Συζήτηση χρήστη:CY Mental Health Advocates

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ψυχαναγκαστική Αγάπη[1]

Τι είναι η ψυχαναγκαστική αγάπη;

Ο όρος ψυχαναγκαστική αγάπη αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο νιώθει μια ακατανίκητη έμμονη επιθυμία να κατακτήσει ένα άλλο άτομο, για το οποίο αισθάνεται μια δυνατή έλξη, με μια αδυναμία να δεχθεί την αποτυχία ή την απόρριψη.

Το άτομο με ψυχαναγκαστική αγάπη αισθάνεται την έμμονη επιθυμία να προστατεύσει το άλλο άτομο για το οποίο νιώθει ερωτική έλξη, ή ακόμη και να αισθάνεται την επιθυμία να ελέγχει το άτομο αυτό σαν να αποτελεί ιδιοκτησία του.

Ενώ δεν υπάρχει ξεχωριστή διάγνωση για την ψυχαναγκαστική αγάπη, συχνά συνοδεύεται από άλλες ψυχικές διαταραχές, και η διάγνωση και θεραπεία αυτών μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να αποτρέψουν επιπλοκές στις σχέσεις του ατόμου.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ψυχαναγκαστικής αγάπης;

- Υπερβολική ερωτική έλξη σε ένα άτομο - Εμμονες σκέψεις για ένα άτομο - Αίσθημα ανάγκης για προστασία ενός ατόμου - Κτητικές σκέψεις και πράξεις - Εξαιρετική ζήλια προς τις υπόλοιπες σχέσεις του άλλου ατόμου - Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Τα άτομα που παρουσιάζουν ψυχαναγκαστική αγάπη πιθανόν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα την απόρριψη. Με το τέλος της σχέσης τους με το άτομο που τους ενδιαφέρει τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να χειροτερέψουν.

Άλλα συμπτώματα της διαταραχής αυτής είναι:

- Επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας όπως κλήσεις, μηνύματα και ηλεκτρονικά μηνύματα προς το άτομο που τους ενδιαφέρει - Σταθερή ανάγκη για επαναβεβαίωση - Δυσκολία διατήρησης φιλίας με άλλα άτομα ή επαφής με μέλη της οικογένειας τους λόγω της εμμονής τους με ένα ατομο - Παρακολούθηση κινήσεων του ατόμου που τους ενδιαφέρει - Έλεγχος του που πηγαίνει και τι δραστηριότητες κάνει το άτομο που τους ενδιεφέρει

Τι προκαλεί την ψυχαναγκαστική αγάπη στο άτομο;

Δεν υπάρχει μια αιτία που προκαλεί ψυχαναγκαστική αγάπη σε ένα άτομο. Αντιθέτως η ύπαρξη αυτής της κατάστασης συχνά συνδέεται με την ύπαρξη άλλων ψυχικών διαταραχών όπως:

1. Διαταραχές Συναισθηματικού Δεσμού (Προσκόλλησης)

Διαταραχή Συναισθηματικού Δεσμού ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία στο σχηματισμό μακροχρόνιων σχέσεων.

1.1 Αντιδραστική Διαταραχή Συναισθηματικού Δεσμού (RAD) –το άτομο δεν παίρνει πρωτοβουλία και δεν ανταποκρίνεται σε κοινωνικές συμπεριφορές με κατάλληλο για την ηλικία του τρόπο.

1.2.Διαταραχή Ανεσταλμένης Κοινωνικής Δέσμευσης (DSED) –το άτομο σχηματίζει διάχυτους δεσμούς και εμφανίζει αδιαφοροποίητη κοινωνικότητα και υπερβολική οικειότητα με ξένους.

2. Μεταιχμιακή (Οριακή) Διαταραχή Προσωπικότητας

3. Παραληρηματική Ζήλια

Αυτή η διαταραχή βασίζεται σε αυταπάτες και κύριο χαρακτηριστικό της είναι η επίμονη πεποίθηση (πίστη) του ατόμου σε πράγματα και γεγονότα που έχουν ήδη αποδειχθεί αβάσιμα ή λανθασμένα. Σε σχέση με τη ψυχαναγκαστική διαταραχή αγάπης, η παραληρηματική ζήλια προκαλεί στο άτομο την αίσθηση ότι το άλλο άτομο ανταποδίδει τα συναισθήματά του κάτι που το άλλο άτομο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ισχύει.

4. Ερωτομανία

5. Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

6. Ψυχαναγκαστική (Εμμονική) Ζήλια