Συζήτηση:Μηχανή σειράς 120 ΟΣΕ (Hellas Sprinter)/Κριτική λημμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μηχανή σειράς 120 ΟΣΕ (Hellas Sprinter)[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση αφορά το λήμμα Μηχανή σειράς 120 ΟΣΕ (Hellas Sprinter) (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Τελείωσα ότι μπορούσα και από τις διορθώσεις που μου πρότειναν στην σελίδα συζήτησης καλού λήμματος. Αφαίρεσα blogs, πρωτογενείς πηγές (?), βίντεο στο YouTube και αμφίβολες πηγές. Ωστόσο, θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το τι άλλο μπορώ να κάνω για να διορθώσω το λήμμα, όπως και τα υπόλοιπα σχετικά λήμματα για μηχανές έλξης. JTE Dimandix (συζήτηση) 14:53, 14 Ιουλίου 2019 (UTC)

Δεν βλέπω κάτι ενδιαφέρον στο άρθρο. Το πολύ να ενδιαφέρει trainspotters και μοντελίστες. Και οι πηγές του τέτοιες είναι, και βασίζεται κυρίως σε μια πηγή. Από ότι καταλαβαίνω αυτές οι μηχανές είναι κάποιο μοντέλο που λέγεται EuroSprinter και έχουν και άλλες χώρες, οπότε το ενδιαφέρον είναι ο χρωματισμός και οι καθρέπτες; --MasterSepton (συζήτηση) 11:50, 8 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Ε, όχι και "μία" πηγή. Υπάρχει Railcolor, topontiki, ypodomes, κλπ. Συγκεκριμένα, έχει 15 διαφορετικές παραπομπές. Όσον αφορά το "ενδιαφέρει trainspotters και μοντελιστές", διαφωνώ. Γιατί, το λήμμα του Toyota Corolla και γενικά των αυτοκινήτων, ενδιαφέρει μόνο όσους ασχολούνται με αυτοκίνητα; Το λήμμα του φωτεινού σηματοδότη αφορά μόνο τροχονόμους και δασκάλους οδήγησης; Το τελευταίο έχει λίγες έως καθόλου πηγές. Ο χρωματισμός ίσως να μην είναι ενδιαφέρουσα πληροφορία. Αλλά οι καθρέπτες είναι στην παράγραφο που αναφέρει τις διαφορές της εν λόγω σειράς με τις υπόλοιπες HellasSprinter. Οι διαφορές των HellasSprinter με τις υπόλοιπες EuroSprinter, είναι εγκυκλοπαιδική πληροφορία. Κατά τα άλλα, ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας, και θα προβώ στις σχετικές διορθώσεις. Καλή συνέχεια ;)--JTE Dimandix (συζήτηση) 11:14, 9 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Αγαπητέ, τα παραδείγματα που δίνετε δεν είναι αντίστοιχα. Αντίστοιχα θα ήταν τα Ελληνικά Toyota Corolla και Ελληνικός φωτεινός σηματοδότης. --MasterSepton (συζήτηση) 08:56, 14 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

 • Παρατηρήσεις:
  • Η εισαγωγή δεν συνοψίζει το Κύριο μέρος του λημματος.
  • Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατασκευή του, ποιος το κατασκεύασε, ποιες οι ιδιαιτερότητες της μηχανής και αν είναι ενα είδος μηχανηςοσο που εχουν τρένα σε ολο τον κοσμο ή ειναι μονο στην Ελλάδα.
  • Ορισμένες πηγές ειναι αρκετά αδύναμες.Cinadon36 10:22, 26 Φεβρουαρίου 2020 (UTC)
 • Τι εννοείτε, "Δεν συνοψίζει το Κύριο μέρος το λήμματος"; Τι θα μπορούσα να αναφέρω παραπάνω έτσι ώστε να το συνοψίζει;
 • Πληροφορίες για την κατασκευή υπάρχουν, όπως και για τον κατασκευαστή (Siemens AG) και κάποιες ιδιαιτερότητες και αναφέρονται στην ενότητα "Ιστορικό". Νομίζω ότι για να ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο, δεν διαβάσατε το λήμμα επαρκώς, οπότε θα σας παραθέσω τις αναφορές.

