Συζήτηση MediaWiki:Copyrightwarning

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ίσως θα ήταν καλύτερο αντί φορέα να γράφει "τρίτου". Δεν είναι λάθος το φορέας (φορέας του δικαιώματος π.ιδ.), αλλά μπορεί να παρεξηγηθεί ως οργανισμός, εταιρεία κλπ. Επίσης με κίνδυνο να παραμακρύνει το κείμενο, ίσως θα μπορούσε να αναφέρεται ότι η ευθύνη για την προσβολή π.ιδ. βαρύνει αποκλειστικά τον χρήστη (ανώνυμο ή επώνυμο) που ανεβάζει το υλικό, μη νομίσει κανείς κακοήθης ότι αν ανεβάσει προστατευμένο υλικό θα κάνει κακό στη ΒΠ ή κανείς καλοπροαίρετος ότι θα κρίνουν "οι διαχειριστές".--Αρχίδαμος 14:04, 26 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

Σωστό για το φορέα -> τρίτου. Κάποια πρόταση για το πως πρέπει να γραφτεί το σχετικά με την ευθύνη; Πέρα από τα σχετικά με το copyright, καλό είναι να συμπληρώσουμε και τα σχετικά με την επαληθευσιμότητα και την ουδετερότητα, κι ας μακρύνει όσο πάει. --Geraki 15:59, 26 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

Δεν είναι τόσο εύκολο νομίζω. Κάποια ιντερνετικά φόρουμ γράφουν ότι δεν έχουν ευθύνη για το περιεχόμενο που υπάρχουν στις σελίδες τους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι καλό να προχωρήσουμε σε μια τέτοια δήλωση, που δεν αντιστοιχεί και στην πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε κάτι του στυλ "η προσθήκη υλικού που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του χρήστη που κάνει την προσθήκη" (με καλύτερη διατύπωση). Δεν ξέρω κατά πόσο στέκει αυτό όμως ή αν μας καλύπτει. Ίσως να χρειαζόταν και μια σελίδα με διασαφηνίσεις ως προς αυτό, διασαφηνίσεις προς τους "τρίτους" εννοώ - Badseed απάντηση 16:54, 26 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

η βικιπαίδεια έχει την Βικιπαίδεια:Αποποίηση ευθυνών από εκεί και πέρα σαφώς δεν εφθύνεται για ότι μπαίνει, από εκεί και πέρα υπάρχει ένα θέμα ποιος ευθύνεται για ότι δεν βγαίνει :)) --Λύκινος 16:56, 26 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

"Απαγορεύεται η ανάρτηση υλικού που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε τρίτου και την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο χρήστης (επώνυμος ή ανώνυμος) που το αναρτά". Η φράση αυτή αναποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα, δεν είναι μούφα. Αν μπερδεύεται και ο Badseed για την ευθύνη, ένας λόγος παραπάνω να μπει ευδιάκριτη η φράση. Επόμενη φάση θα είναι μια διευκρινιστική πιο αναλυτική σελίδα, όπως προτείνει ο Μπαντσήντ. Κάποιες ξένες ΒΠ έχουν αναφορά και στην επαληθευσιμότητα (όχι την ουδετερότητα), μπορεί να μπει κι αυτό (π.χ. μην ξεχνάτε: η συνεισφορά σας πρέπει να είναι επαληθεύσιμη). Το κακό με τα μεγάλα κείμενα είναι ότι δεν τα διαβάζει κανείς. Επίσης με την ευκαιρία δε θα ήταν άστοχη μια αποποίηση ευθυνών για το περιεχόμενο ξένων ιστοτόπων, όσο αυτονόητη κι αν ακούγεται. Μπορεί να μπει στο MediaWiki ή χειροκίνητα ως πρότυπο σε όλα τα άρθρα που έχουν εξωτερικά λινκς.--Αρχίδαμοςμίλα μου 10:31, 27 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

(Αρχίδαμε σου χρωστάω κι ένα mail, l8r.) Αυτό είναι που με ανησυχεί με το μεγάλο κείμενο, γιαυτό δεν ήθελα να βγει μεγάλη η προειδοποίηση για τα κόπυ. Μια λύση είναι μισό πάνω-μισό κάτω από τη σύνοψη, όπως ήταν στην αγγλική. Για το επαληθεύσιμο μπορεί να μπει κάπου (το έχει και η γαλλική), τώρα για την ουδετερότητα αμφιβάλλω προς το παρόν. Άλλη λύση είναι μια συνολική προειδοποίηση "αν δεν το έχετε κάνει ήδη, διαβάστε την πολιτική συγγραφής ή συνεισφοράς" με σύνδεσμο στη σελίδα της πολιτικής, νομίζω το είχαμε και παλιότερα. Τώρα για τους εξωτερικούς σύνδεσμους, από τη μια έχεις δίκιο (κάτι πήρε το μάτι μου πρόσφατα), από την άλλη δεν θα μου πολυάρεσε όπως το έχω δει π.χ. στη livepedia Ίσως μια γραμμή πλάι στην αποποίηση ευθυνών; - Badseed απάντηση 12:10, 27 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)


Φοβάμαι ότι η φράση "την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο χρήστης (επώνυμος ή ανώνυμος) που το αναρτά" μπορεί να μην απέτρεπε διάφορους να ανεβάσουν copyrighted υλικό («σιγά που θα με βρουν» ή «κρατήστε το κι αν παραπονεθεί κάποιος στείλτε τον σ' εμένα»). Άλλαξα το "Απαγορεύεται η ανάρτηση..." σε ένα ξερό "Υλικό που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε τρίτου διαγράφεται άμεσα." Οι απαγορεύσεις δεν ενοχλούν πολλούς, η προειδοποίηση ότι θα κάνουν τζάμπα κόπο νομίζω είναι καλύτερη. — Geraki ΣΜ - 2007-01-04T 11:31Z.