Συνέντευξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια γυναίκα σε συνέντευξη για δουλειά
Συνέντευξη αθλητών μετά από έναν αγώνα
Συνέντευξη στο δρόμο που πραγματοποιήθηκε με μέλος του κοινού
Ορισμένες συνεντεύξεις καταγράφονται για τηλεοπτική μετάδοση

Η συνέντευξη είναι ουσιαστικά μια δομημένη συνομιλία όπου ο ένας συμμετέχων κάνει ερωτήσεις και ο άλλος δίνει απαντήσεις.[1] Στην κοινή ομιλία, η λέξη "συνέντευξη" αναφέρεται σε μια ατομική συνομιλία μεταξύ ενός συνεντευκτή και ενός συνεντευξιαζόμενου. Ο συνεντευκτής θέτει ερωτήσεις στις οποίες ο συνεντευξιαζόμενος απαντά, παρέχοντας συνήθως πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να παρέχονται σε άλλα ακροατήρια αμέσως ή αργότερα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι κοινό για πολλούς τύπους συνεντεύξεων - μια συνέντευξη για δουλειά ή μια συνέντευξη με έναν μάρτυρα σε ένα γεγονός μπορεί να μην έχει άλλο κοινό εκείνη τη στιγμή, αλλά οι απαντήσεις θα δοθούν αργότερα σε άλλους στη διαδικασία απασχόλησης ή έρευνας. Μια συνέντευξη μπορεί επίσης να μεταφέρει πληροφορίες και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι συνεντεύξεις γίνονται συνήθως πρόσωπο με πρόσωπο και αυτοπροσώπως, αλλά τα μέρη μπορούν να απέχουν γεωγραφικά, όπως σε τηλεδιάσκεψη[2] ή τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Οι συνεντεύξεις σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν προφορική συνομιλία μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί μια "συνομιλία" μεταξύ δύο ατόμων που πληκτρολογούν τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.

Οι συνεντεύξεις μπορεί να είναι αδόμητες, ελεύθερες και ανοιχτές συνομιλίες χωρίς προκαθορισμένο σχέδιο ή προκαθορισμένες ερωτήσεις.[3] Μια μορφή μη δομημένης συνέντευξης είναι μια εστιασμένη συνέντευξη στην οποία ο συνεντευκτής καθοδηγεί συνειδητά και με συνέπεια τη συζήτηση, έτσι ώστε οι απαντήσεις του συνεντευξιαζόμενου να μην ξεφεύγουν από το κύριο ερευνητικό θέμα ή ιδέα.[4] Οι συνεντεύξεις μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά δομημένες συνομιλίες στις οποίες προκύπτουν συγκεκριμένες ερωτήσεις με συγκεκριμένη σειρά.[5] Μπορούν να ακολουθήσουν διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, σε μια σπονδυλωτή συνέντευξη, οι απαντήσεις ενός ερωτώμενου συνήθως καθοδηγούν τις επακόλουθες συνεντεύξεις, με στόχο να διερευνήσουν τα υποσυνείδητα κίνητρα ενός ερωτώμενου.[6][7] Συνήθως, ο συνεντευκτής έχει κάποιο τρόπο να καταγράφει τις πληροφορίες που συλλέγονται από τον συνεντευξιαζόμενο, συχνά κρατώντας σημειώσεις με μολύβι και χαρτί ή με συσκευή εγγραφής βίντεο ή ήχου. Οι συνεντεύξεις έχουν συνήθως περιορισμένη διάρκεια, με αρχή και τέλος.

Η παραδοσιακή μορφή συνέντευξης δύο ατόμων, που μερικές φορές ονομάζεται ατομική συνέντευξη, επιτρέπει άμεσες ερωτήσεις και παρακολούθηση, γεγονός που επιτρέπει στον συνεντευκτή να εκτιμήσει καλύτερα την ακρίβεια και τη συνάφεια των απαντήσεων. Είναι μια ευέλικτη διάταξη με την έννοια ότι οι επόμενες ερωτήσεις μπορούν να προσαρμοστούν για να διευκρινίσουν τις προηγούμενες απαντήσεις. Επιπλέον, εξαλείφει την πιθανή παραμόρφωση λόγω της παρουσίας άλλων μερών.

