Συζήτηση:Μέγας Βασίλειος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πατριάρχης Ιωάννης το 1081.

Όπως προκύπτει από το άρθρο "Κατάλογος Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως", αλλά και από τον επίσημο ιστότοπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το 1081 δεν πατριάρχευε Ιωάννης. Οπότε, είτε το όνομα είναι λάθος, είτε η ημερομηνία. Όποιος μπορεί να βοηθήσει... --Kostisl 20:30, 12 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

30 Ιανουαρίου

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Στα χρόνια της βασιλείας του Αλέξιου Κομνηνού ξέσπασε μία έριδα, η οποία προς στιγμήν απείλησε την ενότητα της Χριστιανοσύνης. Η άρτια θεολογική κατάρτιση, οι αρετές, το ήθος, η μεγαλοφυΐα, τα ποιμαντικά και διοικητικά χαρίσματα, η βαθιά και ζέουσα πίστη καθώς και το πολύπλευρο και τεράστιο συγγραφικό έργο των Τριών Ιεραρχών, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, έγιναν η αιτία φιλονικίας των χριστιανών για το ποιος εκ των τριών αγίων είναι σημαντικότερος. Η διαμάχη έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ώστε τα πλήθη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, τους Βασιλείτες, Γρηγορίτες και Ιωαννίτες. Οι ίδιοι οι άγιοι έδωσαν τέλος στη διαμάχη εμφανιζόμενοι στο θεοσεβή, ενάρετο και προικισμένο με πλούσια χαρίσματα ιεράρχη Ιωάννη Μαυρόποδα, επίσκοπο Ευχαϊτών, λέγοντάς του ότι μεταξύ τους δεν υπήρχε αντιδικία και να ενεργήσει τα δέοντα για να σταματήσει η επικίνδυνη για την ενότητα της Εκκλησίας διαμάχη. Ο Ιωάννης συνένωσε την μνήμη και των τριών Ιεραρχών σε μία κοινή εορτή στις 30 Ιανουαρίου και έγραψε γι αυτήν ειδική ακολουθία, η οποία ψάλλεται ως τις ημέρες μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έληξε η φιλονικία.

από την Εκκλησία της Ελλάδος [1] (εμένα πάντως δε μου εμφανίστηκαν, στο Google το βρήκα).

Πιο ξενέρωτη εκδοχή χωρίς θαύματα:

Μέχρι τον 11ο αιώνα οι γιορτές τους εορτάζονταν χωριστά. Στη Κωνσταντινούπολη, όμως άρχισαν σιγά–σιγά έντονες συζητήσεις και διαφωνίες μεταξύ των μορφωμένων, για το ποιος από τους τρεις αγίους είναι ο σπουδαιότερος. Έτσι παρουσιάσθηκαν τη περίοδο του Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118), τρεις ομάδες χριστιανών οι Βασιλίτες, οι Γρηγορίτες και οι Ιωαννίτες, που δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις και διασάλευση της δημόσια τάξης στο Βυζάντιο. Τη λύση τότε έδωσε ο Μητροπολίτης Ευχαϊτών Ιωάννης ο Μαυρόποδας , που συμφιλίωσε τους φανατικούς αυτούς χριστιανούς, με τη πρότασή του για κοινή εορτή των Τριών Ιεραρχών[1] αλλά και με τα τροπάρια, κανόνες και εγκώμια που τους συνέθεσε. Καθιερώθηκε πράγματι με ανακούφιση έκτοτε η 30ή Ιανουαρίου σαν εορτή των Τριών Ιεραρχών ισότιμων και ισάξιων αγίων στη σοφία, τη θεία χάρη και την αγιότητα.

από εδώ

Το όνομα και η χρονολογία είναι μάλλον σωστά, απλά ο Ιωάννης δεν ήταν Πατριάρχης, αλλά Επίσκοπος.--Αρχίδαμοςμίλα μου 21:08, 12 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Ο Μέγας Βασίλειος καί η Οικογένειά του. Η Οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου έχει μείνει στήν ιστορία ως Οικογένεια Αγίων ! Όλα τά Μέλη της κέρδισαν τήν Ουράνιο Βασιλεία καί τιμούνται από τήν Ορθόδοξο Εκκλησία σάν ΄Αγιοι.Τά ονόματα τους είναι,Βασίλειος καί Εμμέλεια οι γονείς,Βασίλειος,Γρηγόριος,Πέτρος,Ναυκράτιος,Μακρίνα καί Θεοσέβεια,τα τέκνα,<Η αγία Θεοσέβεια υπήρξε σύζυγος του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης καιαπέθανε από ξαφνική ασθένεια λίγες ημέρες μετά τόν γάμο τους,έκτοτε ο Γρηγόριος ακολούθησε τόν Μοναχικό βίο και αργότερα χειροτονήθηκε επίσκοπος Νύσσης>.Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όρισε με την υπ' αριθμ.2659/1999 Εγκύκλιό της, ως ημέρα μνήμης ολοκλήρου της Αγίας Οικογενείας ,την πρώτη Κυριακή μετά τα Φώτα,<Θεοφάνεια>.Ασματική Ακολουθία της Αγίας Οικογενείας έχει συντάξει ο μακαριστός Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης και ειδική εορτή γίνεται στόν Ι.Ναό των Αγίων Βασιλείου καί Κοσμά του Αιτωλού Ν.Φιλαδελφείας.--Iliakis 09:52, 30 Ιουνίου 2009 (UTC)

