Συζήτηση:Σίσυφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Όλα αρχισαν όταν ο Δίας αποπλάνησε την Αίγινα. Η Αίγινα ήταν κόρη του ποταμού και θεού Ασωπού. Ο Ασωπός ζήτησε από τον Σίσυφο να του πει τι γνωρίζει και αυτός συμφώνησε αφού ο Ασωπός για αντάλλαγμα του έταξε ότι μια πηγή με νερό θα αναβλύζει ασταμάτητα από την ακρόπολη της πόλης του.

-- νομίζω πως δεν εξηγείται ακριβώς γιατί ο Ασωπός ζήτησε από τον Σίσυφο να του πει τι γνωρίζει. Για ποιό πράγμα; για το ότι ο Δίας αποπλάνησε την Αίγινα; Την αποπλάνησε, ή την "έκλεψε";


Ο Άδης δέχτηκε το αίτημα του Σίσυφου, όμως ο τελευταίος δεν επέστρεψε. Έτσι ήρθε η σειρά του Ερμή να τον πάει στον Άδη. Ο Σίσυφος τιμωρήθηκε για όλη αυτή τη συμπεριφορά.

-- Γιατί ήρθε η σειρά του Ερμή να τον πάει στον Άδη; Σαν κάτι να λείπει στο ενδιάμεσο. Ο Ερμής δεν είχε ξαναεμφανιστεί σε όλη την ιστορία. Τελικά το βουνό βρισκόταν στον Άδη ή όχι;

--Nucflash 15:51, 17 Ιουλίου 2008 (UTC)

ΕΦΥΡΑ[επεξεργασία κώδικα]

ἔστι πόλις Ἐφύρη μυχῷ Ἄργεος ἱπποβότοιο, ἔνθα δὲ Σίσυφος ἔσκεν, ὃ κέρδιστος γένετ᾽ ἀνδρῶν, Σίσυφος Αἰολίδης· Υπάρχει πόλις Έφυρα στον ΜΥΧΟ του ιπποτρόφου Άργους κι είχε τον εξυπνότερο απ’ όλους τους ανθρώπους, τον Αιολίδη Σίσυφον [Ζ, 152-154]

Απολλόδωρος : [Β 1,2]

Ἄργος δὲ λαβὼν τὴν βασιλείαν ἀφ᾽ ἑαυτοῦ τὴν Πελοπόννησον ἐκάλεσεν Ἄργος, καὶ γήμας Εὐάδνην τὴν Στρυμόνος καὶ Νεαίρας ἐτέκνωσεν Ἔκβασον Πείραντα Ἐπίδαυρον Κρίασον, ὃς καὶ τὴν βασιλείαν παρέλαβεν.

Συνήθως γίνεται το λάθος να συγχέεται αυτή η ΕΦΥΡΑ, η πόλη του Σισύφου, με την Κόρινθο. Όμως αυτήν την αναφέρει ο Όμηρος με το όνομά της, ΚΟΡΙΝΘΟΣ [Ραψωδία Β, στ. 570‘ ἀφνειόν τε Κόρινθον’] και την περιλαμβάνει στο βασίλειο του Αγαμέμνονα, στην επικράτεια των Μυκηνών. Ενώ αναφερόμενος στον Σίσυφο λέει ΕΦΥΡΑ. Πρόκειται λοιπόν για 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ πόλεις. Η ρίζα της λέξεως ΕΦΥΡΗ [εκτός από το ‘εύκολο’ ΓΕΦΥΡΑ] πρέπει να βρίσκεται στην λέξη ΦΥΡΚΟΣ = οχύρωμα # οχυρή θέση # περιχαράκωμα # τείχιση # τείχος, και ΦΥΡΚΟΡ = οχύρωμα. ΕΦΥΡΑ = ΟΧΥΡΟ [ΕΧΥΡΑ ίσως κάποτε]. Ο Όμηρος ήδη μας έχει αναφέρει, στον Κατάλογο, δύο μόνο πόλεις που είναι οχυρωμένες. Τίρυνθά τε τειχιόεσσαν [Ιλιάδα, Ραψωδία Β, 559] είναι η πρώτη. Μια άλλη πόλη, στην οποία δίνει ο Όμηρος το ίδιο επίθετο, είναι η ΓΟΡΤΥΝΑ [Ραψωδία Β, στ. 646] στην Κρήτη. [Γόρτυνά τε τειχιόεσσαν]. Η Γόρυνα είχε επί το πλείστον εχθρικές σχέσεις με την Κνωσό.

Πηγή :http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/BELLEREPHONTIS1.htm

Σχόλιο 18-2-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Στην εικόνα πρέπει να αναγραφτεί Μελανόμορφος Αμφορέας από την Αττική. Αναφορά: Aglaia k (συζήτηση) 10:55, 18 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)

Δεν υπάρχει τέτοια εικόνα στο λήμμα αλλαγή αναφοράς σε "απορρίφθηκε". Wolfymoza (συζήτηση) 09:32, 16 Ιουνίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 2-9-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Σίσυφος γιός του Αίολου . Ο Αλμπέρ Καμύ χρησιμοποίησε στα νεότερα χρόνια το μύθο του Σίσυφου σαν έκφραση του αιώνιου ανθρώπου Αναφορά: Χρυσή 94.64.65.142 11:31, 2 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Προστέθηκε, αλλαγή αναφοράς σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 10:53, 19 Ιουνίου 2017 (UTC)