Συζήτηση:Τέχνες του θεάματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.

Αφαίρεση ανακατεύθυνσης[επεξεργασία κώδικα]

Χρήστης:Reda Raouchaia, μήπως θα μπορούσες να μου απαντήσεις στο γιατί αφαιρείς την ανακατεύθυνση σε Παραστατικές τέχνες ; "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

ονομασία λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Από ότι φαίνεται υπάρχουν δυο διαφορετικές απόψεις για την ονομασία του λήμματος. Παρακαλώ όσους έχουν άποψη (Χρήστης:Reda Raouchaia, Χρήστης:ΔώραΣτρουμπούκη), να την καταθέσουν, δίνοντας πηγές για να υποστηρίξουν την άποψή τους. --Focal Point 18:32, 31 Μαρτίου 2021 (UTC)

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές απόψεις. Και οι δυο λέξεις Ερμηνευτικές Τέχνες και Παραστατικές τέχνες είναι το ίδιο σωστές.( σύμφωνα με άλλες απόψεις, το ίδιο λάθος]) Για αυτό ήθελα την ανακατεύθυνση όπως και το να μπει η λέξη Παραστατικές στην αρχή του λήμματος (επεξεργασία που διέγραψε). Ωστόσο στα ελληνικά ο όρος Παραστατικές τέχνες χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά.


Γιώργος Ρίζος!, το ήξερες εσύ ότι Ένας καλλιτέχνης που διαπρέπει σε υποκριτική, τραγούδι και χορό αναφέρεται κοινώς ως τριπλή απειλή.[6] Τέτοιοι καλλιτέχνες ήταν οι Τζιν Κέλι, Φρεντ Αστέρ και Τζούντι Γκάρλαντ.[6] (αυτή την ηλιθιότητα διέγραψα, και την αναίρεσε). Επίσης, το ίδιο το αγγλικό λήμμα έχει επισήμανση για έλλειψη πηγών. Ενδεικτικά, στα γράφω, για να καταλάβεις καλύτερα! "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

Αλλαγή τίτλου[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή ο όρος "ερμηνευτικές τέχνες" ή "παραστατικές τέχνες" στα Ελληνικά, δηλώνει μόνο το θέατρο, τη μουσική και το χορό (ενδεικτικά αναφέρω :Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, για παράδειγμα έχει δημιουργήσει «Αρχείο Παραστατικών Τεχνών», περιλαμβάνοντας πρωτότυπο θεατρικό υλικό (μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, αρχιτεκτονικά σχέδια, αλληλογραφία, φωτογραφικό υλικό), καθώς και αρχεία που αφορούν στη χορευτική δημιουργία.https://www.benaki.org/index.php?option=com_collections&view=collection&id=22&Itemid=511&lang=el ενώ και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ έχει δημιουργήσει «Τμήμα Παραστατικών Τεχνών» που περιλαμβάνει ιδιωτικά αρχεία και συλλογές, φωτογραφικά τεκμήρια, αυτοτελείς και περιοδικές εκδόσεις, έντυπα προγράμματα και μουσικά τεμάχια, αφίσες και ποικίλο υλικό εφήμερου χαρακτήρα, που αφορούν την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και τον χορό από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας)

αποφάσισα τη μετακίνηση του λήμματος, στον ακριβέστερο τίτλο Τέχνες του θεάματος, που περιλαμβάνει και τα άλλα είδη, που προσεγγίζουν τον όρο Τέχνη μέσα από τον τρόπο του Θεάματος, και εμπεριέχει το τσίρκο, τα ακροβατικά, τους μάγους, τους εγγαστρίμυθους και όλα τα υπόλοιπα, που χωρίς να είναι αμιγής τέχνη, προσφέρει ωστόσο οπτική απόλαυση, διασκέδαση και ψυχαγωγία, για τα οποία ο όρος Ερμηνεία είναι ακατάλληλος.
Το όρο "Τέχνες του Θεάματος" που σημαίνει το ζωντανό θέαμα χρησιμοποιείται από το καθόλα έγκυρο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εδώ : [...] ο όρος τέχνες του θεάματος καλύπτει το θέατρο, τον χορό, την όπερα, τη μουσική, το τσίρκο, τις τέχνες του δρόμου και της πίστας, τις μαριονέτες και όλες τις διατομεακές δημιουργίες· [...] https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A5-2002-0264+0+DOC+XML+V0//EL
Μια άλλη απόδοση του όρου performing arts είναι και το "Οπτικές τέχνες", αλλά δεν μου φαίνεται πολύ δόκιμη. Γενικά, το τοπίο είναι θολό και δυσδιάκριτο, καθότι είναι καινούριες έννοιες και λέξεις. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

