Συζήτηση:Ισλαμικό Κράτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μετονομασία[επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύω ότι πρέπει να μετακινηθεί σε λιγότερο αμφίσημο τίτλο. Έτσι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με τα κοινώς εννοούμενα ισλαμικά κράτη. 94.65.149.245 07:49, 17 Αυγούστου 2014 (UTC)


"Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε" είναι το σωστό όνομα! Αλλάξτε το!


Ισλαμικό Κράτος λέγεται. George23820 Συζήτηση‎ 16:59, 9 Μαρτίου 2015 (UTC)


Έτσι το λένε οι Έλληνες δημοσιογράφοι επειδή βαριούνται να το πουν ολόκληρο. Δείτε το Αγγλικό λήμμα πώς το γράφει. ISIS ή ISIL το λένε διεθνώς. Και τις ΗΠΑ Αμερική τις λέμε στην καθομιλουμένη. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει στο λήμμα της ελληνικής wikipedia να κόψουμε τις υπόλοιπες λέξεις σαν να μην υπάρχουν.


Μα υπάρχει η ανακατεύθυνση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής--Kalogeropoulos (συζήτηση) 13:20, 10 Μαρτίου 2015 (UTC)


Είναι τραγικό το άρθρο που παρουσιάζει μία τρομοκρατική οργάνωση ως κράτος . Δεν υπάρχει ισλαμικό κράτος και η Ευρώπη γενικά το έχει καταργήσει σαν όνομα . Χρησιμοποιούν τον όρο Daesh. πιστεύω ότι πρέπει γρήγορα να γίνουν αλλαγές στο άρθρο . Alekati (συζήτηση) 15:38, 7 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Daesh είναι το ακρωνύμιο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας στα αραβικά, δηλαδή το ίδιο. Πέραν τούτου, ειδικά στα κράτη με ανύπαρκτη ή μικρή αναγνώριση, αυτό που χρησιμοποιούμε ως τίτλο είναι ο αυτοπροσδιορισμός -είτε ως οργάνωσης είτε ως κράτους- έναντι κοινού ονόματος. Αλλά, ακόμη και ως οργάνωση αυτό είναι το όνομά της. -🎄 geraki (συζήτηση) 17:13, 7 Ιανουαρίου 2016 (UTC)


Islamic State of Iraq and the Levant[επεξεργασία κώδικα]

I hope its OK writing something here in English. In parallel to your own decision making process, various arguments regarding naming have been presented regarding the name used for the English article en:Islamic State of Iraq and the Levant. If of interest, a long standing listing of related discussions can be found at #Moratorium on Requested Moves. Gregkaye ✍♪ Gregkaye (συζήτηση) 08:34, 4 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

Ανακρίβεια[επεξεργασία κώδικα]

Το γεγονός ότι η τρομοκρατική αυτή οργάνωση έχει βάλει στον τίτλο της τη λέξη "κράτος", δεν σημαίνει ότι είναι κι' όλας, ούτε καν μπορεί να περιληφθεί στη λίστα μη-αναγνωρισμένων κρατών. Προτείνω πριν αλλάξω (ή κάποιος άλλος/η) τις αναφορές της ως μη-αναγνωρισμένο κράτος στο λήμμα, να διατυπωθούν αν υπάρχουν βάσιμες και με βιβλιογραφία ενστάσεις για το αντίθετο (ότι δηλαδή είναι μη-αναγνωρισμένο κράτος) Wolfymoza (συζήτηση) 11:30, 4 Μαρτίου 2015 (UTC)

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να θεωρηθεί κράτος, διότι, εκτός από την επέκταση των εδάφων του, κάνει "κινήσεις", οι οποίες γίνονται και από ένα κανονικό κράτος. [1] [2] [3] George23820 Συζήτηση‎ 12:41, 4 Μαρτίου 2015 (UTC)

Σε αυτή τη φάση δε διαφέρει περισσότερο από μια παρακρατική οργάνωση, πχ. το καρτέλ του Εσκομπάρ, το οποίο έχτιζε σχολεία κτλ. --C Messier 11:55, 5 Μαρτίου 2015 (UTC)

Άλλη μία παραπομπή όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι κράτος [4] George23820 Συζήτηση‎ 12:08, 5 Μαρτίου 2015 (UTC)

Δεν είναι, μετασχηματίζεται σε κράτος σιγά σιγά λέει η ιστοσελίδα που αναφέρεις (αξιοπιστία;). --C Messier 14:29, 5 Μαρτίου 2015 (UTC)

Το γεγονός ότι δίνει επιδόματα ή ότι "μετασχηματίζεται" σε κράτος, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα, δεν αποτελούν κριτήρια μη αναγνωρισμένου κράτους. Τα κριτήρια είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ καθαρότατα: είτε να αναγνωρίζεται από τουλάχιστον ένα μέλος του ΟΗΕ, που δεν αναγνωρίζεται, είτε να πληροί τα 4 κριτήρια της Συνθήκης του Μοντεβιδέο, δηλαδή: α. προσδιορισμένη επικράτεια, που δεν έχει, β. μόνιμο πληθυσμό, που δεν έχει, γ. κυβέρνηση, που ας πούμε ότι έχει, 4. δυνατότητα να συνάψει σχέσεις με άλλα κράτη, που δεν έχει (διπλωματικές επίσημες σχέσεις ή έστω ανεπίσημες διπλωματικές) και δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ γιατί είναι τρομοκρατική οργάνωση. Άρα δεν μπορεί να παρουσιαστεί ούτε σαν κράτος, ούτε σαν μη αναγνωρισμένο κράτος.

