Συζήτηση:Θορστάιν Βέμπλεν

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Είδα το πρωτόκολλο που επικαλείσαι [1] με το κείμενό μου και την πληροφόρηση Dictionary. Δεν αποδεικνύεται τίποτε.Dgolitsis.--"~", 16:04, 30 Μαΐου 2014 (UTC)[απάντηση]

Ο Θορνστάιν Βέμπλεν, (1857-1929), ήταν Αμερικανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, νορβηγικής καταγωγής. Δίδαξε στα πανεπιστήμια του Σικάγου, του Στάνφορντ και του Μισούρι καθώς και στη Νέα Σχολή Κοινωνικών ερευνών της Νέας Υόρκης.

Θεματολογία[επεξεργασία κώδικα]

Εναντιώθηκε στις θεωρίες των κλασικών οικονομολόγων που χρησιμοποιούσαν αφηρημένες έννοιες δίδοντας σημασία ο ίδιος στην περιγραφή, στις στατιστικές παρατηρήσεις, στην ψυχολογία και στην συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία υποστηρίζοντας ότι με τη βοήθεια της τεχνικής και των ινστιτούτων οικονομικών ερευνών είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι περιοδικές οικονομικές κρίσεις.

σύγκριση copyrighted υλικού[επεξεργασία κώδικα]

Αμερικανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, νορβηγικής καταγωγής. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Σικάγου και του Μιζούρι καθώς και στη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης. Στη διαμάχη του με τους κλασικούς οικονομολόγους, έθεσε υπό κριτική στα έργα του την αφηρημένη έρευνα, δίνοντας σημασία στην περιγραφή, στις στατιστικές παρατηρήσεις, στην ψυχολογία και στη συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία. Ο Β. υποστήριζε ότι με τη βοήθεια της τεχνικής και των ινστιτούτων οικονομικών ερευνών είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι περιοδικές οικονομικές κρίσεις. Τα κυριότερα έργα του Β. είναι: Η θεωρία της εύπορης τάξης (1899), Τα εδραιωμένα συμφέροντα και το κράτος των βιομηχανικών τεχνών (1919), Η μηχανική και το σύστημα των τιμών (1921).

Θα τείνω προς την άποψη του Istoria--The Elder (συζήτηση) 16:13, 30 Μαΐου 2014 (UTC)[απάντηση]

προσπάθεια 2[επεξεργασία κώδικα]

Αυστηρός επικριτής των κλασικών οικονομολόγων ασχολήθηκε περισσότερο με στατιστικές παρατηρήσεις και έδωσε προτεραιότητα στη ψυχολογία και στη συμπεριφορά των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία. Υποστήριζε, ότι με τη βοήθεια της τεχνικής και των Ινστιτούτων οικονομικών ερευνών είναι δυνατόν ν΄ αποφευχθούν οι περιοδικές οικονομικές κρίσεις, που αργότερα συστηματοποίησε ο Γιόζεφ Σουμπέτερ, που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες.

Παρά το ανακάτεμα των λέξεων δεν είναι δύσκολο να βρεθούν οι ομοιότητες (αν και εδώ περιορίστηκαν στις δύο προτάσεις). --C Messier 11:12, 27 Ιουλίου 2016 (UTC)[απάντηση]
  • Αυστηρός επικριτής των κλασικών οικονομολόγων ασχολήθηκε περισσότερο με στατιστικές αναλύσεις και υπέδειξε το σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας στη συμπεριφορά των ανθρώπων στις σχέσεις και στις στις συναλλαγές τους. Υποστήριζε, ότι με τη βοήθεια της τεχνικής και των Ινστιτούτων οικονομικών ερευνών είναι δυνατόν ν΄ αποφευχθούν οι περιοδικές οικονομικές κρίσεις, που αργότερα συστηματοποίησε ο Γιόζεφ Σουμπέτερ, που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες. [1]Ο Βέμπλεν είχε επισημάνει το κεντρικό ρόλο των επενδύσεων και της κατανάλωσης με εκτεταμένες μελέτες και αναλύσεις. Αφού ήταν Οικονομολόγος και καθηγητής πως διαφορετικά να το γράψουμε. Προτίμησα το νορβηγικής καταγωγής αντί με καταγωγή από τη Νορβηγία που ταιριάζει σε λογοτεχνικά κείμενα... Ελλοχεύει όμως πάντα και το ολισθημα της εννοιολογικής αλλοίωσης του κειμένου. DG--"~", 14:15, 27 Ιουλίου 2016 (UTC)