Συζήτηση:Προσφυγή στην αυθεντία

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προκειμένου να ξεκαθαρίσω τον ορισμό, τον περιέπλεξα κάπως με όρους οι οποίοι ίσως να μην είναι άμεσα κατανοητοί στο ευρύ κοινό, όπως η «τιμή αλήθειας» και η ιδέα περί ευθέως και αντιστρόφως αναλόγου. Έτσι, τα όρια του ορισμού επεκτείνονται σε αυτά της ασαφούς λογικής (fuzzy logic), όπου οι προτάσεις δεν είναι απαραιτήτως πλήρως αληθείς ή ψευδείς, αλλά μόνον ως προς κάποιο μέτρο. Παρά την περιπλοκότητα, είναι, πιστεύω, μία καλύτερη προσέγγιση ορισμού της εν λόγω λογικής δομής. --Hieronymus 23:44, 5 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΑ[επεξεργασία κώδικα]

Μέσα πειθούς
Αναφορά σε λόγια μιας

προσωπικότητας

Αποφθέγματα
Ρητά
Γνωμικά
Παροιμίες
Παράδειγμα
Ο Περικλής είχε πει στον "Επιτάφιο": όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του είναι, όχι φιλήσυχος, αλλ' άχρηστος, "αχρείος" πολίτης.
Περιπτώσεις κατάχρησης της επίκλησης στην αυθεντία
1. Προσπάθεια υποκατάστασης επιχειρημάτων με συνεχείς αναφορές σε απόψεις και λόγια σοφών.

Η τακτική αυτή δηλώνει αδυναμία προσωπικής επιχειρηματολογίας, προσπάθεια εντυπωσιασμού και δέσμευσης του δέκτη, εφόσον το μέγεθος της αυθεντίας λειτουργεί εκφοβιστικά πάνω στην κρίση του.

2. Αναφορά σε πρόσωπο που είναι αυθεντία σε θέμα διαφορετικό από αυτό για το οποίο χρησιμοποιείται.

Ο δέκτης αδυνατεί να διακρίνει τη διαφορά, εξαπατάται και λαμβάνει τις απόψεις αυτές ως απόψεις ειδικού πάνω στο θέμα.

3. Όταν προβάλλει τη γνώμη μη ειδικών για το θέμα προσώπων ή παραποιεί τα λεγόμενα ειδικών.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 188.4.4.123 (συζήτησησυνεισφορά) .