Συζήτηση:Κυπριακές προεδρικές εκλογές 2018

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Γράφημα[επεξεργασία κώδικα]

2 λαθάκια στο γράφιμα: α)Τα χρώματα δεν αντιστοιχουν στους υποψήφιους όπως τους παρουσιάζει ο πίνακας που προϋπήρχε. β)Δεν κατεβαίνουν κομματα ως υποψήφιοι, αλλά άτομα. Αρα στο γράφημα, το μπλε πχ, θα πρέπει να αντιστοιχεί στον Αναστασιάδη. Θα δω αν μπορω να τα φτιάξω. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 12:24, 21 Νοεμβρίου 2017 (UTC)


Προσοχή, έγινε λίγο κουλουβάχατα. Η παράμετρος "name" αντιστοιχεί σε αυτά που καλούμε ως "series", δηλαδή ποιες στήλες να απεικονιστούν. Όταν αλλάζει το name πρέπει να αλλάξει και το πρότυπο.

Τα χρώματα δε νομίζω ότι μπορούμε να τα ορίσουμε κατ'επιλογή. - geraki (συζήτηση) 12:53, 21 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Επεξεργασίες[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα ήταν σαφώς μεγαλύτερο αλλά μίκρυνε χωρίς καμιά δικαιολογία. Τζερόνυμο, τι εξήγηση υπάρχει για αυτό; --cubic[*]star 20:11, 24 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Σε ευχαριστώ για την ερώτηση cubic[*]star. Το λήμμα ήταν κομματοκεντρίκο με εστίαση σε ημερομηνίες και διαδικασία λήψης αποφάσεων απο καθε κόμμα. Αλλαξα την δομή του κάνοντας το υποψηφιοκεντρικό, με εστίαση στο τι αντιπροσωπεύει ο κάθε υποψήφιος σύμφωνα με δευτερογενεις εγκυρες πηγές. Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για περεταιρω βελτίωση του λήμματος σε αυτή την κατεύθυνση. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 21:51, 24 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

cubic[*]star το λήμμα το δημιούργησα εγώ, αφού πήρα στοιχεία από τα λήμματα της αγγλικής που αφορούσαν τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, στη Γαλλία και στην Αυστρία, θεωρώντας τα ως τα πιο πλήρη. Ο Τζερόνυμο έχει μανία να αλλάζει δικές μου επεξεργασίες, χωρίς λόγο! Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει αυτό. Αν κρίνω από τη σελίδα συζητήσεως του, μόνο σύγχυση και τσακωμούς καταφέρνει να δημιουργήσει... TasosTasos (συζήτηση) 19:05, 28 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Παρακαλώ, σχολίαζε το λήμμα και όχι τον λημματογράφο. Αν διαφωνεις, μπορείς να εξηγήσεις γιατι η δική σου έκδοση ηταν πιο εκγυκλοπαιδική και να προσθέσεις ότι θες. Αλλωστε, ο κόπος σου δεν χάθηκε, υπάρχει ενα κομμάτι στο λήμμα και ένα άλλο κομμάτι στο ιστορικό του λήμματος. Απλά θεωρώ οτι το πότε συνεδρίασε το κάθε κόμμα, δεν ειναι εγκυκλοπαιδικό. Οπως ειναι πιο σωστό να εστιάζουμε στους υποψηφιους παρά το τι έκανε το κάθε κόμμα σαν διαδικασια για να διαλέξει τον υποψήφιο της. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 19:08, 28 Νοεμβρίου 2017 (UTC)
Αν είχαν γραφτεί λίγο πιο συνοπτικά, θα ήταν περισσότερο χρήσιμα. Δεν ήταν ωραίο που αφαιρέθηκαν χωρίς εξήγηση, ούτε ότι δεν έγινε κάποια προσπάθεια να ξαναγραφτεί το λήμμα να ενταχτούν ξανά στο λήμμα με κάποιο τρόπο. --cubic[*]star 21:59, 28 Νοεμβρίου 2017 (UTC)
Εχεις δικαιο, έπρεπε να δώσω εξήγηση, αλλά προσπάθησα να συμμαζέψω όλα τα προηγουμενα. Πχ έμεινε η ιστορια με τον Σπανό, οι δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σύστημα, ενώ κράτησα ορισμένα στοιχεία από τον πίνακα με τους υποψηφίους. TasosTasos, σου οφείλω μια συγνώμη που δεν σου εξήγησα πιο πριν τι έκανα, δεν καταδιώκω τα λήμματα σου και σέβομαι τον κόπο που έχεις καταθέσει στην ΒΠ. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 22:09, 28 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Τζερόνυμο, όπως ανέφερα και παραπάνω, προσπάθησα να συγχωνεύσω, τρόπον τινά, τη δομή των αντίστοιχων λημμάτων της αγγλικής έκδοσης της Βικιπαίδειας για τις προεδρικές εκλογές σε Γαλλία, Αυστρία και Πολωνία, τα οποία θεώρησα αρκετά πλήρη. Οφείλω να πω ότι προτού δημιουργήσω το λήμμα, προβληματίστηκα για τον αν θα το έκανα "κομματοκεντρικό" ή "υποψηφιοκεντρικό". Γι' αυτό και βρήκα μία μέση λύση. Ανέφερα το ιστορικό των κομματικών διεργασιών σε μία ενότητα (βλέπε αντίστοιχο λήμμα της αγγλικής για τις Γαλλικές και Αυστριακές προεδρικές εκλογές) και μετά από κάτω, σε άλλη ενότητα, έκανα πίνακα με στοιχεία για τους υποψηφίους. Γι αυτό θεωρώ πληρέστερη τη δική μου έκδοση. Εξάλλου οι κομματικές αποφάσεις αφορούν το λήμμα, καθόσον σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές. TasosTasos (συζήτηση) 11:15, 29 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Καλώς Τασο. Ομως οι πολλες ημερομηνίες και οι ενασχόλιση με το πως εκλέχθηκε ο καθε υποψήφιος, εσπαγε τον ειρμό του λήμματος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επιθυμείς, τα όσα είχες γράψει είναι εδώΤζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 11:32, 29 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Τζερόνυμο, εσύ που δε θέλεις να αναφέρονται οι κομματικές διαδικασίες, πως θα γράψουμε τις αποφάσεις των ηττηθέντων κομμάτων για τον β γύρο; Θα είναι ελλιπές το λήμμα αν δεν αναφέρονται οι αποφάσεις ενόψει το β γύρου.TasosTasos (συζήτηση) 13:22, 2 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

