Συζήτηση πύλης:Κύρια/Αρχείο 2005

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Συζήτηση

Ακούμε τις απόψεις και τα αιτήματά σας για την αλλαγή του πρωτοσέλιδου της ελληνικής Wikipedia.

Αιτήσεις για αλλαγές

Γουικιπαίδεια και όχι Βικιπαίδεια

Πιστεύω οτι η επιλογή να του να μεταφραστεί ως Βικιπαίδεια και όχι Γουικιπαίδεια η λέξη wikipedia είναι λανθασμένη. Η λέξη wikipedia προέρχεται από το WikiWikiWeb του Ward Cunningham [1] το οποίο προφέρεται ως "ΓουίκιΓουίκιΓεμπ". Σε κάθε περίπτωση η wikipedia δεν είναι γερμανική λέξη ώστε να μεταφραστεί ως Βικιπαίδεια.


Βέβαια δεν είναι ούτε αγγλική, αλλά χαβανέζικη. Ίσως μόνο ένας χαβανέζος να μας εξηγούσε πως ακριβώς προφέρεται. Δεν είχα συμμετάσχει στην συζήτηση για την μετάφραση αλλά δεν την βρίσκω κακή, μάλιστα πολλές βικιπαίδειες έχουν κάνει παρόμοια μεταγλώττιση: Λατινικά: Vicipaedia, Ρώσικα:Википедии, Σέρβικα:Википедију, Τούρκικα:Vikipedi, Εσπεράντο:Vikipedio κλπ. και φαντάζομαι ότι σε αρκετές γλώσσες όπως τα γερμανικά προφέρεται Βικι (άσχετα που δεν αλλάζει η γραφή). Το Γουικιπαίδεια μου φαίνεται αφύσικο να προφέρεται (και να γράφεται) στα ελληνικά. —Geraki 2005-10-8 T 07:37 Z

Εγώ το είχα αντιληφθεί (το χαβανέζικο) ως ουϊκιπαίδεια αλλά έχω συνηθίσει το βικιπαίδεια τώρα πια. Νομίζω κάπου στα κόμμονς έχει την προφορά του wiki. +MATIA 13:20, 10 Οκτωβρίου 2005 (UTC)
 • Από τη στιγμή που το "βικι" χρησιμοποιείται για τόσο καιρό δεν μπορεί παρά να μείνει. Δεν είναι καλό για το προτζεκτ να αλλάξει όνομα. Και εμένα μου φαίνεται σωστότερο στα ελληνικά από το "γουϊκιπαίδια". Άλλωστε στα ελληνικά δεν υπάρχει εντελώς σωστός τρόπος να γραφτεί ο φθόγκος w. To "γου" είναι μια ατελής προσέγγιση του ημίφωνου w. Αντίθετα έχει φθόγγο "β".--Mik (usurped) 18:34, 10 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Δεν έχει σημασία πόσο καιρό χρησιμοποιείται το 'βικι'. Θα συνηθίσεις, μην ανησυχείς. Η λέξη Wiki προφέρεται 'Γουϊκι'. Άρα θα πρέπει να γίνει 'Γουϊκιπαίδεια'. Άκου εκεί βικιπαίδεια! Ποιός είναι ο υπεύθυνος για την Ελληνική Γουϊκιπαίδεια; Διόρθωστε το, παρακαλώ. CRAZY SCIENTIST

Φυσικά έχει σημασία πόσο καιρό χρησιμοποιείται τι "βικι". Η λέξη "wiki" προφέρεται "Γουΐκι"; Γιατί όχι "ουίκι"; To w στα αγγλικά δεν είναι άλλωστε "γου", είναι περισσότερο "ου". Ουάσιγκτον λέμε, όχι "Γουάσιγκτον". Δεν λέμε ούτε "Βικισιγκτον" βέβαια, αλλά το βικι ακούγεται περισσότερο ελληνοποιημένο από το γουΐκι ή το ουϊκι.

Για να μην πολυλογούμε [2]. Έτσι προφέρεται η συγκεκριμένη λέξη Γουϊκι. CRAZY SCIENTIST

Για να μην πολυλογούμε "[wɪkiː] or [wiːkiː] (IPA); in Hawaiian the word is pronounced [ʋiːkiː]". Σε περίπτωση που δεν το γνωίζεις, το w είναι το ημίφωνο αντίστοιχο του u και όχι "γου". Μπορεί και το το βικι να μην είναι τέλειο, είναι όμως καλυτερο (όπως και το "ουΐκι") από το "γουΐκι". --Mik (usurped) 20:17, 23 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Και [3]. "w...after a or intianly like w or v". Ακόμα και στα χαβανέζικα διαβάζεται v κάποιες φορές

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, προφέρεται Wi = Γουϊ. CRAZY SCIENTIST

"ΓουίκιΓουίκιΓεμπ"? lolololol--Kalogeropoulos 20:23, 23 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Συνήθως χρησιμοποιώ την αγγλική εκδοχή της Wikipedia και τρόμαξα μόλις είδα το "Βικιπαίδεια",αν και δε μου κάνει τόση εντύπωση,πλέον μου φαίνεται γνωστή η ελληνική αλλαζονία σχετικά με την "πατρίδα" που οδηγεί σε τέτοια τραγελαφικά γεγονότα...--Morenita  

Πλάκα έχουμε--Kalogeropoulos 09:21, 10 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Kalogeropoulos, καιρός να σοβαρευτείς. CRAZY SCIENTIST


Εδώ και καιρό σκεφτόμουν, πώς θα ήταν το όνομα της ΒικιΠαίδεια, με κάποιο τίτλο που να ετοιμολογείται στα ελληνικά, χωρίς όμως να χάσει τη μουσικότητα των 5 συλλαβών αλλά και να ταιριάζει με το χαρακτήρα της δωρεάν προσφερόμενης συμμετοχής.

Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι κάτι που να ξεκινά από τη ρίζα δω- = "δίνω" που έχει έννοια προσφοράς και αμοιβαιότητας και που έχει και μεγάλη παραγωγική δύναμη, με λέξεις όπως:

δώρον, δωρεά, δώτωρ, δοτός, δωτήρ, δώτης, δως, δωτύς

Επάνω σε αυτό το μοτίβο θα μπορούσε ηχητικά να ταιριάξει το:

Δωτυ-Παίδεια

που σχετίζεται με τη δωρεάν συμμετοχή και το δώσιμο:

Δωτυπαίδεια

Δωτυπαιδιστής

κ.λπ. κλ.π.

Βέβαια δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική που να υποχρεώνει την ελληνική προσπάθεια να μείνει για συνειρμικούς λόγους κοντά στο τίτλο Wiki, ως Γουίκι, Βίκι κ.λπ.) --Papyrus 09:49, 10 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Δεν υπάρχουν ονομαστικοί κανονισμοί/περιορισμοί. Αλλά σε όλες τις αλλές γλώσσες, την αποκάλουν Wikipedia. Η ιδέα σου με τη 'Δωτυπαίδεια' είναι καλή. Αν είναι να δωθεί ελληνικό όνομα στην εγκυκλοπαίδεια, τότε να ονομαστεί Δωτυπαίδεια. Αλλιώς να αλλάξει σε Wikipedia, όπως και στις άλλες εκδόσεις της. CRAZY SCIENTIST

Προσωπικά μου αρέσει το Δωτυπαίδεια, διότι το βικιπαίδεια μου ακούγεται γελοίο (ισως επειδή δεν το συνήθισα), αν γίνεται να το αλλάξουμε στο ελληνικότερο για να μη παπαγαλίζουμε τους ξενους κιόλας. --egypt

Λοιπόν, Geraki και ank. Έχετε δύο επιλογές. Ή να τη μετονομάσετε σε Δώτυπαιδεια ή να χρησιμοποιηθεί η αρχική ονομασία, Wikipedia. CRAZY SCIENTIST

Σώπα μωρέ μόνο δύο επιλογές. Εγώ π.χ. θέλω να την μετονομάσουμε σε Κρεϊζιπαίδεια--Kalogeropoulos 18:36, 30 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Kalogeropoulos. Επειδή λες ασυναρτυσίες, τα λεγόμενα σου δεν θα ληφθούν υπ' όψιν. CRAZY SCIENTIST

 • Όλα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιος την έχει πατήσει άγρια με κάποια Βίκυ και βγάζει τα απωθημένα του στην Βικιπαίδεια. --ank 11:07, 1 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Βικιπαίδεια για PDAs

Θα βγει η Βικιπαιδεια και για κινητά και PDA;

Υπάρχει ήδη μια έκδοση για PDAs σε TomeRaider μορφή αλλά μόνο για την αγγλική, γερμανική, γαλλική, πολωνική, ολλανδική και εσπεράντο, και είναι από ότι υπήρχε μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2004. Θα τις βρείς εδώ [4]. Υπάρχει τρόπος να γίνει και για την ελληνική αλλά προφανώς δεν αξίζει αυτή την στιγμή. Το μέγεθος νομίζω είναι σχεδόν απαγορευτικό στο να υπάρξει έκδοση για κινητά, αλλά φυσικά μπορεί κάποιος να δει την Βικιπαίδεια online (μέσω web/wap browser). Υπάρχει συζήτηση για να γίνει το site της Βικιπαίδεια περισσότερο φιλικό σε εναλλακτικούς browsers. —Geraki 2005-08-10 T 18:21 Z

Ελληνοποίηση της Wikipedia

Γεια σε όλους σας! Είμαι ένα νέο μέλος στην Βικιπέδια! Επειδή χρησημοποιώ αρκετά την Αγγλικη έκδοση της Βικιπέδια για το pocket pc μου και επειδή ασχολούμαι αρκετά χρόνια με pocket pcs πιστέυω πως τώρα που έχουν πέσει οι τιμές στα microdirives θα ήταν χρήσιμη και μία έκδοση στα ελληνικά! Όποιος μπορεί να με βοηθήσει για το πως μπορώ να συλλέξω στον τρόπο με τον οποίο μπορώ να συλλέξω τα άρθρα απο εδώ έχω την διάθεση να το κάνω!!


Το περιεχόμενο όλης βάσης δεδομένων μπορείς να το κατεβάσεις από το download.wikipedia.org

Από εκεί και πέρα χρειάζεται κάποια μετατροπή για να το εισάγεις σε μια εφαρμογή για Pocket PC. —Geraki 2005-10-20 T 10:14 Z

Αλλαγή των επιλεγμένων λημμάτων

Αν βρήκατε ένα καλό ελληνικό άρθρο για το πρωτοσέλιδο, γράψτε το κάτω απ'αυτή τη γραμμή.