Εκτός από το παραπάνω, ένα απλο παράδειγμα: αν εγώ και άλλοι 100 πάνοπλοι φίλοι μου, η "Οργάνωση Διεθνοποίησης των Ελληνικών Νησίδων", καταλάβουμε μια ελληνική βραχονησίδα και την πούμε "Διεθνές Κράτος Νησίδας", και από κάποιο λόγο την κατέχουμε κανά χρόνο μέχρι να μας συλλάβουνε, μέχρι τότε δεν είμαστε μη αναγνωρισμένο κράτος... Wolfymoza (συζήτηση) 12:32, 16 Μαρτίου 2015 (UTC)

Στοιχεία Πίνακα Πληροφοριών (Infobox)[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί αναιρέσατε τις αλλαγές που έκανα χθες στον πλαϊνό πίνακα; Ούτε επίσημο ΑΕΠ έχει, ούτε επίσημη συνολική έκταση, ούτε επίσημη απογραφή πληθυσμού για το 2014, ούτε επίσημη ζώνη ώρας, ούτε τίποτα τέτοιο. Αναφορές σε προπολεμικές μετρήσεις της Συρίας και του Ιράκ ή σε εκτιμήσεις δημοσιογράφων είναι τελείως αντιεπιστημονικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρες πηγές για δεδομένα αυτού του τύπου. Αντίθετα, οι ημερομηνίες και τα λοιπά στοιχεία που αφαιρέσατε τα πήρα από το αγγλικό λήμμα και είναι απολύτως επίσημα και έγκυρα.

Λάθος δόγμα[επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι σαλαφιστές όπως λένε, αλλά χαριτζίτες.

Χρηματοδότηση Τουρκιας σε Ισλ Κράτος;[επεξεργασία κώδικα]

Παρότι υπάρχουν κατηγορίες, τίποτα δεν έχει τεκμηριωθεί. Ωστόσο, ορισμένοι επιμένουν να το τονίζουν στο λημμα με τρόπο που να αφήνει ασχημες εντυπωσεις για την Τουρκία. Υποθέτω ειναι αντι-τουρκική POV που ενδημεί στην μετα-μεταπολιτευτική Ελλάδα, ομως δεν πρέπει να το αφήσουμε και να ενδημει και στην βικιπαίδεια. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 13:06, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Ιιιεπ. Μέχρι να υπάρξει απόφαση δεν θα κάνεις τίποτα.-Greek Scorpion (Αίθουσα τύπου)- 13:13, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