TasosTasos Δεν ήθελα να γράφονται με λεπτομέριες οι κομματικές διαδικασίες. Δλδ ο ογκος των πληροφοριών για τις κομματικές διαδικασίες, να είναι μικρότερος από τον ογκο πληροφοριών των υποψηφίων. Μπορούμε να γράψουμε στην ενότητα του β γύρου, τι αποφάσισε το καθε κομμα του ενδιάμεσου, σε μια πρόταση. Ισως να προσθέσουμε και την στηριξη Αρχιεπισκόπου σε Αναστασιάδη. Τζσυντυχάννουμε 07:31, 3 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Αποτελέσματα δημοσκόπησης CyMar 24/11[επεξεργασία κώδικα]

Έβαλα τα αποτελέσματα "διευκρινισμένης προθεσης ψήφου" που αλλωστε ειναι η εικόνα στο αρθρο που παραπέμπει ο συνδεσμος. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:51, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Στον πίνακα καταγράφουμε την πρόθεση ψήφου και όχι την αναγωγή επί των εγκύρων (βλ. "διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου"). TasosTasos (συζήτηση) 09:56, 2 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Εσωτερικός συνδεσμος σε ημερομηνία[επεξεργασία κώδικα]

TasosTasos, δεν χρειάζεται να κάνουμε εσωτερικούς συνδέσμους σε ημερομηνίες. Δες την οδηγία εδω. Φιλικά. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 20:34, 28 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Αντρέας Ευστρατίου[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ ενημερώστε για την αναίρεση της επεξεργασίας για τον Ανδρέα Ευστρατίου. Το κομμάτι της διαφήμισης αφαιρέθηκε. [ανυπόγραφο]

Η προσθήκη για τον Α.Ευστρατίου αφαιρέθηκε διότι η πρώτη πρόταση ήταν χωρίς παραπομπή και ολο το κομμάτι διαφήμιζε τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Στην ΒΠ δεν διαφημίζουμε υποψήφιους. Επίσης, το περιεχόμενο του λήμματος πρέπει να μην είναι ετεροβαρές, και ο Α Ευστρατίου με την προσθήκη σας, κέρδιζε πολύ περισσότερό κομμάτι στο λήμμα από όσο του αναλογεί,, συγκριτικά με τους άλλους (αυτός είναι ελάσσων λόγος) Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 21:33, 10 Ιανουαρίου 2018 (UTC)


Αναφορικά στο κομμάτι “ο Α Ευστρατίου με την προσθήκη σας, κέρδιζε πολύ περισσότερό κομμάτι στο λήμμα από όσο του αναλογεί,, συγκριτικά με τους άλλους (αυτός είναι ελάσσων λόγος)” θεωρητικά οι υποψήφιοι θα έπρεπε να έπαιρναν κομμάτι στο λήμμα αναλογικά με τι;

