Συζήτηση:Σφαγή του Κομμένου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υποψήφιο καλό λήμμα Έχει ζητηθεί να υποβληθεί το λήμμα ως υποψήφιο καλό λήμμα. Μπορείτε να αξιολογήσετε το λήμμα γράφοντας σχόλια στη σχετική σελίδα.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Θα σας παρακαλουσα Geraki να μου εξηγησετε γιατι πετσοκοψατε την προηγουμενη της 5ης Αυγουστου περιγραφη της απεχθους σφαγης στο Κομμενο, προσαρμοζοντας την τραγικη πραγματικοτητα των γεγονοτων στην πολιτικα ορθη προσεγγιση που αφησατε να μεινει! Αχρωμη, αοσμη- με τοσο αιμα και κτηνωδια η μυρουδια του αιματος των αθωων θα κατακυριευε το e-συμπαν-, κολοβη , χωρις την αδυσωπητη πραγματικοτητα που θα ζησουμε ξανα, αφου ξεχναμε οσα το εθνος μας εζησε! Καταγγελω την παρεμβαση σας ως ιεροσυλια! Μερες που ειναι θα αναζητηθουν απο τα νεα παιδια πληροφοριες και θα ειστε αιτια να μεινουν σκοτεινα τα προγραμματισμενα μελλουμενα. κρατω την παρεμβαση και απαιτω να μην σβυστει η αναφορα μου!; ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Dystinos (συζήτησησυνεισφορά) .

Συγγνώμη, αλλά στο σημείο Ο επικεφαλής ταγματάρχης Φάλνερ (Falner) της μονάδας Φιλιππιάδας Πρέβεζας επικοινώνησε με το Στρατηγείο στα Ιωάννινα (στρατηγός Χούμπερτ Λαντς (Hubert Lanz)) και έλαβε την εντολή «να εξαφανίσει το χωριό από το χάρτη» σύμφωνα με εντολές του Αδόλφου Χίτλερ. θεωρώ ότι αποκλείεται να δόθηκε η εντολή δια στόματος του Χίτλερ επειδή 2 Γερμανοί στρατιώτες είδαν 1 ή 2 αντάρτες μέσα σε ενα χωράφι. Αντιλαμβάνομαι την σοβαρότητα του θέματος, αλλά οι εντολές είναι λογικό να δόθηκαν από την Γερμανική Στρατ. διοίκηση της περιοχής και όχι από τον Χίτλερ, μου φαίνεται απίθανο.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Εννοείται ότι ο Χίτλερ δεν ασχολήθηκε προσωπικά με το Κομμένο. Υπήρχε πάγια διαταγή του, γιά κάθε νεκρό Γερμανό στρατιώτη να εκτελούνται 10 κάτοικοι της περιοχής, και γιά κάθε νεκρό αξιωματικό 50-100. Εδώ όμως, στήν περίπτωση του Κομμένου, ΔΕΝ υπήρξε νεκρός Γερμανός. Εγινε ερμηνεία κατά το δοκούν της διαταγής του Χίτλερ. Πρόκειται σαφώς γιά εγκλημα πολέμου και γι αυτό ο Hubert Lanz δικάσθηκε στό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης. ΑΡΑ, η φράση 'Ο επικεφαλής ταγματάρχης Φάλνερ (Falner) της μονάδας Φιλιππιάδας Πρέβεζας επικοινώνησε με το Στρατηγείο στα Ιωάννινα (στρατηγός Χούμπερτ Λαντς (Hubert Lanz)) και έλαβε την εντολή «να εξαφανίσει το χωριό από το χάρτη» σύμφωνα με εντολές του Αδόλφου Χίτλερ.' πρέπει να επαναφερθείμε την προσθήκη 'Ο επικεφαλής ταγματάρχης Φάλνερ (Falner) της μονάδας Φιλιππιάδας Πρέβεζας επικοινώνησε με το Στρατηγείο στα Ιωάννινα (στρατηγός Χούμπερτ Λαντς (Hubert Lanz)) και έλαβε την εντολή «να εξαφανίσει το χωριό από το χάρτη» σύμφωνα με πάγιες εντολές του Αδόλφου Χίτλερ που ερμηνεύθηκαν κατά το δοκούν.'. Εξ άλλου ο αυτόπτης μάρτυρας αείμνηστος γυμνασιάρχης Παππάς παραυρέθηκε στή δίκη της Νυρεμβέργης και οι περιγραφές του είναι σαφέστατες. Ευχαριστώ Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, Διευθυντής του "Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου" Harrygouvas 18:07, 7 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Μερικές παρατηρήσεις[επεξεργασία κώδικα]

@Popular Punk: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να αναλάβω την κριτική για το καλό λήμμα. Είναι πολύ ωραίο λήμμα. Έχω 2-3 παρατηρήσεις μόνο που αν θες τις λαμβάνεις υπόψη σου. (1) Θεωρώ ότι οι σημαντικές πληροφορίες στο πλαίσιο πληροφοριών πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και αυτές με παραπομπή και να μην χρειάζεται κανείς να ψάξει εντός του κειμένου να βρει την τεκμηρίωση. (2) Είθισται τα πλαίσια πληροφοριών να ξεκινούν στην κορυφή της σελίδας, υπάρχει κάποιος λόγος που εδώ μεταφέρεται στην πρώτη ενότητα; (3) Αυτό το Στοχος Κάτοικοι στο πλαίσιο μου φαίνεται υπερβολικά λακωνικό, μήπως θα έπρεπε να διευκρινίζεται ότι ήταν αντίποινα σε άμαχο πληθυσμό (το κάτοικοι δεν είναι ισοδύναμο με το άμαχος). (4) Λίγο καλύτερη μορφοποίηση της παραπομπής Νο.17. —Ah3kal (συζήτηση) 10:51, 27 Ιανουαρίου 2024 (UTC)[απάντηση]

Καλησπέρα Ah3kal και ευχαριστώ για το μήνυμα.
Όσον αφορά το (1), θα το προσθέσω άμεσα.
Όσον αφορά το (2), όχι απλά αποθηκεύτηκε έτσι λόγω των πρόσφατων επεξεργασιών μου. Θα το μεταφέρω.
Όσον αφορά το (3) θεωρώ πως δεν υπάρχει καλύτερη επεξήγηση για ένα κύριο λόγο. Στο κομμένο δεν έλαβε πότε χώρα μάχη ή σύγκρουση μεταξύ ανταρτών και Γερμανών. Επί της ουσίας (Αποστολόπουλος,2016 σ66.) οι Γερμανοί είχαν νεύρα που είχαν αποτύχει οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Αυγούστου, και είχαν ήδη αποφασίσει από τις 12 του μήνα τη καταστροφή του χωριού. Δεν υπήρχε καν η αφορμή της εκτέλεσης -η έστω του τραυματισμού- στελεχών των κατοχικών δυνάμεων για να δικαιολογηθεί η σφαγή.
Όσον αφορά το (4) Θα τον μορφοποιήσω άμεσα. Popular Punk12 majestic Lies, 12:01, 27 Ιανουαρίου 2024 (UTC)[απάντηση]
(3) Έστω, μήπως είναι καλύτερο τότε να αντικατασταθεί το «κάτοικοι» με «άμαχος πληθυσμός» —Ah3kal (συζήτηση) 12:07, 27 Ιανουαρίου 2024 (UTC)[απάντηση]
Συμφωνώ σε αυτό. Popular Punk12 majestic Lies, 12:11, 27 Ιανουαρίου 2024 (UTC)[απάντηση]