Συζήτηση:Ροστώμ Αράμοβιτς Αλατζιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Φοβάμαι ότι το λήμμα έχει πρόβλημα διότι δεν υπάρχουν ( ή τουλάχιστον εγώ δε βρήκα) δημοσιευμένες αυτές τις πληροφορίες πουθενά αλλού στο Διαδίκτυο. Δεν πρέπει να έχουν δημοσιευτεί και μάλλον προέρχονται μόνο απο τον γαμπρό του συνθέτη, τον κ. Βουλγαρίδη. (Dor-astra (συζήτηση) 15:06, 18 Ιουνίου 2017 (UTC))

@Dor-astra: Υπάρχει σύγκρουση κινήτρων λόγω της σχέσης του συντάκτη με το θέμα του, αλλά και από την προώθηση και πώληση των 3 cd singles από το λινκ στο facebook που αφαίρεσα. Εγκυκλοπαιδικότητα δεν τεμηριώνεται αφού δεν υπάρχουν πηγές ούτε αναφορές, εκτός αν στηριχτεί στη βράβευση στην ΕΣΣΔ που αναφέρεται, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη στο λήμμα. ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 16:12, 18 Ιουνίου 2017 (UTC)
Είχα αγοράσει κάποτε ένα CD, ελληνική έκδοση του γαμπρού του αν δεν απατώμαι, (δεν το έχω εύκαιρο αυτή τη στιγμή) και δυστυχώς δεν κατάφερα ποτέ να εντοπίσω περισσότερες πληροφορίες για αυτόν, όσο και αν έψαξα. Στα ρώσικα το όνομά του, όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο αυτού του δίσκου είναι Ростом Аладжян, αλλά ούτε έτσι βρίσκονται Online πηγές: [1] [2]. —Ah3kal (συζήτηση) 19:26, 18 Ιουνίου 2017 (UTC)
@Ah3kal: Δε φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μπορεί να στηρίξει τη μη διαγραφή του λήμματος. Η αδυναμία να βρεθεί το παραμικρό για αυτόν, πέρα από τα CD (στο amazon τα έχει ως cd-singles) και όσα ισχυρίζεται ο κ. Βουλγαρίδης, είναι εντυπωσιακή. Το λήμμα είχε φωτογραφίες των cd και link στην ιστοσελίδα παλαιοβιβλιοπωλείου που ανήκει στον κ. Βουλγαρίδη και ανέφερε ως βιβλιογραφία "Λουίζα και Χρήστος Βουλγαρίδης"! Η φίλη Dor-astra προσπάθησε μάταια να βρει πληροφορίες και, μην έχοντας κάτι, πρόσθεσε -κακώς ως πηγή, οπότε το έβγαλα, αλλά κατά τα άλλα καλώς διότι περιέχει χρήσιμα "μαργαριτάρια"- λινκ σε σελίδα του facebook όπου προφανώς ανήκει στον κ. Βουλγαρίδη, αφού διαφημίζει και το παλαιοβιβλιοπωλείο. Πάντως από όσα διάβασα εκεί και από λίγο διαδικτυακό ψάξιμο, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως οι ηχογραφήσεις (με μια μάλλον άγνωστη ρουμάνικη ορχήστρα) πρέπει να χρηματοδοτήθηκαν από τον ίδιο, όπως το παραδέχεται έμμεσα αφού γράφει για ένα από τα cd ότι "πραγματοποίησε τήν παραγωγή του εργου σέ δίσκο τόν Απρίλιο τού 2009,λίγες ημέρες μετά τόν θάνατο του συνθέτη στό Ερεβάν". Εκεί διαβάζουμε και πράγματα όπως "Σύμφωνα μέ τά εως σήμερα μουσικά καθιερωμένα παγκοσμίως ο Αλατζιάν αποτελεί μεγίστη καλλιτεχνική φυσιογνωμία" !!!. ——Chalk19 (συζήτηση) 20:16, 18 Ιουνίου 2017 (UTC)


Chalk19, υπάρχουν και οι παλαιότερες σοβιετικές ηχογραφήσεις. Ωστόσο, συμφωνώ με αυτά που λες. Ιδίως με τον χαρακτηρισμό «εντυπωσιακή». Μου άρεσε το έργο - Негасимый огонь памяти και είχα ψάξει απελπισμένα για περισσότερα στοιχεία, πέρα από όσα είχα ακούσει προφορικά όταν αγόρασα τον δίσκο, που ήταν πάνω κάτω αυτά που γράφονται στο λήμμα. Θα έλεγα ότι μπορεί να υπήρχε ελπίδα για αρμένικες πηγές, ωστόσο αν όντως ήταν τόσο σημαντικός ως σοβιετικός, σίγουρα θα ήταν δυνατό να βρεθεί κάτι στα ρώσικα, και το ότι τα μοναδικά αποτελέσματα φαίνεται να είναι τορρεντάδικα και συναφή, μάλλον δείχνει ανυπαρξία πηγών.—Ah3kal (συζήτηση) 20:25, 18 Ιουνίου 2017 (UTC)