Η ΒΠ δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή για να υπάρχει αναλογική αναφορά στους υποψηφίους. Αν είναι δυνατόν! Η ΒΠ από την άλλη δεν είναι χώρος διαφήμισης, και ειδικά τα λήμματα εκλογών πρέπει να είναι ουδέτερα και αμερόληπτα, και συν τοις άλλοις, πρέπει να είναι και εγκυκλοπαιδικά. Η φράση: "...που αντιπροσωπεύει τους καθημερινούς ανθρώπους και ιδικά αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο. Όραμα του είναι η εξάλειψη της φτώχειας, ανεργίας και της αδικίας, μάστιγες της κυπριακής κοινωνίας.", είναι τουλάχιστον μεροληπτική. Λες και οι υπόλοιποι 8 υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν την ελίτ ή τους... εξωγήινους και όραμά τους είναι η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας. TasosTasos (συζήτηση) 07:49, 11 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Θεωρητικά, η άποψη μου είναι πως, οι υποψήφιοι πρέπει να πάρουν περίπου χώρο ανάλογο με τον οποίο τους δίνουν οι αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές. Αν βρείτε ένα άρθρο, από σοβαρή πηγή, το οποίο αναλύει τις θέσεις του Α. Ευστρατίου, τότε να μπει. Εγώ δεν βρήκα ούτε ένα. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 08:39, 11 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

infobox β γύρου[επεξεργασία κώδικα]

Μπορεί κάποιος να διορθώσει το Infobox του β γύρου; Ο Μαλάς δεν είναι ΑΚΕΛ, είναι ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ. Δεν έχει υπάρξει ποτέ μέλος ή στέλεχος του ΑΚΕΛ. [1],[2]. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 07:19, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)


Χρήστης:Anastasiosp2013, γιατί γράφεις πως ο Μαλάς είναι του ΑΚΕΛ; Είναι ανεξάρτητος και υποστηρίζεται απο το ΑΚΕΛ. Ουτε μέλος του ΑΚΕΛ είναι, ούτε στέλεχος. [3],[4]. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 08:39, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Χρήστης:Τζερόνυμο δε βλέπεις τι γίνεται όταν γράφεις "Ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ" στο κουτι πληροφοριών εκλογών!Anastasiosp2013 (συζήτηση) 08:45, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC) Επίσης, Χρήστης:Τζερόνυμο γιατί αναίρεσες την επεξεργασία μου; Σε όλα τα λήμματα προεδρικών εκλογών στην αγγλική έκδοση υπάρχει το ιστορικό των κομμάτων και πίνακας με πληροφορίες των υποψηφίων; Γιατί αρκούμαστε σε ένα μίζερο λήμμα;Anastasiosp2013 (συζήτηση)

Ναι, αλλά το να γράφουμε πως ειναι του ΑΚΕΛ είναι λανθασμένη πληροφορία. Καλυτερα να μην δουλεύει το πρότυπο παρά να δίνουμε λάθος ενημέρωση. Αν δεν διαφωνείς επί της ουσίας, να φωνάξω καποιον να το φτιάξει. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 08:54, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Επίσης, το λήμμα νομίζω είναι καλύτερα να είναι υποψηφιοκεντρικό και όχι κομματικο-κεντρικό, μιας και οι υποψήφιοι ειναι φυσικά πρόσωπα και οχι κόμματα. Επίσης το version σου, είχε αρκετές λεπτομέρειες επί της διαδικασίας επιλογής των κομμάτων και δεν παρουσίαζε την ουσία, δλδ τις θέσεις των υποψηφίων. Στο version σου, οι υποψήφιοι ήταν σε κουτι, ενώ σε κείμενο τα κόμματα. Νομίζω θα έπρεπε να ήταν αντίστροφη η θέση, αν ήταν να υπήρχε ένα μεγάλο κουτί. Δεν νομίζω πως είναι μιζερο το λήμμα, νομίζω είναι αρκετά καλό. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 08:54, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Και γιατί να θεωρηθεί σωστότερη η δική σου έκδοση και όχι η δική μου. Δε διαγράφω τον κόπο σου, απλά τον φτιάχνω αισθητικά καλύτερο, όπως είναι και στα ξένα λήμματα. Εξάλλου, οι διαδικασίες των κομμάτων δεν είναι εκτός θέματος! Δες[5][6][7] Anastasiosp2013 (συζήτηση)

