η κατάρτιση στην τεχνική και τακτική τους Μονίμους και Εφέδρους Αξιωματικούς Τεθωρακισμένων και τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς του Όπλου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 1861, ιδρύθηκε και οργανώθηκε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ιππικού με την επωνυμία Ιπποδρόμιο Φρουράς Αθηνών με έδρα την Αθήνα και το 1926 μετονομάσθηκε σε Σχολή Εφαρμογής Ιππικού.

Το 1935 συγκροτήθηκε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών με έδρα την Αθήνα, η οποία το 1937 εντάχθηκε στη Σχολή Εφαρμογής Ιππικού με έδρα την Λάρισα

Τον Δεκέμβριο του 1940, συγκροτήθηκε η Σχολή Αρμάτων, σε αντικατάσταση της Σχολής Εφαρμογής Ιππικού, με έδρα την Αθήνα.

Το έτος 1945, λειτούργησε στο Γουδί, η Σχολή Τεθωρακισμένων, προερχόμενη από την τέως Πτέρυγα Τεθωρακισμένων του Γενικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών (ΓΚΕΑ). 

Το έτος 1946 συγκροτήθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤ) στο Γουδί, στο οποίο και ενσωματώθηκε η Σχολή Τεθωρακισμένων. Στην συνέχεια ΚΕΤ και Σχολή, μεταφέρθηκαν στις Αχαρνές. Το 1954 το ΚΕΤ μεταστάθμευσε στο Γουδί , όπου και ανασυγκροτήθηκε. Το έτος 1971 μετονομάζεται σε ΚΕΤΘ. 

Το έτος 1975 το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων και η Σχολή μετασταθμεύουν στο Στρατόπεδο «Επιλάρχου Μελίδη Γεωργίου», στον Αυλώνα Αττικής. Από τότε και μέχρι τον Ιούνιο του 2008, η Σχολή παραμένει ενταγμένη στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, με την ονομασία Σχολή Αξιωματικών Τεθωρακισμένων (ΣΑΤΘ).

Τον Απρίλιο του 2008 μετονομάζεται σε Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ) και από τον Ιούνιο του 2008 υπάγεται οργανικά και διοικητικά στη Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Να εκπαιδεύει στην τεχνική και τακτική τους Μονίμους και Εφέδρους Αξιωματικούς Τεθωρακισμένων και τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς του Όπλου.
 • Να εκπαιδεύει στελέχη άλλων Ο-Σ, σύμφωνα με τις εκάστοτε διαταγές του ΓΕΣ.
 • Να εκπαιδεύει στελέχη των όπλων στο Πολεμικό Παίγνιο ΙΑΝΟΣ, σύμφωνα με τις εκάστοτε διαταγές του ΓΕΣ. 
 • Να εκπαιδεύει Υ.Ε.Α του Όπλου ως Ουλαμαγούς.
 • Να μετεκπαιδεύει Εφέδρους Αξιωματικούς Τεθωρακισμένων.
 • Με τις Πτέρυγες Εκπαιδεύσεως να φροντίζει για τον συντονισμό της εκπαιδεύσεως επί τακτικών και τεχνικών θεμάτων.
 • Με το ΠΠ «ΙΑΝΟΣ» να παρέχει εκπαίδευση σε ασκήσεις διπλής ενεργείας, με τη χρήση Η/Υ οι οποίες διεξάγονται σε τμήματα επιπέδου Διμοιρίας - Ουλαμού έως Ταξιαρχίας.
 • Με το Γραφείο Μελετών να προβαίνει στο σχολιασμό, ανάπτυξη και σύνταξη των εγχειριδίων εκστρατείας και τεχνικών ομοίων, που αφορούν τα ΤΘ και των διαδικασιών για την εκπαίδευση προσωπικού.
 • Με το Γραφείο Έρευνας – Πληροφορικής συμμετέχει και υποστηρίζει την εκπαίδευση με μέσα και τεχνολογία πληροφορικής προσομοίωσης και εφαρμοσμένης τεχνολογίας, καθώς και να ενημερώνει το προσωπικό σε θέματα εξελίξεως και πληροφορικής.

Φοίτηση στην Ίλη Υ.Ε.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φοίτηση στη Σχολή για τους ΥΕΑ είναι τετράμηνης διάρκειας και αυστηρής εκπαίδευσης και πειθαρχίας. Χωρίζεται στις εξής περιόδους:

 • Α΄ Περίοδος. Διάρκεια δύο (2) μηνών. Ο μαθητής της Σχολής ονομάζεται Υ.Ε.Α Α'. Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους αφού εκτός των πολλών διδακτέων μαθημάτων, οι Υ.Ε.Α Α' έχουν και πολλές υπηρεσίες σε όλο το Κ.Ε.Τ.Θ εκτός των εγκαταστάσεων της Σχολής τους, όπως το φυλάκιο της Κεντρικής πύλης, το Διοικητήριο κ.α.
 • Β' Περίοδος. Διάρκεια δύο (2) ή τριών (3) μηνών. Ο μαθητής ονομάζεται Υ.Ε.Α Β', και η Τάξη του όπως και σε όλες τις Σχολές Αξιωματικών, αναλαμβάνει την Ιεραρχία της Σχολής.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Στρατεύματος, κανένας μαθητής Αξιωματικός δεν μπορεί να διοικηθεί από Υπαξιωματικό , έτσι οι Υπαξιωματικοί επιλέγονται από τους ίδιους τους μαθητές. (1 επιλοχίας Αρχηγός, 1 λοχίας Υπαρχηγός, 2 λοχίες και 10 δεκανείς. Οι ικανότεροι αναλαμβάνουν και καθήκοντα αρχιεκπαιδευτού και εκπαιδευτών οι οποίοι θα είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των συμμαθητών τους καθώς και των νέων Υ.Ε.Α. Η Ιεραρχία αποτελείται από τον Διοικητή της Σχολής, τον Υποδιοικητή, τον διοικητή της Ίλης Υ.Ε.Α, τους Αξιωματικούς ουλαμαγούς, τον επιλοχία Αρχηγό, τον λοχία Υπαρχηγό, τους δύο λοχίες, τους βαθμοφόρους δεκανείς, τους Υ.Ε.Α Β' , τους Υ.Ε.Α Α'.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης τους και την ονομασία τους σε Δ.Ε.Α. τοποθετούνται στις Μονάδες εκστρατείας όπου ασκούν τα καθήκοντα του Ουλαμαγού Μέσων Αρμάτων.

Ένα μήνα πριν την απόλυσή τους ονομάζονται Ανθυπίλαρχοι και εντάσσονται στην εφεδρεία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ιστορία». ΑΣΔΥΣ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2017.