Συζήτηση:Κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτή είναι η σελίδα συζήτησης για βελτιώσεις στο λήμμα Κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης.
Άστέρι προβεβλημένου λήμματος
Αυτό το λήμμα έχει αναγνωρισθεί ως προβεβλημένο λήμμα βάσει των κριτηρίων των λημμάτων υποψήφιων προς προβολή.

Untitled[επεξεργασία κώδικα]

Είναι εσκεμμένο το β (αντί Β) στη Ββενετοκρατία στον τίτλο του άρθρου; Η νεαρά συντάκτις του άρθρου και ειδήμων του χώρου θα μπορούσε ίσως να μας φωτίσει με την ευκαιρία και τι είναι καλύτερο και πιο διαδεδομένο, Βενετοκρατία ή Ενετοκρατία;--Αρχίδαμοςμίλα μου 12:43, 26 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Νομίζω ότι ο όρος βενετοκρατία πλέον χρησιμοποιείται κανονικά και συχνότερα από το ενετοκρατία, τουλάχιστον στα φιλολογικά βιβλία που έχω δει εγώ σχετικά με το θέμα. Δεν γνωρίζω όμως τι προτιμούν οι ιστορικοί. Ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του βέβαια αναφέρει μόνο ενετοκρατία, αλλά σε μελετήματα για την κρητική λογοτεχνία αυτής της περιόδου ο όρος βενετοκρατία χρησιμοποιείται από παλιά και γι' αυτό τον προτίμησα (πχ Μ.Ι. Μανούσακας, Η κρητική λογοτεχνία κατά την εποχή της Βενετοκρατίας, Στ. Αλεξίου, Η κρητική λογοτεχνία κατά τη βενετοκρατία και το ίδιο και σε Ιστορίες της λογοτεχνίας και αλλού). Το μικρό β το επέλεξα επειδή το έχω δει και με μικρό, αλλά τώρα που ξανακοιτάζω το βρίσκω και με κεφαλαίο, ίσως και συχνότερα. Σε αυτό το θέμα όμως δεν είμαι... ειδήμων. Πρέπει να μας διαφωτίσει κάποιος άλλος, αν είναι αναγκαίο να το μετακινήσω. --Elena153 14:03, 26 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Εδώ ο ...οιδήμων (προσοχή στην ορθογραφία, από τη ρίζα του πρηξίματος-οίδημα): Ο αγαπητός μας Γούγλης, το μεγαλύτερο εύκολα προσβάσιμο corpus ελληνικών κειμένων αναφέρει:

  • about 31,600 for Ενετοκρατία
  • about 930 for Βενετοκρατία

Αποτέλεσμα: Ενετοκρατία-Βενετοκρατία 1-0 (Vox populi, vox dei)

--Focal Point 21:50, 25 Ιουνίου 2007 (UTC)

Μετακίνηση[επεξεργασία κώδικα]

Μετακίνησα την σελίδα στο Κρητική λογοτεχνία που είναι ο σωστός τίτλος καθως δεν χρειάζεται διευκρίνιση τις περιόδου, αφού δεν υπάρχει Κρητική λογοτεχνία της βυζαντινοκρατίας για παράδειγμα, είναι μόνο μια η περίοδος της Κρητικής λογοτεχνίας. Όμως καταλάθος αναίρεσα τις συνδέσεις με τα άρθρα άλλων γλωσσών και μπόρεσα να βρω μόνο το αγγλικό άρθρο, όποιος μπορεί ας βοηθήσειIdaeananvil (συζήτηση) 10:13, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)

Να μην ληφθει υπόψη το παραπάνω που έγραψα για τις συνδέσεις του άρθρου. Δεν υπάρχουν σελίδες για την κρητική λογοτεχνία πέραν από το αγγλικό άρθρο, το άρθρο είχε συνδεθεί εσφαλμένα από τον συντάκτη με την σελίδα ΄΄Cretan School΄΄ και από εκεί το αποσύνδεσα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις συνδέσεις του άρθρου. Idaeananvil (συζήτηση) 13:53, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)

Idaeananvil, το λήμμα είχε αναγνωριστεί ως αξιόλογο για την περίοδο της Ενετικής εποχής, γι' αυτό περιοριζόταν μόνο σε αυτήν την περίοδο χωρίς να αναφέρεται με ελάχιστη αναφορά σε άλλη περίοδο, αρχαία, βυζαντίνη ή νεότερη. Τώρα όσοι το διαβάσουν θα αναριωτούνται γιατί δεν περιλαμβάνει άλλες περιόδους της λογοτεχνίας της Κρήτης, πχ. τα έργα του Καζατζάκη. Γενικά, για οποιαδήποτε αλλαγή σε τέτοιο βαθμό σε αξιόλογο λήμμα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση. --C Messier 14:15, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)

Εκτός από τον τίτλο έκανα και μια αλλαγή στο άρθρο, στην πρώτη πρόταση Η λογοτεχνική παραγωγή της Κρήτης την εποχή της αναγέννησης είναι πλούσια ποσοτικά και ποιοτικά
Η εποχή της αναγέννησης είναι μια συγκεκριμένη περίοδος με αρχή μέση και τέλος, όταν πεις ‘’ η κρητική λογοτεχνία της αναγέννησης’’ και ο αναγνώστης γνωρίζει τi σημαίνει ο ορος αναγέννηση πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο παρεξήγησης,
Ύστερα αν ο αναγνώστης δεν γνωρίζει τη σημαίνει αναγέννηση, μέσο τις διασύνδεσης με το άρθρο αναγέννηση ο αναγνώστης μπορεί να μάθει σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεται ο ορος αναγέννηση και τι ήταν, που είναι μια γνώση χρησιμότερη από τον όρο ενετοκρατία ή βενετοκρατία που είναι υπό συζήτηση το αν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και καθόλου καθώς φέρνουν την περίοδο αυτή στην ίδια μοίρα με την τουρκοκρατία, κάτι που είναι λάθος.
Τις αλλαγές αυτές τις έκανα ακριβώς γιατι το άρθρο θεωρείται αξιόλογο και όχι για να το υποβαθμίσωIdaeananvil (συζήτηση) 15:01, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)
Δημιουργείται αναντιστοιχία τίτλου-περιεχομένου. Αυτό θέλω να πω. --C Messier 15:06, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)
Θα μπορούσε να μεταφερθεί σε τίτλο ‘’Κρητική λογοτεχνία της αναγέννησης’’, ή να μείνει όπως είναι και μελλοντικά να επεκταθεί και στον Καζαντζάκη και άλλους σύγχρονους σε νέα κεφάλαια. Idaeananvil (συζήτηση) 15:59, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)

Εγώ προτιμώ το πρώτο (ή όπως ήταν πριν). --C Messier 16:06, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)

Μετέφερα το άρθρο στο ‘’Κρητική λογοτεχνία της αναγέννησης’’ όμως το αγγλικό άρθρο Cretan literature είναι γενικό, έχει και Καζαντζάκη κτλ δεν τα σύνδεσα Idaeananvil (συζήτηση) 19:28, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)

ρΟμιοκρατία[επεξεργασία κώδικα]

Καλά το να λεμε ότι ήρθαν μετα την άλωση οι δεινοί ομιλητές της κρητικής διαλέκτου απε την μπόλην και δίδαξαν στην Κρήτη… είναι τι να πω!! αλλα αυτα εχει η ρομιοκρατίαIdaeananvil (συζήτηση) 10:43, 24 Ιουλίου 2014 (UTC)