Ολυμπιακή Αεροπορία ??? --EleftheriosKosmas 03:11, 12 Mar 2005 (UTC)

Συμφωνώ! -=vyruss=- 19:36, 12 Mar 2005 (UTC)

ο Icarus έκανε πολύ καλή δουλειά--195.134.64.194 20:16, 12 Mar 2005 (UTC)

 • Έγινε! --ank 14:20, 6 Απρ. 2005 (UTC)

Προτάσεις για προσθήκες

Το λήμα Θέατρο αν και προηγείται του Κινηματογράφου δεν υπάρχει στη Κύρια σελίδα. --Templar52 22:01, 26 Ιουλίου 2005 (UTC)

-) Σωστό. Όταν έβαλα τις κατηγορίες αντί άρθρων (14 Μαΐου) δεν υπήρχε ακόμη κατηγορία Θέατρο (δημιουργήθηκε 27 Μαΐου). Πάντως και κάποιες άλλες κατηγορίες δεν τις είχα βάλει γιατί είχαν μόνο ένα άρθρο μέσα. —Geraki μήνυμα2005-07-26 T 22:21 Z


Μόλις πρόσθεσα την κατηγορία Γλυπτική και πιστεύω πως θα έπρεπε να προτεθεί στην Κύρια σελίδα όπως είναι και η Ζωγραφική. --KimonAndreou 20:08, 28 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Διορθώσεις

 • Είναι εύκολο παρακαλώ να αλλαχτεί το [[Εκπαίδευση]] στην κεντρική σελίδα σε [[:Category:Εκπαίδευση|Εκπαίδευση]] ; Eυχαριστώ! -=vyruss=- 00:37, 10 Mar 2005 (UTC)
 • Έγινε!! Τώρα κάνει νόημα να λέμε για Κατηγορίες σελίδων που οδηγούν από την "Κύρια Σελίδα" στα άλλα μέρη της εγκυκλοπαίδειας. Φυσικά ακόμα έχουμε αρκετή δουλειά. --ank 10:34, 15 Mar 2005 (UTC)
 • Μήπως θα έπρεπε όλες οι συνδέσεις κάτω από το "Εγκυκλοπαίδεια" μα οδηγούν σε κατηγορίες αντί για άρθρα; (Όπως γίνεται με το "Εκπαίδευση".) Όπου βέβαια υπάρχουν αυτή τη στιμγή αντίστοιχες κατηγορίες.--Mik (usurped) 21:12, 17 Απρ. 2005 (UTC)
 • Παρατηρώ οτι στην αρχική σελίδα αναφέρει "Θετικες και Φυσικές Επιστήμες" (που είναι το σωστό) ενώ το link οδηγεί στην κατηγορία "Φύση και Θετικές Επιστήμες" που δεν μου κάθεται σωστά. Γενικά βλέπω ένα μπλέξιμο με της υποκατηγορίες fefeli 01:20, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Διορθωσέ το και κάντο καλύτερα! είμαστε βίκι . την πρώτη τακτοποίηση των κατηγοριών (τα ονόματα των κατηγοριών υπήρχαν δεν είναι δικιά μου έμπνευση) την είχα κάνει εγώ λίγο βιαστηκά, μου την έχει λίγο σπάσει που κανεις άλλος δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. αν έχεις απορία πως αλλάζουν οι κατηγορίες γράψε μου στην σελίδα συζητησης. --Λύκινος 05:37, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Γενικά οι κατηγορίες είναι μπάχαλο και θέλουν αναδόμηση. Αν κοιτάξετε το δέντρο τους θα δείτε τι εννοώ. Καλό είναι κάποιος να το χειριστεί, έστω και σιγά σιγά. --ank 06:35, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Μην εμπιστεύεστε και πολύ αυτό το δέντρο γιατί είναι λίγο μπαγιάτικο (16 Ιουλίου) (βεβαίως υπάρχει σοβαρή ανάγκη βελτίωσης του κορμού των κατηγοριών) --Λύκινος 07:10, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Εχμμ συμφωνώ να το διορθώσω και αντι για φυση και φυσικες επιστημες να το κανω θετικες και φυσικες επιστημες, αλλά μάλλον δεν μπορώ να το κάνω γιατι αφορά την κεντρική σελίδα που είναι κλειδωμένη.fefeli 08:28, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Έγινε--Kalogeropoulos 09:39, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Άκου τι να κάνεις φτιάξε τις κατηγορίες όπως σου αρέσει (δεν χρειάζεται να πειράξεις την κύρια σελίδα για αυτό) βαλε ανακατέυθυνση στην σελίδα που σε στέλνει η κύρια σελίδα στην σελίδα που θέλεις (η σύνταξη είναι redirect [[:Κατηγορία:θετικες και φυσικες επιστημες]]) και ζήτα μετά να διορθωθεί η κύρια σελίδα με τον τρόπο που επιθυμείς. --Λύκινος 09:09, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

εχμμμμμ φιλε Καλογερόπουλε, ακριβώς το αντίθετο ήθελα να κάνεις, δηλαδή να γίνει Θετικές και Φυσικές επιστήμες. Lucinos σιγά σιγά, ακόμα μαθαίνω πως να κάνω τι :) fefeli 10:25, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Διαγραφές

γεια

νομίζω δεν παρακολουθείται επαρκώς η Βικιπαίδεια από τους διαχειριστές. αντι να διορθωθει το λάθος κάποιος (που προφανώς δεν είναι διαχειριστής) το "διόρθωσε" κατασκευαζοντας μια ανακατεύθυνση.

 • Εκτιμώ αφάνταστα την αδημονία νέων μελών της Βικιπαίδειας για να διορθωθούν τα πάντα. Δυστυχώς όμως αυτό είναι αδύνατο. Οπως προφανώς θα υποψιάζεσαι οι διαχειριστές είναι εθελοντές. Το να γράψουμε μια παράκληση και να περιμένουμε ότι κάποιος αμέσως θα την εκτελέσει είναι ουτοπία. Άσε που μπορεί η παράκληση αυτή να μην είναι και σωστή αλλά και να είναι δύσκολη η διόρθωση του "λάθους". Ακόμα μπορεί και να μην συμφωνούμε με αυτό που έκανες. Η και μπορεί οι διαχειριστές να έχουν κάποια άλλη προτεραιότητα. Υπάρχουν 1002 πράματα με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς στο μεταξύ. Σαν διαχειριστής προσπαθώ να δίνω την μέγιστη ευελιξία στις "σελίδες" για να μην γίνονται οι διαχειριστές εμπόδιο. Αυτό όμως έχει και τα προβλήματα του π.χ. οποιοσδήποτε μπορεί να καταστρέψει μια "ανοικτή" σελίδα. Και αν η σελίδα αυτή είναι η "Κύρια Σελίδα" τότε αυτό δεν είναι καθόλου καλό. --ank 06:46, 29 Μαρτ. 2005 (UTC)
 • συμφωνω ότι η κύρια σελίδα και πιθανώς καποιες ακόμα σελίδες δεν πρέπει να είναι ελεύθερες στην καταστροφή από οποιονδήποτε. κάτι τετοιο ακόμα και χωρίς δόλο θα μπορούσε να φανεί καταστροφικό. (πχ εγώ δεν μπαίνω σαν root στον υπολογιστή μου παρά μόνο όταν θέλω να κάνω κάτι σχετικό) κατανοώ ότι οι διαχειριστές είναι εθελοντές, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση αν είχαμε περισσότερους διαχειριστές. ασφαλώς οποιοσδήποτε για να γίνει διαχειριστής θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένης αξιωπιστίας.

Αχέμ. Εγώ έκανα την παραπάνω διόρθωση (χωρίς εισαγωγικά). Αν δεις τώρα, το link στην αρχική σελίδα παραπέμπει στο σωστό άρθρο. Δεν είμαι διαχειριστής ώστε να διορθώσω την αρχική σελίδα, αλλά τουλάχιστον η λύση μου είχε σωστά αποτελέσματα. Αν μπορεί κάποιος διαχειριστής να διαγράψει τη σελίδα Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης του GNU αλλά και να διορθώσει το link της Κύριας Σελίδας, τότε θα είναι ΟΚ. Λούκινε, όσο μπορείς βάζε την υπογραφή σου, χρήσιμο είναι. --Δνόφος 10:36, 29 Μαρτ. 2005 (UTC)

 • Εγινε! Αυτό είναι το πνεύμα της ΒΠ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουν αλλαγές. Οι διαχειριστές χρειάζονται μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. --ank 11:38, 30 Μαρτ. 2005 (UTC)

Κύκλος άρθρων

Άλλαξα τον κύκλο άρθρων από "Βυζάντιο" σε "Η άνοδος του Ναζισμού" με τα αντίστοιχα άρθρα. Ο λόγος ήταν ότι μόνο το ένα από τα άρθρα του προηγούμενο κύκλου ήταν σχεδόν πλήρες, ενώ ένα άλλο (Άγιο Όρος) είναι stub. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον User:Dai για την τεράστια συνεισφορά του σ'αυτά τα άρθρα. Πιστεύω ότι αργότερα πρέπει να προτείνουμε και με ψηφοφορία να αλλάζει ο κύκλος άρθρων κάθε μήνα ή να τον καταργήσουμε εντελών. (Το ίδιο πιστεύω ότι τα επιλεγμένα άρθρα πρέπει να αλλάζουν κάθε εβδομάδα). —Gerakiμήνυμα2005-05-12 T 18:04 Z

Κάθε ανανέωση είναι ευλογία. Keep up the good job--Kalogeropoulos 18:10, 12 Μαΐου 2005 (UTC)

Συμφωνώ. Αρκεί να υπάρχουν αρκετοί κύκλοι άρθρων. Ίσως όχι κάθε μήνα αλλά όποτε παρουσιαστεί ένας νέος κύκλος που αξίζει αναφοράς; Δλδ να περιέχεται εκεί ο νεότερος κύκλος άρθρων άξιος αναφοράς. --Δνόφος 12:52, 15 Μαΐου 2005 (UTC)

Διορθώθηκε. —Geraki 2005-10-25 T 12:08 Z

Μεταφορές

Sorry I don't speak greek. I noticed that the above link on the main page leads to a redirect that points to a page that does not exist. I suggest that you remove it from the main page (you might want to delete the redirect as well). --84.56.112.125 20:03, 13 Μαΐου 2005 (UTC)

Thanks, the categories list in the Main Page will be reorganised, soon. —Gerakiμήνυμα2005-05-13 T 21:36 Z

Επιλεγμένα άρθρα

Ας προτείνει ο καθένας κάποιο άρθρο για να μπει στην Κύρια Σελίδα. Κατά την δική μου γνώμη, θα πρέπει να έχουμε ένα επιλεγμένο άρθρο (αντί δύο), που θα αλλάζει κάθε εβδομάδα. —Gerakiμήνυμα2005-05-14 T 16:55 Z

Συμφωνώ. --Nakos2208 11:30, 15 Μαΐου 2005 (UTC)

Επίσης συμφωνώ. Πριν προτείνω κάποια άρθρα θα περιμένω να οριστει ένας χώρος στον οποίο θα γίνεται η σχετική συζήτηση. (Θα μπορούσε να γίνει στη σελίδα συζήτησης του Φόρμα:Επιλεγμένα Άρθρα ή και αλλού). Παρεπιπτόντως, πιστεύω ότι το άρθρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φύγει από τη σελίδα Βικιπαίδεια:Άλλα Επιλεγμένα άρθρα αφού είναι ακόμα αμετάφραστο.--Mik (usurped) 11:41, 15 Μαΐου 2005 (UTC)

Ωραία, μπορούν οι προτάσεις να γίνονται στην Συζήτηση φόρμας:Επιλεγμένα Άρθρα (δες παρακάτω - αυτό άλλαξε στο δρόμο). Το Ευρωπαϊκή Ένωση το έβγαλα από τον κατάλογο, στον οποίο θα μπαίνουν τα άρθρα που έχουν περάσει από την Κύρια Σελίδα ως επιλεγμένα. —Geraki μήνυμα2005-05-15 T 16:31 Z

Από ότι είδα οι προτάσεις γίνονται στη Συζήτηση προτύπου:Επιλεγμένα Άρθρα.--FocalPoint 22:11, 2 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Προσθήκη λινκ στην Κύρια σελίδα

