Συζήτηση:Μακία (βλάστηση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μακία βλάστηση[επεξεργασία κώδικα]

@Texniths: Αναρωτιέμαι αν μπαίνει η Μακία βλάστηση στην Κατηγορία:Θαλάσσιο_Πάρκο_Αλοννήσου_Βορείων_Σποράδων, αφού τα νησιά του συγκεκριμένου Πάρκου καλύπτονται κυρίως από τέτοια βλάστηση. --Dimitra Rekka (συζήτηση) 19:13, 23 Ιουνίου 2020 (UTC) @Dimitra Rekka: Θα μπορούσε να προστεθεί αν ήταν αποκλειστικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πάρκου. Ωστόσο από ότι φαίνεται στο λήμμα υπάρχει ευρύτερη παρουσία της βλάστησης στη Μεσόγειο.--Τεχνίτης (ο Βικιπαιδικός) 19:22, 23 Ιουνίου 2020 (UTC) @Texniths: Ευχαριστώ. --Dimitra Rekka (συζήτηση) 19:26, 23 Ιουνίου 2020 (UTC)

@Dimitra Rekka: Γίνεται, ωστόσο, να προσθέσεις περιεχόμενο για την μακία στο συγκεκριμένο θαλάσσιο πάρκο, σε μια υποενότητα "στην Ελλάδα", όπου θα περιγράφει την εξάπλωση της στην Ελλάδα. NikosLikomitros (συζήτηση) 19:27, 23 Ιουνίου 2020 (UTC)
@NikosLikomitros: Ευχαριστώ. Θα κάνω μια υποενότητα. --Dimitra Rekka (συζήτηση) 19:31, 23 Ιουνίου 2020 (UTC)

Νέα κατηγορία[επεξεργασία κώδικα]

@Diu: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να δημιουργήσω μια νέα κατηγορία για να βάλω τα φυτά του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, όπως της αντίστοιχης κατηγορίας στην ιταλική έκδοση: Categoria:Macchia_mediterranea. Ελπίζω ότι είναι εφικτό και εντός του πλαισίου των κανόνων της Ελληνικής έκδοσης. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. --Dimitra Rekka (συζήτηση) 13:52, 25 Ιουνίου 2020 (UTC)

@Dimitra Rekka: και βέβαια είναι αποδεκτό εντός του πλαισιού κανόνων της ελληνικής έκδοσης και μάλιστα αρκετά χρήσιμο!--Diu (συζήτηση) 14:10, 25 Ιουνίου 2020 (UTC)

@Diu: Ευχαριστώ, δημιουργήθηκε. --Dimitra Rekka (συζήτηση) 14:33, 25 Ιουνίου 2020 (UTC)

Τίτλος λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

@Dimitra Rekka: Μήπως ο τίτλος του λήμματος θα έπρεπε να ήταν «Μακκία (βλάστηση)». Εννοώ η μακκία δεν είναι επίθετο. --Kupirijo (συζήτηση) 08:51, 10 Ιουλίου 2020 (UTC)

@Kupirijo: Νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο και τώρα συνειδητοποιώ "αυτό το κάτι" που δεν μου πήγαινε καλά από την αρχή. --Dimitra Rekka (συζήτηση) 09:04, 10 Ιουλίου 2020 (UTC)

@Dimitra Rekka: Έτσι το είχα μάθει στο σχολείο. Είναι όπως η τούνδρα, η στέπα και η σαβάνα. Παρ' όλο που «μακία βλάστηση» χρησιμοποιείται ευρέως, άρα δεν ξέρω αν αξίζει να γίνει η αλλαγή. Φυσικά ως Κύπριος προτιμώ την ορθογραφία με δύο κάππα (προφανώς από το ιταλικό macchia (όπως και macchiato 😀😀😀)) --Kupirijo (συζήτηση) 09:58, 10 Ιουλίου 2020 (UTC)

@Kupirijo: Τι προτείνεις λοιπόν; Προβληματίστηκα πριν το γράψω. Έβαλα ένα «κ» επειδή ο όρος προέρχεται από τη γαλλική λέξη maquis (με ένα q), που οι Ιταλοί τη μετέφρασαν σε macchia (με δύο c). Θα μου πεις βέβαια πως το «q» θα προφερόταν ως «κκ»». Αν πιστεύεις πως πρέπει να βάλουμε δύο «κ» πες μου να το αλλάξω. Έτσι κι αλλιώς, η λέξη "βλάστηση" βλέπω πως πρέπει να αφαιρεθεί, οπότε να γίνει η αλλαγή ταυτόχρονα και στις δύο εκκρεμότητες.
@Dimitra Rekka:, @Kupirijo: Νομίζω πως μπορεί να παραμείνει και με ένα "κ". Σχετική συζήτηση που βρήκα. Παίρνω την πρωτοβουλία να προσθέσω τις παρενθέσεις. --Αρκάς (συζήτηση) 07:55, 16 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)