Συζήτηση:Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Μερικές παρατηρήσεις[επεξεργασία κώδικα]

1ον. Αφαίρεσα την εικόνα με τους Σοβιετικούς που κρατούσαν τη φινλανδική σημαία για τον απλούστατο λόγο πως οι Σοβιετικοί υπέστησαν μια επονείδιστη ήττα στην Φινλανδία. Θα ήταν σαν να βάζαμε π.χ. την ύψωση της σβάστικας στην Ακρόπολη για τη Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Εν πάσει περιπτώσει είναι άκαιρο.

2ον. Αν γίνεται να διευκρινιστεί ο όρος «264.908 νεκροί γιατροί», που δε βγάζει νόημα. Δηλαδή πάνω απ' το 50% των σοβιετικών δυνάμεων ήταν γιατροί ή οι Φινλανδοί έκαναν επιδρομές σε νοσοκομεία;;

3ον. Υπάρχει κάποιος ουσιώδης λόγος για την εκτενέστατη βιβλιογραφία που καλύπτει τα 2/3 περίπου του άρθρου; Πέρα από το θέμα της έκτασης, είναι και εξ' ολοκλήρου στα Ρωσικά, ήτοι α) ακατανότη για την συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών, εμού συμπεριλαμβανομένου, συνεπώς β) αβέβαιης ουδετερότητας (δεν μπορεί να ελεγχθεί και οι Σοβιετικοί έχουν την τάση να παραποιούν την ιστορία, πόσο μάλλον ένα τέτοιο γεγονός). Δηλαδή δεν υπάρχουν αλλού αξιόπιστες πηγές; Εντάξει να υπάρχει και μια ποικιλία αλλά ας μην το παρακάνουμε --Jake Συζήτηση 19:10, 1 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Όντως η βιβλιογραφία είναι παρατραβηγμένη. Καλό θα είναι να αφαιρεθεί η πλειοψηφία των σε ρωσική γλώσσα βιβλίων, τελείως δε η ενότητα "Έγγραφα", που είναι 'όλα στα ρώσικα και αδύνατο φυσικά και να διαβαστούν και να ελεγχθούν από Έλληνες αναγνώστες. --Ttzavarasσυζήτηση 20:07, 1 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Δεκτή η συνεισφορά, όχι η βίαιη παρέμβαση, κι εξηγούμαι:

  1. Ποιος έχει βάλει τόσα ρωσικά βιβλία ως παραπομπές στο άρθρο μου που το κάνουν να μοιάζει με ρωσική βικιπαίδεια? θα τα διαβάσει κανένας Έλληνας;
  2. Ποιος είχε βάλει σημαία ρωσική στη φωτό λες και ήταν κανένας ρωσικός θρίαμβος ο πόλεμος αυτός; οι φινλανδοί τούς έσκισαν τους σοβιετικούς σε αυτό τον πόλεμο (άσχετα αν έχασαν ένα τμήμα εδάφους τους)
  3. Ποιος έχει βάλει για 200.000 και κάτι νεκρούς γιατρούς; δηλ. οι Φινλανδοί σκότωναν γιατρούς; Κάνουμε ρωσική προπαγάνδα εδώ; Ας κάνετε, όχι όμως σε δικά μου άρθρα. Επίσης δεν χρειάζονται τόσες παραπομπές, αν είναι να παραπέμπουμε για καθετί που λέμε, τότε θα έπρεπε να αναφέρουμε ό,τι βιβλίο έχουμε διαβάσει από μικροί.

Με όλα αυτά αγαπητοί φίλοι μην πολυπειράζετε τα άρθρα μου γιατί θα αρχίσω τα ίδια με τα δικά σας. — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 79.107.114.122 (συζήτησησυνεισφορά) .


Μην στραβώνεις τόσο εύκολα, διάβασε προσεκτικότερα τα παραπάνω. Για όλα αυτά που αναφέρεις προφανώς συμφωνούν όλοι οι παραπάνω και απλώς επισημαίνουν ότι κακώς μπήκαν όποιος και αν τα έβαλε. Όμως, θα πρέπει να έχεις στο νου σου ότι δεν είναι το "άρθρο σου". Τα άρθρα δεν ανήκουν σε κανένα και είναι ανοιχτά για βελτίωση από οποιονδήποτε. Ρίξε μια ματιά και στο en:Wikipedia:Ownership of articles. --geraki Talk 08:37, 2 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

φιλαράκι μη με ξαναρωτήσεις τι και πώς όπως δε σε ρωτάω κι εγώ, αγγλική βικιπαίδεια, τελευταία φορά που απαντώ, και κοίτα τα άρθρα σου, ο έλεγχος αλλού μικρούλη — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 79.107.107.50 (συζήτησησυνεισφορά) .

