Συζήτηση:Νομική προστασία βάσεων δεδομένων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πολύ ενδιαφέρον. Ποιες βλέπετε να είναι οι σχέσεις του ελληνικού νόμου σε μια βάση δεδομένων όπως αυτή της wikipedia?--ΗΠΣΤΓ 19:02, 25 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Good point. Στην πράξη καμία, η Wikipedia επιτρέπει ρητά τη δημιουργία κλώνων. Στο θεωρητικό τώρα, έχουμε αναφερθεί στο θέμα συνοπτικά στη Συζήτηση:Ελεύθερο περιεχόμενο. Πέρα από το δικαίωμα του κάθε συντάκτη στις συνεισφορές του (που υπόκειται υποχρεωτικά στην GFDL) υπάρχει στην Ευρώπη και ένα επιπλέον δικαίωμα της Wikimedia Foundation, στη ΒΠ ως βάση δεδομένων. Το δικαίωμα αυτό προστατεύει από "επανειλημμένη και συστηματική εξαγωγή ή/και επαναχρησιμοποίηση επουσιωδών μερών του περιεχομένου της βάσης δεδομένων", από άπαξ αφαίρεση ουσιώδους τμήματος και φυσικά από όλα τα ενδιάμεσα. Ο Τζίμπο όμως, επειδή το δικαίωμα αυτό δεν υπάρχει στην Αμερική, δεν αναφέρει κάτι ειδικά στις άδειες εκμετάλλευσης κειμένων της ΒΠ. Το θέμα τώρα δυσκολεύει. Επειδή η Αμερική δεν έχει τέτοιο δικαίωμα και οι ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων δεν προστατεύονται με τέτοιο δικαίωμα εκεί, είπε η Ε.Ε. να μην πιαστεί κότσο και να βάλει όρο για την προστασία ξένων βάσεων δεδομένων την αμοιβαιότητα (ιδιοκτήτες βάσεων υπήκοοι τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. προστατεύονται μόνο αν υπάρχει ειδική συμφωνία Ε.Ε. και τρίτου κράτους). Επειδή το Wikimedia Foundation είναι στην Αμερική, δεν ξέρω αν υπάρχει ειδική συμφωνία Ε.Ε.-Η.Π.Α. ή αν απλώς οι αμερικανικές βάσεις δεδομένων δεν προστατεύονται στην Ε.Ε. (αυτά τα λέει το άρ. 45Α του 2121/93) Ελπίζω να μην ήμουν πολύ συνοπτικός--Αρχίδαμοςμίλα μου 19:42, 25 Οκτωβρίου 2006 (UTC)
Όχι μου δίνεις πολύ καλή τροφή για σκέψη. Το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω γιατί έχει πολλές λεπτές αποχρώσεις από τη φύση του ο συγκεκριμένος λόγος. --ΗΠΣΤΓ 20:27, 25 Οκτωβρίου 2006 (UTC)
Διευκρίνιση: τα ανωτέρω ισχύουν μόνο για το sui generis δικαίωμα. Αν θεωρηθεί ότι η διάταξη του υλικού στη ΒΠ εχει αρκετή πρωτοτυπία, ώστε να προστατεύεται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας (πλήρη προστασία), τότε δεν ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας και το Wikimedia Foundation απολαύει πλήρους προστασίας και στην Ευρώπη. Πρακτικά πάντως πάλι δεν αλλάζει κάτι, το ίδρυμα επιτρέπει την αναπαραγωγή κλπ. ολόκληρης της ΒΠ με ρητή αναφορά στην πηγή προέλευσης.--Αρχίδαμοςμίλα μου 21:17, 25 Οκτωβρίου 2006 (UTC)
Αυτό που σκεπτόμουν είναι ότι η wikipedia ως online εγκυκλοπαίδεια δεν είναι σε επίπεδο δομής πρωτότυπο εγχείρημα. Πρωτότυπος είναι ο τρόπος εκτέλεσης του εγχειρήματος, αλλά δεν ξέρω αν αυτό ευσταθεί ως επιχείρημα πρωτοτυπίας.--ΗΠΣΤΓ 21:25, 25 Οκτωβρίου 2006 (UTC)
Ο τρόπος εκτέλεσης όχι, δεν επηρεάζει την πρωτοτυπία. Φαντάζομαι το κριτήριο θα είναι αν η δημιουργία κατηγοριών, στις οποίες εντάσσεται το κάθε άρθρο, η δημιουργία εσωτερικών συνδέσμων κλπ. είναι αρκετά πρωτότυπα, ώστε να προστατεύονται με πλήρες δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.--Αρχίδαμοςμίλα μου 21:39, 25 Οκτωβρίου 2006 (UTC)