Συζήτηση:Προκατάληψη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο ορισμός είναι λίίίίίίίγο ανακριβής. Δεν έχει φυσικά καμία απολύτως σχέση με τη "μειωμένη αντίληψη" και επίσης δεν έχε να κάνει με το αν ο τρόπος που εξάγονται τα συμπεράσματα είναι "μη επιστημονικός ή μη αντικειμενικός". Είναι καθαρά λόγω έλλειψης γνώσης κάποιον δεδομένων γύρω από ένα θέμα. Αν σας βάλουμε σε ένα δωμάτιο με κάποιους που ακούνε μόνο κλασική μουσική και μιλούν μεταξύ τους, θα νιώσετε εντελώς άβολα αν εσείς είστε φανατικοί οπαδοί της μέταλ, αλλά δεν θα έχει να κάνει καθόλου με το τι είναι αντικειμενικά καλύτερο. Και σίγουρα ένα από τα πράγματα που θα σας περάσει από το μυαλό είναι πως δεν μπορείτε ποτέ να τα βρείτε μεταξύ σας (προκατάληψη). (OK, μέχρι όταν ακούσετε το S&M των Metallica!)

Και φυσικά μέσω αληθών παρατηρήσεων (μέσω της αλήθειας δηλαδή) μπορούν να προκύψουν κάλλιστα προκαταλήψεις, μέσω των γενικεύσεων (στερεότυπα). Πολλοί μαύροι δρομείς έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση σε παγκόσμιες διοργανώσεις (αλήθεια), άρα αν δεις σε ένα δωμάτιο 3 παιδάκια, ένα με μαύρο δέρμα, ένα με λευκό και ένα με κίτρινο, και κάποιος σε ρωτήσει "ποιο από αυτά μπορεί να κερδίσει ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 στο μέλλον;", οι περισσότεροι θα απαντήσουν το πρώτο (προκατάληψη), γιατί "οι μαύροι τρέχουν πιο γρήγορα" (στερεότυπο). VJSC263IO (συζήτηση) 18:09, 1 Ιουλίου 2013 (UTC)

  • Το παρόν λήμμα είναι συρραφή αυτολεξεί κυρίως από το βιβλίο του Χρήστου Μασσαλά «Η δύναμη της προκατάληψης» και άρα παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Dgolitsis--"~", 13:18, 3 Μαΐου 2015 (UTC)