απο που βγαινει αυτός ο κανονισμός; Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 13:14, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Απο το ότι, κάποιος (δηλ. ο συντάκτης του λήμματος η κάποιο τρίτο πρόσωπο, όπως εγώ) θα επαναφέρει τις πληροφορίες αυτές, μέχρι να υπερβείτε τον Κ3Ε, αφού δεν υπάρχει απόφαση. Και δεν θα έχει υπάρξει καν απόφαση, μέχρι να φραγείτε, ούτε καν συζήτηση.-Greek Scorpion (Αίθουσα τύπου)- 13:18, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν καταλαβα τι θες να πεις. Πάντως πολυ βιαστικός εισαι για φραγές. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 13:23, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν κάνουμε εδώ πρωτότυπη έρευνα, αυτά έχουν υποστηριχθεί μέχρι στιγμής, αυτά πρέπει μείνουν γραμμένα στο λήμμα. Αν υπάρχουν πηγές που τονίζουν το αντίθετο να γραφούν επίσης. Να μην σβήνονται στοιχεία αυθαίρετα, ειδικά αν υπάρχουν τόσες πηγές για το θέμα...Legion 14:07, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν υπάρχει επίσης αντι-τουρκική προπαγάνδα. Αυτά αναφέρονται σε δεκάδες εφημερίδες, κανάλια κλπ.Legion 14:09, 13 Ιουλίου 2017 (UTC) Επίσης έχεις υπερβεί τον κανόνα των τριών διορθώσεωνLegion 14:12, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν εχω υπερβει τον κανόνα των 3 επαναφορών, νομιζω ομως εσυ εχεις βαλει το ιδιο απόσπασμα αντιτουρκικής προπαγάνδας πολλές φορές. Φερε τεκμηρίωση οτι το επίσημο τουρκικο κρατος ενισχύει το ΙΚ παρακαλώ. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 14:14, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Λάθος μου για τον κανόνα τριών επαναφορώνLegion 14:22, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Το Τουρκικό κράτος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για λαθρεμπόριο πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι το 2014. Η πηγή είναι τεκμηριωμένη από τον δημοσιογράφο Σταύρο λυγερό στο βιβλίο του Ισλαμική τρομοκρατία όπως και οι υπόλοιπες πηγές αναφέρουν τα γεγονότα και την διασταύρωση των στοιχείων. Εσύ τεκμηρίωσε τον λόγο που είναι pov οι πηγές;; Και αν εχεις πηγές με το αντίθετο θα ήθελα να τις υποβάλεις. Το λήμμα μπορεί να είναι αντικειμενικό έτσι.Legion 14:22, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Ο αριθμός των κατηγοριών δεν μου λένε κάτι. Δεν ξερω τι τεκμηρίωση προσφέρει ο Σταυρος Λυγερος, γιατι δεν ειναι προσβάσιμη η πηγή του, και σου θυμίζω οτι η επαληθευσιμότητα ειναι μια αρχη της ΒΠ. Αν υπήρχαν στοιχεια πάντως, υποθέτω δεν θα ητανε μονο στο βιβλίο του σταυρου, αλλα και στους NY Times, Washington Post, Reuters, Ass. Press και άλλα αξιοπιστα μεσα. Εκτος αν ολοι μεσα στην παγκόσμια συνομωσία. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 14:31, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)
Υπάρχουν πηγές για την χρηματοδότηση της Τουρκίας και το εμπόριο πετρελαίου με το ISIS. Απλά η πηγή που χρησιμοποιείται δεν είναι αξιόπιστη--Kalogeropoulos (συζήτηση) 14:42, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)
Σε ευχαριστώ για τις πηγες σου Kalogeropoulos. Διαβασα προσεκτκά το αρθρο στο BBC και στον Guardian, αλλά δεν βρήκα κάποιο καταφατικό ισχυρισμό οτι η Τουρκία χρηματοδοτεί το Ισλαμικο Κράτος. Στην βικιπαίδεια όμως δεν αναπαράγουμε φήμες. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 14:55, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)
Δεν είναι φήμες είναι αναλύσεις που υποδεικνύουν το αυτονόητο. Διάβασε και τις άλλες αν θέλεις, αλλά μάλλον δεν θέλεις--Kalogeropoulos (συζήτηση) 14:58, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)
Δεν ξερω αν υποδεικνύουν κάτι, παντως σίγουρα τιποτα δεν είναι αυτονόητο και κυρίως στην ΒΠ γράφουμε κατι αν ειναι τεκμηριωμενο, οχι αν απλα υποδεικνύεται. Θα διαβάσω και τις αλλες, μου εβαλες πεντε μεγαλα αρθρα, δεν είμαι μηχανή. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 15:06, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Τζερόνυμο πείστηκες από τις πηγές που παρέθεσε ο Καλογερόπουλος; Άντε η δική μου πηγή δεν ήταν προσβάσιμη! Οι άλλες; Νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε συνομωσία, ούτε τίποτα! Παραπάνω, από τις συναλλαγές και δοσοληψίες του Τουρκικού Κράτους και του ΙΣΙΣ που προσπαθείς να αποκρύψεις σβήνοντας τα ποστ. Το διαδίκτυο βρίθει από τέτοιες πηγές για τις σχέσεις Τουρκίας και ΙΣΙΣ. Μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στις αλλαγές; Legion 15:01, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Διαβασα τις πηγες και περα απο μπηχτες δεν βρήκα κάτι άλλο. Καμια καταφατική πρόταση Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 15:06, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν κανουμε πρωτότυπη έρευνα, απλά στο θυμίζω. Τότε φέρε μας πηγή που υποστηρίζει το αντίθετο εκτός από Τουρκικές, φυσικά.Legion 15:10, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

To βαρος της αποδειξης ειναι επάνω σε εκεινον που κανει τον ισχυρισμό. Το οτι δεν κανετε πρωτοτυπη ερευνα, το ξέρω, ελπίζω να το μαθεις και εσυ που συνδιάζεις πρωτογενεις πηγες Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 15:28, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Αντί να γράφεις για το βάρος της απόδειξης, περιμένω τις πηγές σου στο θέμα!Legion 15:36, 13 Ιουλίου 2017 (UTC

