Συζήτηση:Κατάλογος χωρών ανά λόγο ακτογραμμής / εμβαδού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Είναι απαραίτητο να φτιαχτούν τα πρότυπα των χωρών, προκειμένου να μην φαίνεται η λίστα σαν να περιέχει τα αρχικά 3 γράμματα της κάθε χώρας. Ελπίζω η Ελληνική ΒΠ, μα μπορεί να φροντίσει να γίνει μια γρήγορη αυτόματη μετάφραση αυτών των templates (που περιέχουν και τις σημαίες των χωρών), ώστε το άρθρο να είναι πιο ευπαρουσίαστο. Μπορείτε να δείτε την αγγλική έκδοση του άρθρου εδώ.  NikoSilver  (T)@(C) 11:48, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)

Μου αρέσει αυτό το άρθρο διότι καταδεικνύει ποιές χώρες είναι πιο πιθανό να έχουν:

  • σημαντική ναυτική ιστορία (σοβαρόν θέμα)
  • θαλάσσια οικονομία (σοβαρόν επίσης)
  • θερινό τουρισμό (πρακτικό για επιλογή προορισμού διακοπών)
  • μαγευτικά σκηνικά εναλλαγών θάλασσας και γής (είμαι και ρομαντικός)

Επίσης, μου αρέσουν όλων των ειδών οι υπολογισμοί και ευχαριστήθηκα πραγματικά που το δημιούργησα! Ευχαριστίες στους επεξεργαστές του θέματος της Αγγλικής ΒΠ en:List of countries by compactness που είχαν μαζέψει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Πιθανόν να δημιουργήσω και άλλα παρόμοια άρθρα, για κάθε είδους άλλη πληροφορία που μπορεί να κρύβεται ανάμεσα στα στοιχεία...  NikoSilver  (T)@(C) 13:11, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)

Σύσταση προς τους επεξεργαστές του άρθρου:[επεξεργασία κώδικα]

Όταν κάνετε αλλαγή σε ένα πεδίο του πίνακα, εκτός από την απαραίτητη τεκμηρίωση της αλλαγής αυτής, πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι περισσότερα πεδία επηρεάζονται από αυτή την αλλαγή.

Δυστυχώς, η ΒΠ δεν είναι EXCEL, οπότε αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται αυτόματα στα υπόλοιπα πεδία. Παρακαλώ, λοιπόν, να κανέτε τους απαραίτητους υπολογισμούς. Συγκεκριμμένα:

  • Άν αλλάξετε το Εμβαδόν, πρέπει επίσης να αλλάξετε και το λόγο Ακτογραμμής/Εμβαδού
  • Άν αλλάξετε το Χερσαία Σύνορα, πρέπει επίσης να αλλάξετε και τα Συνολική περίμετρος και Ποσοστό Παραλίας/Περιμέτρου
  • Άν αλλάξετε το Ακτογραμμή, πρέπει επίσης να αλλάξετε και τα λόγο Ακτογραμμής/Εμβαδού και Ποσοστό Παραλίας/Περιμέτρου
  • ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Μπορεί να υπάρχει ανάγκη ανακατανομής των χωρών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει επίσης να κάνετε.

Αν δεν έχετε ιδέα τι λέω, γράψτε μου μήνυμα εδώ και θα κάνω εγώ την αλλαγή αυτή για σας.  NikoSilver  (T)@(C) 13:11, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)

Πρότυπα χωρών[επεξεργασία κώδικα]

Τα συγκεκριμένα πρότυπα δεν υπάρχουν εδώ και είναι κάπως σύνθετα καθώς περιέχουν άλλα δύο πρότυπα. Σε μας θα χρειαστούν επίσης μία επιπλέον παράμετρο που είναι οι ονομασίες στα ελληνικά. Όποιος έχει διάθεση μπορεί να τα μεταφέρει από την αγγλική, μέχρι τότε όμως θα μπορούσαμε να αρκεστούμε απλώς στα ονόματα των χωρών. --Dada 14:02, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)

