Συζήτηση:Μαθηματικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

θεωρία γράφων[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω ότι λέγεται θεωρία γράφων και όχι θεωρία γραφημάτων.

Έχω την εντύπωση ότι οι όροι γράφος και γράφημα είναι τελείως ισοδύναμοι και απλά συνηθίζεται να ονομάζεται θεωρία γράφων, αλλά ο άλλος όρος είναι επίσης σωστός. --Δνόφος 23:49, 27 Μαρτ. 2005 (UTC)

Στα διακριτά μαθηματικά οι όροι χρησιμοποιούνται όντως εναλλακτικά. Δέν συμφωνώ απαραίτητα με τον Δνόφο, οτι συνηθίζεται το «γράφος», αλλα οπωσδήποτε είναι προτιμότερος όρος απο το «γράφημα», για να υπάρχει διάκριση κι'απο το γράφημα συνάρτησης. Φιλικά, Βασίλης 10:40, 18 Ιουλίου 2008 (UTC).

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 12:14, 11 Αυγούστου 2009 (UTC)

Η ρήση του Πυθαγόρα[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ λίγο άστοχη την αναφορά της στην πρώτη παράγραφο (και την αναφορά της εν γένει, οπουδήποτε αλλού εκτός από μια ενότητα που θα ασχολείται με την ιστορία των μαθηματικών ή την αντίληψη για τα μαθηματικά. Αφενός μεν έχει ξεπεραστεί από τους ίδιους τους πυθαγόρειους όταν ανακλύψαν τους άρρητους και αφετέρου είναι κάτι που έχει να κάνει με την φιλοσοφία και όχι με τα μαθηματικά. Άλλωστε τα μαθηματικά δεν καθορίζουν τίποτα, απλά περιγράφουν, και σίγουρα αρκετά από τα πράγματα που περιγράφονται στον σύγχρονο κόσμο δεν έχουν σχέση ούτε με την πυθαγόρεια αρμονία ούτε και με την τάξη. --Egmontaz συζήτηση 04:43, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Συμφωνώ ότι είναι άσχετο, το περί αρμονίας και πυθαγόρειων, σε εισαγωγική παράγραφο.--vanakaris 09:54, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Θεωρητικά-Εφαρμοσμένα[επεξεργασία κώδικα]

Βλέπω ότι κάποιος έβαλε την Αριθμητική Ανάλυση ως υποκατηγορία της Ανάλυσης, ως δηλαδή υπαγόμενη στα Θεωρητικά Μαθηματικά, αλλά τις Πιθανότητες ως εφαρμοσμένα. Το δέον θα ήταν οι πιθανότητες να μπουν ως υποκατηγορία της Θεωρίας Μέτρου και η Αριθμητική Ανάλυση να πάει στα εφαρμοσμένα.