Σχόλιο 8-10-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Γεννήθηκε από Άγιους γονείς το 330 μ.χ. στη Καισάρεια (Καππαδοκία).

ΣΩΣΤΟ : Ο Μέγας Bασίλειος γεννήθηκε το 329 μ.Χ., κατ' άλλους το 330 μ.Χ., στη Νεοκαισάρεια του Πόντου στο χωριό Άννησα και μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Αναφορά: Όλγα Αθανασιάδου 37.6.148.152 21:17, 7 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Αναφέρεται στο λήμμα, αλλαγή αναφοράς σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 07:32, 9 Μαΐου 2017 (UTC)

Σχόλιο 23-10-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Δεν αναφέρομαι σε σφάλμα ή οποιαδήποτε διόρθωση. Απλά έχω μια απορία αν μπορείτε να μου απαντήσετε, Από ότι γνωρίζω ο Αγιος Βασίλειος έγραψε Δεία Λειτουργία η οποία και εφαρμοζόταν μέχρι που ο Άγι Χρυσόστομος τη «βελτείωσε/ συντόμεψε/ διαφοροποίησε" Η λειτουργία του Αγιόυ Βασιλείου τελείται μέχρι σήμαρα, αν δεν κάνω λάθος 10ή 12 φορές το χρόνο. Το γεγονός αυτό δεν το βρήκα στο κείμενο της παρουσίασης σας. Δεν το λέω σαν παρατήρηση αλλά ζητώ τη βοήθεια σας για να δω αν υπάρχει πουθενά δημοσιευμένη η Λειτουργία αυτή Αναφορά: Σάββας Κ. Πρωτοπαπάς, Βυζαντίου 18 Άγιος Δομέτιος, 2370 Λευκωσία - Κύπρος 213.7.230.116 08:04, 23 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Η συμβολή του στη Θεία Λειτουργία όντως δεν αναφέρεται, και σίγουρα μπορεί να περιληφθεί, αλλαγή αναφοράς σε "νέο" για να προστεθεί παράγραφος. Wolfymoza (συζήτηση) 07:32, 9 Μαΐου 2017 (UTC)

Σχόλιο 29-1-2019[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

[Στο Πακιστάν γνωρίστηκε με το Γρηγόριο από την Καππαδοκία, αναπτύσσοντας μία μεγάλη φιλία, εγγράφηκε στη σχολή του Χριστιανού φιλοσόφου Προαιρεσίου και παρακολούθησε τη διδασκαλία του καθώς και τη διδασκαλία άλλων φιλοσόφων όπως ο Ιμέριος. ] Να αφαιρεθεί όλη η παράγραφος. Πακιστάν δεν υπήρχε το 350 μΧ και ο φιλόσοφος Ιμέριος παραπέμπει σε στρατιωτικό του 900μΧ. Αναφορά: Γιώργος Αναγνωστόπουλος 2A02:85F:523:4D00:7141:705F:E838:9E05 17:36, 29 Ιανουαρίου 2019 (UTC)


Διορθώθηκε πρόσφατος βανδαλισμός + ο σύνδεσμος προς τον Ιμέριο (δεν υπάρχει λήμμα για τον φιλόσοφο). - geraki (συζήτηση) 17:53, 29 Ιανουαρίου 2019 (UTC)

Παραλλαγή της παράδοσης για τη δημιουργία της βασιλόπιτας[επεξεργασία κώδικα]

Η παραλλαγή διαφέρει στα εξής: αναφέρει πολιορκία της Καισάρειας, συγκέντρωση τιμαλφών για να δοθούν ως λύτρα που ζητήθηκαν για τη λύση της πολιορκίας που θαυματουργικά λύθηκε από μόνη της, οπότε τα τιμαλφή έπρεπε να αποδοθούν, πράγμα αδύνατο διότι δεν είχε καταγραφεί ποιος έδωσε τι. Σε κάποιες περιπτώσεις, αναφέρεται ότι εν τέλει -με τη λύση της βασιλόπιτας- θαυματουργικά τα τιμαλφή κατέληξαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες! 02:21, 25 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)Anjius (συζήτηση)