Συζήτηση:Κατοχή της Ελλάδας 1941-1944

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο άρθρο υπάρχουν πολλά ακραία σημεία που θα αφαιρεθούν, ενώ υπήρξαν άλλα σοβαρά που έχουν αποσιωπηθεί. Σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου οι κυβερνήσεις των υπό κατοχή χωρών ορίζονται από πολίτες των ίδιων χωρών καθώς και η συγκρότηση σωμάτων ασφαλείας για την επικράτηση της δημόσιας τάξης όπου απαιτείται ο επανεξοπλισμός τους με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί κατά την παράδοση γενικός αφοπλισμός. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτόβουλη αποδοχή διορισμού αυτός μπορεί να επιβληθεί και βίαια, αν και δεν έχει στο βαθμό αυτό παρατηρηθεί. Στη δε μεταξύ των Ελλήνων πολιτική φαγωμάρα συνέβαλαν τόσο οι κατακτητές όσο και οι σύμμαχοι. Το άρθρο θα πρέπει να περιοριστεί χρονικά από την ημέρα της συνθηκολόγησης (παράδοσης) στους Γερμανούς μέχρι την ημέρα της αποχώρησης των τελευταίων. Σύμφωνα επίσης με το δίκαιο του πολέμου από τη στιγμή της αυτόβουλης υποχώρησης ή αποχώρησης στρατευμάτων κατακτητού από εδάφη που προηγουμένως είχε καταλάβει θεωρείται λήξη πολέμου και κατοχής. Εν προκειμένω οτιδήποτε συμβεί σε βάρος του υποχωρούντος ή αποχωρούντος και ότι αντίποινα μπορεί να συμβούν δεν θεωρούνται εγκλήματα πολέμου αλλά καθαρά ποινικά αδικήματα. Εξαίρεση αποτελεί η υποχώρηση ή αποχώρηση του κατακτητή που συνοδεύεται υπό αυτόν με δολιοφθορές, ανατινάξεις στρατηγικών σημείων κ,λπ. οπότε και θεωρείται συνέχιση πολέμου και καταλογίζονται σε εγκλήματα πολέμου και υποκείμενα σε επανορθώσεις. Η Γερμανία πολλές φορές είχε παραβεί και τα ποιο στοιχειώδη άρθρα , ενώ η ίδια τα επικαλείτο από τους ενάντιους αυτής, π.χ. Συμφωνία του Μονάχου στην εκκένωση της Σουδητίας, από τους Τσεχοσλοβάκους.--Templar52 19:21, 23 Ιανουαρίου 2012 (UTC)

Επειδή κάποιοι χρήστες μπορεί να μη γνωρίζουν, είναι εύκολο να βάλεις ημερομηνίες σχετικά με το δίκαιο του πολέμου που αναφέρεις; (Δε διαφωνώ ότι ισχύει, αλλά από πότε ισχύει και ποιοι πήραν την απόφαση να ισχύσει) Φαντάζομαι να συμφωνούμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας μετά την κατάληψή της από τις γεμανικές ένοπλες δυνάμεις της εποχής, δεν ρωτήθηκαν οι πολίτες για τίποτα. Δεν ήταν βίαιος ο διορισμός Τσολάκογλου; ποιον ρώτησαν οι κύριοι με τη σβάστικα που τον διόρισαν; Το 50 - 50 (για την πολιτική φαγωμάρα φταίνε τόσο οι κατακτητές όσο και οι σύμμαχοι) είναι παραμυθάκια για μικρά παιδιά. Τα γνωστά και ανεκδιήγητα (και το χειρότερο ανιστόρητα) συνέβαλαν τόσο οι κατακτητές όσο και οι σύμμαχοι... Κρίμα τους παρεξηγήσαμε τους κατακτητές. Τα κακόμοιρα παιδιά... Πρόσεξε τι γράφεις! Κάνε ότι αλλαγές θες στο άρθρο, αλλά θα κάνω και εγώ και άλλοι.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 46.12.160.10 (συζήτησησυνεισφορά) .

