Συμβουλευτικό Συμβούλιο (Μπαχρέιν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμβουλευτικό Συμβούλιο
Είδος
ΤύποςΆνω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης
Ηγεσία
Πρόεδρος
Αλί μπιν Σαλέχ αλ Σαλέχ
Από 15 Δεκεμβρίου 2008
Γενικός Γραμματέας
Αμπντούλ Τζαλίλ Ιμπραχίμ Αλ Ταρίφ
Δομή
Έδρες40 μέλη
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
     Ανεξάρτητοι (40)
Εκλογές
Διορισμένο από τον Βασιλιά
Τόπος συνεδριάσεων
Μανάμα
Ιστοσελίδα
www.shura.gov.bh

Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο ( Majlis al-shura ), γνωστό και ως Συμβούλιο Shura, είναι η άνω βουλή της Εθνοσυνέλευσης, του κύριου νομοθετικού σώματος του Μπαχρέιν.

Το Συμβούλιο αποτελείται από σαράντα μέλη που διορίζονται απευθείας από τον Βασιλιά του Μπαχρέιν. Οι σαράντα έδρες του Συμβουλευτικού Συμβουλίου σε συνδυασμό με τις σαράντα εκλεγμένες έδρες του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων αποτελούν την Εθνοσυνέλευση του Μπαχρέιν. Όλοι οι νόμοι (εκτός από τα «βασιλικά διατάγματα») πρέπει να ψηφίζονται και από τα δύο σώματα της Συνέλευσης. Αυτό επιτρέπει στους τεχνοκράτες και στις μειονοτικές κοινότητες να διαδραματίσουν ρόλο στη νομοθετική διαδικασία. Έτσι διορίστηκαν μια χριστιανή από το Μπαχρέιν, η Alees Samaan και ένας Εβραίος από το Μπαχρέιν. Μετά την ευρεία απογοήτευση ότι καμία γυναίκα δεν εξελέγη στην Κάτω Βουλή στις γενικές εκλογές του 2002, τέσσερις γυναίκες διορίστηκαν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο.

Η Alees Samann έγραψε ιστορία στον αραβικό κόσμο στις 18 Απριλίου 2004, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που προήδρευσε συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην περιοχή. Το BBC ανέφερε: «Τα περιστατικά αυτού του είδους στον αραβικό κόσμο θεωρούνται όλο και περισσότερο ως σημάδια σταδιακής αλλαγής προς πιο ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες σε ολόκληρη την περιοχή». [1]

Οι υποστηρικτές του συστήματος αναφέρονται σε δημοκρατίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, οι οποίες λειτουργούν με το ίδιο διμερές μοντέλο με μια διορισμένη ανώτερη αίθουσα και μια εκλεγμένη κάτω αίθουσα. Ωστόσο, η κυβέρνηση που διορίζει πολίτες στην άνω βουλή είναι υπόλογη στα μέλη της κάτω βουλής, και ως εκ τούτου στο βρετανικό και το καναδικό εκλογικό σώμα αντίστοιχα. Επιπλέον, ενώ αυτές οι ανώτερες βουλές έχουν το καθένα συνταγματικό βέτο επί της νομοθεσίας, περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από συνταγματική και πολιτική σύμβαση.

Οι επικριτές δηλώνουν ότι η άρχουσα οικογένεια προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το διορισμένο Συμβουλευτικό Συμβούλιο για να εγγυηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας σε όλη τη νομοθεσία. Το συμβούλιο περιλαμβάνει τον Φαϊζάλ Φουλάντ, έναν ακτιβιστή που κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Bandargate ότι έλαβε παράνομα μηνιαίο επίδομα 500 BD (1.326 $ ΗΠΑ) για υποκίνηση σεχταριστικού μίσους.

Μετά από μια πολιτική συμφιλίωση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης των τεσσάρων κομμάτων των οποίων ηγείται η σιιτική ισλαμιστική Al Wefaq, υπήρξαν επίμονες φήμες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προτείνει ακτιβιστές τους στο Συμβούλιο Shura. Ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν το σχέδιο, δημοσιεύματα στον Τύπο τον Απρίλιο του 2006 ισχυρίστηκαν ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έλαβαν διαβεβαιώσεις από έναν κυβερνητικό μεσάζοντα ότι ορισμένες από τις εμβληματικές προσωπικότητες τους θα μπορούσαν να διοριστούν στη Σούρα. Το δημοσίευμα προσέθεσε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης «ούτε αποδέχθηκαν ούτε απέρριψαν την προσφορά, αλλά υποσχέθηκαν να τη μελετήσουν προσεκτικά». [2]

Δύο μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου, και οι δύο γυναίκες, διορίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο: η Δρ Nada Haffadh έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός του Μπαχρέιν το 2004, όταν έγινε υπουργός Υγείας. Η δεύτερη γυναίκα που διορίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ήταν η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δρ. Φατίμα Μπαλούσι, η οποία υπηρετούσε επίσης στο παρελθόν στο Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου υπηρετεί ως πρόεδρος της κοινής Εθνοσυνέλευσης του Μπαχρέιν όταν συνέρχεται. Η θητεία του συμβουλίου είναι τετραετής.

Πρόεδροι του Συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Από Έως Σημειώσεις
Δρ. Φαϊζάλ Αλ Μουσαουί
(1944-)
14 Δεκεμβρίου 2002 2006 [3]
Αλί Σαλέχ Αλ-Σαλέχ
(1942-)
15 Δεκεμβρίου 2006 Σήμερα [4][5][6]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BBC, 19 April 2005, Bahraini woman chairs parliament
  2. Report on induction of opposition members into Shura Council denied
  3. http://www.ipu.org/parline-e/reports/arc/2371_02.htm IPU. Bahrain. Patliamentary Chamber: Al-Nuwab. Elections held in 2002
  4. http://www.ipu.org/parline/reports/2371.htm IPU PARLINE database: BAHRAIN (Majlis al-Nuwab). Last elections
  5. «Shura Council - H.E. Ali bin Saleh al Saleh». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 
  6. «Assecaa».