"ΔώραΣ.'', όποιος και να είναι ο τίτλος, πρέπει να περιέχονται στο λήμμα και οι εναλλακτικές ονομασίες, έστω με τις εξηγήσεις που αναφέρονται παραπάνω. --Focal Point 09:51, 3 Απριλίου 2021 (UTC)

Ok! "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

Δε βλέπω να έχει περιληφθεί και το όνομα παραστατικές τέχνες. --Focal Point 19:05, 3 Απριλίου 2021 (UTC)

Επιπλέον, βλέπω ένα σωρό λέξεις με κεφαλαίο γράμμα, σα να είμαστε στη Γερμανική Βικιπαίδεια. Δεν είμαστε όμως. --Focal Point 19:05, 3 Απριλίου 2021 (UTC)

@FocalPoint: Αυτό, λογικά, οφείλεται στην πιστή αντιγραφή των αντίστοιχων αγγλικών όρων πχ. εκεί πάντοτε θα γράφεται "Greek" και όχι "greek", κ.ο.κ. Φαντάζομαι, όπως είπε και η ΔώραΣτρουμπούκη πως όλα αυτά θα τακτοποιηθούν στην πορεία. Προσωπικά, προθυμοποιούμαι να αναλάβω το wikisyntax των παραπομπών όταν τελειώσει τις επεξεργασίες της. 🇫🇷 Glorious 93 συζήτηση 19:30, 3 Απριλίου 2021 (UTC)

Βρίσκεις ότι υπάρχουν πολλά κεφαλαια, ε; θα τα φτιάξω, για τα άλλα μην βιαζεσαι θα το κάνω και αυτό. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

Μόλις τελειώσεις, μην ξεχάσεις να βγάλεις το πρότυπο βελτίωσης. --Focal Point 19:16, 3 Απριλίου 2021 (UTC)

Focal έχω μπερδευτεί τελείως με τους τίτλους. Διάβασε εδώ και βοηθησέ με αν μπορείς. https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=6929.15 ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Χρήστης:ΔώραΣτρουμπούκη (συζήτησησυνεισφορά) .

"ΔώραΣ.'', μη μπερδεύεσαι. Ψάξε τον τίτλο με εισαγωγικά στο google. Αν είναι υπαρκτός, με πολλές αναφορές θα φανεί.

Η ανάλυση αυτή έχει λογική, μόνο αν ισχύει η υπόθεση ότι όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο ίδιο αντικείμενο. --Focal Point 19:45, 3 Απριλίου 2021 (UTC)

Ευχαριστώ πολύ, θα κρατήσω τον τίτλο και θα βάλω δεύτερο το Παραστατικές. Το επιτελεστικές δεν αναφέρεται στο ίδιο αλλά στην performance arts."ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

Δεν θα επρεπε να υπαρξει πρωτα συζητηση πριν αλλαξει ο τιτλος; Να διαμορφωθεί συναίνεση; Το ερώτημα που πρεπει να απαντηθει είναι ποια ορολογία χρησιμοποιειται κυρίως απο τις ΑΠ, και δεν ειδα να ερευνάται ουσιαστικα...Cinadon36 07:40, 7 Απριλίου 2021 (UTC)

@Cinadon36: Έχουν ήδη υπάρξει επανειλημμένες προσκλήσεις προς την αρχική συντάκτρια του λήμματος, προκειμένου να συμμετάσχει στην εδώ συζήτηση, ωστόσο, η μόνη απάντηση που έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι η έλλειψη επιθυμίας οποιαδήποτε συζήτησης (;), οι "τυφλές" αναιρέσεις και οι προσωπικές επιθέσεις περί κλεφτών, βιασμών, πρόστυχων κτλ. 🇫🇷 Glorious 93 συζήτηση 07:47, 7 Απριλίου 2021 (UTC)