Τι λέτε για προσθήκη συνδέσμου προς το Βικιπαίδεια:Πλεονεκτήματα Λογαριασμού στην Κύρια σελίδα; --Δνόφος 23:52, 18 Μαΐου 2005 (UTC)

Η Κατηγορία:Μυθολογία έχει αρκετά και καλά άρθρα. Νομίζω θα έπρεπε να μπει λινκ για την κατηγορία αυτή στην κύρια σελίδα. Μάλλον στην ομάδα συνδέσεων Πολιτισμός και Καλές Τέχνες.--Mik (usurped) 18:18, 25 Ιουν. 2005 (UTC)

Νομίζω θα ήταν καλό να μπει στην πρώτη σελίδα λινκ για τη πρώτη σελίδα της Βικιπύλης για την Αρχαιολογία. Ο Καλογερόπουλος έχει φτιάξει της Παναγιάς τα μάτια.--Mik (usurped) 22:25, 28 Ιουν. 2005 (UTC)

Μια ιδέα είναι εκεί στον αριθμό των σελίδων να υπάρχει λινκ σε σελίδα με στατιστικές της βικιπαίδειας. Άλλη μια ιδεα είναι να υπάρχει κάποιος πιο εύκολος τρόπος να βρει κάποιος το Συζήτηση φόρμας:Επιλεγμένα Άρθρα. Το "Wikiquote" στην κύρια σελίδα ας μετετραπει σε "Βικιφθέγματα". το Meta-Wiki ας μετατραπεί σε Μέτα-Βίκι (ή ΜέταΒίκι) [παραβάλεται πχ το ρώσικο МетаВики)]. Η πιο δύσκολη περίπτωση είναι τα "Wikispecies" το "Βικιείδη" δεν είναι αρκετά καλό καθώς δεν παραπέμπει άμεσα σε ζώα αλλά ούτε το "Βικιζώα" είναι ωραίο. όποιος νομίζει ότι έχει καμμιά καλή ιδέα να την πεί. Οι γλώσσες στην κύρια σελίδα πρέπει να μπούν σε ελληνική αλφαβητική σειρά. Όταν παρουσιάζονται στον ειδικό χώρο αριστερά πρέπει να είναι σε αλφαβητική σειρά σύμφωνα με την διγράμματη συντόμευση (αυτό είναι το πρακτικότερο και σωστότερο, σημειώστε ότι δεν ταυτίζεται ακριβώς με την αγγλική αλφαβητική σειρά) αλλά όταν είναι στην ίδια την σελίδα είναι γελοίο να είναι σε αγγλική αλφαβητική σειρά, μοιάζουν απλως ανακατεμένες. πρέπει απλά να είναι σε αλφαβητική σειρά της ελληνικής γλώσσας και αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει (απλά το κλείδωμα δεν μου επιτρέπει να το κανω εγω) --Lucinos 08:24, 29 Ιουν. 2005 (UTC)

Το "Βικιείδη", παρόλο που δεν παραπέμπει άμεσα σε ζώα, είναι αρκετά καλό (είναι θέμα συνήθειας). Μια εναλλακτική λύση είναι το "Βικιγένη" (το γένος, τα γένη), που προσδιορίζει καλύτερα αλλά ακούγεται πολύ περίεργα (θυμίζει τα γένια). --Skarmoutsos Vaggelis 13:56, 29 Ιουν. 2005 (UTC)

Έχουν γίνει όλα. Το μόνο που δεν πείραξα είναι το Wikispecies για το οποίο α) δεν είναι βιαστικό να αλλάξει αφού δεν υπάρχει ελληνικό project και β) πρέπει να σκεφτούμε καλύτερα ένα όνομα. Το Βικιζώα αποκλείεται αφού η ταξονόμηση περιλαμβάνει βακτήρια, μύκητες, αρχαία, ζώα, φυτά κλπ. Ένα όνομα θα μπορούσε να είναι ΤαξοΒίκι. Επίσης για το Βικιπηγή, αντιλαμβάνομαι ότι επιλέχτηκε αυτό το όνομα εδώ στην Βικιπαίδεια και όχι σε εκείνο το project. Σωστότερο θα ήταν Βικιθήκη το οποίο πρότεινα και εκεί αλλά δεν υπάρχει άλλη γνώμη αφού δεν ασχολείται κανείς αλλος έλληνας με αυτό από ότι βλέπω (Τα μόνα κείμενα (εκτός της Βίβλου και της Ιλιάδας) ανέβηκαν από εμένα). Οπότε θα το αλλάξω εκεί το όνομα σε Βικιθήκη (όπως είπαμε εκεί είναι ακόμη αμετάφραστο ως Wikisource) και ακολούθως εδώ. —Geraki μήνυμα2005-06-29 T 14:56 Z

Είχα την εντύπωση ότι περιμέναμε να δημιουργηθεί ανεξάρτητος τομέας ελληνικός Βικιπηγή. Εν πάση περιπτώσει, το project αναφέρεται σε πηγές και το Βικιθήκη μου θυμίζει Βιβλιοθήκη--Kalogeropoulos 15:13, 29 Ιουν. 2005 (UTC)

Το περιμένουμε κι αυτό, αλλά μπορούμε να βάζουμε τα κείμενά μας εκεί και μετά να τα μεταφέρουμε στο νέο domain (άλλωστε θα μπορούσε και να μην δημιουργηθεί το domain). Πάντως μάλλον υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ Wikibooks (Βικιβιβλία) και Wikisource (Βικιπηγή)-(Βικιθήκη). Στο Wikibooks σκοπός είναι η συγγραφή νέων βιβλίων (με έμφαση στην εκπαίδευση), π.χ. μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις το βιβλίο σου εκεί και να συμμετάσχουν κι άλλοι. Το Wikisource είναι αντίστοιχο με το Project Gutenberg, δηλαδή εδώ είναι που καταχωρούνται κείμενα και βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα (Θα βρεις μυθιστορήματα, θρησκευτικά και πολιτικά κείμενα, αρχαία δράματα, ποίηση κλπ.). Ακριβώς το Βικιθήκη το πρότεινα επειδή θυμίζει Βιβλιοθήκη που εξηγεί καλύτερα τον σκοπό του project (για άλλη μια φορά οι Ρώσοι το ονομάσανε σωστότερα). Μάλλον είναι θέμα μετάφρασης, ίσως το ονομάσανε -source γιατί περιλαμβάνει και κείμενα που δεν έχουν σχέση με την λογοτεχνία. Δες αυτό και αυτό. —Geraki μήνυμα2005-06-29 T 15:58 Z

Διαφωτιστικό. ΟΚ Βικιθήκη, αλλά να το αλλάξουμε και στην ελληνική σελίδα του Wikisource και στην πρόταση για ξεχωριστό domain--Kalogeropoulos 16:56, 29 Ιουν. 2005 (UTC)

Done! —Geraki μήνυμα2005-06-29 T 17:14 Z

Firefox

ρε παιδιά έχετε και εσείς πρόβλημα με το Firefox ?. Η σελίδα δεν γίνεται refresh παρόλο που το κάνω. Πάντος το Internet Explorer δεν έχει πρόβλημα

Εννοείς ότι την ξαναδιαβάζει απ'την cache? Πάτα CTRL + και το Refresh. —Geraki μήνυμα2005-06-17 T 14:26 Z


Αναφορά προβλήματος

 • Στην κύρια σελίδα, στα αδερφικά έργα, μια εικόνα είναι προφανώς λάθος σύνδεσμος... --Dada 09:37, 7 Αυγούστου 2005 (UTC).

 • Στη Κύρια Σελίδα το "Σαν Σήμερα" μάλλον έχει μείνει ...σαν προχθές!--Templar52 19:45, 31 Αυγούστου 2005 (UTC)
 • Παρά την ανανέωση σελίδας που έκανα, αυτή έμενε στις 28 Αυγούστου! Τώρα είναι ΟΚ!--Templar52 20:59, 31 Αυγούστου 2005 (UTC)

5000

όχι ότι έχει πραγματικά σημασία αλλά σήμερα μπήκα και είδα ότι έχουμε περάσει τα 5000 άρθρα --Lucinos 02:07, 21 Αυγούστου 2005 (UTC)


Το είχα δει την προηγούμενη εβδομάδα ότι κοντεύουμε, αλλά ξέχασα να το ξανακοιτάξω. Τώρα μένει να διαγράψω μερικές κενές σελίδες για να ξαναπέσουμε SFriendly.gifGeraki 2005-08-21 T 09:23 Z


Σεπτεμβριανά

Για σας, είμαι ιρλανδός, μένω στήν Ατθήνα και μιλάω μόνο λίγο Ελληνικά. Αλα θελω να ροτήσω - γιατί δεν υπαρχει ενα αρθρος το θεμα Σεπτεμβριανά; υπαρχει στήν Αγγλικα (http://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul_Pogrom) και Τουρκικά (http://tr.wikipedia.org/wiki/6-7_Eyl%C3%BCl_Olaylar%C4%B1)! Today is the 50th anniversary of the event and there's nothing on Greek Wikipedia! It's even featured on the Selected anniversaries section on the mainpage of the English-language Wikipedia [5]

--Damac 09:20, 6 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Θα έχει εκπομπή απόψε στις 22:40 στο Mega. +Ματιά


Greek Wikipedians' notice board

Συγνομη, αλλα τα ελλήνικα μου δεν είναι καλά. Ξερουν οτί υπαρχει εναν English-language Greek Wikipedians' notice board. It would be great to see more interaction and cooperation between Greek Wikipedians and English-speaking Wikipedians living in Greece. --Damac 07:41, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

 • νομίζω πως αυτή η σύνδεση είναι χρήσιμο να υπάρχει μόνιμα στην Αγορά --Λύκινος 07:57, 14 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Εμπλουτισμός με υλικό

Η αγγλική Wikipedia έχει πάρει αρκετό υλικό από την Encyclopaedia Britannica του 1911 της οποίας έχει λήξει το Copyright. Η εν λόγω εγκυκλοπαίδεια σκαναρίστηκε και μετατράπηκε με OCR σε ηλεκτρονική μορφή. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς κάτι παρόμοιο λέτε με σκοπό να δώσουμε κάποια σημαντική ώθηση στην "Βικιπαίδεια" (αλήθεια, ποιος σκέφτηκε να μεταφράσει τη λέξη "Γουίκι" σε "Βίκι";; ;) ). Πιθανόν κάποιες παλιές εγκυκλοπαίδιες του ΗΛΙΟΥ ή του Ελευθερουδάκη να μην υπόκεινται πλέον σε καθεστώς copyright. Ξέρει κανείς την ισχύουσα νομοθεσία; --Ravenous 10:24, 29 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Κοίτα Γραμματεία Ravenous, για τον νόμο ή ψάξε στην Βικιθήκη το ανάλογο λήμμα. Όσο για το Βίκι καθιερώθηκε εδώ και πολύ πολύ καιρό με τις ανάλογες συζητήσεις ή διαφωνίες στην Βικιπαίδεια--Kalogeropoulos 10:32, 29 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Άσε που πολύ πιθανό μία Εγκυκλοπαίδεια τόσο παλιά θα είναι στην καθαρεύουσα. Συμφωνώ με τον Ravenous για το Wiki σε Βίκι και όχι Γουίκι. Το συζήτησα και με γνωστούς που δεν είναι ενεργοί εδώ και το βρίσκουν λάθος ως μεταγλώττιση. Marcos.th 14:33, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Είχε συζητηθεί και αποφασιστεί πολύ παλιότερα η μετάφραση σε βίκι αλλά δε θυμάμαι τώρα το λινκ. Γενικά έχει ενδιαφέρον το θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά για να μην υπάρχουν θα πρέπει να έχουν περάσει 70 χρόνια και να μην έχουν ανανεωθεί (ή κάτι τέτοιο). +MATIA 15:00, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

