Συζήτηση:Κωνσταντίνος Μαυρογιάννης/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κωνσταντίνος Μαυρογιάννης[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: Διατήρηση, τεκμηριώθηκε εγκυκλοπαιδικότητα --Ttzavarasσυζήτηση 18:12, 25 Νοεμβρίου 2016 (UTC) (διαγραφή)
Κωνσταντίνος Μαυρογιάννης (συζήτηση · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)

Όπως αναφέρεται και στο λήμμα, από τον ίδιο τον δημιουργό του «Λίγα είναι γνωστά για την ζωή του». Γνωρίζουμε μόνον έτος και τοποθεσία γέννησης, ιδιότητα και ημερομηνία θανάτου. Οι μοναδικές αναφορές που βρήκα, εκτός από την αυτοέκδοση του πανεπιστημίου που χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή, είναι:

  1. Από τον Πανδέκτη του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, με αναφορά σε έτος και τόπο γέννησης, και στην ιδιότητα του καθηγητή.
  2. Σε περιοδική έκδοση του ΕΚΠΑ με απλή αναφορά των μαθημάτων που δίδαξε, και
  3. άρθρο στη Νέα Εστία με απλή αναφορά και πάλι της ιδιότητας του.

Λόγω έλλειψης στοιχείων που να αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι εγκυκλοπαιδικό, προτείνω την Διαγραφή του. Texniths (συζήτηση) 11:37, 16 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Αναφέρεται και στο «Από την ιστορίαν του Πανεπιστημίου Αθηνών: (ιστορικά κείμενα και ιστορικά στοιχεία)», (σ. 148) - Σκαρπαλέζος Αριστ. - 1964 [1]. --Focal Point 17:39, 17 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Αναφορικά με αυτό έχεις δίκιο, αλλά αμφιβάλλω για το τι περιεχόμενο έχει η συγκεκριμένη αναφορά, κρίνοντας πάντα από την πηγή που χρησιμοποίησε ο συντάκτης του λήμματος, αλλά και τις λοιπές προαναφερθείσες αναφορές...--Texniths (συζήτηση) 17:41, 17 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)
Σχετικά με παλαιούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, θα ήθελα να αναφέρω ότι εκείνη την εποχή ο πανεπιστημιακός δάσκαλος ήταν εξ ορισμού εγκυκλοπαιδικός, δεδομένου ότι οι πανεπιστημιακοί ήταν ελάχιστοι και είχαν επιτεύγματα προκειμένου να αναλάβουν μια τέτοια θέση. Δυστυχώς, η αμέλεια των λογίων της εποχής να παράσχουν βιβλιογραφικές αναφορές οδηγεί, πολλές φορές, στην απαξίωσή τους και στις αμφιβολίες εγκυκλοπαιδικότητας σήμερα. Θυμίζω, όμως, ότι η εγκυκλοπαιδικότητα είναι διαχρονική. --Ttzavarasσυζήτηση 11:59, 24 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

@Ttzavaras: Έχεις δίκιο για την διαχρονικότητα της εγκυκλοπαιδικότητας, αλλά θεωρώ πως υπάρχει μια σύγκρουση του γενικού με το ειδικό. Δεν το θεωρώ ουδέτερο οι παλαιοί καθηγητές να κρίνονται με την γενική οδηγία εγκυκλοπαιδικότητας και οι νέοι με την ειδική. Κάπου θα πρέπει να επέλθει εξισορρόπηση.--Texniths (συζήτηση) 12:49, 24 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Με ψάξιμο 2 λεπτών: "ανακοίνωση του Κ. Μαυρογιάννη το 1842, η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο, περί υπάρξεως και άλλης εξανθηματικής νόσου, της ψευδο-οστρακιάς, όπως ο ίδιος την αποκαλούσε, που διατυπώθηκε 40 χρόνια πριν ο Ρώσος παιδίατρος Filatow ... το σημερινό αποκαλούμενο «Αιφνίδιο Εξάνθημα» [2]
Είναι γεγονός ότι αν ήταν ποδοσφαιριστής Γ' Εθνικής θα είχαμε πολύ εγκυκλοπαιδικό υλικό: Τί ύψος έχει, πόσα γκολ έχασε το 1992, τί είπε γι' αυτόν ο Τσώχος ... --Skylax30 (συζήτηση) 07:55, 29 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

@Texniths: νομίζω ότι είναι λογικό να υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων καθηγητών (Π.χ. τα συγγράμματα εκείνης της εποχής σήμερα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αυτοεκδόσεις). Όπως και να έχει προχώρησα σε κάποιες προσθήκες περιεχομένου και πηγών. Τείνω προς την διατήρηση.--Diu (συζήτηση) 11:26, 25 Νοεμβρίου 2016 (UTC)

@Diu: Πολύ ωραία λοιπόν, μετά τις προσθήκες σου νομίζω πως η προτεραία κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ! SMirC-thumbsup.svg Ενδεχομένως η συζήτηση να μπορέσει να κλείσει πλέον.--Texniths (συζήτηση) 11:36, 25 Νοεμβρίου 2016 (UTC)

Διατήρηση Μετά και την παραπομπή στην ανακοίνωση στην Συνεδρίαση της Ιατρικής Ετ. Αθηνών. ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 12:49, 25 Νοεμβρίου 2016 (UTC)