Ναι μεν αλλα το λημμα δεν της ανηκει. Πρεπει να το συζητησουμε όλοι επι ισοις όροις. Λοιπον, γιατι αλλαξε χωρις να υπαρχει διαλογος ή συναίνεση; και πως τεκμηριωθηκε πως ο συωκεκριμενος τιτλος ειναι ο βελτιστος; Cinadon36 08:02, 7 Απριλίου 2021 (UTC)

@Cinadon36: Για να υπάρξει διάλογος πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο πλευρές. Εδώ συμμετείχε μόνο η μία καθώς η άλλη δεν επιθυμούσε (;) να συμμετάσχει. Οπότε, είναι λογικό η άποψη της μίας πλευράς να ήταν η μόνη (ή περίπου) που ακούστηκε... και υιοθετήθηκε. Από την άλλη, δεν θυμάμαι να λέει σε κάποιο σημείο της η πολιτική του εγχειρήματος πως οποιαδήποτε μετονομασία λήμματος θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο έπειτα από προηγούμενη σχετική συζήτηση. 🇫🇷 Glorious 93 συζήτηση 08:14, 7 Απριλίου 2021 (UTC)

Ανοιξε συζητηση και δεν ολοκληρωθηκε ποτε ωστε να υπαρξει συναινεση. Οπως και να εχει, ρωτω αν υπαρχουν δευτερογενεις πηγες που οριζουν τι ειναι οι τεχνες του θεαματος; γιατι νομιζω οτι αυτο που παει να γινει, οχι μονο δεν υποστηριζεται απο αρκετες ΑΠ, αλλά ειναι και πρωτοτυπη έρευνα. Το κοιταξα λιγο στο νετ, και δεν βρηκα ΑΠ να οριζουν ή να εξηγουν τι ειναι οι τέχνες του θεαματος. Cinadon36 08:23, 7 Απριλίου 2021 (UTC)

Επιπλέον, υποψιάζομαι οτι "τέχνες του θεάματος" δεν ειναι συνώνυμο με το "παραστατικές τέχνες". Μάλιστα αφήνει κάτι τετοιο να εννοηθεί στην πρωτολογία της η OP. Οπόταν...Cinadon36 11:37, 7 Απριλίου 2021 (UTC)

Βασικά, δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις πάρει το ρόλο του συνηγόρου, χρήστη που όχι μόνο δε σου το ζήτησε αλλά και σε περιφρονεί πλήρως. Πέρα από αυτό όμως -δικό σου θέμα είναι - αν διαφωνείς με τον τίτλο πες μας τι προτείνεις. Εγώ διάλεξα αυτο το τίτλο βάσει της αναζήτησης που έκανε ο Focal στο Google, εσύ τι έχεις να προτείνεις;;;;;"ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

Δεν συνηγορευω αγαπητη, απλα ειδα αλλαγη προς λαθος κατευθυνση χωρις διαλογο ή και συναίνεση. Επι της ουσίας, νομιζω το "παραστατικες τέχνες" ειναι καλύτερο. Διοτι υπαρχει περισσοτερη βιβλιογραγια επι του όρου αφενως, οπως εχει αναφερθεί παραπάνω. Επιπλεον, η υποψιαζομαι πως οι δυο όροι (τεχνες του θεαματος και παραστατικες τεχνες) δεν ειναι ταυτοσημοι. Δεν υπαρχει καμια σοβαρη πηγη που να συνδεει τους δυο όρους ή να τους συγκρίνει. Οποταν στην πρωτη ηδη πρόταση αναγκαζομαστε σε πρωτοτυπη ερευνα (Σύνθεση). Cinadon36 03:48, 8 Απριλίου 2021 (UTC)

Δεν έχω πρόβλημα με τον όρο "Παραστατική τέχνη", απλώς χρησιμοποίησα τον όρο Τέχνες του Θεάματος, λόγω ότι το βρήκα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε μια συζήτηση που έγινε, σχετικά με την Τέχνες που πλήγησαν λόγω κορονοϊού. Είναι αλήθεια, ότι τα πράγματα είναι πολύ συγκεχυμένα, κυρίως στην Ελλάδα, αφού είναι νέοι όροι που σχηματίζονται ακόμα. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

Συμφωνώ, τα πράγματα είναι ακόμη συγκεχυμένα.Cinadon36 09:55, 9 Απριλίου 2021 (UTC)