Συναινετική λήψη αποφάσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια επαγγελματική συνάντηση Quaker
Μέλη της Συνέλευσης του Κολλεγίου Shimer επιτυγχάνουν συναίνεση μέσω συζήτησης

Η λήψη αποφάσεων συναίνεσης ή η πολιτική συναίνεσης (συχνά συντομογραφείται σε συναίνεση ) είναι διαδικασίες ομαδικής λήψης αποφάσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν και αποφασίζουν σχετικά με προτάσεις με στόχο ή απαίτηση, αποδοχής από όλους. Η εστίαση στην επίτευξη συμφωνίας της υπερπλειοψηφίας και στην αποφυγή της μη παραγωγικής γνώμης, διαφοροποιεί τη συναίνεση από την ομοφωνία, η οποία απαιτεί από όλους τους συμμετέχοντες να υποστηρίξουν μια απόφαση.

Συναίνεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη consensus προέρχεται από τα λατινικά που σημαίνει «συμφωνία», η οποία με τη σειρά της προέρχεται από το consentire, που σημαίνει «αισθανόμαστε μαζί». [1] Η έννοια και η χρήση του σχετίζονται τόσο με μια γενικά αποδεκτή γνώμη όσο και με τη σύναψη απόφασης που βασίζεται σε συλλογική σύμβαση. [2] Τόσο η διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα της συναινετικής λήψης αποφάσεων αναφέρονται ως συναίνεση (π.χ. " με συναίνεση" και "συναίνεση" αντίστοιχα).

Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαρακτηριστικά της συναινετικής λήψης αποφάσεων περιλαμβάνουν:

  • Συνεργασία : Οι συμμετέχοντες συμβάλλουν σε μια κοινή πρόταση και τη διαμορφώνουν σε μια απόφαση που ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις ανησυχίες όλων των μελών της ομάδας. [3]
  • Συνεργασία : Οι συμμετέχοντες σε μια αποτελεσματική διαδικασία συναίνεσης θα πρέπει να προσπαθούν να λάβουν την καλύτερη δυνατή απόφαση για την ομάδα και όλα τα μέλη της, αντί να ανταγωνίζονται για προσωπικές προτιμήσεις.
  • Ισότητα : Σε όλα τα μέλη ενός συναινετικού οργάνου λήψης αποφάσεων θα πρέπει να παρέχεται, όσο το δυνατόν περισσότερο, ίση συμβολή στη διαδικασία. Όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και να τροποποιήσουν προτάσεις.
  • Συμπερίληψη : Θα πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι σε μια συναινετική διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Συμμετοχή : Η διαδικασία συναίνεσης θα πρέπει να ζητά ενεργά τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων των υπευθύνων λήψης αποφάσεων. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «consensus | Origin and meaning of consensus by Online Etymology Dictionary». www.etymonline.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2020. 
  2. Cambridge Dictionary, Consenusu, accessed 6 March 2021
  3. Hartnett, Tim (26 Απριλίου 2011). Consensus-Oriented Decision-Making: The CODM Model for Facilitating Groups to Widespread Agreement (στα Αγγλικά). New Society Publishers. ISBN 978-0-86571-689-6. 
  4. Rob Sandelin. «Consensus Basics, Ingredients of successful consensus process». Northwest Intentional Communities Association guide to consensus. Northwest Intentional Communities Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2007.