Συζήτηση:Ινδίες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Απ’ ό,τι ξέρω, με τον όρο Ινδίες εννοούνταν τα σημερινά κράτη της Ινδίας, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπουτάν, Μπανγλαντές και Σρι Λάνκα (Κεϋλάνης). Στην ελληνική τουλάχιστον γλώσσα, μέχρι την αποχώρηση των Άγγλων και την δημιουργία των κρατών αυτών, ο όρος χρησιμοποιούνταν μόνο στον πληθυντικό. Ο όρος Ανατολικές Ινδίες χρησιμοποιούνταν μόνο κατ’ αντιδιαστολήν με τις Δυτικές Ινδίες της Καραϊβικής ή στις επωνυμίες των σχετικών αγγλικών, γαλλικών και ολλανδικών Εταιρειών. Βλ. και λήμμα Indes orientales της γαλλικής ΒΠ. - Ignoto (συζήτηση) 00:43, 31 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Ο όρος Ινδίες πέρα από την παλιότερη χρήση του σχεδόν αποκλειστικά στον πληθυντικό, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, για την περιγραφή της τότε Ινδίας (όχι μόνο μέχρι την αποχώρηση των Άγγλων - κι εγώ στο σχολείο ως Ινδίες έμαθα τη χώρα), αποτελεί και τμήμα των όρων Δυτικές Ινδίες και Ανατολικές Ινδίες. Στη διεθνή βιβλιογραφία και (σημαντικό για μας) στη διεθνή Βικιπαίδεια αποτελούν και οι δύο όροι εγκυκλοπαιδικά λήμματα - άλλωστε έβαλα τους αντίστοιχους συνδέσμους προς τα ελληνικά λήμματα. Η χρήση του όρου Ανατολικές Ινδίες αν γίνεται μόνο για το σκοπό που λες κι αν μπορείς να το τεκμηριώσεις, έχει θέση στο υπάρχον σχετικό λήμμα, όπου μπορείς να αναφέρεις την πληροφορία αυτή. Στη σελίδα διευκρίνισης, που απλά ανακατευθύνει στα άλλα λήμματα είναι αδόκιμο να θέτεις υπό αμφισβήτιση τα λήμματα. Ελπίζω να καταλαβαίνεις το σκεπτικό μου και να μη σε μπέρδεψα.
Επειδή αρκετοί ενδέχεται να αναζητήσουν τον ένα ή τον άλλο από τους παραπάνω όρους ως Ινδίες θεώρησα σωστή την συγκέντρωση όλων των "Ινδιών" με αντίστοιχες ανακατευθύνσεις. Αν ρίξεις μια ματιά, ανάλογη σελίδα έχει και η αγγλική Βικιπαίδεια. Ουσιαστικά δεν βλέπω να διαφωνούμε σε κάτι, εκτός αν θεωρείς τη σελίδα αποσαφήνισης περιττή. Ως εκ τούτου μου διαφεύγει το θέμα σου, δηλαδή το σημείο που διαφωνείς. Αν θέλεις το διευκρινίζεις. --MedMan (συζήτηση) 22:32, 2 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)
Μα, δεν νομίζω να υπάρχει διαφωνία! Ορθή η σελίδα αποσαφήνισης, παλιότερα, όπως αναφέρει ο MedMan και στο σχολείο "Ινδίες" μαθαίναμε τη χώρα, ακόμα κι αφού οι Άγγλοι είχαν φύγει. Πολύ καλά μπήκαν, λοιπόν, οι σύνδεσμοι στο λήμμα αποσαφήνισης. --Ttzavarasσυζήτηση 23:02, 2 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Κανένα λήμμα δεν αμφισβητώ (και μάλιστα «αδοκίμως»). Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι το υπό συζήτησιν λήμμα δεν πρέπει ν’ αναφέρει ως υπαγόμενη στον όρο «Ινδίες» μόνο την Δημοκρατία της Ινδίας από όλη την Ινδική υποήπειρο. Το αγγλικό λήμμα στο οποίο παραπέμπεις λέει: lands of South and Southeast Asia. Παραλείπεται συνεπώς στο παρόν λήμμα το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα κτλ. (και περιλαμβάνονται κακώς στην Ινδική υποήπειρο η Ινδονησία και η Ινδοκίνα). Επί πλέον πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο μονολεκτικός όρος Ινδίες έχει ιστορική και μόνο σημασία. Δεν προσδιορίζει πλέον κρατική οντότητα (κυρίαρχο κράτος, dominion, αποικία κττ) και έχει αποδυναμωθεί ως γεωγραφική έννοια. Ignoto (συζήτηση) 01:35, 4 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)