  • Αγαπητοί Chalk19 και Ah3kal είδα τη συζήτησή σας και είπα να ψάξω λίγο και εγώ. Οι μόνες του ηχογραφήσεις που βρήκα είναι ένα LP της Melodyia (εδώ έχει το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο), όπου περιλαμβάνει μαζί και τα δυο έργα που αναφέρονται στο λήμμα (δεν είναι σε χωριστά LP): τα «Άσβεστη φλόγα της μνήμης» (Негасимый огонь памяти) και «Κριμαία - Στάλινγκραντ - Πριβάλτικα» (Крым - Сталинград - Прибалтика). Το πρώτο έχει διάρκεια 21:37. Είναι καντάτα σε ποίηση Μπλοκ, Ροζντενσβένσκι, Ονανιάν, Τόλματζεφ κ.άλ. Aναφέρoνται στο λήμμα αυτοί οι ποιητές, αλλά είναι όλοι μαζί σε ένα έργο, όχι διαφορετικά όπως ίσως υπονοείται στο λήμμα. Το δεύτερο έργο είναι συμφωνικό ποίημα και έχει διάρκεια 15:25. Τα έργα είναι πατριωτικού χαρακτήρα μουσική (Патриотическая Классика) και σχετίζονται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δίσκος είναι του 1991. Η φωτογραφία του συνθέτη που υπάρχει στο λήμμα είναι από το οπισθόφυλλο του LP, ίσως έχει δικαιώματα και μάλλον πρέπει να διαγραφεί για παραβίαση copyright. Δεν βρήκα περισσότερα πράγματα. Ελπίζω να βοηθούν κάπως. 34kor34 (συζήτηση) 21:13, 18 Ιουνίου 2017 (UTC)


  • Λέω να το προτείνω για διαγραφή. (Dor-astra (συζήτηση) 11:12, 19 Ιουνίου 2017 (UTC))
Μάλλον δεν τη γλυτώνει την πρόταση διαγραφής Dor-astra. Ο φίλος 34kor34 μετέφρασε μερικά στοιχεία από το LP που είχε υποδείξει και ο φίλος Ah3kal. Όπως δείχνουν τα πράγματα, επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι εγκυκλοπαιδικό το πρόσωπο, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πηγές να στηριχτεί εγκυκλοπαιδικότητα. Τα λίγα πράγματα που βεβαιώνουν τα γραφόμενα του 34kor34 είναι πως αυτά που υπάρχουν διαθέσιμα για το συνθέτη είναι ακόμα πιο λίγα και από αυτά τα ίδια όπως γράφονται στο λήμμα. Προφανώς αυτές είναι οι δυο σοβιετικές ηχογραφήσεις (στο ίδιο δίσκο) που ο γαμπρός του έβγαλε σε 2 ξεχωριστά cd, ενώ το τρίτο cd είναι μια χρηματοδοτημένη από τον ίδιο και τη σύζυγό του ηχογράφηση στη Ρουμανία. Μάλλον αν υπήρχαν και άλλες ηχογραφήσεις της σοβιετικής περιόδου θα τις είχαν κυκλοφορήσει. ——Chalk19 (συζήτηση) 21:23, 21 Ιουνίου 2017 (UTC)
Chalk19, εντελώς παρεπιπτπώντως (και όχι για υποστήριξη του παρόντως λήμματος), πολλά έργα ελλήνων συνθετών έχουν ηχογραφηθεί από ορχήστρες και χορωδίες της Βουλγαρίας (δες ενδεικτικά μόνο π.χ τη δουλειά του Βύρωνα Φιδετζή [3] σημ. το κανάλι είναι δικό του, και ο ίδιος παραγωγός των ηχογραφήσεων, δεν παραβιάζονται Π.Δ.). Επιπλέον, τα δύο έργα που υπάρχουν στο LP που ανέφερα παραπάνω (Κρίμαία-.... και Άσβεστη φόλγα...), είναι τα ίδια (και στοιχηματίζω κρίνοντας από την ποιότητα ότι είναι η ίδια ακριβώς ηχογράφηση, καθώς στο CD ακούγεται ότι είναι μεταφορά από LP) με αυτά που περιέχονται στο CD που κυκλοφόρησε το 2004.—Ah3kal (συζήτηση) 14:01, 22 Ιουνίου 2017 (UTC)
@Ah3kal: Δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη. Στη μια περίπτωση (Φιδετζής) έχουμε έναν διεθνώς γνωστό Έλληνα μαέστρο σε παραγωγές γνωστών εταιρειών όπως π.χ. η "Λύρα", ενίοτε και με τη συνδρομή σωματείων συσχετιζόμενων με καταξιωμένους φορείς πολιτισμού όπως το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων (δες τις παραγωγές δίσκων του Καρρέρ). Στη άλλη περίπτωση έχουμε έναν ιδιώτη που χρηματοδοτεί μια ηχογράφηση έργου του πεθερού του με ρουμανική ορχήστρα γνωστή μάλλον μόνο στη χώρα της (το αντίθετο συμβαίνει με τη βουλγαρική Συμφωνική του Πάζαρτζικ) και το cd εκδίδεται από μια παντελώς άγνωστη εταιρεία (δηλαδή από τον ίδιο) το οποίο το πουλά ο ίδιος στο παλαιοβιβλιοπωλείο του, στο facebook, στο e-bay κ.λπ. ——Chalk19 (συζήτηση) 16:22, 22 Ιουνίου 2017 (UTC)
Chalk19, προφανώς :) —Ah3kal (συζήτηση) 19:15, 22 Ιουνίου 2017 (UTC)


Άφησα μήνυμα στη σελίδα του Facebook του γαμπρού του, ότι το λήμμα έχει πρόβλημα και να το επιμεληθεί, αλλά δεν έχω πάρει απάντηση. Θα το προχωρήσω (Dor-astra (συζήτηση) 12:35, 22 Ιουνίου 2017 (UTC))