Συζήτηση κατηγορίας:Χριστιανικά δόγματα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Φίλε Κωστή, είναι δόκιμος ο όρος «διαιρέσεις» που περιέλαβες στο όνομα αυτής της κατηγορίας; -- pvasiliadis  20:51, 18 Μαρτίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Ο αντίστοιχος αγγλικός όρος "denomination" μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «το σύνολο των οπαδών ενός δόγματος ή θρησκεύματος». Εκτός από τα λατινογενή παράγωγα, άλλες γλώσσες χρησιμοποιούν σε αντιστοιχία όρους όπως «ομολογία» ("Χριστιανικές ομολογίες") ή «κλάδοι» (Κλάδοι του Χριστιανισμού). Πιστεύω ότι η υφιστάμενη κατηγορία «Χριστιανικά θρησκεύματα» αποτελεί ακριβέστερο και πιο δόκιμο όρο από την έτερη συνώνυμη κατηγορία «Χριστιανικές διαιρέσεις». -- pvasiliadis  13:52, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Καλημέρα! Σκεπτόμουν ότι, αφού στην Κατηγορία:Χριστιανικές διαιρέσεις υπάρχουν οι υποκατηγορίες Καθολική Εκκλησία και Ορθόδοξη Εκκλησία, να φτιάχναμε και μία Κατηγορία:Προτεσταντικές Εκκλησίες, όπου να συμπεριλάβουμε τους Αντβεντιστές, Κουάκερους, Λουθηρανούς, κοκ, για να μην είναι αυτοί χύδην στη γενική κατηγορία. Τι λες;--Κωστής 10:50, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Φίλε Κωστή, καλημέρα! Συμφωνώ στην οργάνωση των υποκατηγοριών αλλά διαφωνώ στην ονομασία της βασικής κατηγορίας «Χριστιανικές διαιρέσεις». Θεωρώ ορθότερη και πιο διακριτική την ονομασία της ήδη υφιστάμενης κατηγορίας Κατηγορία:Χριστιανικά θρησκεύματα. Οι ονομασίες που περιέχουν «διαιρέσεις»/«αιρέσεις» μού φέρνουν κάτι από Μεσαίωνα. -- pvasiliadis  10:56, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
Έχεις δίκιο, μόνο εν μέρει. Εξηγούμαι:
  • Την Κατηγορία:Χριστιανικές διαιρέσεις τη βρήκα, δεν την έφτιαξα χρησιμοποιώντας όρο που δε μου αρέσει και εμένα καθόλου, αλλά δηλώνει ακριβώς τις διαιρέσεις του Χριστιανισμού. Από αυτή την άποψη ακριβολογεί. Αν ήταν «Χριστιανικές αιρέσεις», μπαίνει υποκειμενικό στοιχείο, θεωρεί ότι είμαστε εμείς οι σωστοί, οι άλλοι οι «αιρούμενοι» τμήματα και σε οδηγεί συνειρμικά στο Μεσαίωνα. Άρα, διαιρέσεις και αιρέσεις δεν είναι το ίδιο, μην τα βάζεις στο ίδιο τσουβάλι.
  • Για την κατηγορία Χριστιανικές διαιρέσεις θα πρότεινα να μετονομαστεί σε «Χριστιανικές ομολογίες».
  • Ο όρος «Χριστιανικά θρησκεύματα» είναι εντελώς άστοχος. Άλλο ομόθρησκος αλλά αλλόδοξος, άλλο αλλόθρησκος. Το να είναι Χριστιανικά, και παράλληλα Θρησκεύματα, είναι οξύμωρο. Εάν είναι εντός της ουσίας του Χριστιανισμού είναι διαίρεση/αίρεση/ομολογία, εάν είναι εκτός της ουσίας ή εκκινεί από το Χριστιανισμό και φτάνει κάπου αλλού είναι χωριστό θρήσκευμα. Κατ' αυτή την έννοια, θα κατέτασσα στην Κατηγορία Χριστιανικά Θρησκεύματα το Χιλιασμό, τους Κουάκερους, τους Μορμόνους και, αν πας ακόμη πιο μακριά, το Μουσουλμανισμό (αμφισβητήσιμο). Πάντως σίγουρα όχι τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που εντάσσεται τώρα εκεί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Χρειάζεται μια αναδιοργάνωση κατηγοριών, πες μου αν συμφωνείς στην παραπάνω βάση.--Κωστής 13:55, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


      • Ναι, τελικά εγώ τη δημιούργησα! Προσπαθώντας να συμμαζέψω την Κατηγορία Χριστιανισμός. Φαντάσου ότι δε μου αρέσει ο όρος, τόσο ώστε να μην πιστεύω καν ότι εγώ το δημιούργησα!
  • Στη λέξη «διαίρεση», στη χρήση μέσα στην έκφραση «θρησκευτική διαίρεση», το Λεξικό Νέας Ελληνικής του Μπαμπινιώτη δίνει ως συνώνυμα τους όρους «διχασμός» και «διάσταση», οι οποίοι δίνουν εντελώς διαφορετική έννοια.
      • Και όμως αυτό είναι, διαίρεση του Χριστινισμού, διχασμός μεταξύ των δογμάτων, διάσταση απόψεων.
  • Πέρα από την "ομοήχηση" της «διαίρεσης» με την «αίρεση», πιστεύω ότι δεν είναι "τεχνικός" όρος κατάλληλος για τη χρήση που τον θέλουμε. Δεν έχω πρόθεση να «τσουβαλιάσω» έννοιες, απλά νομίζω ότι είναι εντελώς γενικός.
      • Ναι, είναι γενικός...
