Συζήτηση:Πολιτική οικονομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σ΄ αυτό το άρθρο νομίζω πως υπάρχει ένα μπέρδεμα εννοιών, ή μπορεί εγώ να παραμένω "κλασικά ορθόδοξος" στους νεωτερισμούς αυτούς. Η παλαιότερη "Οικονομική επιστήμη" ή λεγόμενη απλούστερα Οικονομική" είναι αυτή που λέγεται σήμερα "Οικονομικά", που ασφαλώς και διαφέρει της έννοιας "οικονομία". Η Πολιτική Οικονομία είναι ο ένας από τους δύο βασικούς κλάδους (ο άλλος είναι η Ιδιωτική Οικονομία) της Οικονομικής Επιστήμης, συνεπώς σήμερα των "Οικονομικών" και μάλιστα με διακριτούς χώρους σπουδής όπου περιλαμβάνει τη Δημόσια Οικονομία. Έτσι όπως έχει αναπτυχθεί όμως το άρθρο, χωρίς λογική σειρά, στο τέλος αποκαλύπτεται ένας αχταρμάς ασύνδετων εννοιών που το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχει ο ανίδεος περί οικονομικών. Κατόπιν αυτών προχωρώ εγώ "ορθόδοξα" και ας προσθέσουν από κάτω οι "ετερόδοξοι" τις σύγχρονες απόψεις τους, γιατί περί απόψεων πρόκειται.--Templar52 21:57, 4 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)

Ορθόδοξα οικονομικά είναι η λεγόμενη νεο-κευνσιανή-νεο-κλασική-σύνθεση. Σημερα κυριαρχούν τα πολύπλοκα αλλά με ακρίβεια διατυπωμένα οικονομετρικά μοντέλα που προσπαθούν να κάνουν αριθμητικές προβλέψεις για μετρήσιμα μεγέθη όπως οι χρηματοροές και ο πληθωρισμός. Και όχι οι γενικεύσεις και θεωρίες περί Παρέτο αποτελεσματικότητας και τέτοια που ως γενικεύσεις πατούν σε αχυρένιες βάσεις (το αχυρένιες είναι άποψη, αλλά δεν έβαλα τίποτα για αχυρένιες στο άρθρο!:-)) Τελοσπάντων όχι για να αμφισβητήσω τις πηγές του Templar αλλά για να μη νομιστεί ότι έκανα προσθήκη απόψεις, να προσθέσω πηγή που βρήκα μόλις τώρα (σε άλλες είχα βασιστεί στην αρχική μου προσθήκη στο άρθρο, οι οποίες βεβαίως τα ίδια λένε)
ABCs of Political Economy, Modern Primer του Robin Hahnel: Unlike mainstream economists, political economists have always tried to situate the study of economics within the broader project of understanding how society functions.--vanakaris 09:49, 5 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)
Παρακαλώ δες επίσης τα en:Heterodox economics, en:Mainstream economics όχι ως πηγή αλλά ως προς την ορολογία.--vanakaris 09:54, 5 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)
Δεν αμφισβήτησα τις υπαρκτές απόψεις, και την αναφερόμενη πηγή, πλην όμως θεωρώ πως απαιτείται μια λογική σειρά οικονομικών εννοιών όπως αναπτύχθηκαν στη κλασική "οικονομική επιστήμη". Ομολογώ ότι έχω σπουδάσει μόνο τη Ναυτιλιακή Οικονομική. Απ΄ ότι πληροφορήθηκα το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζει εν προκειμένω τη κλασική αναφορά του όρου "Πολιτική Οικονομία" κατά τις παραδόσεις του, παράλληλα με τα σύγχρονα οικονομικά φαινόμενα (οικονομικά μοντέλα). Και νομίζω πως είναι πολύ λογικό, η είσοδος για ν΄ ανέβει κάποιος στη κορυφή του Πύργου του Άιφελ και ν΄ απολαύσει τη θέα, είναι στο ισόγειο!--Templar52 18:32, 5 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)