Συζήτηση:Μηχανική καταπόνηση

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο εφελκυσμός και η θλίψη μπορεί να εξετάζονται μαζί ως μονοαξονική καταπόνηση καθώς στην ουσία αλλάζει μόνο το πρόσημο. Νομίζω όμως ότι ξεχωριστά είναι καλύτερα κατανοητές.

Το μπαλόνι με το νερό ή η φιάλη αερίου ονομάζονται δοχεία πίεσης.

Ακριβέστερα τα ισότροπα υλικά έχουν ίδιες ιδιότητες όχι μόνο σε κάθε σημείο τους αλλά και στο ίδιο σημείο προς κάθε διεύθυνση. Επομένως οι ιδιότητες του υλικού είναι παντού και προς κάθε διεύθυνση ίδιες.

Υπάρχει κάποια πηγή για τις φαινόμενες δυνάμεις; Λείπει και από το λήμμα της κάμψης (όπως και για την κάμψη με αλλαγή θερμοκρασίας). Λέμε ότι οι ταλαντώσεις εισάγουν μετακινήσεις στους φορείς. Οι φαινόμενες δυνάμεις περιλαμβάνουν και τις αδρανειακές δυνάμεις σε αυτή την περίπτωση;Anciv (συζήτηση) 11:43, 13 Ιουλίου 2014 (UTC)[απάντηση]

  • Έχω δύο πηγές προς το παρόν, αυτή του λήμματος και αυτήν που χωρίζουν τη θλίψη από τον εφελκυσμό, οπότε το ακολούθησα.
  • Το ενδιαφέρον είναι και πως η σταγόνα του νερού συμπεριφέρεται σαν δοχείο πίεσης, η επιφανειακή τάση φτιάχνει το «δοχείο»!
  • Σωστή η παρατήρηση με τις διευθύνσεις στα ισότροπα, πράγματι έλειπε.
  • Φαινόμενες δυνάμεις: Φυγόκεντρος δύναμη, Δύναμη Κοριόλις. Πηγές θα βρούμε από τα λήμματα στις ξένες γλώσσες.
  • Για την αλλαγή θερμοκρασίας μιλά η πηγή που έχω βάλει στο λήμμα, σελ 45,46. Μια περίπτωση που την πάει παραπέρα είναι το διμεταλλικό έλασμα και μια πιο δύσκολη τα υλικά με μνήμη. Ενδιαφέρον έχει το ραδιενεργό υλικό που το τοποθετείς κρύο κάπου, αρχίζει και ζεσταίνεται από μόνο του με τις ραδιενεργές διασπάσεις (δεν το θερμαίνει κανείς!), διαστέλλεται και καταπονείται αν δεν έχει ελεύθερο χώρο!
  • Αυτό με τις ταλαντώσεις και τις μετακινήσεις δεν το κατάλαβα, θα απαντήσω λάθος! (ταλάντωση της ράβδου πχ ή των ατόμων;)

   ManosHacker 18:47, 14 Ιουλίου 2014 (UTC)[απάντηση]