Εδώ το euronews κάνει προπαγάνδα;;; http://www.euronews.com/2015/12/01/russia-ratchets-up-rhetoric-as-relations-with-turkey-plummet Legion 15:49, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Αν διαβάσεις την είδηση, γράφει οτι ο Πουτιν ισχυρίζεται το ταδε πράγμα, δεν τεκμηριώνει το euronews οτι εγινε. Φαίνεται, πως ορισμένοι γράφουν πρώτα τις απόψεις τους στην ΒΠ και μετά ψάχνουν αρθρα δεξια και αριστερα να τεκμηριώσουν αυτά που λένε. Οσο για το βαρος της απόδειξης...ασχολίαστο... Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:07, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν το λέει μόνο ο Πούτιν, το λέει και το Ισραήλ και αυτό έχει διπλωματικές προεκτάσειςDeal With the Devil: Turkey Props Up ISIS by Buying Its Stolen Oil. Δουλειά της ΒΠ δεν είναι να ερευνά αν μια καταγγελία σε τέτοιο επίπεδο είναι αληθής, αλλά αν είναι σημαντική ως πολιτική είδηση. Αν η Ρωσία και το Ισραήλ κατηγορούσαν το ΙΣΙΣ ότι έχει διαστημόπλοια, πάλι θα είχε θέση στη ΒΠ. Φυσικά μπορεί να μπεί και η διάψευση της Τουρκίας. Και, btw, η ΒΠ δεν είναι τουρκοκεντρική.--Skylax30 (συζήτηση) 18:50, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Αλλο να υπάρχουν κατηγορίες, και άλλο να επαληθευτούν ως πραγματικές. Πολλοί κατηγορησαν την τουρκία, τιποτε δεν τεκμηριώθηκε. Η Ελληνικη ΒΠ ειναι έντονα τουρκοκεντρική, καθώς υπάρχει συστηματική προσπάθεια απο συγκεκριμενους χρήστες να δαιμονοποιουν την Τουρκία (αφου γραψουν το λημμα, μετα ψαχνουν και πηγες). Παράδειγμα, στο λήμμα για τον συριακο εμφυλιο- στο οποίο εδωσες αστεράκι- το 2015 αναλώνεται στην υποτιθέμενη συνεργασια τουρκιας-ΙΚ. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:56, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

H έρευνα της καταγγελίας του Πούτιν είναι πρωτότυπη έρευνα, εγώ ανέφερα το πολιτικό γεγονός και μάλιστα αν δείτε τα προηγούμενα ποστ, ανέφερα ότι η τουρκική πλευρά ανέφερε το γεγονός ως αναληθή. Έτσι πιο ήταν αντικειμενικό το λήμμα. Παρ όλα αυτά, σβήστηκαν πηγές και μάλιστα βρέθηκαν αργότερα και άλλες που αναφέρουν το γεγονός και το διασταυρώνουν. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για pov. Μπορεί να μπεί βεβαια το πρότυπο της ουδετερότητας ή κάτι παρόμοιο στην παράγραφο. Το να σβήνονται αυθαίρετα στοιχεία είναι βανδαλισμός. Legion 19:09, 13 Ιουλίου 2017 (UTC) Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα αν βρεθούν αργότερα άλλες πηγές, αλλιώς δεν θα υπήρχε η βικι καθόλου. Τέσπα περιμένω ακόμη πηγές από εσένα ΤζερόνυμοLegion 19:12, 13 Ιουλίου 2017 (UTC)

