Συζήτηση:ΛΟΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Όλα αυτά συνιστούν πρωτότυπη έρευνα; Επίσης δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπογραφή σας, σύμφωνα με την πολιτική της Βικιπαίδειας--ΗΠΣΤΓ 12:26, 15 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ κ. Καλογερόπουλε, έχετε δίκιο για την ταχεία διαγραφή. Ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη που με ανησύχησε καθώς διάβαζα επί τροχάδην το άρθρο.
Διακρίνω με λύπη πόσο εύκολα μπορεί κανείς να παρασυρθεί από καλές προθέσεις και να καταλήξει σε εξ ολοκλήρου έωλα συμπεράσματα σχετικά με τη γλώσσα. Λυπούμαι που πρέπει να πω ότι οι θεωρίες τής λογοδυναμικής, της λεξαριθμικής και της "συμπαντικής λεξικολογίας" είναι εντελώς αστήρικτες και δεν έχουν γλωσσολογική βάση. Ας μου επιτραπεί, παρακαλώ, να αναφέρω πολύ σύντομα μερικούς λόγους. Ίσως ενδιαφέρουν και δεν ξέρω αν θα έχω τον χρόνο στο μέλλον να τους επαναλάβω:
  1. Οι εν λόγω θεωρίες λαμβάνουν ως αφετηρία το γράμμα, δηλ. τη γραπτή απόδοση και τη μορφή. Αυτό αποτελεί πλάνη. Το να ισχυριστούμε ότι η μορφή ενός γράμματος ή η "δόνησή" του (;) επικαθορίζουν την αριθμητική του αξία σημαίνει ότι πιστεύουμε πως ο άνθρωπος πρώτα έγραψε και μετά μίλησε.
  2. Η λογοδυναμική βασίζεται στην υπόθεση της αιτιώδους σχέσης μεταξύ σημαίνοντος - σημαινομένου, η οποία δεν ισχύει. Προχωρεί δε περαιτέρω να ανακαλύψει λεξιλογικές αναγωγές (στην πραγματικότητα παρετυμολογικές) παντελώς μετέωρες (λ.χ. Ιεριχώ < ιερή ηχώ, αγνοώντας ποια ήταν η αρχική μορφή τής λέξεως στην εβραϊκή γλώσσα).
  3. Δεν υπάρχουν φθόγγοι (πολλώ μάλλον γράμματα) που να είναι αφ' εαυτών εκφραστικοί. Η θεωρία τής "δόνησης" στερείται βάσεως, διότι αντιτίθεται στην αρχή τής οικονομίας. Οι ίδιοι φθόγγοι μπορεί να συναποτελέσουν μια εύσημη ή μια κακόσημη λέξη, χωρίς αυτό να εξαρτάται από τα αρθρωτικά τους χαρακτηριστικά.
  4. Το σύστημα μετρήσεως των αρχαίων λαών ήταν αναγκαστικά αλφαβητικό και ακρωνυμικό για λόγους στοιχειώδους πρακτικής, λ.χ. οι Ρωμαίοι συμβόλιζαν το "εκατό" με το γράμμα C επειδή αυτή είναι η λέξη centum. Αυτό δεν συνεπάγεται εσωτερική αιτιότητα του συστήματος. Άφθονη υποστηρικτική βιβλιογραφία το καταδεικνύει.

Ζητώ συγγνώμη από τον συγγραφέα τού άρθρου, αλλά η γλωσσολογία διαφωνεί ριζικά με την κατεύθυνση τέτοιων θεωριών. Δεν διδάσκουν την αλήθεια για τη γλώσσα. Ευχαριστώ. Dr Moshe 13:01, 15 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Δυστυχώς η επιστήμη χρησιμοποιείται ενίοτε ως προκάλυμμα για την τεκμηρίωση έωλων συμπερασμάτων σε πολλούς τομείς, έτσι δεν είναι; Όπως πάντα είστε εξαιρετικά ευγενής -:)--ΗΠΣΤΓ 13:12, 15 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Το άρθρο είναι αβάσιμο και παραπλανητικό. Αναμιγνύει γνωστά θέματα με αναπόδεικτες υποθέσεις. Δεν υπονοώ ότι έγινε επίτηδες. Να διαγραφεί η μορφή αυτή, και αν θέλει ο δημιουργός, ας επανέλθει με τεκμηριωμένο λήμμα.--egm 06:40, 16 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Ιστορικά Περιεχόμενα[επεξεργασία κώδικα]

  • ελληνική πελασγική γραφή που έχει την ονομασία γραμμική γραφή Α
Έχει αποκρυπτογραφηθεί η Γραμμική Α;
  • "Την πρώτη αρίθμηση την βρίσκουμε σε αρχαία Ελληνικά κείμενα ή αρχαιολογικά ευρήματα"
Τα πρώτα αριθμητικά σύμβολα βρέθηκαν στην αίγυπτο το 3.500 π.Χ. και στην μεσοποταμία το 3.000 π.Χ. Οι επιγραφές στην κρήτη είναι του 1.200 π.Χ. Επίσης συστήματα υπολογισμού και μέτρησης ανήκουν πρώτα σε βαβυλώνιους και αιγύπτιους.


Papyrus 06:09, 16 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]