Στο άρθρο σου; Από πότε εγείρεις και δικαιώματα ιδιοκτησίας; Φόρα καλύτερα τα γυαλάκια σου και διάβαζε: "Αποθηκεύοντας, συμφωνείτε χωρίς δικαίωμα ανάκλησης την δημοσίευση του υλικού υπό τους όρους της Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 και της GFDL. Συμφωνείτε να σας αποδίδεται η πατρότητα από τρίτους χρήστες, κατ'ελάχιστο, μέσω ενός υπερσύνδεσμου ή URL προς την σελίδα στην οποία συνεισφέρετε". Και επειδή ο Geraki είναι γραφειοκράτης / διαχειριστής και ένας από τους παλαιότερους συνεισφέροντες εδώ, μια ημέρα φραγή μήπως και αποκτήσεις την απαιτούμενη ευγένεια για να συνεισφέρεις στο εγχείρημα. Αν όχι καλύτερα να παραμείνεις εκτός του. --Ttzavarasσυζήτηση 10:54, 2 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Η παραπάνω επίθεση μάλλον ήταν απάντηση σε αυτό αλλά οπωσδήποτε δείχνει νευρικότητα. Προσθέτω ότι κάτω ακριβώς από την παραπάνω επισήμανση υπάρχει άλλη μία: "Αν δεν θέλετε το κείμενό σας να υποστεί επεξεργασία και να αναδιανεμηθεί κατά βούληση, τότε μην το καταχωρείτε εδώ." Ελπίζω από αύριο να υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας για την σύνταξη ενός ποιοτικού άρθρου. Κανείς δεν μπορεί να κάνει το τέλειο, μόνος του. --geraki Talk 12:13, 2 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Το σημαντικότερο αγαπητό Γεράκι: Κανείς δε μπορεί - δεν δικαιούται σε ένα συλλογικό εγχείρημα - να δουλεύει εδώ μόνος του, ακόμη κι αν μπορούσε να κάνει το τέλειο... Να συμπληρώσω, επίσης, ότι όποιον και αν αφορούσε το παραπάνω απαξιωτικό σχόλιο δεν έχει τόση σημασία, όση η δημοσίευση και, κυρίως, το πνεύμα του --Ttzavarasσυζήτηση 12:21, 2 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Ο συγκεκριμένος χρήστης, με άλλη IP, έχει επαναλάβει τέτοιου είδους απαξιωτικά και απειλητικά σχόλια στο Μπάναστρ Τάρλετον. Το να κάνεις λάθη (ακόμη και μεγάλα) λόγω απειρίας συγχωρείται, οι απειλές για βανδαλισμό και τα καραβανίστικα δήθεν-ψαρωτικά όχι.--Dipa1965 14:29, 4 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

θα προσπαθήσω να το κάνω, αφού δω πρώτα πώς γίνεται από άλλο σύνδεσμο, θα μπούνε όλα — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 79.107.112.14 (συζήτησησυνεισφορά) .

ποιος μου βάζει συνέχεια φραγή και γιατί; είχα μια μέρα, πέρασε, τι συμβαίνει εδώ?

Πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Το αγγλικό άρθρο έχει πηγές και παραπομπές. Η μετάφρασή του εδώ τις παραλείπει. Ελπίζω να τοποθετηθούν έστω και εκ των υστέρων. Και για να προλάβω το δυνητικό επιχείρημα "μα αφού τις έχει το αγγλικό άρθρο, γιατί να τις βάλουμε κι εδώ", απαντώ ότι τότε θα ήταν άχρηστη η μετάφραση αφού θα μπορούσα να διαβάζω ολόκληρο το πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά.--Dipa1965 13:06, 5 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Ο πόλεμος γιατί αποκαλείται ρωσοφινλανδικός; Ήταν σοβιετοφινλανδικός. Dimitrisss 22:47, 12 Οκτωβρίου 2010 (UTC)