Ακόμη να καταλαβεις πως η ΒΠ εδράζει το περιεχόμενο της σε αξιόπιστες Δευτερογενείς πηγές και όχι "πρωτότυπη έρευνα". Αναμενόμενο αν η πρώτη σου εγνοια ειναι να γράψεις την προπαγανδα σου σαν λημμα της ΒΠ. Επιπλέον, πηγες φερνουν αυτοι που ισχυρίζονται κάτι.Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 06:35, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν κάνω πρωτότυπη έρευνα, το γεγονός είναι πέρα ως πέρα αληθινό, ο πουτιν έχει κατηγορήσει την Τουρκία. Καμία προπαγάνδα. Και συνεχίζεις να μην ανάφερεσαι σε πηγές που αποδεικνύει το αντίθετο Legion 08:15, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Για χιλιοστή φορα στο ξαναλέω: οι πρωτογενεις ερευνες- ιδίως από πολιτικούς...- δεν θεωρουνται αξιοπιστες πηγες. Αξιοπιστες πηγες θεωρούνται οι δευτερογενείς και τριτογενείς πηγες. Βικιφιλικά. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 08:49, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)
Εδώ κάνεις λάθος Τζερόνυμο, οι πρωτογενείς πηγές (και όχι έρευνες) μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν με προσοχή (Βικιπαίδεια: Όχι πρωτότυπη έρευνα #Πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτογενείς πηγές), και εδώ από τη στιγμή που δεν υπάρχει ερμηνευτικός ισχυρισμός δεν έχει χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο. (Επίσης από τη στιγμή που το βήμα στη συνέχεια προχωρά και σε ανάλυση της κατάστασης μιλάμε για δευτερογενή πηγή) Βέβαια θα πρέπει να προστεθεί και η άποψη του βρετανού αναλυτή ότι το εμπόριο αυτό μειώνεται για ακόμη περισσότερη ουδετερότητα. --C Messier 08:56, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)
Ευχαριστω για την απάντηση Messier. Οι πρωτογενεις πηγες πάντως που έχουνε παρατεθεί μιλάνε για κατηγορίες κατά της τουρκιας απο διάφορους (πχ ο Πουτιν εν καιρώ εντασης με την Τουρκία μετα την πτωση του πολεμικου αεροπλάνου). Κανενα αρθρο δεν τεκμηριωνει καταφατικα και καταληκτικα την ενοχή της τουρκιας. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στο λημμα για τον Συριακός εμφύλιος πόλεμος Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:02, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)
Τζερόνυμο Πρέπει να γραφεί καλύτερα όλη η ενότητα, τόσο για το ρόλο του λαθρεμπορείου πετρελαίου στο οποίο συμμετείχε και η Τουρκία (αυτό το γράφει καταφατικά το Βήμα) όσο και για το ρόλο των άλλων μουσουλμανικών κρατών, και δε χρειάζεται να περιμένουμε απόφαση διεθνούς δικαστηρίου για αυτό. Επίσης, (και ολίγο άσχετο) αδυνατώ να πιστέψω ότι «Η πρώτη χρηματοδότηση της οργάνωσης έγινε τον Ιούνιο του 2014, όταν[...] κυρίευσε και έβαλε χέρι (sic!!) στην κεντρική τράπεζα του Ιράκ». Πρωτύτερα δηλαδή δεν έχει κανένα έσοδο; Μπορεί μια (επί της ουσίας) λεηλασία/ληστεία να χαρακτηριστεί ως χρηματοδότηση;--C Messier 09:15, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)
C το άρθρο στο λήμμα, λέει πως γινεται λαθρεμπόριο μέσω Τουρκίας, και όχι από την Τουρκία, δηλαδή το επίσημο Τούρκικο κράτος. Συμφωνώ οτι το λήμμα πρέπει να ξαναγραφτει, διοτι ορισμένοι συστηματικα παραποιούν την αλήθεια για να χωρεσει στα ιδεολογικά τους καλούπια Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:23, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Λοιπόν για να τελειώνουμε, δέχομαι οποιαδήποτε επεξεργασία με βάση πηγές αλλά όχι την εντελώς και αυθαίρετη διαγραφή της πρότασης. Εφόσον ο Πούτιν έχει αναφέρει το συγκεκριμένο θέμα πολιτικά, πρέπει να αναφέρεται τουλάχιστον σαν κατηγορία, άσχετα αν εμείς δεν γνωρίζουμε την αλήθεια και δεν μπορούμε να κάνουμέ έστω μια τέτοια έρευνα, ακόμη και αν το θέλαμε. Δεν μπορούμε να σβήσουμε εξ ολοκλήρου τέτοια πολιτικές αναφορές.Legion 12:34, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Χαιρετίζω την αλλαγή της θέσης σου, αλλά αντι να αναπαραγουμε θεωρίες, τι θα έλεγες να γράφαμε πως γινεται λαθρεμπόριο μεσω τουρκίας οπως το περιγράφει το αγγλικό λήμμα en:Finances of ISIL ; Γιατί, αν αναπαραγουμε τι λεει ο ενας και ο αλλος, να πουμε πως ο Τραμπ δήλωσε πως ο ομπάμα χρηματοδοτει τον Ισις; Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 12:47, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)
Όχι, όχι δεν κατέγραψα κάποια θεωρία, κατέγραψα την πολιτική κατηγορία του Πούτιν ενάντια στην Τουρκία. Εγώ προσωπικά το θεωρώ μεγάλο πολιτικό γεγονός. Επίσης μπορείς να προσθέσεις ότι θες στο λήμμα, δεν έχω απαγορεύσει σε κανέναν να κάνει τις επεξεργασίες του. Πρέπει όμως να κλείσουμε το θέμα με τον Πούτιν πρώτα. Πες μου πως θες να το συντάξουμε και να είμαστε ΟΚ.Legion 13:03, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)
Μια προχειρη αναφορα εκανα στην Αγορα. Ας μην το συζητάμε παραλληλα ομως, ας γινει η συζητηση εδω. Λεω να γραψουμε περίπου τα ακόλυθα: πως η χρηματοδοτηση της ΙΣΙΣ ειναι εν πολλοις αγνωστη, σιγουρα υπήρχε λαθρεμποριο μεσω τουρκιας και ιρακ, ενώ υπήρξαν καταγγελίες απο τον πουτιν λιγο μετα την καταρριψη του ρωσικου αεροσκάφους απο την τουρκια, οτι η τουρκια χρηματοδοτει το ΙΚ, και ο τραμπ υποστήριξε πως ο ομπαμα χρηματοδοτει τον ΙΣΙΣ μεσω Σαουδικης Αραβίας.Στο τελος να αναφέρουμε πως τιποτα δεν εχει αποδεικτεί. Τι λέτε; Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 13:06, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Ναι, βεβαίως. Ξεκίνα την επεξεργασία και το ίδιο θα μπει και στο λήμμα συριακός εμφύλιοςLegion 13:13, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Δεν θα μπορέσω σημερα, μεσα στο ΣΚ ομως μπορώ να το κανω, αν το εγκρίνουν το σχέδιο και άλλοι Cσυζήτηση, Dipa1965 Χρήστης:Glorius93 και άλλοι. Χαιρομαι ομως που τα βρήκαμε και ελπίζω να συνεχιστει και σε αλλα λημματα που πιθανον να διαφωνήσουμε. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 13:21, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Οι διαφωνίες πολλές φορές, φέρνουν την σωστή ενημέρωση και αντικειμενικότητα, μόνο όμως, όταν αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας. Σε ευχαριστώ!Legion 13:25, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Τι λέτε για το ακόλουθο; Η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους είναι εν πολλοίς άγνωστη, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά και αρχεία. Μια μελέτη της Οικονομικής Διεθνούς Ομάδας Δρασης το 2015 έχει δείξει πως το Ισλαμικό κράτος έχει τα έσοδα του από τον έλεγχο του εδάφους (τράπεζες, πετρελαιοπηγές, φορολογία, ληστείες), καταβολή λύτρων μετά απο απαγωγές, χορηγίες από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, υλική υποστήριξη από ομοϊδεάτες απο το εξωτερικό και συλλογή χρημάτων μέσω κοινωνικών δυκτίων.[1] Μια άλλη μελέτη έδειξε την εξάρτηση του Ισλαμικού Κράτους από τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στην Μοσούλή,[2] η οποία επιφέρει δεκάδες εκατομύρια στο ΙΚ[3][4][5]. Κατά το 2014, υπολογίστηκε πως κερδίζει 3 εκατομύρια δολάρια αμερικής ανα ημέρα. Το 2015, μετά την πτώση του Τικρίτ, το ΙΚ έχασε τον έλεγχο αρκετών πετρελαιοπηγών, ενω μετα την τρομοκρατική επιθεση στο Παρίση του ίδιου έτους, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τους οποίους καταστράφηκαν αρκετές υποδομές και μεθόδοι μεταφοράς πετρελαίου[6][7] To μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου εξάγεται λαθραία στην μαύρη αγορά της Τουρκίας,[8] μέσω διεφθαρμένων τελωνειακών.[9][10][11] Στην μαύρη αγορά της Τουρκίας, επίσης, οπως και της Ιορδανίας εξάγονται αρχαιότητες [12]Το ΙΚ έχει έσοδα από φορολόγηση.[13][14] Φορολογεί διαφορετικά τους μη μουσουλμάνους από τους μουσουλμάνους[15][16]. Πέρα απο την φορολογία, αποσπά χρήματα μέσω εκβιασμών, μέσω ληστείας τραπεζών και κοσμηματοπωλείων [17]

