Συναγερμός οχήματος
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Συναγερμός οχήματος ονομάζεται η ειδική ηλεκτρονική συσκευή που εγκαθίσταται σε ένα όχημα και που, μέσω διάταξης αισθητήρων και άλλων μέσων, ενεργοποιείται από προσπάθεια παραβίασης. Όταν παραβιάζεται το όχημα, οι συναγερμοί οχημάτων ειδοποιούν με τους εξής τρόπους ή συνδυασμούς αυτών: εκπομπή ήχου υψηλής συχνότητας (συνήθως μια σειρήνα, κόρνα), ηχογραφημένη εκ των προτέρων λεκτική προειδοποίηση, ρυθμική λειτουργία φώτων, ηλεκτρονικό σήμα ασύρματης τηλε-ειδοποίησης. Εκτός της ειδοποίησης, ο συναγερμός μπορεί να ακινητοποιήσει το όχημα (λειτουργία immobilizer).
Στους σύγχρονους συναγερμούς, καρδιά της μονάδας είναι ένας μικροελεγκτής με κατάλληλο λογισμικό, το οποίο προσπαθεί να καλύψει όσο γίνεται περισσότερα σενάρια προβλημάτων.
Αισθητήρες συναγερμών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι συναγερμοί αυτοκινήτων μπορούν να σχεδιαστούν για να ενεργοποιηθούν από:
- δονήσεις
- κλίση του οχήματος (για να αποτρέψουν την αναρμόδια ρυμούλκηση)
- άνοιγμα ή το κλείσιμο των ειδικών διακοπτών (π.χ. επαφές πορτών)
- μικρές αλλά γρήγορες αλλαγές στην τάση μπαταρίας ή το κύκλωμα ανάφλεξης
- αισθητήρες ανίχνευσης παρουσίας όπως οι αισθητήρες υπερήχων, υπέρυθρων ακτίνων ή μικροκυμάτων.
- Υπερβολικά δυνατός θόρυβος κοντά στο όχημα
Αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αν χρειάζεται πολύς χρόνος για ένα κλέφτη να παραβιάσει την κλειδαριά, η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να σπάσει το παράθυρο. Ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα συναγερμού αυτοκινήτου έχει μια συσκευή που αισθάνεται αυτή την ενέργεια.
Ο πιο κοινός ανιχνευτής θραύσεως γυαλιού είναι ένα απλό μικρόφωνο που συνδέεται με τον μικροελεγκτή του συναγερμού. Το μικρόφωνο μετρά τις αλλαγές στη διακύμανση πίεσης αέρα και τις μετατρέπει σε παλμικό ηλεκτρικό ρεύμα ανάλογης συχνότητας. Το γυαλί που σπάει έχει τη δική του διακριτή συχνότητα. Ο μικροελεγκτής διαθέτει κατάλληλο κύκλωμα επεξεργασίας (Digital Signal Processing, DSP)το οποίο αποφασίζει, μετρώντας τη συχνότητα του ήχου και τη μεταβολή της έντασής του, αν προέρχεται από θραύση γυαλιού. Κατ' αυτό τον τρόπο, μόνο αυτός ο συγκεκριμένος ήχος θα προκαλέσει το συναγερμό, και όλοι οι άλλοι ήχοι αγνοούνται.
Αισθητήρες πίεσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένας άλλος τρόπος να ανιχνευθεί η παρουσία εισβολέα είναι να παρακολουθείτο το επίπεδο πίεσης αέρος στο θάλαμο επιβατών. Το άνοιγμα μιας πόρτας ή το σπάσιμο ενός παραθύρου ωθεί ή τραβά αέρα στο αυτοκίνητο, προκαλώντας γρήγορη αλλαγή στην πίεση. Οι διακυμάνσεις στην πίεση αέρα ανιχνεύονται με έναν συνηθισμένο μεγάφωνο. Κανονικά αυτό χρησιμοποιίται για να μετατρέπει τις μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος σε ήχο αλλά μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Τότε, οι διακυμάνσεις πίεσης κινούν τον κώνο του μεγαφώνου, παράγοντας έτσι ρεύμα στο πηνίο που βρίσκεται πάνω του. Όταν ο μικροελεγκτής του συναγερμού δεχτεί σήμα από τον αισθητήρα πίεσης, θα προκαλέσει συναγερμό.
Αισθητήρες χώρου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πολλοί κλέφτες αυτοκινήτων δεν θέλουν ολόκληρο αυτοκίνητο αλλά μεμονωμένα τμήματά του. Γι αυτό δεν χρειάζεται πάντοτε να ανοίξουν μια πόρτα ή ένα παράθυρο. Έχοντας ένα φορτηγό ρυμούλκησης, ο κλέφτης χρειάζεται μόνο να ανυψώσει το αυτοκίνητο και να το μεταφέρει ολόκληρο μακριά.