Η συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο βοηθά και τα δύο μέρη να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν μια σύνδεση και να κατανοήσουν το άλλο.[8] Επιπλέον, οι συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να είναι πιο ευχάριστες.[8]

Πλαίσια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συνεντεύξεις μπορούν να γίνουν σε ευρύ φάσμα πλαισίων:

Απασχόληση: Η συνέντευξη για εργασία είναι μια επίσημη διαβούλευση για την αξιολόγηση των προσόντων του συνεντευξιαζόμενου για μια συγκεκριμένη θέση.[9][10] Ένας τύπος συνέντευξης εργασίας είναι μια συνέντευξη περίπτωσης κατά την οποία ο αιτών παρουσιάζεται με μια ερώτηση ή εργασία ή πρόκληση και καλείται να επιλύσει την κατάσταση.[11] Οι υποψήφιοι μπορεί να έχουν μια ψεύτικη συνέντευξη ως άσκηση κατάρτισης για την προετοιμασία του ερωτώμενου να χειριστεί ερωτήσεις στην επόμενη «πραγματική» συνέντευξη. Μπορεί να κανονιστεί μια σειρά συνεντεύξεων, με την πρώτη συνέντευξη μερικές φορές να είναι μια σύντομη αναγνωριστική συνέντευξη, ακολουθούμενη από πιο εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις, συνήθως από προσωπικό της εταιρείας που μπορεί τελικά να προσλάβει τον αιτούντα. Η τεχνολογία επέτρεψε νέες δυνατότητες συνέντευξης. για παράδειγμα, η βιντεοκλήση έχει επιτρέψει την αλληλεπίδραση των αιτούντων από μακριά.

Ψυχολογία: Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν ποικιλία μεθόδων και τεχνικών συνέντευξης για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν και να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Σε μια ψυχιατρική συνέντευξη, ένας ψυχίατρος ή ψυχολόγος ή νοσοκόμα θέτει μια σειρά από ερωτήσεις για να ολοκληρώσει αυτό που ονομάζεται ψυχιατρική εκτίμηση. Μερικές φορές δύο άτομα ερωτώνται από έναν συνεντευκτή, μια μορφή που ονομάζεται συνέντευξη ζευγαριού.[12] Οι εγκληματολόγοι και οι ερευνητές μερικές φορές χρησιμοποιούν γνωστικές συνεντεύξεις σε αυτόπτες μάρτυρες και θύματα για να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν τι μπορεί να ανακαλέσουν συγκεκριμένα από τη σκηνή του εγκλήματος, ελπίζοντας πριν αρχίσουν να ξεθωριάζουν οι συγκεκριμένες αναμνήσεις.[13][14]

Μάρκετινγκ και ακαδημαϊκά: Στην έρευνα μάρκετινγκ και την ακαδημαϊκή έρευνα, οι συνεντεύξεις χρησιμοποιούνται με μεγάλη ποικιλία τρόπων ως μέθοδος για εκτεταμένα τεστ προσωπικότητας. Οι συνεντεύξεις είναι η πιο χρησιμοποιούμενη μορφή συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα.[15] Οι συνεντεύξεις χρησιμοποιούνται στην έρευνα μάρκετινγκ ως εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση για να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης των καταναλωτών. Οι εταιρείες έρευνας καταναλωτών χρησιμοποιούν μερικές φορές τηλεφωνικές συνεντεύξεις υπολογιστικά υποβοηθούμενες για τυχαία κλήση αριθμών τηλεφώνου για τη διεξαγωγή δομημένων τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με συγκεκριμένες ερωτήσεις και απαντήσεις που εισάγονται απευθείας στον υπολογιστή.[16]

