Συζήτηση:Καμίνια (Πειραιάς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Οι δυο παραπομπές που αφαίρεσα δεν είναι πηγές κατάλληλες για τη ΒΠ (προσωπικές σελίδες, μάλιστα η 2η βρίθει ανακριβειών και ευφάνταστων συμπερασμάτων).--Dipa1965 08:00, 16 Μαΐου 2010 (UTC)

Αφαίρεση προτύπου για πηγή[επεξεργασία κώδικα]

Υπερβολική η απαίτησης πηγής για το ότι η περιοχή ονομάστηκε από την εκεί ύπαρξη εγκαταστάσεων καμινιών. Αρκετά από τα οποία διατηρούνται (όχι οι καμινάδες τους) ως χαλάσματα μέχρι και σήμερα.
Εκτός και εννοούταν ότι χρειάζεται τεκμηρίωση στο ότι προ 100ετίας οι λαμαρίνες στα πλοία δεν έμπαιναν συγκολλητές, αλλά "καρφωτές". Που και πάλι θα ήταν περισσότερο δόκιμη η παράθεση στο λήμμα όχι απλώς μίας πηγής, παρά μηχανολογικών σχεδίων SFriendly.svg.
Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 12:03, 18 Ιουνίου 2013 (UTC)

Νομίζω πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η εντύπωση της αοριστίας που, τουλάχιστον σε μένα, προκαλείται από τη σύνδεση των μερών της παραγράφου. Δεν αμφιβάλλω για το ότι εφαρμοζόταν η μέθοδος του καρφώματος στη σύνδεση των μερών του πλοίου. Αυτή ήταν η μόνη διαθέσιμη τεχνική εκείνη την εποχή (τη συγκόλληση την καθιέρωσαν πρώτοι, στην Ευρώπη τουλάχιστον, οι Γερμανοί λίγο πριν τον Α' Π.Π., αν θυμάμαι καλά). Το πρόβλημά μου είναι τι στο καλό ήταν αυτά τα καμίνια (καμίνια σιδηρουργείων; ασβεστοκάμινοι;) και γιατί συνδέονται μόνο με το κάρφωμα (δηλαδή μόνο κατά την κατασκευή καρφιών, δηλ. πριτσινιών, χρειαζόντουσαν τα καμίνια;). Πιστεύω πως η παράγραφος δεν θα ήταν τόσο ασαφής αν προερχόταν από κατάλληλη πηγή.--Dipa1965 (συζήτηση) 20:42, 18 Ιουνίου 2013 (UTC)

Ναι, δεν έχεις άδικο τώρα που το ξαναδιάβασα. Χρειάζεται αμοιβαία αλλαγή θέσης μεταξύ "σιδηρουργείων" και "καμινιών", καθώς με τη ναυπήγηση πλοίων σχετίζονται τα πρώτα. Ρίξε μια ματιά τώρα μετά την επεξεργασία - νομίζω κάτι τέτοιο πρέπει να εννοούσε ο "συγγραφεύ" SFriendly.svg. Χαιρετώ. Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 22:35, 18 Ιουνίου 2013 (UTC)
Πολύ καλό. Για τον "συγγραφεύ", άστα να πάνε. Έπαιρνε αδιακρίτως από όπου έβρισκε, μόνο από λόγια δεν έπαιρνε SFriendly.svg. Καλή συνέχεια.--Dipa1965 (συζήτηση) 05:24, 20 Ιουνίου 2013 (UTC)

Χαριτολογώντας το έγραψα και σε γενικό επίπεδο (αντί "τι εννοούσε ο ποιητής" SFriendly.svg) - δεν αναφερόμουν σε συγκεκριμένο χρήστη, που έτσι κι αλλιώς δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του.
Τελικά πέρα από τα σιδηρουργεία (κοπή, στραντζάρισμα, διάτρηση λαμαρίνων κλπ), ίσως και τα σιδηροκάμινα να είχαν περιορισμένη σχέση με την επισκευή πλοίων, εάν όχι και με την ίδια τη ναυπήγησή τους. Ενδέχεται να παρήγαγαν κάποια δευτερεύοντα και μικρού μεγέθους μεταλλικά στοιχεία σύνδεσης λαμαρινών - καθώς τα βασικά θα ήταν λογικά εισαγωγής από ξένα εργοστάσια (Βρετανίας, Βαλτικής, ίσως και Ρωσίας). Τέλος πάντων, δεν χρειάζεται μάλλον να το ψάχνουμε περαιτέρω. Τι λες; Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 09:17, 20 Ιουνίου 2013 (UTC)

Ναι, συμφωνω πως δεν αξίζει περισσότερη ενασχόληση με τη συγκεκριμένη λεπτμέρεια. Θα άξιζε όμως να αναφερθούν περαιτέρω πληροφορίες για την οικονομική ζωή της εποχής από το 1922 μέχρι τον ΒΠΠ, καθώς και την πολεοδομική ιστορία της που απουσιάζει εντελώς, αν υποστηριζονται βέβαια από σοβαρή πηγή. Για όποιον Καμινιώτη ή μη θελήσει να ασχοληθεί στο μέλλον... (ΥΓ: το είχα πιάσει το χαριτολόγημα, κι εμένα με διασκεδάζουν κάτι τέτοια)--Dipa1965 (συζήτηση) 18:14, 20 Ιουνίου 2013 (UTC)

Αν το έβγαζα εγώ όμως το «ταμπελάκι» Dapipa θα άρχιζες τις αναστροφές όμως...