ΟΚ. Το Βίκι είναι κάπως εθνοκεντρικό και δηλώνει τάσεις εθνικής και γλωσσικής καθαρότητας. Marcos.th 15:17, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Πώς συνδυάζεται το Βίκι με τον εθνοκεντρισμό και τη γλωσσική καθαρότητα είναι κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω--Kalogeropoulos 16:13, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Το wiki (ουικι) είναι χαβανέζικο και το βίκι, κατ'εμέ, μάλλον γερμανικό. Πιθανότατα να είναι και Βίκυ-κεντρικό :)
+MATIA 16:17, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Εγώ διαβάζω το βικι ως ελληνοποιημένο γουίκι, εξού και εθνικοκεντρικό κ.λπ. κ.λπ. Αν ήταν κάτι αμιγώς ελληνικό όπως λέμε διαδίκτυο αντί ίντερνετ θα το καταλάβαινα.. Let's not cry over poured milk που λένε και οι Άγγλοι. Marcos.th 20:36, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

"spilt milk" --Diderot 22:08, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Ω ναι! Με spilt εκφράζει περισσότερο αυτό που εννοούσα :) Marcos.th 09:18, 5 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Ανανέωση της Κύριας Σελίδας

 • Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούμε και με την εμφάνιση της Κύριας Σελίδας. Σε σύγκριση με τις περισσότερες Βικιπαίδειες είναι πολύ φτωχή και δημιουργεί άσχημη πρώτη εντύπωση. --Dada 10:52, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)
 • Συμφωνώ! Είναι φτωχή απο περιεχόμενο. Για παράδειγμα, το "Σαν Σήμερα" καλύτερα ν' αφαιρεθεί εφόσον το 80% των ημερών είναι κενό (το οποίο είναι θέμα διαχείρισης των άρθρων χρονολογιών και ημ/νιών κλπ). Πιστεύω ότι η κύρια σελίδα πρέπει να βοηθάει, κατ' αρχήν, στην πλοήγηση. Η tr:Main_page είναι καλό παράδειγμα προς μίμηση. Marcos.th 14:25, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)
Εξίσου καλές είναι για μένα η ιταλική και η γαλλική. --Dada 14:36, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Πράγματι, ίσως είναι καιρός για ένα ανασχεδιασμό της κεντρική σελίδας. Το στυλ κεντρικής σελίδας με εικονίδια στις κατηγορίες είναι εμπνευσμένο από την εβραϊκή βικιπαίδεια (π.χ. τα εικονίδια στην τούρκικη είναι παρμένα από την εβραϊκή). Είχα σκεφτεί παλιότερα να το κάνουμε έτσι, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το αν είναι καλό να χρησιμοποιούμε πολλές εικόνες στην ελληνική βικιπαίδεια, αφού υπάρχουν πάρα πολλοί έλληνες χρήστες που συνδέονται ακόμη με 56άρι modem. Αν έχει όρεξη κάποιος να σχεδιάσει μια κεντρική σελίδα, ας την κάνει σε μια πρόχειρη σελίδα, να δουλέψουμε επάνω της και να βγει κάτι καλό.—Geraki 2005-10-4 T 20:21 Z

Εγώ έχω όρεξη και θα αρχίσω να τη δουλεύω. Βλέπω για την ώρα διάφορες σελίδες και κλέβω ιδέες :). --Dada 21:13, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)
Ωραία! Θα δώσω ένα χέρι βοηθείας. Βάλε εδώ το wikilink της πρόχειρης σελίδας όταν ξεκινήσεις.


Ω ναι, όντως υπάρχουν χρήστες που συνδέονται με 56άρι μόντεμ! Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα έπρεπε να παρουσιάζονται και άλλοι κύκλοι άρθρων που υπάρχουν, σκέφτομαι συγκεκριμένα αυτόν του Dada για την τέχνη, κι ακόμα ο/η Hero Abide έχει κάνει αρκετή δουλειά για το φεμινισμό και την ποίηση ή ο Templar52 (αν δεν κάνω λάθος) για την Αντιόχεια. -Badseed 21:19, 4 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Μπορούμε να έχουμε και μία lo-fi Κύρια Σελίδα χωρίς γραφικά γι' αυτούς που μπαίνουν με 56άρια μόντεμς. Εγώ πάντως απ' το σπίτι με 64άρα ISDN δεν έχω πρόβλημα σε κύριες σελίδες με λίγα γραφικά.
 • Για την ανανέωση της κύριας σελίδας ίσως θα ήταν καλύτερα όποιος ενδιαφέρεται και έχει όρεξη να φτιάξει μία και να την προτείνει. Φυσικά όλες οι προτάσεις θα μπορούν να είναι ανοιχτές σε περαιτέρω αλλαγές αλλά έτσι θα έχουμε κάτι χειροπιαστό για να συζητήσουμε. Η (πρώτη) απόπειρά μου είναι παρακάτω. --Dada 22:02, 6 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Προτάσεις

 1. Χρήστης:Dada/Κύρια Σελίδα1

Έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στο στυλ της Γαλλικής αρχικής σελίδας. Είναι πολύ δροσερό και δεν έχω πρόβλημα με τα γραφικά με 56αρι μοντεμ. Επίσης κάτι που ήθελα να πω καιρό, είναι πως στην ελληνική αρχική απο τότε που άρχισα να μπαίνω πάντα μου λέει οτι ολοκληρώθηκε αλλά υπάρχουν σφάλματα και μου δείχνει το γνωστό κίτρινο εικονίδιο με το θαυμαστικό. Δε ξέρω που είναι το λάθος φυσικά. Σε σας ανοίγει κανονικά; fefeli 21:51, 23 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Η γαλλική αρχική σελίδα ξεκίνησε βασικά ως αντιγραφή της ιταλικής. Και εμένα μου αρέσει αν και στερείται υπερβολικά χρώματος. Αν υπάρχει επιθυμία να αντιγράψουμε μια άλλη αρχική σελίδα τότε αυτό είναι πολύ εύκολο. Σχετικά με το άνοιγμα της ελληνικής αρχικής σελίδας εγώ δεν έχω τέτοιο πρόβλημα (firefox). --Dada 22:04, 23 Οκτωβρίου 2005 (UTC)
Σαν αρχική σελίδα θα προτιμούσα κάτι σε στιλ της πρότασης του Dada. Η γαλλική δεν μου αρέσει και τόσο. Βαρετή είναι. :) Σχετικά με το άνοιγμα της ελληνικής αρχικής σελίδας και εγώ δεν έχω πρόβλημα (επίσης firefox).--Dai 12:18, 25 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Κλείδωμα αρχείου

Εφόσον αυτή η σελίδα είναι αρχείο δεν την κλειδώνουμε για να ξεμπερδεύουμε και με τον επαναλαμβανόμενο "βανδαλισμό" της? —Dada 08:11, 3 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

ούπς, τώρα είδα ότι είναι κλειδωμένο...—Dada 08:12, 3 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Προτάσεις

 1. Χρήστης:Dada/Κύρια Σελίδα1

Έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στο στυλ της Γαλλικής αρχικής σελίδας. Είναι πολύ δροσερό και δεν έχω πρόβλημα με τα γραφικά με 56αρι μοντεμ. Επίσης κάτι που ήθελα να πω καιρό, είναι πως στην ελληνική αρχική απο τότε που άρχισα να μπαίνω πάντα μου λέει οτι ολοκληρώθηκε αλλά υπάρχουν σφάλματα και μου δείχνει το γνωστό κίτρινο εικονίδιο με το θαυμαστικό. Δε ξέρω που είναι το λάθος φυσικά. Σε σας ανοίγει κανονικά; fefeli 21:51, 23 Οκτωβρίου 2005 (UTC)

Η γαλλική αρχική σελίδα ξεκίνησε βασικά ως αντιγραφή της ιταλικής. Και εμένα μου αρέσει αν και στερείται υπερβολικά χρώματος. Αν υπάρχει επιθυμία να αντιγράψουμε μια άλλη αρχική σελίδα τότε αυτό είναι πολύ εύκολο. Σχετικά με το άνοιγμα της ελληνικής αρχικής σελίδας εγώ δεν έχω τέτοιο πρόβλημα (firefox). --Dada 22:04, 23 Οκτωβρίου 2005 (UTC)
Σαν αρχική σελίδα θα προτιμούσα κάτι σε στιλ της πρότασης του Dada. Η γαλλική δεν μου αρέσει και τόσο. Βαρετή είναι. :) Σχετικά με το άνοιγμα της ελληνικής αρχικής σελίδας και εγώ δεν έχω πρόβλημα (επίσης firefox).--Dai 12:18, 25 Οκτωβρίου 2005 (UTC)
Γιατί δεν ανανεώνεται η κύρια σελίδα?. αυτή που έκανε ο Dada είναι πολύ ωραία. Στο κάτω κάτω να είναι αυτή μέχρι να φτιαχτεί μια καλυτερη --Gavrilis 05:53, 3 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Θα ήταν πιο ωραία η σελίδα αν οι εικόνες όπως Nuvola_apps_kcoloredit.png Nuvola_apps_kalzium.png να ήταν γύρω στα 40px--Gavrilis 08:08, 3 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτό γιατί μεγαλώνοντας λίγο ακόμα τις εικόνες "μπαίνουν μέσα" οι πρώτες σειρές/γραμμές με τις κατηγορίες και φαίνονται άσχημα στοιχισμένες. Μπορείς αν θες να το δεις στο αμμοδοχείο. —Dada 08:20, 3 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Σωστός. Θα μπορούσαμε να το κανουμε κάπως έτσι [6] ή να το αφήσουμε--Gavrilis 08:41, 3 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

α. Γίνεται να μπει κάτω από το "Βικιπαίδεια" το "Αλλα εγχειρήματα" στον κενό χώρο δεξιά;

β. Στο επιλεγμένο άρθρο, μήπως ο τίτλος Δημοκρατία της Ισλανδίας, εκτός από bold θα βόλευε να είναι και link προς το άρθρο Δημοκρατία της Ισλανδίας;

--FocalPoint 08:36, 3 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)


Νομίζω: Η λίστα άλλων γλωσσών (αριστερά) πρέπει να έχει αλφαβητική σειρά - Να συμπεριληφθεί το Ώ στον αλφαβητικό κατάλογο (παρεπιπτόντως, πώς η σελίδα ανακατεύθυνσης [€] φαίνεται στον κατάλογο λημμάτων από Ω;) - Να διορθωθεί ο συνδ Αρχαία ιστορία (τώρα παραπέμπει στην προϊστορία) - Να διορθωθούν οι συνδ σε κάποιους τίτλους κατηγοριών που τώρα παραπέμπουν μονομερώς (π.χ. Φιλοσοφία και κοινωνικές επιστήμες --> Κοινωνικές επιστήμες, Πολιτισμός και Τέχνες --> Πολιτισμός) - Ο συνδ Βικινέα έχει πρόβλημα--aspiotis 00:07, 4 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Ιστορικό της Κύριας Σελίδας

Πρόσεξα ότι το ιστορικό της Κύριας Σελίδας έχει χαθεί ματά την ανανέωση. Νομίζω αυτό δεν είναι και τόσο σωστό. Καλό θα ήταν αν είχαμε το ιστορικό της σελίδας. Νομίζω η απλή μετακίνηση είναι που φταίει, δίχως να είμαι απόλυτος. Επίσης καλό θα ήταν αω έμενε το κουτί που έλεγε ότι ζητούμε την βοήθεια όλων. Αυτό το κουτί που ήταν ιδέα νομίζω του Gkastel ήταν ο "κράχτης" που σταδιακά μετέτρεψε την ΒΠ από ενασχόληση 5-10 ατόμων σε εκατοντάδες. --ank 07:47, 5 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)


Η παλιά σελίδα με το ιστορικό της βρίσκεται στο Κύρια Σελίδα/Αρχείο 1. Έκανα μετακίνηση αφ'ενός επειδή αφού επρόκειτο για μια νέα κατασκευή και όχι μετατροπή της παλιάς δεν χρειαζόταν το τεράστιο ιστορικό της παλιάς, και αφ'ετέρου για να φαίνεται ότι η κατασκευή έγινε από τον Dada και όχι από εμένα (πράγμα που έτσι θα φαινόταν αν έκανα απλώς copy-paste).

