Συζήτηση:Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1896

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νικόλαος Ανδριακόπουλος κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της αναρρίχησης επι κάλω. Δεν αναφέρεται στα αθλήματα όμως. Υπάρχει κάποια εξήγηση ή να το προσθέσω;--Diu 22:12, 26 Ιουλίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Οι ξενόγλωσσες εκδόσεις της Βίκι δεν είναι πάντα αξιόπιστες[επεξεργασία κώδικα]

Αυστραλία[επεξεργασία κώδικα]

Οι νίκες του Φλακ δεν "καταγράφηκαν τυπικά σε αυτή τη χώρα", αλλά ουσιαστικότατα και με το γράμμα του νόμου. Η Αυστραλία είχε Ολυμπιακή Επιτροπή από τον προηγούμενο χρόνο, η οποία όχι μόνο ήταν αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ, αλλά αποτελούσε και τη μοναδική εκτός Ευρώπης μαζί με των ΗΠΑ (οι υπόλοιπες Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστροουγγαρία ή καλύτερα Ουγγαρία). Βασικά δε, προηγήθηκε μία ολόκληρη 10ετία της αντίστοιχης στη Βρετανική Αυτοκρατορία, του κράτους που θα ήταν τμήμα του για μερικά ακόμα χρόνια.

Η έννοια της χώρας στους Αγώνες και της συμμετοχής αθλητών "υπό κάποια σημαία", δεν εισήχθη παρά στους Μεσοολυμπιακούς των Αθηνών το 1906 (οπότε και σταμάτησαν πλέον οι διχογνωμίες περί εθνικοτήτων). Έως τότε, η δήλωση εγγραφής μπορούσε να γίνει από μεμονωμένα άτομα και όχι απαραίτητα μέσω κάποιου εθνικού αθλητικού οργανισμού. Ακόμα και έτσι όμως, ήταν πολύ σημαντική η ύπαρξη Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία θα μετέφερε στους αθλητές τις αποφάσεις της ΔΟΕ για τα των αγωνισμάτων, θα οργάνωνε την προετοιμασία τους και κυρίως θα αναλάμβανε τα έξοδα μετάβασης κλπ. Διαφορετικά θα έπρεπε αυτοί να διαθέσουν δικούς τους πόρους ή/και να βρουν χορηγούς, δηλαδή συμμετοχής έχαιραν μόνον οι πλούσιοι ή οι ικανότεροι-διάσημοι. Προς απογοήτευση Κουμπερτέν και λοιπών, που μετά την επιτυχία των Α' Αγώνων το 1896 ήλπιζαν στη γρήγορη εξάπλωση του ολυμπισμού, έπρεπε να περάσει 10ετία και 2 διοργανώσεις, ώστε το 1906 στην Αθήνα να διαθέτουν Επιτροπή τουλάχιστον τα μισά μετέχοντα κράτη, έστω και μη ακόμα αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ.

Για αυτό λοιπόν και η τελευταία, θα προσμετρούσε στους Αυστραλούς τις νίκες του Φλακ, ακόμα κι εάν εκείνοι ήταν τελείως προτεκτοράτο των Άγγλων - όχι ήδη σε διαδικασία ανεξαρτητοποίησης από τα μέσα του αιώνα.

Ηνωμένο Βασίλειο - Μεγάλη Βρετανία[επεξεργασία κώδικα]

Η αγγλική Βίκι κάνει λόγο ότι υπάρχουν τώρα και όχι τότε (has όχι had), "ξεχωριστοί αθλητικοί οργανισμοί στις χώρες που περιλαμβάνει το Ην. Βασίλειο". Κάτι σωστό, δεδομένου ότι παρά σε αυτό την ύπαρξη το 1896 ορισμένων εθνικών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου, ράγκμπι, κωπηλασίας, στίβου και άλλων αθλημάτων (τα περισσότερα μη-ολυμπιακά ακόμη), η NPRS η οποία έπαιζε το ρόλο "Ολυμπιακής Επιτροπής" (και μόνον, μη δεχόμενη να υπαχθεί στη ΔΟΕ ως προϋπάρχουσα εκείνης επί δεκαετίες), είχε παν-βρετανική εμβέλεια.

Επίσης, το Ην. Βασίλειο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν "θεωρείται ως μία ενιαία οντότητα". Αυτό το ίδιο επιμένει να θεωρεί έτσι τον εαυτό του, απαιτώντας το κι από τη ΔΟΕ. Ήδη όμως οι Σκωτσέζοι έχουν αρχίσει προσπάθειες για την ίδρυση της δικής τους Ολυμπιακής Επιτροπής και όταν το κάνουν, θα ακολουθήσουν πιθανότατα οι Ουαλοί. Μένει να δούμε πώς θα θέλουν να αποκαλούνται τότε οι εναπομείναντες Άγγλοι και Β. Ιρλανδοί. Μάλλον Portions of Britain & Ireland, καθώς το "Μεγάλη" προέκυψε όταν ενώθηκαν τα βασίλεια Αγγλίας και Σκωτίας.

Τέλος, δεν ισχύει ότι "το όνομα Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιείται αντί του πιο κοινού Ηνωμένο Βασίλειο", δηλαδή σε αντικατάστασή του. Πρόκειται για όρους που περιγράφουν πράγματα τελείως διαφορετικών κατηγοριών (γεωγραφικός vs κρατικός-γεωπολιτικός, άρα ξινόμηλα vs μπανάνες). Απόδειξη ότι η Β. Ιρλανδία πιέζει προς αντικατάσταση του Μ.Β με το Η.Β στους Αγώνες, θεωρώντας ότι το πρώτο την αφήνει απ' έξω.
Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:10, 7 Ιουνίου 2013 (UTC)[απάντηση]