Η Σαουδική Αραβία και το Εμιράτο του Κατάρ εχουνε κατηγορηθει για χρηματική ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους[18] κατηγορίες τις οποίες επανέλαβαν οι αρχηγοί των κρατών του Ιράν και του Ιρακ.[19][20][21] Άλλες πηγές αναφέρουν πως η Σαουδική Αραβία θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος εχθρό καθώς εχει επιτεθεί στο έδαφος της, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει πάρει πράγματι αρκετά μέτρα κατά του ΙΣΙΣ.[22][23][21] [24][25] [26] Το Κατάρ, υπάρχει καμιά απόδειξη πως χρηματοδοτεί το ΙΚ, έχει κατηγορηθεί πως δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να σταματήσει την ροή χρημάτων προς το ΙΚ δια μέσω του Κατάρ.[27][28] Το Κατάτ αρνηθηκε τις κατηγορίες επανηλλημένως."[29][30][31][32]

Το επίσημο κράτος της Τουρκίας έχει κατηγορηθεία από τον Ρώσο Πρωθυπουργό Βλαδιμίρ Πούτιν για χρηματοδότηση του ΙΚ,[33] [34]. Η κατηγορία διατυπώθηκε κατά την σύνοδο των G20 λίγο μετα την πτωση ρώσσικου μαχητικού αεροσκάφους από τον Τούρκικο Στρατό, και βασίζεται στο ότι ο γιός του Ερντογάν είναι επικεφαλής μεγάλης εταιρείας πετρελαιοειδών στην Τουρκία, ενώ ο γαμπρός του διορίστηκε υπουργός Ενέργειας.[34] [35] Ο Ερντογάν διέψευσε τις κατηγορίες. [34] Η Τουρκία ισχυρίζεται πως είναι η πρώτη χώρα που ταξινόμησε τον ΙΣΙΣ ως τρομοκρατική οργάνωση [36][37] ενώ ο ΙΣΙΣ είναι υπεύθυνος για ττομοκρατικες επιθέσεις στην Τουρκία (Μαϊος 2013, Μάρτιος 2014 στην αστυνομία, 5 Ιουνίου 2015 στο Ντιγιαρμπακιρ και 20 Ιουλίου στο Σουρούκ, Ιανουάριος 2016 στην Κωνσταντινούπολη, 19 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη)[38] ενώ η Τούρκικη κυβέρνηση έχει επιτεθεί μόνη της το ΙΚ τον Ιανουάριο του 2014 και εντάχθηκε σε Στρατιωτική Δύναμη υπό των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2014 εναντίον του ΙΣΙΣ [39]

