Συνομοσπονδία Χόκεϊ Αργεντινής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συνομοσπονδία Χόκεϊ Αργεντινής
Ίδρυση1908
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
ΈδραΑργεντινή
Ιστότοποςcahockey.org.ar

Η Συνομοσπονδία Χόκεϊ Αργεντινής (ισπανικά: Confederación Argentina de Hockey) είναι το επίσημο όργανο διοίκησης του χόκεϊ επί χόρτου στην Αργεντινή. Διοργανώνει εθνικά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων της χώρας.

Ένας μεγάλος αριθμός περιφερειακών ενώσεων (άνω των 30) συνδέονται με τη Συνομοσπονδία Χόκεϊ Αργεντινής, καλύπτοντας τις σημαντικότερες επαρχίες της Αργεντινής.[1] Τα τοπικά πρωταθλήματα, όπως το Τορνέο Μετροπολιτάνο ανδρών και γυναικών, διοργανώνονται από το Σύνδεσμο Χόκεϋ Μπουένος Άιρες (AHBA).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συνομοσπονδία Χόκεϊ Αργεντινής ιδρύθηκε στις 26 Αυγούστου του 1908 και συγκροτήθηκε από τρία σωματεία: την Κλουμπ Ατλέτικο Σαν Ισίδρο, την Μπελγράνο Αθλέτικ και την Πασίφικ Ρέιλγουεϊ. Ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Τόμας Μπελ, ιδιοκτήτης της Buenos Aires Herald, εφημερίδας της βρετανικής κοινότητας της Αργεντινής. Η Συνομοσπονδία καταχωρήθηκε στην Ομοσπονδία Χόκεϊ Αγγλίας (που ιδρύθηκε το 1875).[2]

Το 1909 η Συνομοσπονδία Χόκεϊ Αργεντινής επέτρεψε στις γυναικείες ομάδες να προσχωρήσουν σ' αυτή. Η πρώτη ομάδα που καταγράφηκε ήταν η Μπελγράνο Λέιντις, που αγωνίστηκε στο εναρκτήριο παιχνίδι της στις 25 Αυγούστου εναντίον της Σεν Κάθρινς Σκουλ, επικρατώντας με 1–0.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nuestras asociadas, cahockey.org.ar
  2. "Historia del Hockey, I Parte: Una trilogía para la historia", by Eric Weil, Todo Nuestro Hockey, N° 1, Buenos Aires, 1997

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Argentine Hockey Confederation της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).