Συζήτηση:Χάρης Γεωργιάδης

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Προσφατές αλλαγές[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ Xaris333, απευθύνω τις ίδιες ερωτήσεις που σου έκανα στο πρόσφατο ημέιλ. Spinc5 (συζήτηση) 20:51, 1 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Πρέπει να παραθέσεις τα σχόλια σου εδώ. Το λήμμα αφορούν, όχι εμένα. Xaris333 (συζήτηση) 20:55, 1 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Επειδή δεν έχω αντίγραφο του μηνύματος που σου έστειλα, θα σε παρακαλέσω να τα παραθέσεις εσύ. Spinc5 (συζήτηση) 21:00, 1 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Θα ήθελα να συζητήση τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε ο Xaris333 στο κείμενο.

1. Είναι καλό να διατηρείται ένα ενιαίο ύφος στο κείμενο και να ακολουθούνται οι ίδιοι γραμματικοί κανόνες. Για παράδειγμα, εάν προτιμάς τον τύπο «εκλέχτηκε», τότε θα ήταν καλό να χρησιμοποιοηθεί και ο τύπος «διατέλεσε» (χωρίς την αύξηση). Διαφορετικά, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους πιο λόγιους όρους «εξελέγη» και «διετέλεσε». Όταν όμως επιλέγεις το «εκλέχτηκε» και το «διετέλεσε» δείχνει μια ασυνέπεια στο ύφος και στους γραμματικούς κανόνες.

2. Το «διετέλεσε» εμφανίζεται 3 φορές μέσα σε λίγες γραμμές κειμένου. Είναι καλό να υπάρχει ποικιλία στο κείμενο για να μην είναι κουραστικό και μονότονο, επομένως δεν αντιλαμβάνομαι γιατί διαφωνείς με την αλλαγή του ενός από τα τρία σε «υπηρέτησε ως». Εάν δεν σου αρέσει το συγκεκριμένο ρήμα, μπορούμε να βρούμε κάποιο άλλο, αρκεί να μην χρησιμοποιηθεί 3 φορές το ίδιο ρήμα.

3. Κάποια από τα λήμματα σε αγκύλες δεν υπάρχουν και εμφανίζονται με κόκκινο, επομένως θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν σε αγκύλες (π.χ. Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας).

4. Για να ακριβολογούμε, τις αποφάσεις δεν τις πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το EuroGroup, το οποίο δεν είναι επίσημος θεσμός της ΕΕ. Επίσης το EuroGroup ουσιαστικά εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μνημόνιο. Τυπικά, την εξουσία να «αποφασίσει» την είχε η κυβέρνηση και η Βουλή. Επομένως, θεωρώ καλύτερο να αποφύγουμε την συζήτηση περί του ποιος αποφάσισε και τι και απλά να πούμε ότι η τοποθέτηση του Χάρη Γεωργιάδη σε αυτή τη θέση οφειλόταν στην πολιτική κρίση της περιόδου (έτσι κι αλλιώς, δεν είναι άρθρο για τα αίτια της οικονομικης κρίσης, αλλά για τον Χάρη Γεωργιάδη).

5. Επίσης, είναι καλό να χρησιμοποιούμε τον ίδιο χρόνο στα ρήματα. Στην παράγραφο όπου άλλαξες το «διόρισε» σε «διορίζει» υπάρχουν τρία άλλα ρήματα και είναι όλα σε αόριστο: «διορίστηκε», «ακολούθησαν» και «παραιτήθηκε». Επομένως, το «διόρισε» ταιριάζει με τα υπόλοιπα.

6. Στο σημείο όπου άλλαξες το «μία μέρα» σε «λίγες μέρες», εάν διαβάσεις την παραποπμπή 13, θα δεις ότι γράφει πως το μνημόνιο υπογράφτηκε στις 2 Απριλίου, άρα είναι μία μέρα πριν γίνει υπουργός. Η παραπομπή 12 είναι άρθρο της Καθημερινής και δεν ξέρω σε τι αναφέρεται όταν λέει ότι υπογράφτηκε 25/3/2013 αλλά η παραπομπή που έχω βρει εγώ είναι επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, άρα θεωρώ ότι είναι πιο αξιόπιστη.

7. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί διαφωνείς με τις φράσεις «γεγονός-ορόσημο» και «βαρύτατες ευθύνες». Είχε συγγράψει το αρχικό κείμενο που περιείχε αυτούς τους όρους και η αφαίρεσή τους θεωρώ ότι μειώνει την σημασία που έχουν αυτά τα γεγονότα. Δεν θεωρώ ότι είναι υπερβολική η χρήση αυτών των όρων, αλλά δίνουν στον αναγνώστη να καταλάβει ότι αυτά που ακολουθούν είναι σημαντικά. Θα ήθελα μια αιτιολόγηση για την επιμονή σου να τους αφαιρέσεις απο το κείμενο. Ίσως θα μπορούσαμε εναλλακτικά να γράψουμε «σημαντικό γεγονός» και «βαριές ευθύνες», αλλα διαφωνώ με την απλή αναφορά σε «γεγονός» και σε «ευθύνες», εκτός κι αν έχεις κάποιο εύλογο επιχείρημα που να αιτιολογεί την συγκεκριμένη διατύπωση.