H αμερικανίδα γερουσιαστής Τουλσι Γκαμπάρντο δήλωσε πως "εχει αποδείξεις" πως ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα χρηματοδοτούσε το ΙΚ[40], ενώ ο νυν αμερικάνος πρόεδρος Ντόλαντ Τραμπ ανάφερε πως ο Μπαρακ Ομπάμα ίδρυσε το ΙΚ[41], μια δήλωση που αρνήθηκε να αποσύρει.[42] Η προτάση του Τραμπ έχει χαρακτηριστεί ως "ψευδής" από ιστοσελίδα ελέγχου αλήθειας/ψέματος.[43] Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 23:10, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Πιστεύω ότι είναι το ιδανικό κείμενο για την προσθήκη του τμήματος για την χρηματοδότηση, καθώς έχει πολλές παραπομπές. Βικιφιλικά, Nikosgranturismogt (συζήτηση) 23:43, 14 Ιουλίου 2017 (UTC)

Αρκετά καλό, πιστεύω και εγώ ότι πρέπει να ενσωματωθεί στο λήμμα εξ ολοκλήρου. Πιστεύω πως πρέπει, επίσης, να κρατήσουμε την πρόταση που επιβεβαιώνει την κλοπή του χρηματικού αποθέματος της τράπεζας του Ιράκ. Ίσως να είναι η πρώτη γνωστή πράξη χρηματοδότησης του ΙΣΙΣ με στοιχεία.Legion 15:46, 15 Ιουλίου 2017 (UTC)

ΚΤ Ιρακ[επεξεργασία κώδικα]

Αναιρεσα ενα κειμενο που ανεφερε πως το ΙΚ αρπαξε λεφτα απο την Κεντρικη τραπεζα του Ιρακ στην μοσουλη. Ο λογος ειναι πως (Αγγλικά) συμφωνα με την αγγλικη ΒΠ, η ΚΤ του Ιρακ ειναι στην Βαγδατη. Επίσης, νομιζω η λέξη "άρπαξε" δεν ειναι η πλέον κατάλληλη. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 12:48, 17 Ιουλίου 2017 (UTC)

