Συζήτηση:Ισλαμισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το λήμμα Ισλάμ είχε δημιουργηθεί αρχικά με το όνομα Ισλαμισμός. Σήμερα, ο όρος Ισλαμισμός, μετά την μετονομασία του λήμματος σε Ισλάμ, αποτελεί ανακατεύθυνση στο Ισλάμ. Αλλά σήμερα, όταν μιλάμε για Ισλαμιστές και Ισλαμιστική ιδεολογία εννοούμε κάτι πιο συγκεκριμένο από τους μουσουλμάνους γενικά, κάτι καθαρά πολιτικό. Φυσικά, ως λέξη ο όρος Ισλαμισμός στα Ελληνικά συχνά (ιδιαίτερα παλαιότερα) αναφέρεται ως συνώνυμο του Ισλάμ, αλλά όσο προχωρά ο καιρός και τα γεγονότα στον μουσουλμανικό χώρο με τις ιδεολογικές και φυσικές συγκρούσεις συνεχίζονται, τόσο περισσότερο γίνεται ανάγκη να διαχωρίζονται οι δύο όροι και στις Ελληνόφωνες αναφορές. Οπότε, ρωτώ: Μήπως να πάψει να αποτελεί ανακατεύθυνση στο Ισλάμ και να γραφτεί κάτι ξεχωριστό; Ή μήπως να γραφεί κάποια σελίδα αποσαφήνισης (και αντί για παράδειγμα να γραφτεί λήμμα με τίτλο Ισλαμισμός να γραφεί με τίτλο Ισλαμισμός (πολιτική) ή Πολιτικό Ισλάμ ή Ισλαμιστές); Θεωρείτε απαραίτητη την δεύτερη λύση, ή μια χρήση του προτύπου Άλλεςχρήσεις στην αρχή ενός λήμματος με τίτλο Ισλαμισμός να ήταν καλύτερη λύση; VJSC263IO (συζήτηση) 22:09, 10 Οκτωβρίου 2013 (UTC)

Υπέρ διάσπασης των δύο αυτών λημμάτων... Για εμένα προσωπικά Ισλάμ=η θρησκεία και Ισλαμισμός=συντηρητικό κομμάτι του Ισλάμ που εκφράζεται μέσω λαϊκών επαναστάσεων και υπερσυντηρητικών κυβερνήσεων-τρομοκρατικών οργανώσεων... Σημειώνω ότι τα παραπάνω τα αναφέρω χοντρικά... Εννοείται ότι αν κάποιος μου ζήταγε να ξεχωρίσω τις δύο αυτές έννοιες θα έγραφα πολλά περισσότερα... Σε αυτή την περίπτωση γράφω λίγα λοιπόν, κάτι σαν σύνοψη άποψης...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 22:49, 10 Οκτωβρίου 2013 (UTC)

Σχόλιο Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για το αν αυτό στηρίζεται βιβλιογραφικά, δηλαδή η διάκριση του πρώτου (Ισλάμ) από το δεύτερο (Ισλαμισμός), όταν το δεύτερο χρησιμοποιείται και ως συνώνυμο του "Μωαμεθανισμός". Επίσης το -ισμός δεν έχει πάντα αρνητική χροιά (και ας το λένε κάποιοι ξεροκέφαλοι θεολόγοι), δηλαδή το -ισμός δεν φανερώνει κάτι απαραίτητα αρνητικό. Ίσα ίσα που το Ισλαμισμός, ταιριάζει πιο πολύ με τις ονομασίες άλλων θρησκειών όπως "Βουδισμός", "Ινδουισμός", "Κομφουκιανισμός", "Χριστιανισμός", "Σιχισμός" κτλ. --Vagrand (συζήτηση) 03:30, 11 Οκτωβρίου 2013 (UTC)

Νομίζω πως αυτό εξηγώ και εγώ από πάνω. Για τον λόγο αυτό ρωτώ την γνώμη σας. Αν ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα θα προχωρούσαμε απλά στο να μετατρέψουμε την ανακατεύθυνση σε λήμμα. Αλλά εδώ επειδή υπάρχει πράγματι και η σύνδεση των δύο όρων από την μια και η διάκριση τους από την άλλη ήθελα να δω τι θεωρείται προτιμότερο, ώστε να μην το συζητάμε εκ των υστέρων. VJSC263IO (συζήτηση) 09:04, 11 Οκτωβρίου 2013 (UTC)
Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται μια διάκριση ανάμεση στην πολιτική που ακολουθεί το Ισλάμ στηριγμένο στη θρησκεία και στην ίδια τη θρησκεία. Το άρθρο είχε φτιαχτεί για τη θρησκεία αλλά είναι εξαιρετικά ελλιπές, καθώς δεν περιλαμβάνει τις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες, τη μεταξύ τους πολεμική, ούτε καν τη φιλοσοφία που αναπτύχθηκε από το Ισλάμ ως ανθρωπογεωγραφία--The Elder (συζήτηση) 11:57, 11 Οκτωβρίου 2013 (UTC)
Θα συμφωνήσω ότι είναι δυο διαφορετικές έννοιες και το λήμμα είναι ελλιπές. Νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί στο Συζήτηση:Ισλαμισμός. -geraki (συζήτηση) 12:07, 11 Οκτωβρίου 2013 (UTC)

Χωρίς να γνωρίζω το θέμα σε βάθος, έχω την εντύπωση πως υπάρχει σύγχυση μεταξύ του όρου ισλαμισμός και ισλαμικός ή μουσουλμανικός φονταμενταλισμός. Δεν ξέρω αν οι όροι ισλάμ και ισλαμισμός διαφέρουν, πάντως δεν νομίζω να ταυτίζεται ο ισλαμισμός με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. --IM-yb (συζήτηση) 23:30, 11 Οκτωβρίου 2013 (UTC)

Το αντίστοιχο λήμμα στην αγγλόγλωσση ΒΠ en:Islamism αναφέρει πως ο όρος "islamism" είναι αμφιλεγόμενος νεολογισμός. Λεει επίσης ότι τα τελεφταία χρόνια έχει εκτοπίσει τον όρο "Islamic fundamentalism" στους ακαδημαϊκούς κύκλους.
Η αλήθεια είναι πως και τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν τον όρο "ισλαμισμός", ταυτίζοντάς τον, ουσιαστικά, με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. --IM-yb (συζήτηση) 15:20, 19 Οκτωβρίου 2013 (UTC)

Την έννοια του πολιτικού ισλάμ (ισλαμισμός) απ' ότι βλέπω την ενισχύει και το βικιλεξικό. --IM-yb (συζήτηση) 18:34, 22 Ιουνίου 2014 (UTC)