 • Γεράκι, και εδώ διαφωνούμε. Θα διαφωνούσα ούτως ή άλλως αλλά κοίταξε το ιστορικό της Αγγλικής Κύριας Σελίδας και θα δεις. Πάει "αιώνες" πίσω. Και έτσι πρέπει να έιναι αφού είναι ιστορικό. Και η καινούργια σελίδα δεν είναι καινούργια κατασκευή αλλά ανακατασκευή της "βιτρίνας" αλλά σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο. Και ο Dada μπορεί να την κάνει μόνος του άμα θέλει το οποίο είναι και το πιό σωστό. Εισηγούμαι την επαναφορά της παλιάς σελίδας και μετατροπή της με τρόπο που να διατηρεί το ιστορικό. --ank 07:27, 8 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
  • Η GFDL απαιτεί το ιστορικό ;) Ας γίνει επαναφορά της παλιάς και από πάνω να βάλει ο Dada τη νέα. Αν στη δουλειά της νέας συμμετείχαν και άλλοι εκτός από τον Dada, η σελίδα που έχει το ιστορικό της "νέας βιτρίνας" θα πρέπει να είναι redirect (αυτοσχεδιάστε στον τίτλο) ώστε να κρατηθεί και εκείνο το ιστορικό. (Είχα παλιότερα μια μεγάλη συζήτηση με τον MGM στην αγγλική που μου εξήγησε τα παραπάνω για μια παρόμοια περίπτωση) υ.γ. οι διαφωνίες είναι κάτι καλό όταν βοηθούν να προχωράει η δουλειά μας :) +MATIA 12:24, 8 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Αν και θεωρώ ότι είναι πλέον αρκετά γνωστή η Βικιπαίδεια και όσοι την ξέρουν ξέρουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν, δεν θα ήταν άσχημο το κουτί, και μπορούμε να το βάλουμε. —Geraki 2005-12-7 T 08:16 Z

 • Δεν νομίζω να έχουμε ακόμα αποκτήση critical mass μέσα στον Ελληνόφωνο κόσμο. Αν το "Εψιλον" μας διαφημήσει τότε θα δούμε. Ως τότε καλό είναι να λέμε ότι χρειαζόμαστε πολλή βοήθεια. --ank 07:27, 8 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Είμαι της άποψης ότι το ιστορικό της ΚΣ κακώς έχει μεταφερθεί (μαζί με την παλιά σελίδα) στο Κύρια Σελίδα/Αρχείο 1 και νομίζω ΠΡΕΠΕΙ να επανέλθει όπως ήταν πριν την καθιέρωση της καινούργιας σελίδας για να δείχνει την συνέχεια που υπάρχει από τότε που δημιουργήθηκε (μεταξύ άλλων δείχνει τον σεβασμό μας σε αυτούς που ξεκίνησαν την ΒΠ αλλά αποτελεί και ιστορική αναφορά της εξέλιξης της ΒΠ για όλους μας). Επειδή δεν γνωρίζω κανένα τρόπο με τον οποίο μπορούν τα "ιστορικά" δύο σελίδων να συνενωθούν η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει το γρηγορότερο για να μην χάνονται και άλλες καταχωρήσεις στο ιστορικό από την καινούργια σελίδα. Μπορώ να κάνω αυτήν την αλλαγή αλλά νομίζω ήταν καλύτερα να ενημερώσω όλους πρώτα. Βλέπετε και πιο πάνω. --ank 11:46, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)


H GFDL απαιτεί να διατηρείται στο ιστορικό η συνεισφορά του κάθε ενός. Η παρούσα σελίδα όμως δεν είναι μετατροπή της παλιάς ώστε να είναι απαραίτητη η εμφάνιση στο ιστορικό των παλιότερων edits αλλά δημιουργία από την αρχή, συνεπώς δεν υπάρχει συνέχεια της επεξεργασίας της παλιάς σελίδας. Εδώ έχουμε μια νέα σελίδα. Οποιοδήποτε copy-paste την νέας σελίδας στην παλιά καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα του Dada. Υπάρχει τρόπος συγχώνευσης του ιστορικού των δύο σελίδων, αλλά κάποιες φορές που το επιχείρησα το ένα από τα δύο χάθηκε οριστικά. —Geraki 2005-12-12 T 12:49 Z

 • Geraki, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι έβαλες τα πράματα σε ένα νέο επίπεδο με τον όρο "πνευματικά δικαιώματα του Dada". Αν έτσι έχουν τα πράματα και όποτε νομίζουμε ο κάθε ένας μας επικαλείται τα "πνευματικά του δικαιώματα" για κάτι που έφτιαξε σε εθελοντική βάση τότε δεν νομίζω να υπάρχει θέμα για μένα να συνεχίσω στην ΒΠ. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: Δεν είμαι διατεθειμένος να προσφέρω εθελοντικά και κάποιοι άλλοι (ειδικά ένας διαχειριστής) να επικαλούνται τα "δικαιώματα" τους πάνω σε πιθανή δική μου προσφορά. Άσε που η κατασκευή του Dada περιέχει μόνο καινούργια διακοσμητικά στοιχεία και όχι καινούργιο περιεχόμενο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. --ank 13:12, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Δεν υπάρχει θέμα παιδιά, αν θέλετε να κοπιάρετε την νέα σελίδα πάνω στην παλιά και να διατηρηθεί το παλιό ιστορικό κανένα πρόβλημα. --Dada 13:17, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Dada, σε καμμιά περίπτωση δεν ήθελα να μειώσω την δική σου δουλειά. Απεναντίας! Ο λόγος ύπαρξης της GFDL είναι ακριβώς για να προστατεύει και να προσφέρει ένα μανδύα αναγνώρισης σε αυτούς που προσφέρουν δίχως να εμποδίζει άλλους να κάνουν το ίδιο. Γι' αυτό τον λόγο είμαι τόσο κάθετος. --ank 13:24, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)


Δεν καταλαβαίνω. Αυτό που λέω εγώ μου το γυρνάς πίσω; Το πνευματικό δικαίωμα που θα έχανε ο Dada και το οποίο υποχρεούμαστε να του παρέχουμε από την GFDL είναι η αναγνώριση της δουλειάς του. Και η αναγνώριση της δουλειάς του φαίνεται μόνο στο ιστορικό, πράγμα που θα του στερούσα αν έκανα copy-paste αυτό που σχεδίασε, όπως θα το κάνεις κι εσύ. Όλοι εθελοντικά προσφέρουν εδώ μέσα και δεν άκουσα τον Dada αλλά ούτε και εσένα να αποποιείσαι το δικαίωμα αναγνώρισης που σου προσφέρει η GFDL και θέλεις να στερήσεις από τον Dada. Όσο για την σελίδα εγώ βλέπω ότι το μεγαλύτερο μέρος της δεν έχει σχέση με την παλιά έστω κι αν κάποιο από το περιεχόμενο είναι ίδιο. Το περισσότερο περιεχόμενο προέρχεται από πρότυπα που το καθένα έχει δικό του ιστορικό.
Νομίζω ότι κατάλαβα που ήταν το πρόβλημα στην συγχώνευση του ιστορικού. Θα την κάνω για να σταματήσω να ασχολούμαι με πράγματα που δεν θα έπρεπε. —Geraki 2005-12-12 T 14:07 Z
Γεράκι, ξεχνάς ότι ο Dada είναι διαχειριστής και μπορεί να αλλάξει την ΚΣ ο ίδιος, άρα να υπάρχει στο ιστορικό τι έχει κάνει ο κάθε ένας μας. Και διαχειριστής να μην ήταν μπορούμε πολύ εύκολα να ξεκλειδώσουμε την ΚΣ για μια μέρα για οποιονδήποτε εφόσον έχει αποφασισθεί τι θα αλλάξει.
 • Όσο για τα πνευματικά δικαιώματα δηλώνω ότι: ΟΛΑ ΟΣΑ γράφω στην Ελληνική Βικιπαίδεια και είναι πρωτότυπη δική μου εργασία είναι ελεύθερα κάθε πνευματικού δικαιώματος και μπορεί οποιοσδήποτε να τα πάρει και να πει ότι είναι δικά του!!! Να τα πουλήσει, να τα αλλάξει ή να τα κάνει ότι θέλει. --ank 07:35, 13 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Ωστόσο, αυτό είναι δική σου παραχώρηση, που δεν συμβαδίζει με το GFDL, αφού αυτό αναφέρει στην πρώτη κιόλας παράγραφο:

The purpose of this License is to make a manual, textbook, or other functional and useful document "free" in the sense of freedom: to assure everyone the effective freedom to copy and redistribute it,with or without modifying it, either commercially or noncommercially. Secondarily, this License preserves for the author and publisher a way to get credit for their work, while not being considered responsible for modifications made by others.

Επομένως ο Geraki έχει δίκιο, άσχετα αν εμείς σεβόμαστε τη γνώμη σου, αναφορικ΄αμε τα δικά σου γραπτά εδώ μέσα. --Δνόφος 08:29, 13 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Εορτολόγιο.

