Συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 1995
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1995 | |
---|---|
Χώρα | ![]() |
Εθνική επιλογή | |
Διαδικασία επιλογής | Εσωτερική επιλογή |
Επιλεγμένος συμμετέχων | Ελίνα Κωνσταντοπούλου |
Επιλεγμένο τραγούδι | "Ποια Προσευχή" |
Επιλεγμένος τραγουδοποιός |
|
Τελική απόδοση | |
Αποτέλεσμα τελικού | 12η, 68 βαθμοί |
Συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision | |
◄1994 • 1995 • 1996► |
Η Ελλάδα συμμετείχε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 1995 που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Ο ελληνικός τηλεοπτικός φορέας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) επέλεξε εσωτερικά την Ελίνα Κωνσταντοπούλου ως την εκπρόσωπο της Ελλάδας με το τραγούδι «Ποια Προσευχή», το οποίο κατέληξε στην 12η θέση του τελικού της Eurovision, με 68 βαθμούς.
Ιστορικό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πριν το διαγωνισμό του 1995, η Ελλάδα συμμετείχε στη Eurovision δέκα επτά φορές από το ντεμπούτο της το 1974. Το καλύτερο αποτέλεσμα της Ελλάδας ήταν η πέμπτη θέση, η οποία ήρθε δύο φορές: το 1977 με το τραγούδι "Μάθημα Σολφέζ" των Πασχάλη, Μαριάννα, Ρόμπερτ & Μπέσσυ και το 1992 με το τραγούδι "Όλου του Κόσμου η Ελπίδα" της Κλεοπάτρας. Το χειρότερο αποτέλεσμα της Ελλάδας ήταν η 19η θέση το 1990 με το τραγούδι "Χωρίς Σκοπό" των Χρήστου Κάλοου και Wave.
Ο Ελληνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), εκπέμπει το γεγονός σε όλη την Ελλάδα και οργανώνει τον τρόπο επιλογής για τη συμμετοχή της χώρας. Η ΕΡΤ είναι υπεύθυνη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό από το ντεμπούτο τους το 1974.
Πριν τη Eurovision
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εσωτερική επιλογή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ΕΡΤ αποφάσισε να επιλέξει εσωτερικά τον εκπρόσωπο της Ελλάδας για τον Διαγωνισμό του 1995. Μετά από μια περίοδο υποβολής προτάσεων, μία κριτική επιτροπή που συστάθηκε από την ΕΡΤ, επέλεξε το τραγούδι «Ποια Προσευχή» της Ελίνας Κωνσταντοπούλου.
Στη Eurovision
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1995 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Πόιντ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 13 Μαΐου 1995.
Ο διαγωνισμός μεταδόθηκε στην Ελλάδα τηλεοπτικά από την ΕΤ1, με σχολιάστρια τη Δάφνη Μπόκοτα.
Η Ελλάδα ερμήνευσε 23η σε σειρά εμφάνισης, μετά τη συμμετοχή της Μάλτας, κλείνοντας το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, ενώ κατετάγη δωδέκατη, σημειώνοντας 68 βαθμούς.
Ψηφοφορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
|
|
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Results of the Final of Dublin 1995 - Eurovision Song Contest». eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ↑ «Results of the Final of Dublin 1995 - Eurovision Song Contest». eurovision.tv. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2025.