Συμμαχία της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμμαχία της Αρμενίας
ΗγέτηςΡομπέρτ Κοτσαριάν
Ίδρυση9 Μαΐου 2021
ΈδραΓερεβάν, Αρμενία
ΙδεολογίαΑρμένικος εθνικισμός
Κοινωνική οικονομία αγοράς
φιλο-Ρωσική πολιτική
Πολιτικό φάσμαΚεντροαριστερά
Χρώματα     Μπλε-Γκρι
     Κόκκινο
Εθνοσυνέλευση
29 / 107
Ιστότοπος
դաշինք.հայ
Πολιτικό σύστημα Αρμενίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Συμμαχία της Αρμενίας ( αρμενικά: Հայաստան դաշինք‎‎) είναι ένας αρμένικος πολιτικός συνασπισμός. Ιδρύθηκε το 2021 και σημερινός της ηγέτης είναι ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Ρομπέρτ Κοτσαριάν.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2020-2021, ο Κοτσαριάν υποστήριξε το Κίνημα Εθνικής Σωτηρίας, μια πολιτική συμμαχία που απαιτούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν. Ο Κοτσαριάν στην συνέχεια δήλωσε οτι θα επιστρέψει στην πολιτική ιδρύοντας νέα πολιτική συμμαχία. Η Συμμαχία της Αρμενίας ιδρύθηκε στις 9 Μαΐου του 2021, με συμμετέχοντα κόμματα την Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία, το κόμμα Αναγέννηση της Αρμενίας και άλλους ανεξάρτητους μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του συνασπισμού Κοτσαριάν.[2][3]

Η συμμαχία συμμετείχε στις εκλογές του 2021.[4], όπου κέρδισε 21.1% της λαϊκής ψήφου, και 29/107 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που καθιστά τον συνασπισμό αξιωματική αντιπολίτευση. Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας εκλέχθηκε ο Σεϊράν Οχανιάν[5].

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμμαχία υποστηρίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας καθώς και μια σειρά πολιτικών με στόχο την ασφάλεια και την προστασία του κράτους, ενώ επίσης αγωνίζεται για τον τερματισμό της κοινωνικο-οικονομικής παρακμής. Στοχεύει σε ποιοτικότερα και μεγαλύτερα επίπεδα ανάπτυξης[6].

Η Συμμαχία υποστηρίζει την κυριαρχία της περιοχής Αρτσάχ, που ανήκει στην ευρύτερη πατρίδα του Αρμένικου λαού και κατοικείται από Αρμένιους, όμως διεκδικείται από το Αζερμπαϊτζάν το οποίο επιχειρεί στρατιωτικά εναντίον της. Η Συμμαχία θεωρεί σημαντικό πυλώνα την προστασία των συνόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας ζωής[6]. Επίσης απαιτεί τον τερματισμό λειτουργίας ΜΚΟ που δρουν με ξένη χρηματοδότηση[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]