Συζήτηση:Νέδα Μεσσηνίας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το χωριό Μπέρεκλα εμφανίστηκε ως μικρότατος οικισμός (λίγες καλύβες)μεταξύ των ετών 1689-1699 και πήρε το όνομά του από τον πρώτο οικιστή Περικλή ( Μπερεκλή-Μπέρεκλα= Μεγενθυντικό του Περικλή , που κατά τη ντόπια χρήση της γλώσσας του προσδίδει γενναιότητα και δύναμη , όπως Γεώργιος -Γιωργαντάς-Γιωργάρας , Κώστας - Κωστάρας κ.τ.λ.) Δεν πρέπει να ξενίζει η αναφερομένη πιο πάνω ακριβής χρονολογία εμφάνισης του χωριού γιατί βασίζεται σε στοιχεία των αρχείων της Βενετίας (Ενετική απογραφή του 1689 και περιγραφή του Ενετού Πασίφικο του 1699) Κατά κοινή παράδοση των προγόνων ο Μπέρεκλας ήταν Μανιάτης και η έλευσή του στην περιοχή κάλυψε το κενό που άφησε ο εξολοθρεμός από την πανώλη όλων σχεδόν των κατοίκων του προϋπάρχοντος στην ευρύτερη περιοχή οικισμού Καστράκι (εκτός των τριών αδελφών Σκλαβαίων οι οποίοι, κατά την παράδοση , βρέθηκαν εκτός χωριού κατά την διάρκεια που το Καστράκι παράμεινε αποκλεισμένο λόγω της πανώλης μέχρι πλήρους εξολοθρεμού των εγκλείστων. Οι διασωθέντες κατέφυγαν στο γειτονικό χωριό Ρόβια όπου και πρωτεγκατεστάθησαν. Απόγονοι και μάλιστα ευάριθμοι των διασωθέντων Σκλαβαίων υπάρχουν σήμερα στα χωριά Ρόβια, Λάβδα, Πτέρη (Σκλαβαίικα) και αλλού. Τέλος το όνομα Μπέρεκλας ουδεμία σχέση φαίνεται να έχει με κάποια Σλαβική λέξη σύμφωνα με διαβεβαιώσεις επιστημόνων συνεργατών μας που ομιλούν Σλαβικές γλώσσες, εκτός αν κάποιος μπορεί να προσδώσει κάτι ομόρριζο στη λέξη Μπέρεκλας και στη κοντινότερη φωνητικά Σλαβική λέξη ΡΙΖΕΚΑ-ΡΙΓΙΕΚΑ.

                           ΠΑΠΑΔΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ  37.6.241.223 22:04, 30 Αυγούστου 2016 (UTC)[απάντηση]