8. Στην πρώτη πραάγραφο κάτω από τον τίτλο «Πολιτική σταδιοδρομία» χρησιμοποιείς το ρήμα «είναι» στην τελευταία πρόταση. Εφόσον σε αυτο το τμήμα του κειμένου υπάρχει μια ιστορική περιγραφή των γεγονότων, τα ρήματα είναι σε αόριστο. Η χρήση του ενεστώτα στην συγκεκριμένη πρόταση είναι παράταιρη και θεωρώ πιο ταιριαστή κάποια άλλη διατύπωση ή να μπει η συγκεκριμένη πρόταση στην εισαγωγική παράγραφο του λήμματος. Spinc5 (συζήτηση) 21:11, 1 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Οι αλλαγές [1]

  • "και παράλληλα, από το 2009 μέχρι το 2013, διατέλεσε" Η πηγή δεν λέει κάτι τέτοιο. Αν βάλεις πηγή, τότε θα είναι οκ.
  • Θεωρώ ότι η δική μου διατύπωση για την ανάληψη του υπουργείου οικονομικών είναι καλύτερη. Έχεις διαγράψει "Ακολούθησαν οι αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κύπρος" Δεν δίνεται το σωστό νόημα στον αναγνώστη. Μην αναμένεις ότι όταν θα διαβάζει το κείμενο θα ξέρει ότι ξέρεις.
  • Είχα ελέγξει το "μια μέρα" και δεν ήταν ορθό. Αν έχεις πηγή, να την βάλεις και να κάνεις την διόρθωση.
  • "βαρύτατες ευθύνες" Δεν θα κρίνουμε εμείς αν οι ευθύνες είναι βαρύτατες. Αρκεί να πούμε ότι το πόρισμα του καταλογίζει ευθύνες. Τώρα πρόσεξα ότι αναφέρει το πόρισμα τη λέξη. Νόμιζα ότι δεν την ανέφερε. Αλλά και πάλι έχω ενδοιασμούς αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Αν την προσθέσεις, εφόσον, το λέει η πηγή, δεν θα φέρω αντίρρηση, έστω και αν διαφωνώ.
  • "στον κ. Γεωργιάδη" Σε μια εγκυκλοπαίδεια δεν γράφουμε "τα προβλήματα της ΣΚΤ δεν οφείλονταν στον κ. Γεωργιάδη" αλλά "τα προβλήματα της ΣΚΤ δεν οφείλονταν στον Χάρη Γεωργιάδη" Δεν χρησιμοποιείς τη λέξη κύριος.

Xaris333 (συζήτηση) 21:20, 1 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]


Πρώτον, δεν έχεις απαντήσει καθόλου στα σημεία που έθιξα για τους χρόνους των ρημάτων και τους γραμματικούς τύπους των λέξεων, επομένως θεωρώ ότι συμφωνείς και θα τα αλλάξω.

Δεύτερον, για το «μία μέρα» σου έχω ήδη πει ότι υπάρχει πηγή (είναι η παραπομπή που τιτλοφορείται «Financial assistance to Cyprus»). Είναι επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ και λέει ότι το μνημόνιο υπογράφτηκε 2 Αρπιλίου. Θεωρώ ότι η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ είναι πιο αξιόπιστη από το άρθρο της Καθημερινής.

Τρίτον, εντάξει θα αφήσω τους κόκκινος συνδέσμους.

Τέταρτον, όταν το πόρισμα λέει ότι ο Γεωργιάδης φέρει την «κύρια, αν όχι αποκλειστική, ευθύνη», θεωρώ ότι το να αποκαλέσω αυτές τις ευθύνες «βαρύτατες» δεν είναι δική μου κρίση αλλα ανταποκρίνεται στην κατάσταση. Εν πάση περιπτώσει, δέχομαι να περιοριστώ στο «βαριές ευθύνες» αν δεν σου αρέσει η λέξη «βαρύτατες», όμως δεν μου αρέσει να μείνει γραμμένο ως «ευθύνες» σκέτο.

Πέμπτον, σου εξήγησα ότι είναι λάθος η διατύπωση "Ακολούθησαν οι αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...". Δεν πήρε τις αποφάσεις η ΕΕ και το ΔΝΤ. Τις πήρε η κυβέρνηση και η Βουλή. Επίσης, αυτό είναι άρθρο για τον Χάρη Γεωργιάδη και όχι ένα χρονικό της οικονομικής κρίσης. Εάν ο αναγνώστης δεν ξέρει, γι'αυτο βάλαμε τον υπερσύνδεσμο ( οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κύπρος ). Για να τον πατήσει και να μάθει.

Έκτον, πρόσθεσα πηγή για το 2009-2013.

Έβοδομον, δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε τίτλο σε κάθε παράγραφο. Υπάρχει μόνο μία παράγραφος για τις Κυπριακές Αερογραμμές και μόνο μία για το μνημόνιο, επομένως δεν χρειάζονται τίτλο. Επειδή όμως για την ΣΚΤ υπάρχουν 3 παράγραφοι, νομίζω μπορούμε να αφήσουμε εκεί τον τίτλο. Spinc5 (συζήτηση) 11:31, 2 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Κάνε ότι θες. Από ότι καταλαβαίνω θεωρείς το λήμμα "δικό σου". Λανθασμένη συμπεριφορά στη ΒΠ. Αλλά δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ. Κάνε ότι θες αλλά βάζε πηγές και βάζε και αρχειοθετημένους συνδέσμους. Και προσοχή Βικιπαίδεια:Βιογραφίες ζώντων προσώπων. Xaris333 (συζήτηση) 15:42, 2 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]