Μου φαίνεται ότι κακώς μπήκε το εορτολόγιο στην Κύρια Σελίδα.Η Ελληνική Βικιπαιδεία δεν περιορίζεται και ούτε προορίζεται μόνο για Έλληνες (ή ελληνομαθείς) Χριστιανούς Ορθόδοξους. Απευθύνεται σε ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, όχι απαραίτητα εξοικιωμένων με την ελληνική πραγματικότητα, κουλτούρα ή έθιμα (που βέβαια είναι εξοικιωμένοι με την ελληνική για να καταλαβαίνουν τι γράφεται εδώ!!!).Π.χ. ο Φινλανδός που ξέρει ελληνικά χωρίς να ξέρει κάποιον Έλληνα ή να έχει επισκεφτεί ποτέ του την Ελλάδα και θέλει να διαβάσει από την Ελληνική Βικιπαιδεία. Αν κάποιος ήθελε να βάλει και τις εορτές του Χριστιανικού Ημερολογίου ή τις εθνικές επετείους θα μπορούσε να τα γράψει στα επιλεγμένα γεγονότα.Μπορούμε να μαζέψουμε εορτές και επετείους από όσες περισσότερες θρησκείες και έθνη μπορούμε και να τα βάλουμε εκεί, και όχι να βάζουμε τα δικά μας (τα οποία κατά τα άλλα σέβομαι απόλυτα) σε πρώτη μοίρα, και να ξεχνάμε των άλλων. Αυτά τα γράφω χωρίς κακή διάθεση και χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν.--Alekkas 12:40, 6 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

 • Απορώ πως σας (σας γιατί δεν είσαι ο μόνος που διαμαρτηρήθηκε) δόθηκε η εντύπωση ότι το εορτολόγιο είναι Ελληνική Ορθόδοξη επινόηση; Μήπως επειδή τυγχάνει να γιορτάζουν αυτές τις μέρες άγιοι της Ορθοδοξίας; Δηλαδή μετά που θα βάλουμε και τον κύριο Βαλεντίνο θα γίνει άλλης θρησκείας το εορτολόγιο μας; Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούσα να "γεμίσω" τον άσπρο χώρο κάτω από το "Ημερολόγιο". Και ένα ημερολόγιο έχει γιορτές....Ορθόδοξες και μή. Τώρα που τα λέω μου γεννιέται μια απορία: Όταν είσαστε στην Αμερική (ή κάπου αλλού)και γίνεται της μουρλής όταν γιορτάζουν τον Βαλεντίνο ή Saint Patrick, νιώθετε καταπιεσμένοι; Που το κακό να προβάλλονται οι Ελληνικές γιορτές που τυγχάνει να είναι και γιορτές της Ορθοδοξίας αφού όντας Έλληνες = 99.9% Ορθόδοξοι; Δεν το έχουμε παραξηλώσει με το ... political correctness; Τώρα σίγουρα θα με πείτε και θρησκόληπτο και θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!! --ank 13:46, 6 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Δεν είπα ότι απαγορεύεται να προβάλει κανείς τις Ελληνικές γιορτές (παρεπιπτόντως το 99.9% των Ελλήνων χριστιανοί ορθόδοξοι;98% δε γράφει στο άρθρο Ελλάδα;).Αυτό όμως εδώ δεν είναι οποιοδήποτε site.Η εισαγωγή του εορτολογίου με τέτιοιο τρόπο πιστεύω πως δεν ταιριάζει με την πολιτική αμεροληψίας μιας εγκυκλοπαίδειας, on-line ή όχι.Στην αρχική μου τοποθέτηση έκανα μία πρόταση, με την οποία δεν αναιρείται η εισαγωγή του εορτολογίου, αλλά ίσως και να γίνεται με πιο εύσχημο τρόπο. Με την ευκαιρία, τι είναι το political correctness; Και δεν χρησιμοποίησα τους χαρακτηρισμούς φανατικός ή θρησκόληπτος για κανέναν!

--Alekkas 16:10, 6 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Νομίζω ότι η ιδέα του Ank είναι κατά βάση καλή. +MATIA 16:59, 6 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Και εμένα το εορτολόγιο μου άρεσε. Και για ολίγη political correctness, όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και μη θρησκευτικές/μη εθνικές εορτές (π.χ. εμπορικές εορτές όπως η γιορτή της μητέρας, του Αγ. Βαλεντίνου - Πρισκίλας και Ακύλα αν επιθυμείτε, το Κινέζικο νέο έτος ή ότι αρέσει στον καθένα - στο συνηθισμένο χαοτικό στύλ της βικιπαίδειας)--FocalPoint 20:30, 6 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Πάντως αν το διατηρήσουμε θα ήταν καλύτερο να φτιάχναμε το Εορτολόγιο όπως τα Επιλεγμένα Γεγονότα και όχι με ξεχωριστά πρότυπα για κάθε ημέρα.—Dada 21:35, 6 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Βρίσκω πως είναι καλή ιδέα το εορτολόγιο, και ειδικότερα ως στοιχείο της κεντρικής σελίδας. Σχετικά με το ποιες γιορτές θα βάλουμε - μιας και ο διαθέσιμος χώρος στην κεντρική σελίδα είναι περιορισμένος - θα πρέπει να διαλέξουμε τις πιο σημαντικές και διαδεδομένες στην Ελλάδα, και αυτές μοιραία είναι κυρίως οι ονομαστικές εορτές του Ορθόδοξου εορτολογίου, συν κάποιες εμπορικές που έχουν καθιερωθεί, όπως είπαν και οι άλλοι. Άσχημα είναι να μπαίνει κανείς στη Βικιπαίδεια, να κοιτάζει το εορτολόγιο και να θυμάται σε ποιους πρέπει να τηλεφωνήσει για τα χρόνια πολλά; :-)
Ασφαλώς την Ελληνική Βικιπαίδεια δεν την διαβάζουν μόνο Έλληνες, ούτε μόνο όσοι ζουν στην Ελλάδα. Είναι τελικά ένα ερώτημα κατά πόσον είμαστε ελληνόφωνη Βικιπαίδεια ή ελληνική Βικιπαίδεια. Είμαι της γνώμης ότι, ενώ τα άρθρα μας πρέπει να μπορούν να σταθούν διεθνώς, η κεντρική μας σελίδα μπορεί άνετα να έχει ένα τοπικό "χρώμα". (Καλά δεν είπα να το κάνουμε και Greek Fat Wedding...) Για σημαντικές εορτές σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν πάντα οι σελίδες του Ημερολογίου. Και τέλος πάντων, για ποιο λόγο να ψάχνει κανείς την Κινεζική Πρωτοχρονιά ειδικά στο εορτολόγιο της ελληνικής Βικιπαίδειας; --Diderot 22:09, 6 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)


Διαφωνώ:

 1. Κατ'αρχήν έχω μετανιώσει ήδη, που κατά την αλλαγή εμφάνισης της Κύριας Σελίδας δεν είχα προτείνει αυτό που σκέφτηκα να καταργηθεί εντελώς το κουτί "Επιλεγμένα Γεγονότα". Όταν στις περισσότερες ημερομηνίες δεν έχουμε καταγεγραμμένα γεγονότα, απλούστατα δεν μπορείς να επιλέξεις κάποιο.
 2. Το να μην υπάρχουν καταγεγραμμένα σημαντικότατα γεγονότα αλλά να μπαίνουν μόνο ορθόδοξες γιορτές φαίνεται (αν δεν είναι) σαν μεροληψία. π.χ. σαν σήμερα έγινε η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ αλλά το μόνο που υπάρχει στην κύρια σελίδα είναι η γιορτή του Αγ. Αμβρόσιου. Τελικά η Βικιπαίδεια ΔΕΝ είναι εγκυκλοπαίδεια;
 3. Εορτολόγιο βλέπει κανείς όταν μπαίνει σε οποιοδήποτε ελληνικό site της σειράς, κι έτσι δεν είναι κάτι που θα ξεχωρίσει την Βικιπαίδεια
 4. αντίθετα μάλλον δείχνει φτώχια, όταν δεν υπάρχει και αντίστοιχο άρθρο για τον συγκεκριμένο άγιο. Θεωρώ ότι αυτά που βάζουμε στην Κύρια Σελίδα πρέπει να οδηγούν σε άρθρα (γι'αυτό και προτείνω την κατάργηση των επιλεγμένων γεγονότων).

Στο ερώτημα του Diderot: Δεν υπάρχει θέμα· η Βικιπαίδεια είναι ελληνόφωνη (el) και όχι ελληνική (gr). Όπως και η γερμανόφωνη είναι και για γερμανούς και αυστριακούς και ελβετούς και βέλγους και οποιονδήποτε στον κόσμο ξέρει γερμανικά. Απόδειξη είναι οι πάρα πολλοί ξένοι χρήστες της Βικιπαίδειας που γνωρίζουν ελληνικά σε οποιοδήποτε βαθμό. —Geraki 2005-12-7 T 08:05 Z


:) Αφού δεν ξέρω κινέζικα, σε ποιά wikipedia πρέπει να πάω για να μάθω πότε είναι η κινέζικη πρωτοχρονιά; :)
Anyway, καλύτερα να μην κάνουμε κάτι τέτοιο απλώς για αισθητικούς λόγους. Το κενό μπορεί να καλυφθεί αλλιώς, αν και υποψιάζομαι ότι σε μικρές αναλύσεις (κάτω από 1024x768) υπάρχει κενό δεξιά και όχι αριστερά. —Geraki 2005-12-7 T 08:36 Z

  • Δεν επιμένω για το θέμα του εορτολογίου στην κεντρική σελίδα, αλλά να κάνω μια διευκρίνιση: Σε καμιά περίπτωση δεν είπα ότι δεν πρέπει στις σελίδες μας να αναφέρουμε σημαντικές εορτές, όπως η Κινέζικη Πρωτοχρονιά (ή γεγονότα όπως το Περλ Χάρμπορ). Αλλά αυτά θα καταγράφονται προφανώς στις σελίδες του Ημερολογίου (προς το οποίο προφανώς μπορεί να υπάρχει σύνδεσμος στην κεντρική σελίδα). Η παρατήρησή μου αφορούσε μόνο το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό εορτολόγιο. Αν η γνώμη σας είναι να μην φτιάξουμε κάτι τέτοιο, τότε απλώς ευθυγραμμίζομαι με τους υπόλοιπους στην κατεύθυνση της συμπλήρωσης των σελίδων του Ημερολογίου με όλα τα σημαντικά γεγονότα διεθνώς. --Diderot 10:35, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
 • Geraki, διαφωνούμε στο ότι η ΒΠ πρέπει να παρουσιάζει όψη και ύφος επαγγελματικής δουλειάς. Νομίζω το έχω πεί και παλιά: Η ΒΠ ΔΕΝ είναι Brittanica και ποτέ δεν θα γίνει. Ούτε site κάποιας άλλης on-line εγκυκλοπαίδειας που έχει πίσω της χιλιάδες ειδικούς. Άρα είναι κατανοητό να υπάρχουν ατέλειες και δουλειά που αναμένει να γίνει. Μόλις έβαλα στο εορτολόγιο τον Άγιο Νικόλαο αμέσως η πρώτη σκέψη ήταν "τι ωραίο θα ήταν αν είχα και ένα καλό λήμμα για τον κύριο". Όμως δεν είμαι ειδικός για να το γράψω. Η ύπαρξη και μόνο αυτής της αναφοράς, όμως, καλεί τους ειδικούς ή και τους γνώστες να συμπληρώσουν το κενό. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία, η απλότητα και ωραιότητα της ΒΠ; Επίσης, αφού σήμερα είναι μέρα του Περλ Χάρπορ (το οποίο εγώ ξέχασα εντελώς) γιατί δεν σημπλήρωσες τα γεγονότα για να το θυμηθούμε και εμείς. Δεν είναι και αυτό ένα από τα ωραία των ΒΠ - μην περιμένεις κάποιον άλλο να το κάνει, αφού και εσύ μπορείς. --ank 08:57, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)


 • Όσο κι αν η ελληνική Βικιπαίδεια δεν γίνει ποτέ Britannica, πρέπει τουλάχιστον να δείχνει ένα καλό πρόσωπο, και για να γίνει καλύτερη θα πρέπει να έχει υψηλούς στόχους έστω κι αν ποτέ δεν τους πετύχει.
 • Κάποιος που αν και ξέρει τι είναι η Βικιπαίδεια και το πρώτο που βλέπει είναι κενά, μάλλον απογοητεύεται αντί να ενδιαφέρεται. Όταν ξεκίνησα στην αγγλική wikipedia ξεκίνησα κι ένα από τα πρώτα άρθρα της ελληνικής [7][τόσο παλιό που δεν φαίνεται καν στο Ειδικό:Ancientpages (η καταγραφή ξεκίνησε μετά)]. Απογοητεύτηκα όμως από το κενό και συνέχισα μόνο στην αγγλική. Πολλοί μπορεί να απογευτεύονται και με μικρότερο κενό.
 • Κι όμως έβαλες στο εορτολόγιο τον Άγιο Νικόλαο χωρίς να βάλεις σύνδεσμο (Πρότυπο:Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου).
 • Το Περλ Χάρμπορ δεν το συμπλήρωσα κατ'ευθείαν για να φανεί πόσο άσχημο είναι.