"κατασκευάστηκαν [...] από την Siemens και την Krauss-Maffei στο Μόναχο της Γερμανίας." "Η κατασκευή έγινε σε 17 μήνες. Οι μηχανές αυτές είναι βασισμένες στις μηχανές έλξης EuroSprinter, από τις οποίες πήραν και την ονομασία "Hellas Sprinter". Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι επειδή το βάρος τους δεν έπρεπε να ξεπερνά τους 80 τόνους, ήταν οι πιο ελαφριές μηχανές της κατηγορίας τους. Παρόλο που βασίστηκε στην EuroSprinter Classic, έφερε ορισμένες διαφορές: Δεν διαθέτει καθρέπτες, τα πλευρικά παράθυρα της καμπίνας έχουν διαφορετικό σχήμα, οι μηχανές έχουν διπλό προβολέα στο πάνω μέρος της μετώπης, μόνο έξι πλέγματα στην κορυφή της μηχανής παρέμειναν" " Αρχικά, προβλεπόταν να κατασκευαστούν σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμανγκά, αλλά λόγω δυσκολιών, τελικά κατασκευάστηκαν πλήρως στο Μόναχο, στο εργοστάσιο της Siemens. " "Παρόλο που οι ηλεκτράμαξες με τον κλασικό σχεδιασμό αμαξώματος EuroSprinter δεν αποτελούσαν πλέον μέρος του προγράμματος, ο ΟΣΕ απαίτησε ότι η δεύτερη παραλαβή έπρεπε να είναι ίδια με την πρώτη. Η ζήτηση ομοιότητας εφαρμόστηκε πολύ αυστηρά, με αποτέλεσμα οι νεότερες μονάδες να φέρουν πινακίδες στα φορεία τους που αναγράφουν «Siemens Krauss Maffei Lokomotiven GmbH», το όνομα της εταιρείας που ίσχυε μέχρι το 2001. Η Siemens αναγκάστηκε να ξαναρχίσει και πάλι την παραγωγή του παλαιότερου τεχνικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των «Verschleißpufferbohlen» και των αναλογικών οργάνων για τα ταμπλό." Όσον αφορά το αν χρησιμοποιείται μόνο στην Ελλάδα ή αν υπάρχει κι αλλού, δεν κατάλαβα τι εννοείτε. Αν εννοείτε "Η συγκεκριμένη σειρά χρησιμοποιείται και αλλού", τότε όχι, χρησιμοποιοείται μόνο στην Ελλάδα. Εάν όμως εννοείτε το μοντέλο (EuroSprinter Classic), τότε ναι, χρησιμοποιείται και σε μερικές ακόμα χώρες της Ευρώπης.

 • Τις πηγές τις έχουμε ξανασυζητήσει. Είναι οι πιο αξιόπιστες που βρήκα. Οι άλλες είναι από blog, forum και βίντεο του YouTube.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, θα προβώ στην πορεία στις σχετικές διορθώσεις. Καλή συνέχεια ---JTE Dimandix (συζήτηση) 13:08, 26 Φεβρουαρίου 2020 (UTC)

Εχει ουσιαστικές διαφορες το μοντελο του ΟΣΕ απο τα μοντελλα αλλων χωρων; Cinadon36 13:19, 26 Φεβρουαρίου 2020 (UTC)

Όπως προανέφερα,

 1. Δεν διαθέτει καθρέπτες στο πίσω μέρος
 2. Τα πλευρικά παράθυρα έχουν διαφορετικό σχήμα (Σύγκρινε την Γερμανική 189 086 με την 120 016, θα δεις ότι στην Γερμανική τα παράθυρα είναι ορθογώνια, ενώ στην δικιά μας έχουν ένα διαφορετικό σχήμα με 5 γωνίες.)
 3. Έχουν διπλό προβολέα στην μετώπη (σε αντίθεση με αυτήν που έχει μονό). Μετώπη λέγεται το μπροστινό μέρος του τρένου.
 4. Μόνο έξι σχάρες εξαερισμού (το "πλέγματα" είναι λάθος μετάφρασης το οποίο θα διορθωθεί) ανά πλευρά παρέμειναν (Εν αντίθεσει με αυτήν που έχει 10)

Επίσης, αναφέρεται ότι έχει χαμηλότερη ισχύ (5,000 kW ή 6,700 hp), τάση (25 kV AC) και βάρος (80 τόνους.). Εδώ να σημειώσω ότι εν αντίθεσει με έναν τύπο αεροσκάφους που χρησιμοποιείται από μια πολλές εταιρείες, ένας τύπος τρένου που χρησιμοποιείται από μια συγκεκριμένη εταιρεία ενδέχεται να διαφέρει δραματικά από εταιρεία σε έταιρεία. Π.χ. δύο Airbus A320 που έχει ένα η Aegean και ένα η Lufthansa είναι πανομοιότυπα, με απειροελάχιστες διαφορές. Γι' αυτό και δεν υπάρχουν λήμματα με τα αεροσκάφη ανά εταιρεία. Αντιθέτως, δύο Eurosprinter, μία του ΟΣΕ και μία της DBAG (aka η Γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων), ενδέχεται να διαφέρουν δραστικά, όσον αφορά τον μηχανολογικό τομέα. Συνήθως, οι αλλαγές αυτές γίνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του δικτύου. Να προσθέσω ότι και στην Ελλάδα και στην Γερμανία κυκλοφορούν Desiro, αλλά δεν είναι πανόμοιότυπα. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, κυκλοφόρησαν δύο τύποι: Πριν τις 460, ο ΟΣΕ ενοίκιασε τις 660, οι οποίες είναι ντιζελοκίνητες και με δύο οχήματα, ενώ οι 460 ηλεκτροκίνητες και με δύο οχήματα. Τέλος, υπάρχουν κάποιες σειρές (Όπως οι MAN σειράς 620, 621 κλπ.), που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΣΕ και δεν κυκλοφορούν αλλού πανομοιότυπες αυτοκινητάμαξες. Στην διάθεσή σας.JTE Dimandix (συζήτηση) 17:50, 26 Φεβρουαρίου 2020 (UTC)