Θα χρειαστεί πολλή δουλεια γι'αυτό. Θα προσπαθήσω να το κάνω λίγο-λίγο. Ας βάλει και κανείς άλλος ένα χεράκι... Εδώ λείπουν πολύ σημαντικότερες λίστες. Θα προσπαθήσω να μεταφέρω κι αυτές στο μέλλον.  NikoSilver  (T)@(C) 14:19, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αφού θα το κάνω που θα το κάνω, γιατί να μην το κάνω απευθείας στα πρότυπα (σύνθετα ή όχι)? Μπορείς να βοηθήσεις Dada? Υπάρχει κάποια λίστα πουθενά?
Τί λίστα εννοείς? Για τα ονόματα υπάρχει ο Κατάλογος χωρών. Στην αγγλική δες το παράδειγμα w:en:Template:SWZ το οποίο χρησιμοποιεί ως βάση τα πρότυπα w:en:Template:country και w:en:Template:flagcountry. Πάντως υπάρχει και η λύση να τα φτιάξουμε πιο απλά, ένα ένα για κάθε χώρα, π.χ:
Flag of Greece.svg Ελλάδα

το οποίο θα παίρνει ως παράμετρο το όνομα της χώρας, αλλά θα πρέπει με το χέρι να έχουμε φροντίσει να εισάγουμε την σωστή εικόνα με το χέρι. Στην αγγλική εισάγουν τον κωδικό της χώρας χρησιμοποιώντας aliases (π.χ δες w:en:Template:Country shortname alias Greece). Είναι μπόλικη δουλειά... --Dada 14:50, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)

Θα βοηθήσω να την κάνουμε, γιατί αυτό είναι το σωστό. Κλείνω για σήμερα, αν μπορείς δώσε κι άλλα λινκς εδώ (αν χρειάζονται). Ευχαριστώ.  NikoSilver  (T)@(C) 15:11, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)

Περίμενε! Πιθανότατα να μπορεί να τα φτιάξει μαζικά το User:Gerakibot. Χρειαζόμαστε βασικά μία λίστα με τους κωδικούς των χωρών, την λατινική ονομασία (που υπάρχει και στα ονόματα των εικόνων των σημαιών) και την ελληνική ονομασία σύμφωνα με τον Κατάλογος χωρών. Αφού διαβάζει αυτά θα φτιάχνει τα απαραίτητα πρότυπα. --Dada 15:14, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)

Ναι, μπορεί να γίνει ευκολότερα χρησιμοποιώντας τους καταλόγους και δουλεύοντας στο Excel (το bot χρησιμεύει μόνο στο ανέβασμα του περιεχομένου που θα έχει προετοιμαστεί από άνθρωπο, δεν έχει νοημοσύνη). Ο χρησιμότερος κατάλογος είναι ο ISO 3166-1 (σ'αυτόν βασίζονται τα πρότυπα), και ο ίδιος στα αγγλικά. Πρέπει να συγχωνευθούν στο Excel και να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να υπάρξει διαφοροποίηση στον τρόπο που δουλεύει το σύστημα (π.χ. για την αγγλική βικιπαίδεια είναι εντάξει τα aliases, αλλά εμείς θέλουμε να εμφανίζεται ελληνικό όνομα, και οι σημαίες στα commons είναι με αγγλικό όνομα). Ευκολότερο είναι να γίνει μια απλή αλλαγή των κωδικών με τα ονόματα των κρατών στα ελληνικά, αλλά νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να δημιουργηθούν τα πρότυπα, αφού με αυτά μπορούμε να μεταφέρουμε αυτούσιους καταλόγους από την αγγλική βικιπαίδεια, με ελάχιστο κόπο και πολύ λίγες αλλαγές. Δώστε μου λίγες ημέρες, για να δω τι αλλαγές χρειάζονται και να τα δημιουργήσω. —Geraki 2006-03-30 T 18:35 Z

