Συζήτηση:Κατάλογος συγχωνεύσεων ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Κατάλογος Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Κατάλογος κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Πρέπει, είτε θα αναφέρετε και περιπτώσεις από το διεθνές ποδόσφαιρο και τί ισχύει εκεί, είτε να αλλάξει ο τίτλος σε

Συγχωνεύσεις Ελληνικών ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών. VJSC263IO 12:39, 13 Μαρτίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Προς αγαπητούς διαχειριστές: Παρακαλώ αλλάξτε τον τίτλο σε Συγχωνεύσεις Ελληνικών ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών, όπως υποδεικνύει ο χρήστης VJSC26310, καθότι δεν γνωρίζω στοιχεία για το εξωτερικό και οπωσδήποτε το να καταπιαστεί κάποιος με το διεθνές πεδίο δεν είναι κάτι τόσο απλό. Αν ωστόσο, άλλοι χρήστες διαθέτουν τέτοια στοιχεία μπορούν να δημιουργήσουν εκ νέου το άρθρο, χρησιμοποιώντας τον αρχικό τίτλο, ώστε να μην είναι "ελληνοκεντρικό". Ευχαριστώ, --ΑΝώΔυΝος 14:01, 13 Μαρτίου 2010 (UTC)[απάντηση]

το έκανα εγώ. VJSC263IO 14:07, 13 Μαρτίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Συγχωνεύσεις[επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος του άρθρου περί ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών και όχι ελληνικών αθλητικών συλλόγων γενικότερα, είναι αποτρεπτικός για ορισμένες ενδιαφέρουσες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τις συγχωνεύσεις συλλόγων στην Ελλάδα, καθώς:
  • Το πρώτο σχετικά μικρό φαινόμενο συχωνεύσεων ξεκίνησε προπολεμικά.
    • Παραδείγματα: Το 1927 ο Εθνικός Αθηνών και ο Αστέρας Αθηνών συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε ο σημερινός Εθνικός Αστέρας. Το 1930 η Χαλκηδόνα συγχωνεύτηκε με τη Νήαρ Ηστ και προέκυψε ο Α.Ο. Χαλκηδόνα Νήαρ Ηστ (Η Νήαρ Ηστ διατήρησε τα υπόλοιπα τμήματά της) κλπ.
  • Το πρώτο σημαντικό κύμα συγχωνεύσεων ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 με μικρούς τοπικούς συλλόγους να συγχωνεύονται σε έναν με σκοπό τη μεγαλύτερη πιθανότητα διάκρισης.
  • Το δεύτερο κύμα ήρθε την περίοδο της χούντας, όταν και οι συγχωνεύσεις έγιναν υποχρεωτικές από το καθεστώς, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.
  • Υπάρχουν πάμπολλες συγχωνεύσεις ημιεπαγγελματικών και ερασιτεχνικών συλλόγων που πάντως αγωνίστηκαν ή αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες (Γ' και Δ' εθνική), όπως Εορδαϊκός, Ένωση Θράκης κλπ.
  • Στα «επαγγελματικά» παραδείγματα του άρθρου, μπορούν να προστεθούν κι άλλες συγχωνεύσεις - απορροφήσεις, όπως Παναχαϊκή - Πατραϊκός, Εθνικός - Α.Ο. Μάνης, Ατρόμητος Αθηνών - Χαλκηδόνα κλπ.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις μη ποδοσφαιρικών συλλόγων που συγχωνεύτηκαν. Μόλις τα τελευταία χρόνια συγχωνεύτηκαν ο Ίκαρος Νέας Σμύρνης με τον Έσπερο Καλλιθέας, ο Πιερικός με τον Αρχέλαο Κατερίνης, η Ε.Κ. Καβάλας απορρόφησε το Πανόραμα κλπ.
    • Θέλει πολύ ψάξιμο, πηγές, ειδικές συνθήκες της κάθε εποχής κλπ. ώστε να αναπτυχθεί σωστά το άρθρο. Θα το παλέψουμε κι αυτό... Dimitrisss 01:43, 14 Μαρτίου 2010 (UTC)
Για διαγραφή είναι, καμία εγκυκλοπαιδικότητα --✻tony esopi λέγε 21:28, 16 Μαρτίου 2010 (UTC)[απάντηση]