Συζήτηση:Ιθαγένεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αρχίδαμε check pls, στέκει νομικά;--ΗΠΣΤΓ 16:49, 17 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Yep--Αρχίδαμοςμίλα μου 17:09, 17 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


Θεωρώ πως η "political correct" χρήση της λέξης ιθαγένεια αντί του όρου υπηκοότητα είναι τελείως στρεβλή. Η υπηκοότητα αποκτάται με την διαδικασία της πολιτογράφησης. Ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει μια ή και περισσότερες υπηκοότητες. Δεν μπορεί όμως να έχει παραπάνω απο μια ιθαγένεια ταυτόχρονα γιατί απλούστατα η λέξη προέρχεται από το ιθύς+γένος (ιθύς=ευθύς, ο κατ' ευθείαν βαίνων + γένος -γενέσθαι / γίγνομαι) και αφορά το γένος και όχι την εντοπιότητα - τόπο γέννησης / διαβίωσης κάποιου. Νομίζω πως η ετυμολογία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρανόηση της λέξης ιθαγένειας και χρήση αντί της λέξης υπηκοότητας.

Η υπηκοότητα αντίστοιχα μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό που απορρέει από τον τόπο γέννησης ή διαβίωσης κάποιου. Μπορεί για παράδειγμα ένα παιδί να γεννηθεί στην Γερμανία από Έλληνες ( στο γένος ) γονείς και να αποκτήσει την γερμανική υπηκοότητα. Ο όρος υπήκοος ιστορικά υποδηλώνει το πρόσωπο που υπόκειται στην εξουσία του μονάρχη πράγμα που παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Και πάλι όμως η μη ετυμολογική ερμηνεία της λέξης μας οδηγεί στην στρεβλή ιστορική σημασία της λέξης υπήκοος. Αντίστοιχα λοιπόν έχουμε : υπήκοος < ὑπήκοος < ὑπό + ἀκοή

Ο "υπήκοος" σήμερα αποτελεί τον πολίτη. Το ενεργό υποκείμενο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ο πολίτης λοιπόν ενός δημοκρατικού - μη απολυταρχικού κράτους, δηλώνει και σε αυτή την περίπτωση την υπακοή του στο σύνταγμα και τα ψηφίσματα του κράτους στο οποίο είναι υπήκοος. Η λέξη υπηκοότητα λοιπόν δεν σημαίνει υπακοή στο μονάρχη αλλά υπακοή στο ίδιο το κράτος το οποίο ελέγχεται από τους πολίτες του. Στην Ελλάδα κυριαρχούμαστε από φοβίες και ιδεοληψίες οι οποίες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Άλλο ένα παράδειγμα είναι το γνωστό "τοίς Βασιλεύσι" το οποίο έγινε "τοις ευσεβέσι" για να εναρμονίζεται με το πολιτειακό σύστημα της Ελλάδας.

Α.Α

Σχόλιο 29-11-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Ιθαγένεια και Εθνικότητα έχουν ταυτόσημες έννοιες και όχι Ιθαγένεια και Υπηκοότητα. Το έθνος αναφέρεται στο γένος (άτομα με κοινά χαρακτηριστικά και στοιχεία) και όχι με το κράτος (νομική έννοια και οντότητα). Συνεπώς, οι Βορειοηπειρώτες ως μέλη εθνικής ελληνικής μειονότητας είναι Έλληνες ιθαγενείς και Αλβανοί Υπήκοοι. Εκτιμώ ότι έχουν μπερδευτεί και ο ορισμός και το παράδειγμα. Αναφορά: Α.Κ. 94.65.158.88 18:52, 29 Νοεμβρίου 2014 (UTC)


Θεωρώ το παραπάνω εντελώς λανθασμένο. Ιθαγένεια ΚΑΙ υπηκοότητα είναι όροι που αναφέρονται στην ιδιότητα του ΠΟΛΙΤΗ μιάς χώρας. Η εθνικότητα είναι όρος που αναφέρεται στην συμμετοχή ενός ατόμη σε συγκεκριμένη εθνική ομάδα. Εκατομύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι εθνικά Έλληνες χωρίς να είναι ταυτόχρονα Έλληνες-Πολίτες (δηλαδή με ελληνική ιθαγένεια-υπηκοότητα).

Χρήστος-Νυρεμβέργη

Ανακρίβεια[επεξεργασία κώδικα]

Η ιθαγένεια αναφέρεται στο γένος η υπηκοότητα στην πολιτογράφηση υπηκοότητα μπορείς να αλλάξεις όσες φορές θέλεις ιθαγένεια όμως ποτέ Saloydos (συζήτηση) 18:11, 12 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή για το ελληνικό δίκαιο που να τεκμηριώνει αυτό που γράφετε; Στο άρθρο υπάρχει πηγή που αναφέρει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή «ιθαγένεια» και «υπηκοόητα» είναι όροι ταυτόσημοι στο ελληνικό δίκαιο. Ασμοδαίος (συζήτηση) 08:54, 13 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Παραπομπή 1, από την πλέον επίσημη πηγή, [1] -Θέμα: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τον εννοιολογικό προσδιορισμό των όρων «ιθαγένεια», «υπηκοότητα» και «εθνικότητα»], ιθαγένεια = υπηκοότητα. Οπότε δεν τίθεται θέμα ανακρίβειας. Wolfymoza (συζήτηση) 10:45, 30 Μαρτίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 17-12-2018[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

Η ιθαγένεια δεν είναι συνώνυμο με την υπηκοότητα. Είναι συνώνυμο του έθνους. Αναφορά: 62.38.71.202 05:33, 17 Δεκεμβρίου 2018 (UTC)

Σύμφωνα με την παραπάνω παραπομπή, της ίδιας της Διεύθυνσης Ιθαγένειας, όχι μόνο είναι συνώνυμη, αλλά είναι νομικά ταυτόσημοι όροι. Ο όρος που εκφράζει το έθνος είναι η εθνικότητα, η οποία είναι μη νομικός όρος / δεσμός του ατόμου με το έθνος. Και γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν Έλληνες ομογενείς οι οποίοι είναι αλλοδαποί, γιατί δεν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και αλλογενείς (ή αλλιώς αλλοεθνείς), οι οποίοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Με αυτή την λογική έκανα και τις αλλαγές, και παρακαλούνται θερμά οι συντάκτες να παραθέτουν επίσημες και νομικές πηγές (και σίγουρα αξιόπιστες πηγές), και όχι τυχάρπαστα άρθρα του διαδικτύου που εξυπηρετούν τη μία ή την άλλη άποψη. Η καθημερινή χρήση των όρων ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι άλλο πράγμα, όπου κατά δοκούν ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει της λέξεις. Το θέμα είναι τι ισχύει επίσημα και νομικά. Wolfymoza (συζήτηση) 12:32, 22 Ιανουαρίου 2019 (UTC)