Συνθήκη Συνόρων Γερμανίας-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συνθήκη Συνόρων Γερμανίας-Πολωνίας
Συνθήκη μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας για την επιβεβαίωση των συνόρων μεταξύ τους
ΤύποςΣυνοριακή συνθήκη
Υπογραφή14 Νοεμβρίου 1990
ΤοποθεσίαΒαρσοβία, Πολωνία
Σε ισχύ16 Ιανουαρίου 1992
Υπογράφοντες
Γλώσσες

Η Συνθήκη Συνόρων Γερμανίας-Πολωνίας του 1990[α] διευθέτησε τελικά το ζήτημα των συνόρων Γερμανίας-Πολωνίας, το οποίο από την άποψη του διεθνούς δικαίου εκκρεμούσε από το 1945. Υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Γερμανίας, Κσίστοφ Σκουμπισέφσκι και Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, στις 14 Νοεμβρίου 1990 στη Βαρσοβία, και επικυρώθηκε από το Πολωνικό Σέιμ στις 26 Νοεμβρίου 1991 και στο γερμανικό Μπούντεσταγκ στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και τέθηκε σε ισχύ με την ανταλλαγή των εγγράφων επικύρωσης στις 16 Ιανουαρίου 1992.

Ιστορικό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραμμή Όντερ-Νάισσε μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας

Στη Συμφωνία του Πότσνταμ του 1945, οι Σύμμαχοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ορίσει τη Γραμμή Όντερ-Νάισσε ως τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ της σοβιετικής ζώνης κατοχής στη Γερμανία και την Πολωνία, εν αναμονή του οριστικού προσδιορισμού των δυτικών συνόρων της Πολωνίας σε μια μεταγενέστερη ειρηνευτική διευθέτηση. Αυτό μετέφερε εκτεταμένες περιοχές στην Πολωνία, μερικές από τις οποίες βρίσκονταν υπό γερμανικό έλεγχο για αιώνες, μειώνοντας τη Γερμανία στα τρία τέταρτα περίπου της επικράτειας από το 1937. Η Συνθήκη του Ζγκοζέλετς του 1950 μεταξύ της Ανατολικής Γερμανίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας επιβεβαίωσε τα σύνορα αυτά ως οριστικά. Η Δυτική Γερμανία, η οποία έβλεπε τον εαυτό της ως τον μόνο νόμιμο διάδοχο του Γερμανικού Ράιχ και δεν αναγνώριζε την Ανατολική Γερμανία, επέμεινε ότι η τελική διευθέτηση στα πολωνο-γερμανικά σύνορα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνο από μια μελλοντική επανενωμένη Γερμανία. Αν και η Δυτική Γερμανία, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, αποδέχτηκε τη Γραμμή Όντερ-Νάισσε στη Συνθήκη της Βαρσοβίας (1970), η νομική της επιφύλαξη ότι μόνο μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης θα διευθετούσε επίσημα το ζήτημα παρέμεινε σε ισχύ.[3]

Με τη γερμανική επανένωση επιτέλους εφικτή το 1990, οι Σύμμαχοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξαρτούσαν την πλήρη κυριαρχία της Γερμανίας από την τελική αναγνώριση των συνόρων Όντερ-Νάισσε, όπως ορίστηκε στο άρθρο 1.2 της συνθήκης για την τελική ρύθμιση όσον αφορά τη Γερμανία.[4] Η υπογραφή μιας συνθήκης μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας που αναγνωρίζει τη Γραμμή Όντερ-Νάισσε ως σύνορο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ήταν επίσης ένας από τους όρους της Συνθήκης Ενοποίησης μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας που υπογράφηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 3 Οκτωβρίου 1990. Η Πολωνία ήθελε επίσης αυτή η συνθήκη να τερματίσει την ασάφεια που περίβαλλε το ζήτημα των συνόρων από το 1945.

Η Συνθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, τα συμβαλλόμενα μέρη

  • επιβεβαίωσαν εκ νέου τα σύνορα σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ζγκοζέλετς του 1950 με τα επακόλουθα κανονιστικά καταστατικά και τη Συνθήκη της Βαρσοβίας του 1970
  • κήρυξαν απαραβίαστα τα μεταξύ τους σύνορα τώρα και στο εξής, και δεσμεύτηκαν αμοιβαία να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα
  • δήλωσαν ότι δεν έχουν εδαφικές αξιώσεις μεταξύ τους και δεν θα εγείρουν τέτοιες αξιώσεις στο μέλλον

Η συμφωνία συμπληρώθηκε από την Συνθήκη Καλής Γειτνίασης, που υπογράφηκε μεταξύ της Πολωνίας και της Γερμανίας στις 17 Ιουνίου 1991.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλήρης τίτλος: Συνθήκη μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας για την επιβεβαίωση των συνόρων μεταξύ τους, 14 Νοεμβρίου 1990[1] (γερμανικά: Vertrag zwischen der Bundesrepublik Deutschland und der Republik Polen über die Bestätigung der zwischen ihnen bestehenden Grenze‎‎; πολωνικά: Traktat między Rzeczpospolitą Polską a Republiką Federalną Niemiec o potwierdzeniu istniejącej między nimi granicy‎‎[2])

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Treaty between the Federal Republic of Germany and the Republic of Poland on the confirmation of the frontier between them, 14 November 1990(PDF)
  2. «Polsko-niemiecka współpraca». www.pol-niem.pl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2009. 
  3. Τόμας Καμουσέλα. 2010.
  4. «German-American Relations - Treaty on the Final Settlement with Respect to Germany (two plus four)». usa.usembassy.de. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2009.