Σφονδύλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Trogidae
Trox perlatus
Trox perlatus
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Υποσυνομοταξία: Τραχεάτα (Tracheata)
Υπερομοταξία: Εξάποδα (Hexapoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Κολεόπτερα (Coleoptera)
Οικογένεια: Trogidae

Οι σφονδύλες (εν. η σφονδύλη· επιστ. Trogidae) είναι οικογένεια σκαθαριών, από τα οποία υπάρχουν ανά τον κόσμο 300 είδη περίπου. Στην κεντρική Ευρώπη βρίσκονται 7 είδη αυτής της οικογένειας.

Χαρακτηριστικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτά τα σκαθάρια γίνονται 2.5 με 20 χιλιοστόμετρα σε μήκος. Ο θώρακάς τους είναι κοντόχοντρος και πολύ θολωτός. Τα έλυτρα είναι καφέ, γκρίζα ή μαύρα, με επιφάνεια λοφώδεις. Η κεφαλή είναι μικρή και έχει 12 κεραίες, των οποίων τα τελευταία τρία άρθρα βρίσκονται τυλιγμένα το ένα μέσα στον άλλο. Αυτά τα είδη της οικογένειας Trogidae μπορούν να κάνουν διάφορους θορύβους μέσω της τριβής των ελύτρων πάνω στην κοιλιά τους.

Τρόπος ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζουν σε περιττώματα ή ψοφίμια, αλλά και σε ξηρά υλικά ζωικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα σε τρύπες δέντρων και φωλιές πουλιών ή θηλαστικών. Οι νύμφες και τα σκαθάρια είναι σαπροφάγα που τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη. Μα τρώνε και πούπουλα, δέρματα και τριχώματα. Ο βρώμικος βιοτόπος και η ιδιαιτερότητα να ακινητοποιούνται σε περίπτωση κινδύνου προστατεύει της σφονδύλες από τους εχθρούς τους.