Συναγωγή της Σόφιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συναγωγή της Σόφιας
Sofia Synagogue 11c.jpg
Map
Είδοςαρχιτεκτονική κατασκευή και συναγωγή
Αρχιτεκτονικήνεομαυριτανική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°42′1″N 23°19′16″E
ΘρήσκευμαΙουδαϊσμός
Διοικητική υπαγωγήΣόφια και Δήμος Σόφιας
ΧώραΒουλγαρία
Έναρξη κατασκευής13  Νοεμβρίου 1905
Χωρητικότητα1.170
ΑρχιτέκτοναςFriedrich Grünanger
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Συναγωγή της Σόφιας (στα βουλγαρικά: Софийска синагога, Sofiyska sinagoga) είναι η μεγαλύτερη συναγωγή των Βαλκανίων, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και η μια από τις δύο που λειτουργούν σήμερα στη Βουλγαρία (η άλλη είναι στο Πλόβντιβ). [1]Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην Κεντρική Αγορά της Σόφιας (Central Market Hall).

Χτίστηκε σε σχέδια του Αυστριακού αρχιτέκτονα Friedrich Gruenanger και εγκαινιάστηκε από τον Τσάρο της Βουλγαρίας Φερδινάνδο Α’, το Σεπτέμβριο του 1909.[2] Το κτίριο της συναγωγής είναι τετράγωνο. Η κεντρική αίθουσα της είναι οκτάγωνη με διάμετρο 20μ. και ύψος 31μ. και ο κεντρικός τρούλος της έχει διάμετρο 19μ. και ύψος 23μ. Υπάρχουν άλλοι τέσσερις μικρότεροι τρούλοι στις τέσσερις γωνίες του κτιρίου ενώ σε κάθε πλευρά υπάρχουν και δύο πυργίσκοι. Η κεντρική αίθουσα είναι διακοσμημένη με πολύχρωμα μωσαϊκά, μαρμάρινες κολώνες και διακοσμητικά γλυπτά. Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος πολυέλαιος της χώρας, που το βάρος του ξεπερνα τους 2,2 τόνους και εισήχθη από τη Βιέννη. Η Συναγωγή της Σόφιας χωράει περισσότερα από 1000 άτομα.

Η Συναγωγή της Σόφιας ακολουθεί το αρχιτεκτονικό στυλ του εκλεκτικισμού και συνδυάζει στοιχεία της Μαυριτανικής αναγέννησης (νεομαυριτανισμός) και του Ζετσεσιονισμού ενώ στην πρόσοψή της έχει στοιχεία της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Έχει ομοιότητες με την Leopoldstädter Tempel, την εβραϊκή συναγωγή της Βιέννης, που καταστράφηκε κατά την Νύχτα των Κρυστάλλων, στις 9-10 Νοεμβρίου, του 1938.

Από το 1992 στη Συναγωγή της Σόφιας στεγάζεται το Εβραϊκό Μουσείο Ιστορίας και τα γραφεία της εβραϊκής κοινότητας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]