Διευκρινίζεται ότι κατά την ενετική απογραφή του 1689 οικισμός Μπέρεκλα δεν αναφέρεται πουθενά, αναφέρεται όμως για πρώτη φορά ως μικρότατος οικισμός(Bereclades) στην περιγραφή του ενετού Pasifiko (VIEVE DES CTIZZIONE GEOGRAFICA DEL PELOPONESSO O MOREA που δημοσιεύτηκε στη Βενετία 28-8-1699), άρα η δημιουργία του πρέπει να έγινε μέσα στο χρονικό διάστημα 1689-1699, ή λίγο πριν απ΄ αυτό . Το χωριό Μπέρεκλα, όπως διαπιστώνεται, είναι ένα σχετικά καινούργιο χωριό τριακοσίων περίπου χρόνων , το χρονικό αυτό διάστημα καλύπτει γνωστή σε μένα γενεαλογία σημερινού απογόνου του οικιστή Μπέρεκλα αποτελούμενη από δέκα γενιές (Κωνσταντίνος ,Γεώργιος Παναγιώτης ,Αναστάσης,Γεώργιος,Αναστάσης,Αλεξανδρής,Γεώργιος , Αναστάσης,Περικλής ή Μπέρεκλας ), η εγκυρότητα της γενεαλογίας αυτής δεν πρέπει να ξενίζει κάποιον, γιατί συνδέεται με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα , αφού οι απόγονοι του Μπέρεκλα ήταν συνεργάτες και γιατάκηδες (παρείχαν άσυλο) των Κολοκοτρωναίων και γι΄ αυτό καταδιώκονταν από τις Οθωμανικές αρχές. Τέλος δεν μπορεί να πιθανολογηθεί από κάποιον ότι ο όρος " Μπέρεκλα" προϋπήρχε ως τοπωνύμιο αφού οι πρώτες καλύβες χτίστηκαν στη θέση "Λιθαράκια", ενώ ο γύρω τόπος καλύπτετο (κατά την παράδοση)από πυκνό δάσος, σήμερα υπάρχει τοπωνύμιο " του Μπέρεκλα τα δέντρα " 1,5 χιλιόμετρα ΒΑ του χωριού, αλλά καθένας εύκολα αντιλαμβάνεται ότι το τοπωνύμιο αυτό αναφέρεται σε ιδιοκτήτη που ονομάζοταν Μπέρεκλας. Εμείς οι καταγόμενοι από το χωριό Μπέρεκλα γνωρίζουμε ότι ο μακρινός μας πρόγονος με το όνομα αυτό κατέφυγε από τη Λακωνία στα μέρη μας , έχτισε την πρώτη του καλύβα στα " Λιθαράκια" όχι πολύ πριν το 1700,εποχή σχετικά πρόσφατη , έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε το σημερινό χωριό, που φέρει το όνομά του και όλα αυτά έλαβαν χώρα σε εποχή που, πέραν των τοπωνυμίων και γλωσσικών δανείων, κάθε ίχνος Σλάβων και σλαβικής γλώσσας, ως διακριτών οντοτήτων , δεν υφίστατο ούτε ως ανάμνηση από την εποχή του μεσαίωνα (εποχή κατά την οποία πράγματι κατά ιστορικές μαρτυρίες σλαβικοί πληθυσμοί, πάντα ως καταπιεσμένη μειονότητα , συναντιόνταν στην Πελοπόννησο, πολλάκις δε στασιάζοντες "εληίζοντο τας γειτονικάς οικίας των Γραικών " βλ. Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο, Χρονικό της Μονεμβασιάς, Χρονικό του Μορέως κ.τ.λ. ). Οι σλαβικές αποικήσεις με την πάροδο των αιώνων αφομοιώθηκαν τελείως από το πολυπληθέστερον τοπικό ελληνικό στοιχείο και μόνο ως μακρινή ανάμνηση διεσώθησαν ευάριθμα τοπωνύμια και λίγα δάνεια που εμπλούτισαν τη νεοελληνική μας γλώσσα .

Τελικά, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω, θεωρείται τελείως αβασιμο και αυθαίρετο να ισχυρίζεται κάποιος ότι η λέξη Μπέρεκλα είναι σλαβική και  φανερώνει την σλαβική καταγωγή των  κατοίκων του ομώνυμου χωριού, το οποίο αποδεδειγμένα  έχει ζωή   τριών μόνο αιώνων .

Τέλος, αν κάποιος διαβάσει, όσα γράφει ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου "ΧΩΡΙΟΝ ΝΕΔΑ ΜΠΕΡΕΚΛΑ"ΑΘΗΝΑ 1994 στη σελίδα 72 ΠΑΡΑΓ. 4 για την γλωσσολογική! προσέγγιση! της λέξης Μπέρεκλα, εύκολα θα αντιληφθεί ότι αυτά συνιστούν μυθεύματα και ισχυρισμούς που στερούνται επιστημονικής γλωσσολογικής και ιστορικής βάσης.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 37.6.2.29 (συζήτησησυνεισφορά) . ΠΑΠΑΔΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΟΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