Συμμαχία «Το Βήμα Μου»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Συμμαχία «Το Βήμα Μου» (αρμενικά: Իմ Քայլը դաշինք - Ιμ Καϊλί Ντασίνκ) είναι αρμένικη πολιτική συμμαχία που αποτελείται από το Κόμμα της Πολιτικής Σύμβασης, το Κόμμα της Αποστολής και διάφορους ανεξάρτητους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Η συμμαχία δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2018, πριν από τις εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου του Ερεβάν το 2018. Ο αρχηγός της συμμαχίας είναι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Μαρτίου 2018, στις αρχές της Αρμένικη επανάστασης του 2018, ο Νικόλ Πασινιάν και μια ομάδα υποστηρικτών του ξεκίνησαν μια πορεία από το Γκιουμρί, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας. Η εκστρατεία, με την ονομασία «Το βήμα μου», έχει στόχο την αποτροπή της εκλογής του Σερζ Σαργκσιάν ως πρωθυπουργού στις 17 Απριλίου.[1]

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2018, η συμμαχία συμμετείχε και κέρδισε στις εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου του Ερεβάν το 2018. Υποψήφιος δήμαρχος για τη συμμαχία ήταν ο Χάικ Μαρουτιάν, ο οποίος κέρδισε με μια συντριπτική πλειοψηφία 57 εδρών (από τις 65 συνολικά) στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ερεβάν.

Η συμμαχία συμμετείχε στις Αρμενικές βουλευτικές εκλογές 2018.[2] Κέρδισε 88 από τις 132 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, λαμβάνοντας μια επαρκή πλειοψηφία.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται ότι η πολιτική συμμαχία είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα που συνδυάζει διάφορες ιδεολογικές απόψεις αντί να υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Ο κύριος στόχος της συμμαχίας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, αναπτύσσοντας παράλληλα την κοινωνία των πολιτών και τη δημοκρατία στην Αρμενία, προωθώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, ο Πασινιάν έχει περιγραφεί ως κεντρώος πολιτικός με μια φιλελεύθερη προοπτική.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, πριν αναλάβει την εξουσία, ο Πασινιάν ήταν σκεπτικός σχετικά με τις σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία. Ωστόσο, μετά τη νίκη του, ο Πασινιάν άλλαξε την επίσημη γνώμη του και επέλεξε τη συνέχιση των ισχυρών δεσμών με τη Ρωσία. Επίσης ο Πασινιάν υποστηρίζει την ανάπτυξη δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.[3]

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμμαχία αποτελείται από τα ακόλουθα κόμματα, καθώς και από ορισμένους ανεξάρτητους.

Κόμμα Ιδεολογία Θέση Ηγέτης
Πολιτική Σύμβαση Ριζοσπαστικός κεντρισμός, ρεφορμισμός, Φιλελεύθερος εθνικισμός Κέντρο Νικόλ Πασινιάν
Κόμμα της Αποστολής Φιλελευθερισμός Κέντρο Μανούλα Σουκιασιάν

Εκλογικό ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβουλευτικές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογικό έτος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Κατάταξη Θέση στη κυβέρνηση
2018 884.456 70.43
88 / 132
Σταθερό</img> 1ος Κυβέρνηση

Τοπικές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου του Ερεβάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογικό έτος Υποψήφιος δήμαρχος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο
2018 Χάικ Μαρουτιάν 294.109 81.06%
57 / 65

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]