Αν ο όρος εγκλήματα πολέμου δίνει λαβή για τέτοιες νομικού τύπου προφάσεις τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι όροι θηριωδίες, φρικαλεότητες κλπ. που χρησιμοποιούνται συχνότατα στην εγχώρια βιβλιογραφία και αρθρογραφία. Όσον αφορά τον χρονικό περιορισμό, στο άρθρο πρέπει να υπάρχει προοίμιο και επίλογος, όπως γίνεται εξάλλου σε κάθε παρόμοιο άρθρο. Το άρθρο οφείλει να αναφέρει πως ξεκίνησε και κάπως τελείωσε η κατοχή. --Costas78 20:40, 23 Ιανουαρίου 2012 (UTC)

Το ότι συνέβαλαν κατακτητές και σύμμαχοι καθένας για τους δικούς τους λόγους φαίνεται τόσο από το έγγραφο αρχείο που έχει βρεθεί και δημοσιευτεί, (όσο έχει δημοσιευτεί), αλλά και από τις ενέργειές τους. Αυτό το έχει διαπιστώσει και ο Β. Ραφαηλίδης στο σχετικό βιβλίο του, συνεπώς δεν είναι κάτι νέο. Οι κατακτητές ορίζουν την κυβέρνηση δεν κάνουν εκλογές. Μήπως οι Αμερικανοί εισβάλλοντας στο Ιράκ έκαναν αμέσως εκλογές; Αυτοί διόρισαν κυβέρνηση και οργάνωσαν τις νέες αστυνομικές δυνάμεις τάξης - ασφάλειας, δεν παρανόμησαν, ανεξάρτητα της αντίδρασης - αντίστασης του λαού. Η δε φαγωμάρα των Ιρακινών είναι θρησκευτική, αυτό δεν παρακώλυσε την εισβολή, το αντίθετο, συνέβαλε και στην εδραίωση και τη διατήρηση επί μακρόν των μονάδων κατοχής. Για το θέμα της άσκησης βίας σε διορισμό αναφέρομαι διεθνώς μετά την τουρκοκρατία όπου μέχρι τότε συνέβαινε συνήθως με ομηρεία συγγενών, τέκνων. Η αναφορά στην υποχώρηση ή αποχώρηση έγινε για να τονισθεί ότι η ημερομηνία αποχώρησης των Γερμανών από την Αθήνα δεν είναι στη πραγματικότητα ημέρα λήξης πολέμου, όπως σχεδόν όλοι οι ερευνητές υποστηρίζουν, αφού την ίδια ημέρα ανατινάχτηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Πειραιά. Όσον αφορά για τους χαρακτηρισμούς ασφαλώς και υπήρξαν τέτοιοι, και θηριωδίες και με υπέρμετρα αντίποινα, κανείς δεν αμφιβάλει, για τα οποία στο τέλος ναι μεν λογοδότησε το Γ΄ Ράιχ, πλην όμως οι επανορθώσεις δεν έγιναν.--Templar52 11:00, 24 Ιανουαρίου 2012 (UTC)

Εκκρεμούσα Παραπομπή[επεξεργασία κώδικα]

Είδα πως έχει ανάγκη για παραπομπή αυτό το σημείο: (Την ίδια στιγμή αναπτύχθηκε η ελληνική εθνική αντίσταση, που υπήρξε η πιο δραστήρια στα κατεχόμενα κράτη της Ευρώπης). Θυμάμαι πως στην Ιστορία της Τρίτης Λυκείου αναφέρεται σε αυτό, χωρίς να ανακαλώ τις ακριβείς λεπτομέρειες. Να κάτσω να το ψάξω ή δε θεωρείται και τόσο έγκυρη πηγή; (Ναι, δεν πέταξα ούτε έκαψα βιβλία, κάλλιο να μου καεί το χέρι δηλαδή... εδώ που τα λέμε!) --Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 19:17, 12 Μαΐου 2014 (UTC)

Σχόλιο 29-10-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

ποια ηταν η λειτουργια των σχολειων εκεινης της εποχης ; Αναφορά: Μαριεττα 46.176.112.225 18:04, 29 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Το εκπαιδευτικό σύστημα κατά την περίοδο της Κατοχής, είναι κάτι που θα μπορούσε να είχε μια παράγραφο, γι' αυτό αλλαγή αναφοράς σε "νεό", για όποιον θέλει να ασχοληθεί. Wolfymoza (συζήτηση) 09:44, 8 Μαΐου 2017 (UTC)

Σχόλιο 28-10-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

ξερετε αυτο ειναι μια θαυμασια πηγη πληροφοριων αλλα δεν μιλαει και τοσο για την κατοχη και νομιζω οτι θα επρεπε να προσθετουν Αναφορά: 2A02:582:D36:C800:4418:B056:7D66:9A2E 15:43, 28 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Δεν αναφέρει πρόβλημα και δεν προτείνει κάτι συγκεκριμένο, και το λήμμα σαφώς μιλάει για την κατοχή, αλλαγή αναφορά σε "απορρίφθηκε". Wolfymoza (συζήτηση) 09:44, 8 Μαΐου 2017 (UTC)