Geraki 2005-12-7 T 11:07 Z


Ούτε εγώ θα ήμουν εναντίον στο να μην υπάρχουν καθόλου (προς το παρόν) τα επιλεγμένα γεγονότα, κυρίως γιατί οδηγούν ως επί το πλείστον σε κενούς συνδέσμους (άσχημο ειδικά για την αρχική σελίδα) και επιπλέον δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους και οι περισσότερες ημέρες είναι κενές άρα ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχουν. Με το σύνδεσμο που υπάρχει στην ημερομηνία κάποιος μπορεί να δεί αν υπάρχουν για κάθε ημέρα γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι. Επιλεγμένα γεγονότα στην ουσία δεν έχουμε έτσι και αλλιώς. Για το εορτολόγιο ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια. Όσον αφορά το κενό που ίσως να δημιουργείται, μπορούμε να σκεφτούμε κάποια άλλη προσθήκη. —Dada 09:34, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Θα μπορούσαμε π.χ να έχουμε ένα τμήμα με πληροφορίες από καλά (πρόσφατα ή μη) άρθρα της ΒΠ (Γνωρίζατε ότι...) όπως έχουν αρκετές άλλες ΒΠ. —Dada 10:14, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)


Συμφωνώ. Είναι προτιμότερο ένα πλαίσιο σαν αυτό που περιγράφεις, παρά τα επιλεγμένα γεγονότα. —Geraki 2005-12-7 T 11:07 Z

Α ρε Γεράκι +MATIA 11:21, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

? —Geraki 2005-12-7 T 11:41 Z
 • ελληνόφωνη - ελληνική Βπ: Αν την θεωρούμε (απλά και μόνο) ελληνόφωνη τότε να ψάξουμε για καλούς μεταφραστές. δεν έχει έννοια να προσπαθούμε να γράψουμε πρωτότυπα άρθρα. Αν την θεωρούμε (απλά και μόνο) ελληνική τότε δεν έχει έννοια η ευαισθησία και η διαλλακτικότητα που όλοι δείχνουν για μερικές απόψεις, που έχουν στην Ελλάδα μηδενική διείσδυση. Η Βπ δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι απλά ότι καταφέρουμε να φτιάξουμε. πάντως πρέπει να περνά τον ελληνικό τρόπο σκέψης. αλλιώς δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια της. νομοτελειακά, όσο αυξάνουν οι συντάκτες τόσο πιό ελληνική θα γίνεται εκτός κι αν κρατηθεί με τεχνητό τρόπο (διαχειριστές). δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό.--aspiotis 11:22, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
 • εορτολόγιο - επιλεγμένα γεγονότα: δεν υπάρχει λόγος να είναι στην πρώτη σελίδα αφού είναι ατελή. αρκεί ένας σύνδεσμος γιά όποιον θα ήθελε να ενημερωθεί. όταν ολοκληρωθούν πρέπει να βρίσκονται στην Κύρια σελίδα. Το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με παράθυρα από τις Βικιπύλες--aspiotis 11:22, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Ελληνόφωνη, ελληνική, ας γίνει και λίγο φιλελληνική - ρίξτε μια ματιά στο πόρταλ Ελληνοπαίδεια της γαλλικής, δυστυχώς έχω μηδαμινές γνώσεις γαλλικών (λίγο ελληνικά, λίγο αγγλικά και πολύ μου είναι) αλλά ίσως κάνουν καλύτερη δουλειά οι Γάλλοι από εμάς και σίγουρα σε κάποια "δύσκολα" άρθρα τα καταφέρνουν καλύτερα από την αγγλική WP. Παρεπιπτόντως αρκετά Featured Article στην αγγλική, συνεχίζουν να έχουν κόκκινα λινκ. Κάντε ότι νομίζετε με το εορτολόγιο, μια βόλτα πάντως στο .gr θα σας δείξει αρκετά επαγγελματικά (ή μήπως να γράψω εμπορικά, και σίγουρα όχι μόνο "της σειράς") site που έχουν κάτι αντίστοιχο.

υ.γ. αυτό το άγχος μη μας πουν ότι μεροληπτούμε είναι το σημείο που είχα κολλήσει πριν και σου προκάλεσα το ερωτηματικό. Έχουμε το άγχος, ενώ οι πιο πολλές γιορτές είναι κοινές για ορθοδόξους, ρωμαιοκαθολικούς, κτλ

+MATIA 12:51, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

 • Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε σημαντικά γεγονότα προς το παρον και οταν ολοκληρωθεί το ημερολόγιο να το ξαναονομασουμε επιλεγμένα γεγονότα. Θα ήταν κρίμα να σβειστεί τελείως--217.27.37.204 13:01, 7 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)


Στα γρήγορα:

 • Δεν χρειάζεται να μας απασχολεί αν θα γίνει ελληνοκεντρική η Βικιπαίδεια. Είναι ήδη κι έτσι θα μείνει (δεν το λέω ως κακό). Είναι απολύτως φυσικό οι χρήστες τις Βικιπαίδειας να ασχολούνται περισσότερο με ελληνικά θέματα από ότι με άλλα, οπότε πάντα το κέντρο βάρους θα πέφτει στην Ελλάδα π.χ. έχουμε δεκάδες άρθρα για την Αχαΐα και ούτε ένα για τον Κινεζικό πολιτισμό. Συνεπώς δεν χρειάζεται να ενισχύουμε την ελληνικότητα συνειδητά ή με το ζόρι, αφού είναι έτσι κι αλλιώς ενισχυμένη κι έτσι θα συνεχίσει.
 • (Τα Featured Articles τι σχέση έχουν; Αν εννοείς σε σχέση με τα δικά μας Επιλεγμένα άρθρα είναι διαφορετικό πράγμα.)
 • Ακριβώς σ'αυτό που λες για τα εορτολόγια σε ελληνικούς ιστότοπους είναι που επεσήμανα. Είναι υπερβολικά πολλοί οι ελληνικοί ιστότοποι που έχουν εορτολόγιο, ακόμη κι αν είναι άσχετο με το θέμα τους, άρα δεν πρόκειται να κάνει κάτι φοβερό η Βικιπαίδεια βάζοντας άλλο ένα. Η δύναμη της Βικιπαίδειας είναι ότι έχει περιεχόμενο, ας μη την κάνουμε σαν Καζαμία.

Συμπληρωματικά:

 • Καμμία wikipedia δεν έχει εορτολόγιο στην πρώτη σελίδα, και επιπλέον η αγγλική, η γαλλική και η ισπανική δεν έχουν καν επιλεγμένα γεγονότα.
 • Μπορεί στην αρχή να κάνει καταχωρήσεις κάποιος στα επιλεγμένα γεγονότα και στο εορτολόγιο, αλλά σε 15 ημέρες πάλι άδεια θα είναι όπως και την τελευταία φορά που έγινε κίνηση να καταγράφονται επιλεγμένα γεγονότα, γιατί απλούστατα θα πρέπει να υπάρχουν ήδη γεγονότα στο ημερολόγιο για να μπορείς να τα επιλέξεις και να έχεις και κατάλληλους σύνδεσμους προς αντίστοιχα άρθρα. Τα επιλεγμένα γεγονότα υπήρχαν ως σύστημα εδώ και μήνες, αλλά δεν γίνονταν καταχωρήσεις από κανέναν και μάλλον το ίδιο θα γίνει και με το εορτολόγιο.
 • Οι καταγραφές στο κανονικό ημερολόγιο γίνονται από αυτούς που γράφουν συνήθως τα αντίστοιχα άρθρα, αλλά αν κάποιος κάτσει να γράψει επιλεγμένα γεγονότα βλέποντας μια άλλη wikipedia δεν μπορεί να θυμάται τι άρθρα υπάρχουν και με τι όνομα στην ελληνική Βικιπαίδεια. Καταλήγεις έτσι στο να μην συνδέεις προς τα άρθρα που υπάρχουν ή να μην αναγνωρίζεις ποιό είναι το κύριο θέμα του γεγονότος π.χ. [8]

ή να έχεις επιλεγμένα γεγονότα ενώ στο κανονικό ημερολόγιο δεν υπάρχει καμμία καταγραφή (Βικιπαίδεια:Επιλεγμένα Γεγονότα/4 Δεκεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου). Τελικά καταλήγουμε να κοιτούμε την βιτρίνα αντί το περιεχόμενο.

  • Σύμφωνα με αυτό νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην υπάρχουν επιλεγμένα γεγονότα μέχρι να έχει αρκετές εγγραφές το κανονικό ημερολόγιο.

Geraki 2005-12-8 T 13:01 Z

Νομίζω κι εγώ ότι δεν είναι τόσο καλή ιδέα το εορτολόγιο, εκτός των άλλων γιατί δίνει και λίγο εικόνα Καζαμία, όπως είπε ο Geraki, και δε νομίζω ότι κανείς περιμένει από τη ΒΠ για να μάθει "ποιος γιορτάζει σήμερα". Ακόμα το 98% ορθόδοξοι (που μάλλον είναι στα χαρτιά)δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι βλέπουν την κύρια σελίδα θα χαρούν που υπάρχει εορτολόγιο. Νομίζω θα ήταν καλύτερα να ξοδέψουμε τις ίδιες "ιντερνετοώρες" για να προσθέσουμε περιεχόμενο στα Επιλεγμένα Γεγονότα (κάτι που μπορεί να γίνει και αντικειμενο μιας επιχειρησης τύπου "Παυσανίας") - Badseed 13:30, 8 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με το πως γίνεται η επιλογή γεγονότων και η επιλογή εορτών και ένα άλλο σχετικά με την παρουσίασή τους (σειρά) στην κύρια σελίδα. Προσωπικά νομίζω ότι ένα γεγονός και μιά γιορτή ελληνικού ενδιαφέροντος πρέπει να προηγούνται άλλων εγγραφών. Το θέμα έχει προεκτάσεις και (ίσως) είναι λίγο νωρίς να μπει για συζήτηση στη σωστή του βάση. Η κύρια σελίδα όμως "καπελώνει" όλη τη δουλειά στην Βπ: άν θεωρείτε (ή θεωρείται) ότι η σχετική συμπλήρωση πρέπει να έχει άγραφους κανόνες, προτείνω να βγει το πλέγμα "επιλεγμένα γεγονότα - εορτολόγιο" από αυτήν γιατί δεν αντιπροσωπεύει όλους τους χρήστες (εμένα τουλάχιστον)--aspiotis 07:25, 13 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Πρόσκληση στην Κύρια σελίδα