Για να αποτρέψουν την μετακίνηση του αυτοκινήτου, μερικά συστήματα συναγερμών περιλαμβάνουν ανιχνευτές περιμέτρου, δηλαδή συσκευές που ελέγχουν τι συμβαίνει γύρω από το αυτοκίνητο. Ο πιό κοινός ανιχνευτής περιμέτρου είναι ένα ραντάρ που αποτελείται από ένα πομπό ραδιοκυμάτων και έναν δέκτη. Ο δέκτης ελέγχει τις αντανακλάσεις των ραδιοκυμάτων πάνω στα αντικείμενα γύρω από το όχημα. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η συσκευή ραντάρ μπορεί να καθορίσει την θέση οποιουδήποτε αντικειμένου στον περιβάλλοντα χώρο.
Αισθητήρες κλίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένας άλλος τρόπος προστασίας από κλοπή με φορτηγό ρυμούλκησης είναι ο ανιχνευτής κλίσης. Η βασική διάταξη ενός ανιχνευτή κλίσης είναι μια σειρά διακοπτών υδραργύρου. Ένας διακόπτης υδραργύρου αποτελείται από ζεύγος ηλεκτρικών επαφών και μια σφαίρα υδραργύρου που τοποθετούνται μέσα σε έναν κύλινδρο. Ο υδράργυρος είναι υγρό μέταλλο και ρέει όπως το νερό, αλλά μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια όπως ένα στερεό μέταλλο. Όταν ο κύλινδρος γέρνει, μετατοπίζεται ο υδράργυρος έτσι ώστε να ακουμπήσει το ζεύγος επαφών που βρίσκεται στην μία άκρη του κυλίνδρου. Έτσι κλείνει το ηλεκτρικό κύκλωμα και το σήμα πηγαίνει στον μικροελεγκτή. Όταν ο κύλινδρος γέρνει από την άλλη πλευρά, ο υδράργυρος κυλά μακρυά από τα καλώδια ανοίγοντας το κύκλωμα.
Οι αισθητήρες κλίσης τοποθετούνται σε διάφορες γωνίες και θέσεις. Κατά τη στάθμευση, μερικοί από αυτούς είναι στην κλειστή θέση και μερικοί στην ανοικτή. Εάν ένας κλέφτης αλλάξει την κλίση του οχήματος (με την ανύψωσή του με φορτηγό ρυμούλκησης ή με γρύλλο), μερικοί από τους κλειστούς διακόπτες ανοίγουν και μερικοί κλείνουν, διαφοροποιώντας την κατάσταση των διακοπτών σε σχέση με αυτή της θέσης στάθμευσης.
Συστήματα ειδοποίησης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένους αισθητήρες έχει ένας συναγερμός, το σύστημα δεν είναι πολύ καλό εάν δεν διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα ειδοποίησης.
Παραγωγή ήχων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένα σύστημα συναγερμού έχει σειρήνα που παράγει ποικίλους διαπεραστικούς ήχους έντασης πολλών ντεσιμπέλ. Ο δυνατός θόρυβος αποτρέπει τον κλέφτη, κινώντας υποψίες στους περαστικούς. Με μερικά συστήματα συναγερμών, μπορείτε να προγραμματιστεί μια ευδιάκριτη σειρά θορύβων σειρήνας έτσι να μπορεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος να διακρίνει το συναγερμό του από άλλους συναγερμούς.
Μερικά συστήματα συναγερμών παίζουν ένα καταγραμμένο μήνυμα όταν κάποιος βρεθεί πολύ κοντά στο αυτοκίνητο. Ο κύριος σκοπός αυτής της λειτουργίας είναι να ενημερωθούν οι εισβολείς ότι υπάρχει προηγμένο σύστημα συναγερμού, προτού δοκιμάσουν οτιδήποτε. Πιθανότατα, ένας έμπειρος κλέφτης αυτοκινήτων θα αγνοήσει εντελώς αυτές τις προειδοποιήσεις, αλλά στον περιστασιακό ερασιτέχνη κλέφτη μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας.
Προσωπική ειδοποίηση / Τηλεχειρισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πολλά συστήματα συναγερμών περιλαμβάνουν έναν ενσωματωμένο ραδιοπομπό και μια φορητή συσκευή λήψης σημάτων που μπορεί να έχει κάποιος μαζί του στο μπρελόκ.
Οι φορητές συσκευές τηλεχειρισμού (τηλεχειριστήρια, remote controls) δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου του συναγερμού (π.χ. ενεργοποίηση / απενεργοποίηση) από μακριά. Το σήμα αυτό διαθέτει κωδικοποίηση ώστε να μην είναι εύκολο να επηρεάσει παρακείμενους συναγερμούς ή να αντιγραφεί από απόσταση.
Άλλες λειτουργίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Λειτουργία πανικού
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αυτή η λειτουργία ενεργοποιείται από το τηλεχειριστήριο και ενεργοποιεί το συναγερμό ακόμη κι όταν αυτός είναι απενεργοποιημένος. Είναι χρήσιμη σε περίπτωση που η απόπειρα κλοπής ή ληστείας γίνεται μπροστά στον ιδιοκτήτη του οχήματος.