Δημοσιογραφία και άλλα μέσα ενημέρωσης: Συνήθως, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν μια ιστορία στη δημοσιογραφία πραγματοποιούν συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου και αυτοπροσώπως για να λάβουν πληροφορίες για μεταγενέστερη δημοσίευση. Οι δημοσιογράφοι παίρνουν επίσης συνεντεύξεις από κυβερνητικά στελέχη και πολιτικούς υποψηφίους για μετάδοση.[17] Σε ένα τοκ σόου ραδιοφώνου ή τηλεόρασης, ένας «οικοδεσπότης» παίρνει συνεντεύξεις από ένα ή περισσότερα άτομα, με το θέμα που συνήθως επιλέγει ο οικοδεσπότης, άλλοτε για λόγους ψυχαγωγίας, άλλοτε για ενημερωτικούς σκοπούς.

Άλλες καταστάσεις: Μερικές φορές εκπρόσωποι κολλεγίων ή απόφοιτοι διεξάγουν συνεντεύξεις με υποψήφιους φοιτητές ως τρόπο εκτίμησης της καταλληλότητας ενός μαθητή προσφέροντας ταυτόχρονα στον μαθητή την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για ένα κολέγιο.[18] Ορισμένες υπηρεσίες ειδικεύονται στην καθοδήγηση ατόμων για συνεντεύξεις.[18] Οι υπάλληλοι της πρεσβείας μπορούν να διεξάγουν συνεντεύξεις με αιτούντες φοιτητική βίζα πριν εγκρίνουν τις αιτήσεις τους για θεώρηση. Η συνέντευξη σε νομικά πλαίσια συχνά ονομάζεται ανάκριση. Η ενημέρωση είναι ένα άλλο είδος συνέντευξης.

Τυφλή συνέντευξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια τυφλή συνέντευξη η ταυτότητα του ερωτώμενου αποκρύπτεται έτσι ώστε να μειωθεί η προκατάληψη του συνεντευκτή. Οι τυφλές συνεντεύξεις χρησιμοποιούνται μερικές φορές στη βιομηχανία λογισμικού και είναι τυπικές σε ακροάσεις ορχήστρας. Οι τυφλές συνεντεύξεις έχουν αποδειχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ότι αυξάνουν τις προσλήψεις μειονοτήτων και γυναικών.[19]