Έχει αναφερθεί και παραπάνω αλλά σκέφτηκα να το ξεχωρίσω για να μην μπερδευόμαστε: Νομίζω πρέπει να μπει πάλι η (γενική) ανοιχτή πρόσκληση που υπήρχε και στην προηγούμενη κύρια σελίδα και μάλιστα να παραπέμπει σε μια νέα σελίδα όπου πιό ειδικά: να καλούνται όλοι να γράψουν π.χ. για τον τόπο διαμονής ή καταγωγής τους (γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά στοιχεία) ή το επάγγελμά τους (ειδικά για κάποια πιό ιδιαίτερα επαγγέλματα) ή τα ενδιαφέροντά τους ή ό,τι άλλο νομίζετε. Η νέα σελίδα πρέπει να έχει κατάλληλες παραπομπές σε υπάρχουσες κατηγορίες της Βπ, που να διευκολύνουν όσους θελήσουν να συμβάλλουν. Αν υπάρξει αρκετή συμμετοχή θα μπορούσε να οδηγήσει (μακροπρόθεσμα) σε μια νέα πύλη (Σύγχρονη Ελλάδα ή κάτι τέτοιο)--aspiotis 06:58, 8 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Συμφωνώ με αυτά που λέει ο Aspiotis για τη νέα σελίδα. Η διαφωνία μου έχει να κάνει με την πρόσκληση όπως είναι μέχρι στιγμής στην Κύρια Σελίδα: νομίζω το "αν είστε ειδικός σε κάποιο θέμα ξεκινήστε το" μπορεί ίσως να λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιους που θέλουν να γράψουν (ενώ δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως ξέρουμε, για αυτούς που ξεκινούν ελλιπή ή λανθασμένα άρθρα). Μια καλύτερη διατύπωση ίσως θα ήταν κάτι του τύπου "αν κατέχετε καλά ένα θέμα γράψτε ένα άρθρο γιαυτό" ή "αν έχετε υλικό για ένα άρθρο ξεκινήστε το".- Badseed 13:37, 8 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

 • Εχθές το βράδυ διάβαζα διάφορα άρθρα πάνω στην wikipedia και το κατά πόσο θεωρείται αξιόπιστη. Κάποιοι (με πρώτο έναν από τους συνιδρυτές της που τώρα έχει αποχωρήσει) πιστεύουν πως το πρόβλημά της είναι η αντίθεσή της στην αυθεντία. Δεν λέω ότι συμφωνώ απόλυτα, αλλά πιστεύω πως καλό θα ήταν να προτρέπουμε μεν τον κόσμο να γράφει, αλλά για κάι που ξέρει αρκετά. Ναι μεν τον "αν είστε ειδικός σε κάποιο θέμα ξεκινήστε το" είναι υπερβολικό, αλλά και το "αν έχετε υλικό για ένα άρθρο ξεκινήστε το" παραείναι προτρεπτικό. Τι θα λέγατε για "αν γνωρίζετε ένα αντικείμενο, γράψτε για αυτό";--Δνόφος 12:14, 15 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

O Geraki νομίζω έτσι το διόρθωσε (αν κατέχετε... κλπ) - Badseed 12:34, 15 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

 • Όντως. Δεν το είχα δει. --Δνόφος 12:46, 15 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Μήπως είναι καλύτερα να επαναφέρουμε το πλαίσιο με τα επιλεγμένα στα δεξιά? (δείτε για παράδειγμα την έκδοση [9]. Όταν υπάρχουν αρκετά επιλεγμένα δημιουργείτε μεγάλο κενό δεξιά (κάτω από τις Βικιπύλες). —Dada 15:02, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

 • Νομίζω ότι τα επιλεγμένα γεγονότα δεν πρέπει να είναι περισσότερα από δύο με τρία την ημέρα. Πρώτο γιατί ΕΙΝΑΙ επιλεγμένα και δεύτερο για να μην δημιουργούν πρόβλημα. --ank 07:53, 15 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
  • Συμφωνώ απόλυτα--ΗΠΣΤΓ 08:30, 15 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Αμμοδοχείο

Νομίζω το Βικιπαίδεια:Αμμοδοχείο πρέπει να είναι πιο ψηλά και ενδεχομένως μέσα σε ένα μικρό μπάννερ, για να ξεκινάν από εκεί οι νέοι χρήστες (δεν φαίνεται καθόλου εκεί που είναι τώρα, και προχωρούν ανυποψίαστοι). Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να προστεθεί σαν μια επιπλέον γραμμή στην πρόσκληση. +MATIA 11:27, 14 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

istoria kai plhrofories gia thn ellhnikh wikipedia

Grafw ena arthro sxetika me thn wikipedia gia to periodiko popular science parakalw oi administrators na mou aposteiloun e-mail wste na epikoinonhsw mazi tous kai opoioi xrhstes tha hthelan na katathesoun thn apopsh tous.

evi goloni goloni@ekt.gr

Wikiπαίδεια

Nomizo oti einai tragiko lathos na metafrazoume ta panta, kai tha protina na alaksei i onomasia se Wikiπαίδεια pou krataei ton aggliko oro "WIKI" kai ton elliniko oro παίδεια. Horis na thelo na thikso tous authors(pou kanoun katapliktiki douleia) to WIKI to valane oi anthropoi gia kapoion logo... Kai sigoura aftos den itan gia na diafimizoume to onomataki Bικη

Δεν πρόκειται για αγγλικό όρο αλλά χαβανέζικο (καμία σχέση δηλαδή με το λατινικό αλφάβητο). «Wikiwiki» είναι μια χαβανέζικη λέξη που σημαίνει «γρήγορα». (βλ. Wiki)
Εάν θυμάμαι σωστά, το θέμα είχε συζητηθεί και πάρθηκε η απόφαση προ καιρού. Για να σε καθησυχάσω όμως, δες εδώ: Οι ρώσοι (που είναι αρκετοί) επίσης δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν το Wiki με λατινικούς χαρακτήρες αλλά διαφημίζουνε κάποια Вики. ;) --Dai 15:19, 20 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

 • Epidi kitaksa ta discussion o "idios", tha ithela na se pliroforiso oti oi perisoteroi itan enantia sto "Bikipaideia"

Episis tha ithela na deite kai ena discussion sto adslgr.com [10] (den to dimiourgisa ego, kai den eho kanei reply btw)

Opos vlepete oi perissoteroi hristes apla "den to theloun"

To "apofasistike terma kai teliose" den me kaliptei katholou(kai pollon allon ap' oti vlepo,kai zitao na epanaksetastei to zitima

Oso gia tous rosous, tha po apla oti den mou aresei afto pou kanane kathos prosvalei tin Wikipedia Se pososto 90% olla ta alla subsection hrisimopoioun ton oro Wikipedia, kai meta eksigoun ti simenei stin glossa tous(pou einai kai to sosto !!

Eleos paidia... DEN EINAI ELLINIKH egkilopaidia gia na tin vaftisoume emeis Eimaste PART of WIKIPEDIA, kai OXI tis BIKIPAIDEIAS


Parakalo na epanaeksetastei to zitima

Episis tha ithela na toniso oti to provlima afto ektinete kai se alles sellides tis bikipadeias..., px tis ipokatigorias ton epistimon ton upologiston ginete o xamos me index se agglika KAI se ellinika p.x Cache kai meta Diktio eurias perioxis (me liga logia WAN)Στο παραπάνω φόρουμ έχω κάνει μια καλή απάντηση. Από εκεί και πέρα. Οποιοσδήποτε θέλει να συνεισφέρει μπορεί να το κάνει όπως κι αν λέγεται η ελληνική Wikipedia. Η απόφαση λήφθηκε από χρήστες της Βικιπαίδειας και όχι μόνο από διαχειριστές, και μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί κάποια επίσημη πρόταση από χρήστη της Βικιπαίδειας για αλλαγή του ονόματος, αλλά μόνο από περαστικούς που δεν ασχολούνται με την συνεισφορά.

Όσο για την προσβολή στην Βικιπαίδεια, η μαμά Wikimedia αφήνει το ελεύθερο σε κάθε κοινότητα να αποφασίζει μόνη της, και αυτό δείχνει την ελευθερία του project.

Το θέμα των τίτλων άρθρων είναι διαφορετικό, και έχει αποφασιστεί σαν πολιτική πάλι από τους χρήστες, και άλλωστε το κάθε άρθρο είναι γραμμένο από διαφορετικό χρήστη. —Geraki 2005-12-20 T 17:40 Z

Μα πόσο συμπλεγματικά μπορεί να είναι μερικά άτομα, πόσο κολημένα μπορεί να είναι. δείτε αυτό. Μερικά παραδείγματα:

 • Aragonese: Biquipedia
 • Asturian: Uiquipedia
 • Belarusian: Вікіпэдыя
 • Bulgarian: Уикипедия
 • Catalan: Viquipèdia
 • Chuvash: Википеди
 • Esperanto: Vikipedio
 • Estonian: Vikipeedia
 • Latin: Vicipaedia
 • Russian: Википедию
 • Turkish: Vikipedi

και άλλα πολλά. Εμείς ως φορείς της βικιπαίδειας έχουμε το δικαίωμα να έχουμε και το δικό μας ελληνικό σήμα. το Βικιπαίδεια κατα την προσωπική μου γνώμη είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή (και πολύ αναγνωρίσιμο). Σέβομαι αυτόν που λέει "δεν μου αρέσει" αλλά κάτι πολύ άσχημο παθαίνω με αυτούς που λένε "είναι λάθος". Παρεμπιπτώντος αν υπάρξει έκδωση στην αρχαία ελληνική (είναι δόκιμο αφού υπάρχει στην Λατινική) θα πρότεινα το Υικιπαίδεια (θέλει και μια ψιλή νομίζω). --Λύκινος 10:14, 21 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Άρχισα να πιστεύω ότι στον Ελληνικό χώρο πρέπει να υπάρχουν πολλές "Βίκες" που έχουν κάνει πολύ μεγάλη ζημιά σε κάποιους. Δεν εξηγείται αλλιώς το πράμα. Η σοβαρότητα του γράφοντος πιο πάνω φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν μπορεί καν να γράψει στα Ελληνικά αλλά ούτε υπογράφει τα γραφόμενα του. Δηλαδή έχει πλήρη άγνοια των παρακτικών της ΒΠ. Το σοβαρό θέμα που υπάρχει εδώ είναι πως προστατεύουμε την ΒΠ από τέτοιους αλεξιπτωτιστές (και άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά) που μόλις μπούν στην ΒΠ θέλουν να αλλάξουν τα πάντα γιατί κάτι τους "μυρίζει". --ank 11:04, 21 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Epidi dld grafo se greeklish, ksafnika den exo dikaioma logou etsi ? Distixos,ego arhizo na pistevo oti iparxoun arketa "psonia" pou nomizoun oti epidi kanane "DONATE" kapoia article tin exoun dei oti tous anikei --Aleksiptotisths

Λοιπόν, τί θέλετε να γίνει για να το διορθώσετε; CRAZY SCIENTIST

Είμαι περίεργος να δω πού θα καταλήξει το .. θέμα του ονόματος. Κι εγώ είχα εξαρχής τις αντιρρήσεις μου αλλα δεν έχω να προτείνω κατι καλύτερο. Προς το παρόν θα έλεγα οτι με ξενίζει η αλλαγή του τόνου στο Βικιπαίδεια. Γιατί 'παίδεια' και όχι Βικιπαιδεία; Το Βικι- δεν είναι συνθετικό της ελληνικής γλώσσας ούτε γνωρίζω μοντέρνα ελληνική λέξη 'παίδεια'. Τελοσπαντων ... Gkastel 19:50, 4 Αυγούστου 2006 (UTC)

Gkastel, στη διόρθωση της ονομασίας φυσικά.

Λύκινος, Wikiπαίδεια. Αν, θες ελληνικά στην ονομασία. Αλλιώς (Ελληνική) Wikipedia. CRAZY SCIENTIST