Συζήτηση:Κάνηθος Εύβοιας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

"Η Κάνηθος" ή "ο Κάνηθος";[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο κάνει το βασικό λάθος που κάνουν οι ίδιοι, οι Χαλκιδέοι αποδίδοντας θηλυκό άρθρο στον Κάνηθο. Όπως αναφέρεται και στην πηγή 3, ο Κάνηθος ήταν γιος του Άβαντα βασιλιά της Χαλκίδας. Αναφέρεται από τον Απολλώνιο τον Ρόδιο στα «Αργοναυτικά» στίχος 77 : http://www.gutenberg.org/files/830/830-h/830-h.htm (αναζήτηση ως Canethus). Υπάρχει επίσης λήμμα στην ολλανδική βικιπαίδεια για τον Κάνηθο, όπου πάλι αναφέρεται ως Canethus, πατέρας (σύμφωνα με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο πάντα) του αργοναύτη Κάνθου. Η φράση: «Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων στην επιφάνεια του εδάφους» υπάρχει ταυτόσημη σε πάμπολλες ιστοσελίδες, του λήμματος της Χαλκίδας στην ελληνική Βικιπαίδεια συμπεριλαμβανομένου, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για αντιγραφή. Η αρχική πηγή πρέπει να είναι η ιστοσελίδα του υπουργείου που αναφέρεται και ως πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1630 από την οποία έχουν αντιγράψει όλοι οι υπόλοιποι. Δεν διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί οι μελετητές και πού σώζονται αυτά τα σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων. Ως κάτοικος του Κανήθου εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχω ακούσει ποτέ για αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Τέλος δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει, ότι τα σποραδικά ίχνη δικαιολογούν την ύπαρξη αρχαίας πόλης με το συγκεκριμένο όνομα.

Καταλήγοντας, το άρθρο και όσα κάνουν αναφορά σε αυτό πρέπει να διορθωθούν και να χρησιμοποιηθεί το αρσενικό άρθρο για τον Κάνηθο.

Μετονομασία του λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Ίσως το όνομα του λήμματος θα έπρεπε να αλλάξει. Ο Κάνηθος, ναι μεν είναι στον νομό Ευβοίας, αλλά δεν είναι πάνω στο νησί της Εύβοιας. Θα ήταν πιο σωστό να μετονομαστεί σε Κάνηθος Χαλκίδας, μιας και αποτελεί συνοικία της πόλης της Χαλκίδας.

Ονομασία συνοικίας[επεξεργασία κώδικα]

Όπως σωστά αναφέρθηκε παραπάνω, ο Κάνηθος ήταν γιος του Άβαντα, βασιλιά της Χαλκίδας. Οπότε η λογική λέει οτι είναι "ο Κάνηθος" και όχι "η Κάνηθος". Επίσημα όμως, σύμφωνα με το ΦΕΚ: 188/1954, κατά την μετονομασία του Καραμπαμπά σε Κάνηθο, η συνοικία ονομάστηκε "η Κάνηθος".