  • Το ότι διάφορες θρησκευτικές ομάδες έχουν σαν βάση τον Χριστό και τη διδασκαλία του δεν τις καθιστά και «ομόθρησκες». Αποτελούν διαφορετικά «θρησκεύματα» —αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο «διαφορετικές θρησκείες» καθώς την έννοια της «θρησκείας» την θεωρώ γενικότερη και ευρύτερη.
  • Την ένδοξη εποχή που γράφονταν στις ταυτότητες το θρήσκευμα, η ταυτότητα είχε ένα πεδίο που ονομαζόταν «Θρήσκευμα». Εκεί συμπληρωνόταν «Χ[ριστιανός].Ο[ρθόδοξος]», «Μάρτυς του Ιεχωβά», «Διαμαρτυρόμενος», «Μουσουλμάνος», κλπ. Δεν γινόταν διαχωρισμός μεταξύ «ομοδόξων» ή «ομοθρήσκων». Οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι χριστιανικό θρήσκευμα. Και οι Ευαγγελικοί είναι χριστιανικό θρήσκευμα. Δεν αποκλείει η ύπαρξη του ενός την ύπαρξη του άλλου!
  • Μάλιστα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, υπάρχει έννοια της «γνωστής θρησκείας». «Γνωστή θρησκεία» είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αλλά και τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας —για να μην αναφερθώ στην «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα» [1]. Το ότι είναι 3 ή (πολύ) περισσότερες θρησκείες «χριστιανικές» δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσδιοριστούν ως διαφορετικές «θρησκείες»! Αλλά και στην πράξη, η χριστιανική "ποικιλία" πρακτικών και δογμάτων μεταξύ των χριστιανικών ομολογιών είναι τόσο μεγάλη ώστε δύσκολα θα μπορούσε να προσδιοριστεί ένας Κουάκερος ομόθρησκος με έναν Ορθόδοξο Παλαιοημερολογίτη.
      • Ο όρος θρήσκευμα θεωρώ ότι είναι πολύ πιο κοντά στη θρησκεία, παρά στην ομολογία. Θρήσκευμα θα χαρακτήριζα το Χριστιανισμό, όχι τον Καθολικισμό.
  • Ο όρος «αίρεση», με την έννοια που επικρατεί στα ελληνικά (στα αγγλικά υπάρχουν αρκετοί συγκεκριμένοι "χρωματισμένοι" ή "άχρωμοι" όροι σε χρήση: "denomination", "heresy", "sect", κλπ), εντός ή εκτός μια ευρύτερης θρησκευτικής θέσης, νομίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον αναφερθεί το πλαίσιο αναφοράς, δηλαδή ποιος θεωρεί ποιον αίρεση. Και πάλι, νομίζω ότι ούτως ή άλλως σε μια εγκυκλοπαίδεια χρειάζεται πολύ προσοχή η χρήση τέτοιου είδους υποκειμενικών ή σχετικών όρων. (Σχόλιο: Ο «Χιλιασμός» δεν υφίσταται ως αυτόνομο θρήσκευμα, είναι ευρύτερη θεολογική ερμηνευτική θέση με ποικιλία επιμέρους χαρακτηριστικών.)
  • Με βάση τον ορισμό σου περί "οξύμωρου", δεν μπορώ να αντιληφθώ τι καθιστά τον Κουάκερο «αλλόθρησκο» πχ με τον Προτεστάντη, ενώ τον Καθολικό «ομόθρησκο» με τον Αγγλικανό! Θέλω να πω ότι τέτοιοι διαχωρισμοί σε αυτή τη φάση κατηγοριοποίησης τείνουν να είναι υποκειμενικοί, δυσδιάκριτοι και πολύ πιθανόν αυθαίρετοι. Άλλωστε με τη λογική ότι οι Μουσουλμάνοι —ως ακραίο παράδειγμα— θα μπορούσαν να καταταγούν στα «Χριστιανικά θρησκεύματα», θα έπρεπε και οι «Χριστιανοί» να ανήκουν στα «Ιουδαϊκά θρησκεύματα», κοκ.
      • Ναι, αυτό εννοούσα ότι εκκινούν από κάπου και πάνε κάπου αλλού. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτό που θέλουμε εδώ, γιατί και υποκειμενικό είναι, και μπερδέματα μπορεί να μας προκαλέσει.
  • Μετά από έλεγχο στα λεξικά για την ακριβή έννοια της «ομολογίας», δεν έχω καμία αντίρρηση για ονομασία της κατηγορίας τύπου «Χριστιανικές ομολογίες». Βέβαια θα πρέπει να καταγράψουμε την ακριβή έννοια της ομολογίας ώστε και άτομα που δεν σχετίζονται με την θρησκειολογία να έχουν ορθή κατανόηση του όρου.
  • Θεωρώ ότι το όνομα της κατηγορίας «Χριστιανικά θρησκεύματα» περιγράφει με ακρίβεια το περιεχόμενο της. -- pvasiliadis  16:03, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
      • Θεωρώ ότι το «Χριστιανικά θρησκεύματα» είναι αδόκιμο και γενικό. Πρότασή μου να συγχωνεύσουμε «Χριστιανικές διαιρέσεις» και «Χριστιανικά θρησκεύματα» σε μια κατηγορία με όνομα «Χριστιανικές ομολογίες», με τη διευκρίνιση που αναφέρεις... --Κωστής 21:41, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Συγχώνευσα «Χριστιανικές διαιρέσεις» και «Χριστιανικά θρησκεύματα» εδώ. --Κωστής 12:31, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Νέα υποκατηγορία[επεξεργασία κώδικα]

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια υποκατηγορία σχετικά με τον Πεντηκοστιανισμό;Transistor