Συσσωματώματα βιομάζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συσσωματώματα Βιομάζας

Τα συσσωματώματα βιομάζας είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Κατασκευάζονται από τα βιολογικά παραπροϊόντα της γεωργίας, της δασοπονίας και της βιομηχανίας ξύλου και είναι ένα οικονομικά αποδοτικό μέσο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα συσσωματώματα διαμορφώνουν έναν σημαντικό φυσικό πόρο που συμβάλλει στο μελλοντικό ανεξάρτητο ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συσσωματώματα είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 mm με μήκος περίπου 100 mm και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.

 • Θερμογόνος δύναμη 17 GJ/tn
 • ανά kg 4,7 kWh/kg
 • ανά m3 3.077 kWh/m3
 • Περιεχόμενη υγρασία 8%
 • Φαινόμενη πυκνότητα 650 kg/m3
 • Στάχτη 0,5%


Πλεονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια πλεονεκτήματα των εξευγενισμένων καυσίμων βιομάζας, σε σύγκριση με τα μη-εξευγενισμένα είναι:

 • Αυξημένη φαινόμενη πυκνότητα (από 80-15 έως 600-700 kg/m3), με

συνέπεια χαμηλότερες δαπάνες μεταφοράς, μειωμένο όγκο αποθήκευσης και ευκολότερο χειρισμό

 • Μικρότερη περιεκτικότητα σε υγρασία (<10%), ευνοώντας τη

μακροχρόνια συντήρηση και λιγότερη απώλεια προϊόντος κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

 • Αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα και πιο ομοιογενή σύνθεση, με συνέπεια

καλύτερες δυνατότητες ελέγχου και έτσι υψηλότερη ενεργειακή αποδοτικότητα και χαμηλότερες εκπομπές κατά τη διάρκεια της καύσης. Το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι το σχετικά υψηλό ενεργειακό κόστος για τη διαδικασία συσσωμάτωσης (pelleting), αυξάνοντας τη τιμή του τελικού προϊόντος.

Τί σημαίνουν για το περιβάλλον;

Τα συσσωματώματα είναι στερεά καύσιμα που παράγονται με μηχανική επεξεργασία βιομάζας. Με λίγα λόγια, χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, αξιοποιούνται φυτικής προέλευσης υλικά που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά την διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τί σημαίνουν για την οικονομία; Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή καύσιμης ύλης από εγχώριες πρώτες ύλες σημαίνει ανάλογη μείωση των εισαγωγών καυσίμων. Στην περίπτωση των συσσωματωμάτων η καλλιέργεια των φυτών τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και σταδιακά να αποτελέσει μια διέξοδο στη διαρκώς επιβαρυνόμενη κατάσταση της Ελληνικής Γεωργίας.

Πώς χρησιμοποιούνται για θέρμανση; Λόγω της κυλινδρικής φόρμας, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού μεγέθους, τα συσσωματώματα συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας την μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα ή της σόμπας-θερμάστρας συσσωματωμάτων. Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 kg είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1.000 ατόμων. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο κατάλληλο , ενδεικνυόμενο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης.

Μέρη του συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια εγκατάσταση συστήματος καύσης συσσωματωμάτων για κεντρική θέρμανση, αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:

 1. Λέβητας και καυστήρας
 2. Αποθήκη καύσιμης ύλης
 3. Σύστημα τροφοδοσίας
 4. Κεντρικό ρυθμιστικό μηχανισμό
 5. Εάν απαιτείται) Σύστημα παραγωγής ζεστού νερού θέρμανσης

Άλλες χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα συσσωματώματα χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και στην οικονομία τους. Κεντρικές εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, ή μόνο κεντρικής θέρμανσης με δίκτυα τηλεθέρμανσης οικισμών, είναι εφαρμογές που πολύ σύντομα θα φτάσουν και στην χώρα μας.

Βιβιλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]