Μπράβο! Τό'ξερα οτι δεν μπορεί να είναι τρελλά δύσκολο! Γεράκι, στείλε μου μειλ εδώ για να σου απαντήσω με τις λίστες αντιστοιχίας Ελληνικού ονόματος-Αγγλικού ονόματος-ISOalpha3 που μόλις έφτιαξα (θα στο έστελνα απευθείας αλλά δεν μπορώ να επισυνάψω στη φόρμα μειλ της ΒΠ είδα ότι έχει κάποιο πρόβλημα και το μειλ σου)!  NikoSilver  (T)@(C) 23:01, 30 Μαρτίου 2006 (UTC)
Άσχετο: Το "Κατάλογος...κατά λόγο..." δεν είναι λίγο σαν το "μια πάπια μα ποιά πάπια..."?  NikoSilver  (T) @ (C) 15:23, 31 Μαρτίου 2006 (UTC)
Έχω ήδη φτιάξει τέτοιο πίνακα με όλες τις αντιστοιχείες (alpha-2, alpha-3, ελληνικό όνομα, αγγλικό όνομα κλπ.). Το ISO 3166-1 το είχα φτιάξει στο Excel και έχω κάνει αντιστοιχίσεις σε διάφορους πίνακες (π.χ. είχα κάνει ένα αρχείο Excel με περίπου 24 διαφορετικά στοιχεία για κάθε χώρα (από τον οποίο προέκυψαν άρθρα όπως το ΗΑΕ) αλλά τους περισσότερους τους έχασα μετά το κρασάρισμα του σκληρού. Δεν είναι δύσκολο να τους ξαναφτιάξω όμως, τον παραπάνω τον ξαναέφτιαξα σε δύο λεπτά. Ευχαριστώ που ασχολήθηκες πάντως, το e-mail μου δουλεύει αλλά αφήνω την επισήμανση επειδή έχω ακόμη προβλήματα με τον υπολογιστή και είναι πιθανό να χαθεί κάποιο e-mail πριν το διαβάσω. Ρίξε μια ματιά στο User:Gerakibot/Δημιουργία άρθρων για να δεις τον τρόπο που δουλεύω, μπορεί να σκεφτείς κάποια ιδέα για δημιουργία κάποιων άρθρων (μ' αυτόν τον τρόπο έχω φτιάξει τα παρακάτω: αστερισμοί, χημικά στοιχεία και πολλές από τις χώρεςGeraki 2006-03-31 T 19:02 Z


Και να ξέρατε όλοι, ότι αυτά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο στοιχεία, του συνολικού αναπτύγματος των ακτών των Χωρών, μέχρι τη δεκαετία του 70 ήταν απόρρητα, στη δε δεκαετία του 90 άρχισαν να διοχετεύονται και ο βαθμός ασφαλείας των να παρουσιάσει μετάπτωση σε "εμπιστευτικά". Από την εποχή που άρχισε να γενικεύονται οι από διαστήματος αεροφωτογραφήσεις έπαψαν, (σήμερα), να φέρουν βαθμό ασφαλείας. Πάντως η δουλειά που έχει γίνει στο άρθρο αξίζουν συγχαρητηρίων. Καθώς βεβαίως και εκείνων στους αστερισμούς, και στα χημικά στοιχεία--Templar52 20:49, 31 Μαρτίου 2006 (UTC)

Υπενθύμιση. Το άρθρο αυτό εξακολουθεί να έχει πρότυπα που δεν υπάρχουν...  NikoSilver  (T) @ (C) 14:05, 13 Απριλίου 2006 (UTC)


Έχουν γίνει όλα τα πρότυπα που αντιστοιχούν σε κωδικούς ISO 3166-1 alpha-3. Το άρθρο χρησιμοποιεί και πρότυπα που δεν είναι κωδικοί ISO. Έκανα ανακατεύθυνση προς τα πρότυπα κατά ISO στα μισά, και αργότερα θα κάνω τα υπόλοιπα (εκτός κι αν έχει και κάποιος άλλος την υπομονή). geraki 17:10, 24 Απριλίου 2006 (UTC)

Τελείωσαν όλα (βοήθησε και ο Dada). Geraki 21:48, 24 Απριλίου 2006 (UTC)

Μπράβο ρε παιδιά! Θα φροντίσω να φέρω και κανα-δυο συναφή άρθρα από την Αγγλική μόλις λασκάρω λίγο... NikoSilver  (T) @ (C) 18:34, 3 Μαΐου 2006 (UTC)