Προκατάληψη συνεντευκτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχέση μεταξύ του συνεντευκτή και του συνεντευξιαζόμενου στα πλαίσια της έρευνας μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές συνέπειες.[20] Η σχέση τους μπορεί να φέρει βαθύτερη κατανόηση των πληροφοριών που συλλέγονται, ωστόσο αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ο συνεντευκτής να μην μπορεί να είναι αμερόληπτος στη συλλογή και την ερμηνεία των πληροφοριών.[20] Η προκατάληψη μπορεί να δημιουργηθεί από την αντίληψη των ερωτηθέντων για τον συνεντευξιαζόμενο ή από την αντίληψη του ερωτηθέντος για τον συνεντευκτή.[20] Επιπλέον, ένας ερευνητής είναι προκατειλημμένος με βάση την ψυχική κατάσταση του ερευνητή, την ετοιμότητά του για τη διεξαγωγή της έρευνας και τον ερευνητή που διεξάγει ακατάλληλες συνεντεύξεις.[21] Οι συνεντευκτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες πρακτικές γνωστές στην ποιοτική έρευνα για να μετριάσουν την προκατάληψη των συνεντευκτών. Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν υποκειμενικότητα, αντικειμενικότητα και αντανακλαστικότητα. Κάθε μία από αυτές τις πρακτικές επιτρέπει στον συνεντευκτή ή τον ερευνητή την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την προκατάληψή του για να ενισχύσει το έργο του αποκτώντας μια βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος που μελετά.[22]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Merriam Webster Dictionary, Interview, Dictionary definition, Retrieved February 16, 2016
 2. «Introduction to Interviewing». Brandeis University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2015. 
 3. Rogers, Carl R. (1945). Frontier Thinking in Guidance. University of California: Science research associates. σελίδες 105–112. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2015. 
 4. Jamshed, Shazia (September 2014). «Qualitative research method-interviewing and observation». Journal of Basic and Clinical Pharmacy 5 (4): 87–88. doi:10.4103/0976-0105.141942. ISSN 0976-0105. PMID 25316987. 
 5. Kvale & Brinkman. 2008. InterViews, 2nd Edition. Thousand Oaks: SAGE. (ISBN 978-0-7619-2542-2)
 6. 2009, Uxmatters, Laddering: A research interview technique for uncovering core values
 7. «15 Tips on How to Nail a Face-to-Face Interview». blog.pluralsight.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015. 
 8. 8,0 8,1 Snap Surveys, Advantages and disadvantages of face to face data collection, Retrieved April 27, 2018
 9. Dipboye, R. L., Macan, T., & Shahani-Denning, C. (2012). The selection interview from the interviewer and applicant perspectives: Can't have one without the other. In N. Schmitt (Ed.), The Oxford handbook of personnel assessment and selection (pp. 323–352). New York City: Oxford University.
 10. «The Value or Importance of a Job Interview». Houston Chronicle. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2014. 
 11. Maggie Lu, The Harvard Business School Guide to Careers in Management Consulting, 2002, page 21, (ISBN 978-1-57851-581-3)
 12. Polak, L; Green, J (2015). «Using Joint Interviews to Add Analytic Value». Qualitative Health Research 26 (12): 1638–48. doi:10.1177/1049732315580103. PMID 25850721. https://kclpure.kcl.ac.uk/portal/en/publications/using-joint-interviews-to-add-analytic-value(dfe3fe1b-df7e-43f9-b6a1-6ed14f8300f1).html. 
 13. Memon, A., Cronin, O., Eaves, R., Bull, R. (1995). An empirical test of mnemonic components of the cognitive interview. In G. Davies, S. Lloyd-Bostock, M. McMurran, C. Wilson (Eds.), Psychology, Law, and Criminal Justice (pp. 135–145). Berlin: Walter de Gruyer.
 14. Rand Corporation. (1975) The criminal investigation process (Vol. 1–3). Rand Corporation Technical Report R-1776-DOJ, R-1777-DOJ, Santa Monica, CA
 15. Jamshed, Shazia (September 2014). «Qualitative research method-interviewing and observation». Journal of Basic and Clinical Pharmacy 5 (4): 87–88. doi:10.4103/0976-0105.141942. ISSN 0976-0105. PMID 25316987. 
 16. «BLS Information». Glossary. U.S. Bureau of Labor Statistics Division of Information Services. 28 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2009. 
 17. Beaman, Jim (14 Απριλίου 2011). Interviewing for Radio (στα Αγγλικά). Routledge. ISBN 978-1-136-85007-3. 
 18. 18,0 18,1 Sanjay Salomon (30 Ιανουαρίου 2015). «Can a Failure Resume Help You Succeed?». Boston Globe. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2016. ...A 'failure resume' is... a private exercise... outline what they learned from the experience... Mark Efinger is president and founder of Interview Skill Coaching Academy in Great Barrington, where he prepares candidates for the job interview experience.... 
 19. Miller, Claire Cain (25 Φεβρουαρίου 2016). «Is Blind Hiring the Best Hiring?». The New York Times. 
 20. 20,0 20,1 20,2 Watson, Lucas (2018). Qualitative research design : an interactive approach. New Orleans. ISBN 978-1-68469-560-7. 
 21. Chenail, Ronald (2011-01-01). «Interviewing the Investigator: Strategies for Addressing Instrumentation and Researcher Bias Concerns in Qualitative Research». The Qualitative Report 16 (1): 255–262. ISSN 1052-0147. https://nsuworks.nova.edu/tqr/vol16/iss1/16. 
 22. Roulston, Kathryn; Shelton, Stephanie Anne (2015-02-17). «Reconceptualizing Bias in Teaching Qualitative Research Methods» (στα αγγλικά). Qualitative Inquiry 21 (4): 332–342. doi:10.1177/1077800414563803. ISSN 1077-8004.