 1. «Financing of the Terrorist Organisation Islamic State in Iraq and the Levant» (PDF). Financial Action Task Force. February 2015. http://www.fatf-gafi.org/media/fatf/documents/reports/Financing-of-the-terrorist-organisation-ISIL.pdf. Ανακτήθηκε στις 19 April 2015. 
 2. Allam, Hannah (23 Ιουνίου 2014). «Records show how Iraqi extremists withstood U.S. anti-terror efforts». McClatchy News. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014. 
 3. Caris, Charles C.; Reynolds, Samuel (Ιουλίου 2014). «ISIS Governance in Syria» (PDF). Institute for the Study of War. 
 4. Gardner, Frank (9 July 2014). «'Jihadistan': Can Isis militants rule seized territory?». BBC News. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28222872. Ανακτήθηκε στις 17 August 2014. 
 5. Karouny, Mariam (4 September 2014). «In northeast Syria, Islamic State builds a government». Reuters. https://www.reuters.com/article/2014/09/04/us-syria-crisis-raqqa-insight-idUSKBN0GZ0D120140904. 
 6. «U.S., allies target 283 Islamic State vehicles, oil facility - statement». Reuters. 23 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015. 
 7. Gordon, Michael R. (16 Νοεμβρίου 2015). «U.S. Warplanes Strike ISIS Oil Trucks in Syria». nytimes.com. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015. 
 8. Bronstein, Scott; Drew Griffin (7 October 2014). «Self-funded and deep-rooted: How ISIS makes its millions». CNN. http://www.cnn.com/2014/10/06/world/meast/isis-funding/index.html?hpt=hp_t1. 
 9. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα isil-wealth3.
 10. di Giovanni, Janine; McGrath Goodman, Leah; Sharkov, Damien (6 November 2014). «How Does ISIS Fund Its Reign of Terror?». Newsweek. http://www.newsweek.com/2014/11/14/how-does-isis-fund-its-reign-terror-282607.html. 
 11. Solomon, Erika (28 April 2014). «Syria's jihadist groups fight for control of eastern oilfields». Financial Times. http://www.ft.com/cms/s/0/5346e788-cbd6-11e3-9f27-00144feabdc0.html. Ανακτήθηκε στις 17 June 2014. 
 12. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα nw1411063.
 13. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα cnn1410073.
 14. Kulish, Matthew Rosenberg, Nicholas; Myers, Steven Lee (29 November 2015). «Predatory Islamic State Wrings Money From Those It Rules». The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2015/11/30/world/middleeast/predatory-islamic-state-wrings-money-from-those-it-rules.html. Ανακτήθηκε στις 30 November 2015. 
 15. Revkin, Mara, "The Legal Foundations of the Islamic State," The Brookings Project on U.S. Relations with the Islamic World, July 2016, 16; Gordon, Matthew S. The Rise of Islam. Indianapolis: Hackett Publishing Company, 2005.
 16. Revkin, 20.
 17. Lister, Tim (13 June 2014). «ISIS: The first terror group to build an Islamic state?». CNN. http://edition.cnn.com/2014/06/12/world/meast/who-is-the-isis/. Ανακτήθηκε στις 14 June 2014. 
 18. Cockburn, Patrick (13 July 2014). «Iraq crisis: How Saudi Arabia helped Isis take over the north of the country». The Independent (London). http://www.independent.co.uk/voices/comment/iraq-crisis-how-saudi-arabia-helped-isis-take-over-the-north-of-the-country-9602312.html. Ανακτήθηκε στις 9 August 2014. 
 19. Parker, Ned; Ireland, Louise (9 March 2014). «Iraqi PM Maliki says Saudi, Qatar openly funding violence in Anbar». Reuters. https://www.reuters.com/article/2014/03/09/us-iraq-saudi-qatar-idUSBREA2806S20140309. 
 20. Rogin, Josh (14 June 2014). «America's Allies Are Funding ISIS». The Daily Beast. http://www.thedailybeast.com/articles/2014/06/14/america-s-allies-are-funding-isis.html. Ανακτήθηκε στις 21 September 2015. 
 21. 21,0 21,1 Bozorgmehr, Najmeh; Kerr, Simeon (25 June 2014). «Iran-Saudi proxy war heats up as Isis entrenches in Iraq». Financial Times. http://www.ft.com/cms/s/0/fdff6240-fc46-11e3-98b8-00144feab7de.html. Ανακτήθηκε στις 29 June 2014. 
 22. Carey, Glen; Almashabi, Deema (16 June 2014). «Jihadi Recruitment in Riyadh Revives Saudi Arabia's Greatest Fear». Bloomberg News. https://www.bloomberg.com/news/2014-06-15/jihadis-recruitment-drive-in-riyadh-revives-biggest-saudi-threat.html. Ανακτήθηκε στις 17 June 2014. 
 23. Black, Ian (19 June 2014). «Saudi Arabia rejects Iraqi accusations of Isis support». The Guardian. https://www.theguardian.com/world/2014/jun/19/saudi-arabia-rejects-iraqi-accusations-isis-support. Ανακτήθηκε στις 19 June 2014. 
 24. Lister, Charles (October 14, 2014). «Cutting off ISIS' Cash Flow». Brookings Institution. http://www.brookings.edu/blogs/markaz/posts/2014/10/24-lister-cutting-off-isis-jabhat-al-nusra-cash-flow. Ανακτήθηκε στις 29 January 2016. 
 25. «ISIS / Caliphate - Funding and Strength». globalsecurity.org/. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2016. 
 26. «Saudi Arabia launches TV programme to counter ISIL recruitment». [arabianbusiness.com]. 27 August 2015. http://www.arabianbusiness.com/saudi-arabia-launches-tv-programme-counter-isil-recruitment-604140.html. Ανακτήθηκε στις 27 August 2015. 
 27. «Qatar and ISIS Funding: The U.S. Approach». The Washington Institute. Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 28. «Islamic State: Where does jihadist group get its support?». BBC. 1 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 29. «German minister accuses Qatar of funding Islamic State fighters». Reuters. 20 August 2014. https://www.reuters.com/article/2014/08/20/us-iraq-security-germany-qatar-idUSKBN0GK1I720140820. Ανακτήθηκε στις 8 May 2015. 
 30. «Qatar allows money to flow to Islamic State, other terrorists: report». Washington Times. 10 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 31. «Who funds ISIS? Qatar and state-sponsoring allegations». Security Observer. 23 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 32. «Qatar denies backing Islamic State group». Al Jazeera. 24 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2015. 
 33. Maria Tsvetkova and Lidia Kelly (2/12/2015). «Russia says it has proof Turkey involved in Islamic State oil trade». Reuters.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
 34. 34,0 34,1 34,2 Martin Chulov (Tuesday 24 November 2015). «Is Vladimir Putin right to label Turkey 'accomplices of terrorists'?». theGuardian.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
 35. Tom Brooks-Pollock. «Russia unveils 'proof' Turkey's Erdogan is smuggling Isis oil across border from Syria». TheIndependent. 
 36. «Davutoglu recalls Turkey first to label ISIS as terrorist». TRT World (στα Τουρκικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2016. 
 37. «Turkey first country to designate ISIS as terrorist organization: PM Davutoğlu». DailySabah. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2016. 
 38. http://www.dailysabah.com/editorial/2016/08/21/turkey-will-not-be-europes-firefighter
 39. «Islamic State ups rhetoric against Ankara - Al-Monitor: the Pulse of the Middle East». Al-Monitor (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2016. 
 40. «A high-profile Democratic congresswoman says she met with Assad on her secret trip to Syria». 
 41. «Donald Trump: 'President Obama is the founder of Isis' – video». TheGuardian. 
 42. «Trump: I'm 'sarcastic, but not that sarcastic' in saying Obama founded Isis – video». TheGuardian. 
 43. Lori Robertson and Eugene Kiely. «Trump's False Obama-ISIS Link».