Δεν λέω οτι ειναι εκτός θέματος, λέω οτι δεν ειναι μεγάλης σημασίας για να καταλαβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του λήμματος. Το αν ειναι καλυτερη ή οχι η βερσιον μου, είναι θέμα συζήτησης και προφανώς είναι υποκειμενικό... Πάντως ουτε εγώ αφαίρεσα μεγαλα κομμάτια από την προηγουμενη βερσιόν. Νομίζω το κεντρικό βάρος του λήμματος πρέπει να πέφτει στους υποψήφιους, στις θέσεις τους και μετά στις κομματικές διαδικασίες. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:13, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Εγώ διαφωνώ. Αν μπορείς Τζερόνυμο, ανέβασε μια φωτογραφία του Μαλά, για να είναι ομοιόμορφο το γραφικόAnastasiosp2013 (συζήτηση) 09:18, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

E, το σκέφτηκα και εγώ αυτό με την φώτο, όμως θα την κατεβάσουν επειδή δεν έχουμε "πνευματικά δικαιώματα". Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:30, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Άλλοι, πως ανεβάζουν;Anastasiosp2013 (συζήτηση) 09:31, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)
Νομίζω πως πολλές φωτογραφίες στην ΒΠ, είναι φωτογραφίες χρηστών της WP. Επίσης, πολλοί δηλώνουν ψευδώς οτι κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα. Πάντως, ρώτησα στην Αγορά τι μπορεί να γίνει [8] Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:37, 29 Ιανουαρίου 2018 (UTC)

Φωτο Μαλα[επεξεργασία κώδικα]

Μπορεί κάποιος να ανεβάσει μια φωτο του Μαλά για να συμπληρωθεί το infobox;TasosTasos (συζήτηση) 14:10, 7 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση


Διεθνείς αντιδράσεις[επεξεργασία κώδικα]

Οι διεθνεις αντιδράσεις δεν ειναι εγκυκλοπαιδικές. Είναι συνηθισμένα πράγματα που λένε στον νικητή. Αν έχει κάποιο ενδιαφέρον, είναι τι είπε ο Μουσταφά Ακκιντζί, αν και νομίζω καλυτερα να αφαιρεθεί όλη η ενότητα. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 19:27, 17 Απριλίου 2018 (UTC)

Διαφωνώ. Όλα τα λήμματα των εκλογών στις ξένες ΒΠ έχουν ανάλογη ενότητα. Αναλαμπή σου ήρθε;TasosTasos (συζήτηση) 19:32, 17 Απριλίου 2018 (UTC)

Όλα; ΗΠΑ Αγγλία Γαλλία Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 09:17, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Για τις Η.Π.Α. έχουν ξεχωριστό λήμμα, στη Ρωσία με κακή επιμέλεια, δες για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, Ουκρανία, στη Γαλλία για τις βουλευτικές εκλογές του 2012, Ελλάδα, βουλευτικές στο Ισραήλ και στην Ινδία, προεδρικές 2014 στην Αίγυπτο. Να συνεχίσω; TasosTasos (συζήτηση) 10:24, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Δεν αμφισβήτησα ότι το γράφουν αρκετά, αμφισβητώ α)την λέξη "όλες" που έγραψες, και β)την εγκυκλοπαιδικότητα τέτοιων τετριμμένων δηλώσεων. Τι είναι αυτό που το κάνει "αξιο αναφοράς"; Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 10:31, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Ό,τι το κάνει και στην αγγλική ΒΠ. TasosTasos (συζήτηση) 10:41, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Αρα απλά μιμούμαστε την αγγλική ΒΠ; Μάλιστα....Τελωσπάντων, ας περιμένουμε την άποψη και από κανένα άλλο Βικιπαιδιστή. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 10:48, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Όπως και να 'χει, τα λήμματα της αγγλικής ΒΠ είναι πληρέστερα, απ' όλες της πλευρές. Δεν βλέπω κάτι το μεμπτό στα να θέλει κάποιος τα λήμματα που δημιουργεί στην ελληνική ΒΠ να είναι ισάξια αντίστοιχων λημμάτων από την αγγλική ΒΠ. Στο έχω ξαναπεί και πιο πάνω για άλλο θέμα. Εγώ την έχω για πρότυπο. Ό,τι μου αρέσει το παίρνω και το προσαρμόζω στα δικά μας πλαίσια. TasosTasos (συζήτηση) 10:57, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Καλά κάνεις γιατί η αγγλική ΒΠ είναι πολύ καλή, όμως δεν πρέπει να την ακολουθούμε τυφλά. Το βασικό ερώτημα της εγκυκλοπαιδικότητας είναι αν κάτι είναι "άξιο αναφοράς" και δεν κατανοώ γιατί η επιστολή πχ του Λιβάνου ή της Ιταλίας ή της Σερβίας είναι άξιες αναφοράς. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 11:02, 18 Απριλίου 2018 (UTC)